ΝΤΙΝΑ ΚΛΑΔΑΚΗ

 ΝΤΙΝΑ ΚΛΑΔΑΚΗ:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ



Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας, πες μας λίγα λόγια για εσένα για να σε μάθει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό μας.

    Σε ευχαριστώ κι εγώ για την πρόσκληση. Είμαι η Ντίνα, παντρεμένη κι έχω αποκτήσει δύο γιους. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Τα τελευταία 2 ½ χρόνια μένω μόνιμα στην Αγγλία. Λατρεύω την οικογένειά μου, τους φίλους μου και οτιδήποτε με κάνει να χαλαρώνω, η καλή παρέα, η μουσική, και φυσικά τα βιβλία. Απεχθάνομαι την αδικία, την αχαριστία, το ψέμα και την έλλειψη σεβασμού.

    Τι είναι το αναγνωστικό ταξίδι για τη Ντίνα Κλαδάκη;

    Είναι ακριβώς αυτό που είπες…ταξίδι, είναι το οξυγόνο μου, η ψυχοθεραπεία μου, ο τρόπος να δραπετεύω από την καθημερινότητά μου και ότι με ζορίζει. Χάνομαι μέσα στις σελίδες και δε θέλω τίποτα να αποσπά την προσοχή μου, γι΄ αυτό και συνήθως επιλέγω να διαβάζω το βράδυ. Για μένα, μια μέρα χωρίς διάβασμα είναι μια χαμένη μέρα.



    Θα σε πάω στην παιδική σου ηλικία και θα ήθελα να μας πεις ποιο βιβλίο είναι αυτό που νοσταλγείς και για ποιο λόγο;

    Ένα από τα πρώτα βιβλία που έγινε η αιτία να αγαπήσω το διάβασμα, είναι το «χωρίς οικογένεια» του Εκτορ Μαλό και ακολούθησε το «οι Άθλιοι» του Β. Ουγκώ, δώρα της νονάς μου, τα οποία και συνεχίζουν να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου. Αργότερα ευτυχώς ακολούθησαν πολλά ακόμα. Οι ήρωες, οι εικόνες που έπλασα με τη φαντασία μου ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για εμένα. Μαγεύτηκα!!!





 Το χιούμορ τι ρόλο παίζει στην ζωή σου; Σου αρέσει να υπάρχει χιούμορ στα βιβλία; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που γέλασες πολύ και σκέφτηκες να το προτείνεις σε φίλους σου;

    Καταλυτικό! Θεωρώ πως με χαρακτηρίζει, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς χιούμορ, σε κάθε στάδιο. Οπότε ναι, εννοείται πως και λογοτεχνικά πολλές φορές ψάχνω να διαβάσω κάτι που θα με κάνει να περάσω καλά, να ξεχαστώ και να γελάσω. Κάποιο από τα βιβλία της Γεωργίας Δεμίρη όπως το « ζητείται επειγόντως γαμπρός» ή της Ελένης Δαφνίδη το « τη μέρα που έπεσα από τα σύννεφα» θα τα πρότεινα ακριβώς για αυτό το σκοπό.






 Ποιο είναι το είδος Λογοτεχνίας που αγαπάς πολύ και ποιο βιβλίο θα  μας πρότεινες για να διαβάσουμε.

    Λατρεύω οτιδήποτε κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ότι καταπιάνεται με τα θέματα της σημερινής κοινωνίας, με ότι μας αφορά ως σύνολο, με μόνη ένσταση ότι έχει να κάνει με κακοποίηση σε παιδιά. Αρνούμαι, όσο κι αν οι κριτικές είναι καλές. Λόγω καταγωγής, ομολογώ πως με «τραβάνε» λίγο περισσότερο τα βιβλία που έχουν άρωμα Κρήτης.

 Υπάρχουν πολλά κι αξιόλογα βιβλία και θα ήταν κρίμα να πω μόνο ένα, γιατί θα αδικούσα τα υπόλοιπα, θα πω όμως μερικά που αγαπώ… το «Αντέτι» της Μαρίας Πρινάρη – Καρκαβατσάκη, το «μέσα από τα μάτια της» της Δήμητρας Τράκα, το «το σπίτι με τις κλειδαριές» του Γιάννη Φιλιππίδη, το «μια νύχτα ακόμη» του Κώστα Κρομμύδα, το «μυστική δαντέλα» της Μαρίας Γαβριελάτου, το «μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά» της Ελευθερίας Μεταξά. Αν συνεχίσω δε θα σταματάω.

 Αν σου δινόταν η ευκαιρία να πας σε μία παρουσίαση, ποιον συγγραφέα θα ήθελες να συναντήσεις και γιατί;


Λατρεύω να παρευρίσκομαι σε παρουσιάσεις! Δεν υπάρχει καλύτερο να βρίσκομαι ανάμεσα σε βιβλιόφιλους αλλά και σε αγαπημένους συγγραφείς, να τα λέμε και να ανταλλάσσουμε ταυτόχρονα απόψεις. Είναι από τα πράγματα που ειλικρινά μου λείπει πολύ λόγω απόστασης. Έχουμε τόσους αξιόλογους Έλληνες συγγραφείς που δε θα μπορούσα να επιλέξω, τους αγαπώ και τους σέβομαι όλους γιατί καταθέτουν κάτι από την ψυχή τους.




 Παρακολουθείς τα βιβλία που μεταφέρονται στην μικρή ή στην μεγάλη οθόνη; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που είπες μπράβο στον σκηνοθέτη ή στον σεναριογράφο για την απόλυτη ταύτιση με το κείμενο;

    Ναι, φυσικά και παρακολουθώ, όπως άλλωστε οτιδήποτε αφορά το βιβλίο. Πιστεύω πως η μεταφορά του βιβλίου « το νησί» της Victoria Hislop, καθώς και ο «Καστανάνθρωπος» του Soren Sveistrup ήταν αυτά που με ικανοποίησαν πολύ. Αλλά και κάποια άλλα τα οποία προσαρμόστηκαν ανάλογα και δεν έγινε αυτό που είπες, η απόλυτη ταύτιση, τα παρακολουθώ το ίδιο ευχάριστα έχοντας στο μυαλό μου ότι για τηλεοπτικούς λόγους έπρεπε να γίνει η ανάλογη τροποποίηση.







 Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου βιβλίο ή αυτό που έχεις διαβάσει πάνω από μία φορά;

    Υπάρχουν πλέον τόσες πολλές επιλογές σε βιβλία και τόσος περιορισμένος χρόνος, που εγώ προσωπικά, προχωράω στο επόμενο και δεν ξαναδιαβάζω το ίδιο, όσο κι αν μου άρεσε.

 Ποιο τραγούδι θα συνδύαζες με το αγαπημένο σου βιβλίο, για να συνεχίσουμε την προηγούμενη ερώτηση; 

    Καμιά φορά εξαρτάται από το ύφος του βιβλίου. Νομίζω όμως πως το χέρι θα επέλεγε αυτόματα μια ροκ μπαλάντα, ίσως κάτι των Scorpions όπως το «You and I» ή το «Nothing else matters» από Metallica.

 Μικρά βιβλία .. μεγάλα κείμενα! Δίνεις σημασία στις σελίδες ενός βιβλίου ή στο κείμενο;

    Καθόλου! Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο του βιβλίου, το να με συνεπάρει. Ο αριθμός των σελίδων δε μου λέει απολύτως τίποτα, ούτε με «φοβίζει» αν είναι μεγάλο, ίσως το προτιμώ κιόλας όταν είναι ενδιαφέρον. Τώρα όσον αφορά το κείμενο, αν εννοείς από άποψη επιμέλειας, ορθογραφίας και συντακτικού, θα σου απαντήσω πως ναι, δίνω μεγάλη βάση, δεδομένου ότι μετά από τόσα βιβλία, μοιραία οι αναγνώστες γινόμαστε πιο «απαιτητικοί».



    Πως επιλέγεις τα βιβλία σου; Αγοράζεις πολυσέλιδα βιβλία, κοιτάς την τιμή ενός βιβλίου, τον εκδοτικό, τον συγγραφέα;

    Μετά από τόσα χρόνια στις βιβλίο-ομάδες και στα blogs πιστεύω πως όλοι μας διαβάζουμε τις απόψεις των άλλων μελών. Παρακολουθώ και σημειώνω. Πάντα όμως ακολουθώ το ένστικτό μου, και τις φίλες μου με τις οποίες τα γούστα μας ταυτίζονται απόλυτα, οπότε και τις εμπιστεύομαι όταν μου προτείνουν κάτι. Έτσι φτιάχνω τη δική μου λίστα. Η τιμή καλώς ή κακώς είναι ένα ζήτημα. Πολλά τα θέλω μας, πολλά τα βιβλία, και πολλές αντίστοιχα οι υποχρεώσεις. Για μένα που μένω στο εξωτερικό, ένας λόγος παραπάνω. Κακά τα ψέματα, όλοι έχουμε αγαπημένους εκδοτικούς οίκους και αγαπημένους συγγραφείς που τους ακολουθούμε πιστά, δεν αποτελώ εξαίρεση. Μου αρέσουν οι συγγραφείς που κάθε φορά η θεματολογία τους είναι διαφορετική από τα προηγούμενα, δε μου αρέσει να επαναλαμβάνονται, μου αρέσει το αναπάντεχο, το στοιχείο της έκπληξης, της προσμονής. Επίσης μου αρέσει να διαβάζω και να δίνω ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς στο χώρο, και χαίρομαι γιατί εκπλήσσομαι ευχάριστα κάθε φορά.

    Σε ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας!

     Παρασκευή μου, Σε ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, κι εύχομαι καλή συνέχεια στη στήλη σου!

Για το Love Book Diary...!!!


Απολαύστε το τραγούδι μετά από την συζήτηση μας!!!

'You And I' taken from the album 'Pure Instinct' (1996).





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ