ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ
Έχω την χαρά να φιλοξενώ ένα κορίτσι που λατρεύει το διάβασμα, είναι blogger, είναι bookstagrammer, διαχειρίζεται σελίδα στο facebook και την γνωρίζουμε ως chillandread!!!
Αγαπώ πολύ τους αναγνώστες γιατί μου δίνετε η ευκαιρία να μάθω πράγματά για ανθρώπους που τους σέβομαι στον χώρο... σε ευχαριστώ και από εδώ Γεωργία!
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ |
Καλώς ήρθες στο Love Book Diary
Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας πες μας λίγα λόγια για εσένα για να σε μάθει το αναγνωστικό μας κοινό.
Με λένε Γεωργία Κωστοπούλου. Η δουλειά μου δεν έχει καμία σχέση με τη λογοτεχνία και τα βιβλία, τα οποία αγαπώ. Από το 2016 ξεκίνησα δειλά δειλά να γράφω τη δική μου άποψη για τα βιβλία που διαβάζω στο προσωπικό μου μπλογκ chillandreadblog.com στις δύο γλώσσες που διαβάζω, Ελληνικά και Αγγλικά. Αρκετά αργότερα δημιούργησα το δικό μου bookstagram λογαριασμό, μέσα από τον οποίο γνώρισα υπέροχους ανθρώπους.
Γεωργία μου τι είναι η ανάγνωση και η Λογοτεχνία για εσένα;
Το κάθε βιβλίο που διαβάζω είναι ένα ταξίδι για μένα σε ένα κόσμο διαφορετικό. Μπορεί ο κόσμος αυτός να υπάρχει σήμερα γύρω μας, μπορεί να υπήρχε κάποτε ή μπορεί να υπάρχει μόνο στη φαντασία του δημιουργού του. Για μένα είναι το ίδιο και κάθε βιβλίο έχει κάτι να μου πει και κάτι να μου διδάξει. Δεν πιστεύω στις διακρίσεις, ούτε θα πω ότι αυτό το είδος δεν είναι λογοτεχνία. Για μένα αρκεί κάθε φορά να ξέρω τι είναι αυτό που διαβάζω, σε ποιο είδος ανήκει και τι είναι αυτό που έχει να μου πει.
Θα σε ταξιδέψω στα παιδικά σου χρόνια και θα ήθελα να μου πεις τι μυρωδιές θυμάσαι από τα παιδικά σου βιβλία; Ποιο είναι αυτό που θυμάσαι πιο έντονα και γιατί;
Θυμάμαι τη μυρωδιά του χιονιού στον «Ασπροδόντη» του Λόντον και το ιώδιο στις «20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα». Με τον «Ασπροδόντη» γνώρισα τη γραφή του Λόντον και έμαθα πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος εκεί έξω. Ένας λόγος παραπάνω είναι που το βιβλίο το είχα δανειστεί από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καρδίτσας, το μέρος που περνούσα τις κενές μου ώρες ανάμεσα στα φροντιστήρια.
Αργότερα στην εφηβεία πως θυμάσαι τον εαυτό σου; Ήσουν από τα κορίτσια που διάβαζαν ή η λογοτεχνία ήρθε πιο αργά στην ζωή σου; Θυμάσαι το πρώτο βιβλίο που το αγάπησες αληθινά;
Η αλήθεια είναι ότι δε σταμάτησα ποτέ να διαβάζω. Διάβαζα μη σου πω και περισσότερο από τα μαθήματα του σχολείου. Αγαπούσα πολύ τα βιβλία του Ιούλιου Βερν, της Ζωρζ Σαρρή, του Τζακ Λόντον και της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα ήταν το «Εγώ και η αδερφή μου η Κλάρα» και θυμάμαι ότι είχα γελάσει πολύ.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος Λογοτεχνίας και γιατί; Πρότεινε μας δυο βιβλία;
Έχω τρία αγαπημένα είδη που μου έχουν χαρίσει αγαπημένα αναγνώσματα. Το πρώτο είναι τα βιβλία του φανταστικού ή φάντασι, όπως τα λένε στο εξωτερικό. «Η τριλογία του κόσμου» του Φίλιπ Πούλμαν είναι από χρόνια από τα αγαπημένα μου βιβλία.
Το δεύτερο είναι τα βιβλία μυστηρίου όπου βασίλισσα είναι η Αγκάθα Κρίστι και το «Φόνος στο Όριεντ Εξπρές».
Το τρίτο είδος είναι το ιστορικό μυθιστόρημα όπου πάντα συστήνω «Το αηδόνι» της Kristin Hannah και τη σειρά του Φίλιπ Κερ με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, ξεκινώντας από την «Τριλογία του Βερολίνου».
Θα ήθελα να μας πεις δυο αγαπημένους σου συγγραφείς και ποια βιβλία τους αγαπάς;
Ο ένας τους είναι ο Φίλιπ Κερ που ανέφερα ήδη και η σειρά βιβλίων που έγραψα παραπάνω. Έχει γράψει και άλλα βιβλία, αλλά δεν τα έχω διαβάσει όλα. Η άλλη αγαπημένη μου συγγραφέας είναι η Τατιάνα Τζινιώλη και παρόλο που τα βιβλία της δεν ανήκουν στις αγαπημένες μου κατηγορίες, εντούτοις είναι βιβλία που περιμένω κάθε χρόνο για ένα λιγάκι διαφορετικό ταξίδι. Αγαπημένο μου βιβλίο είναι το «Ένα Βράδι».
Πως ήρθε στην ζωή σου το bookstagram και η σελίδα που διαχειρίζεσαι στο facebook; Τι είναι το chill and read για εσένα; Γιατί οι περισσότεροι αναγνώστες έτσι σε γνωρίζουμε...
Το Chill and read είναι το μέρος όπου είμαι ο εαυτός μου. Εκεί που μπορώ να είμαι ελεύθερη να γράψω τις σκέψεις μου γύρω από ένα βιβλίο, να συνομιλήσω με συγγραφείς που αγαπώ ή που μου έκαναν εντύπωση, να παρουσιάσω βιβλία ή νέους συγγραφείς σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, γιατί πιστεύω στο να δίνεις μια ευκαιρία σε κάποιον που ξεκινάει κάτι καινούριο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι πολύ καλή στη φωτογραφία, όμως προσπαθώ όσο μπορώ να βγάζω φωτογραφίες που με εκφράζουν και να κάνω ότι ακριβώς και στο μπλογκ αλλά ίσως απευθυνόμενη σε ένα διαφορετικό κοινό. Το bookstagram ήταν για μένα μια ευκαιρία να γνωρίσω περισσότερα άτομα που αγαπάνε τα βιβλία και να κάνω νέους φίλους.
Οι Bookstagrammers είναι της μόδας θεωρείς; Υπάρχει μία τάση να αντικαταστήσουν τους book bloggers ή αυτές οι δυο ιδιότητες πολλές φορές πάνε μαζί;
Και μαζί και διαφορετικά θα έλεγα. Είναι και τα δύο εκεί και πολλές φορές απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά. Με την ανάπτυξη των social media το bookstagram είναι πολύ πιο άμεσο, πιο γρήγορο αν θες. Για μένα είναι καθαρά τι σου αρέσει. Βέβαια το bookstagram δεν είναι τόσο ελεύθερο όσο ένα μπλογκ, εφόσον ουσιαστικά ανήκει σε μια πλατφόρμα μιας μεγάλης εταιρείας η οποία ελέγχει ποιες αναρτήσεις θα δεις και πόσα σχόλια μπορείς να κάνεις. Από την άλλη ένα μπλογκ δεν μπορεί να έχει πολύ μεγάλη απήχηση χωρίς βοήθεια. Σίγουρα όμως είναι πολύ πιο ελεύθερο.
Ποιον θεωρείς καλό Bookstagrammer και Book Blogger πλέον; Τι είναι αυτό που τον ξεχωρίζει και τον ακολουθούν οι αναγνώστες και όχι μόνο;
Είναι αυτός που έχει κάτι να πει, κάτι δικό του όμως και όχι μια αντιγραφή ή κάτι που έχουν ετοιμάσει άλλοι. Ο bookstagrammer όμως περιμένω να έχει και μια ωραία φωτογραφία να μου δείξει.
Everybody knows τραγουδάει ο Leonard Cohen, ένας αγαπημένος τραγουδιστής. Θέλω να το ακούσεις και να το συνδυάσεις με κάποιο βιβλίο! Ποιο θα ήταν αυτό και γιατί!! Περιμένω να με εντυπωσιάσεις!
Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω, το ύφος το κομματιού μου θυμίζει τα βιβλία του Ζιλμπέρ Σινουέ «Η πνοή του γιασεμιού» και «Η κραυγή της Πέτρας». Οι μελωδίες του με ταξίδεψαν στην Παλαιστίνη στα χρόνια της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.
Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου εξώφυλλο σε βιβλίο και γιατί; Το εξώφυλλο ενός βιβλίου μπορεί να παίξει καθοριστικό παράγοντα για την αγορά του;
Κακά τα ψέματα, το πρώτο που θα δει κάποιος σε ένα βιβλίο σε μια βιτρίνα βιβλιοπωλείου είναι το εξώφυλλό του και έπειτα ο τίτλος του. Είναι η πρώτη εικόνα, η πρώτη εντύπωση που περνάει στον εγκέφαλο πριν καν το καταλάβουμε. Οπότε ναι, θα έλεγα ότι ένα καλαίσθητο εξώφυλλο, κάποιο που κάνει εντύπωση, πάντα παίζει κάποιο ρόλο στην αγορά ή όχι ενός βιβλίου, κάποιες φορές ίσως μικρότερο. Όσον αφορά στο αγαπημένο μου εξώφυλλο, έχω πολλά όμορφα βιβλία στα ράφια μου. Αυτόν το καιρό το αγαπημένο μου εξώφυλλο είναι αυτό της συλλεκτικής έκδοσης του «The Last Wish» που κυκλοφόρησε από το συνδρομητικό κουτί Illumicrate.
Διαβάζεις αρκετά Αγγλικά βιβλία και θα ήθελα να μας πεις αν τα απολαμβάνεις καλύτερα από τους αναγνώστες που τα διαβάζουν μεταφρασμένα; Θεωρείς ότι κάτι χάνετε στην μετάφραση;
Πάντα υπάρχει διαφορά στη μετάφραση, ειδικά όταν η μετάφραση δε γίνεται από τη γλώσσα που γράφτηκε το βιβλίο αλλά από το μεταφρασμένο στα Αγγλικά. Είναι λογικό να μην υπάρχουν μεταφραστές για όλες τις γλώσσες στους Ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, δεν έχω κάποιο θέμα με αυτό. Απλά πολλές φορές είναι δύσκολο να μεταφράσεις αυτό που υπάρχει στο πρωτότυπο και πάντα παίζει ρόλο στο πόσο επεμβαίνει ο μεταφραστής στο κείμενο. Οπότε, όταν η γλώσσα του πρωτότυπου είναι στα αγγλικά την προτιμώ από το μεταφρασμένο. Αν πάρεις για παράδειγμα τα βιβλία του «Γητευτή» που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχουν μεταφραστεί από τα Πολωνικά, τα προτιμώ από τα αντίστοιχα που είναι στα Αγγλικά, όπου έχω δει πως υπάρχουν διαφορές ακόμα και στα ονόματα των χαρακτήρων, που έχουν αλλάξει λίγο για να είναι πιο εύπεπτα από τους Άγγλους και τους Αμερικανούς, ενώ σε εμάς είναι πιο εύκολα τα Πολωνικά ονόματα.
ΓΕΩΡΓΙΑ |
Πες μας λίγα λόγια για τις συγκεντρώσεις που κάνετε στην Αθήνα ( Πριν τον ιό ) με τους bookstagrammerς! Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό να συγκεντρώνονται άνθρωποι που αγαπούν πολύ το ίδιο αντικείμενο, έχουν το ίδιο πάθος και φυσικά μιλάμε για το βιβλίο!
Αυτές οι μηνιαίες συναντήσεις είναι που μου λείπουν περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Ξεκινήσαμε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2019, έχοντας δει να κάνουν κάτι παρόμοιο στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε σχολιάσει στην ανάρτηση της συγγραφέως Μαρίνας Κλωνάρη τόσο εγώ όσο και η Νάντια Κίσκα με το πόσο ζηλεύουμε. Και η απάντησή της ήταν, θα έρθω Αθήνα να μαζευτούμε κι εκεί. Έτσι με τη Νάντια μιλήσαμε με άλλες bookstagrammers και μαζευτήκαμε εννιά εμείς και μία η Μαρίνα, δέκα.
Από τότε έχουμε αυξηθεί πολύ, πλέον ξεπερνάμε τα 40 άτομα, και στις αρχές του χρόνου κόψαμε και πίτα με δώρα φυσικά βιβλία που πρόσφεραν απλόχερα αρκετοί εκδοτικοί οίκοι και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Από το Φεβρουάριο του 2019 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2020 βρισκόμασταν μία Κυριακή το μήνα για να πούμε τα νέα μας, να μιλήσουμε για βιβλία, να γνωρίσουμε έναν ή μία συγγραφέα που είχαμε κάθε φορά στην παρέα μας και να μάθουμε για το τελευταίο τους βιβλίο ή και τα προηγούμενα, και να περάσουμε ωραία. Κάναμε και βιβλιο-ανταλλαγές, ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2019 για να έχουμε κάτι να διαβάσουμε στις διακοπές, έπειτα το Χαλογουίν, γιατί μπορεί να μην τρελαινόμαστε όλοι για τη συγκεκριμένη γιορτή, ήταν όμως άλλος ένας λόγος να ανταλλάξουμε βιβλιο-δώρα και φυσικά Χριστουγεννιάτικα.
Οι συναντήσεις μας γίνονταν αρχικά σε κάποιο καφέ, αλλά όταν αυξηθήκαμε πολύ μας φιλοξενούσαν πλέον βιβλιοφιλικά στέκια της πόλης. Όταν όμως η κατάσταση άρχισε να δυσκολεύει πέρυσι την Άνοιξη, αναγκάστηκα να ακυρώσω τη συνάντηση του Μαρτίου γιατί προείχε η υγεία όλων μας. Συνεχίσαμε όμως να μιλάμε μέσα από την ομαδική μας συνομιλία και να κρατάμε επαφή. Πολλά από τα άτομα αυτής της υπέροχης ομάδας είναι πλέον αγαπημένοι φίλοι και προσπαθούμε να βοηθάμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με όποιο τρόπο μπορούμε. Ευελπιστώ όταν επανέλθουμε στην πραγματικότητα, ότι θα επανέλθουν και οι συναντήσεις μας!
Τι θεωρείς καλό βιβλίο; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει για να πεις … μπράβο…!!! με άγγιξε τόσο πολύ που θα το ξαναδιαβάσω ή θα το τοποθετήσω πολύ ψηλά!
Για μένα καλό βιβλίο είναι αυτό που δε θα θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου, όχι απαραίτητα λόγω αγωνίας. Είναι αυτό που θα μου προξενήσει δυνατά συναισθήματα και που θα το θυμάμαι για καιρό. Είναι αυτό που θα θέλω να το προτείνω σε όλους ως ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσουν, αν διαβάζουν το συγκεκριμένο είδος.
Τι θα έλεγες στους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το λογοτεχνικό τους ταξίδι;
Διαβάστε ότι αγαπάτε, ότι σας ευχαριστεί και ότι σας τραβάει να το διαβάσετε. Για μένα δεν υπάρχει μια λίστα με βιβλία που «πρέπει» να διαβάσει κάποιος. Δε διαβάζουμε και δεν απολαμβάνουμε όλοι τα ίδια είδη βιβλίων, ούτε καν όλα τα είδη βιβλίων. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να διαβάσει ένα βιβλίο που διαβάζουν όλοι ή που αρέσει σε όλους. Ίσως δεν είναι το κατάλληλο βιβλίο για εσάς ή ίσως δεν είναι κατάλληλη στιγμή. Αφήστε το και ξαναπιάστε το κάποια άλλη περίοδο της ζωής σας. Δοκιμάστε κάτι καινούριο για να δείτε αν σας ταιριάζει. Να είστε χαρούμενοι με όσα διαβάζετε.
Σε ευχαριστώ θερμά
Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Παρασκευή μου για τη φιλοξενία!
Για το Love Book Diary
Παρασκευή Παρίσση
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου