ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ Τ΄ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ.

     Κωνσταντίνος Κανάρης τ ΄όνομα μου!! Ο μεγάλος μπουρλοτιέρης αφηγείται....

    Ο Κανάρης είναι πλέον άγαλμα, το οποίο στέκει μαρμαρωμένο στην πλατεία της Κυψέλης και πλήθος ανθρώπων περνάει καθημερινά και το χαζεύει. Τι γίνετε όμως όταν το άγαλμα θέλει να εξιστορήσει την ζωή του; Η φωνή του που δεν ακούγεται γίνεται κλωστή, περνά μέσα από την πένα της συγγραφέως, η οποία πλέκει το νήμα και η ιστορία του ξαναγεννιέται για να την μάθουν οι νέοι μικροί μας φίλοι.




    Κανάρης ο ατρόμητος μπουρλοτιέρης που αγαπούσε και όργωνε την θάλασσα με τα ξύλινα του τείχη. Ο ριψοκίνδυνος, ο πολεμικός, ο επαναστάτης, ο ναύαρχος, ο πυρπολητής, το Ελληνόπουλο που βοηθούσε την Χώρα του, γιατί ένιωθε χρέος και μέσα από τους αγώνες του σε συνεργασία με άλλους πατριώτες έμεινε στην Ιστορία του έθνους για την πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας στην Χίο το 1822. Ο Κανάρης ο Πρωθυπουργός που έμεινε στο πλευρό του Καποδίστρια και αγωνιζόταν και από την στεριά για το δίκαιο.

Σαν το σύννεφο τρέχει, σαν ίσκιος διαβαίνει.
Τα πανιά του φουσκώνουν στο πρίμο αγεράκι.
Κάπου πρέπει να χιμήξει,καθώς το γεράκι.
Τ΄ είναι κείνο στη θάλασσα την αφρισμένη;
( Η καρδιά του Κανάρη, Αχιλλέας Παράσχος)

    

Ο μέγιστος ναυμάχος, ο ένδοξος αειναύτης, ο ναύτης των Ψαρών είναι αθάνατος μέσα από τους αγώνες του αλλά και μέσα από τις πένες γνωστών ποιητών και συγγραφέων. Η ζωή του  είναι έμπνευση τόσο για τον αγώνα του αλλά όσο και για το ήθος του. 

Οι περιστάσεις και οι πράξεις κάνουν τον άνθρωπο ήρωα και αθάνατο στα βιβλία και στην ψυχή μας. Η αγάπη για την πατρίδα ήταν το κίνητρο για να αγωνιστούν οι ήρωες της επανάστασης του 21 και να χύσουν το αίμα τους για το κοινό καλό . Το αίμα τους που ξεπλύθηκε και τους έκανε ζητιάνους, πάμφτωχους και καταδιωκομένους.



    Με αυτό το βιβλίο θέλησε να δώσει φωνή η συγγραφέας στο Κανάρη για να το μάθουν τα παιδιά , απλά και ευχάριστα μέσα από το λογοτεχνικό τους ταξίδι. Με μία όμορφη φωνή, ξεκούραστη και με άμεσο λόγο ο μικρός αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το έργο , την ζωή του και νιώθει το κλίμα της εποχής. Και αν με ρωτήσετε τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδί να θαυμάσει έναν ήρωα επανάστασης θα σα πω η αποφασιστικότητα του!

    Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και είναι ένας κατάλληλος οδηγός για να συμπληρώσει τις γνώσεις που παίρνει από τη Σχολική Εκπαίδευση, γιατί ένα λογοτεχνικό βιβλίο έλκει περισσότερο έναν μαθητή. Δεν υπάρχει πιο ωραίο να περνάει το παιδί τις ώρες ψυχαγωγίας του όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά. Στο συγκεκριμένο βιβλίο πραγματικά η συγγραφέας έχει σκιαγραφήσει με τον καλύτερο τρόπο το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Κανάρη και εύχομαι να συνεχίσει και με άλλα, γιατί από τα αναγνωστικά ταξίδια μαθαίνουν μικροί και μεγάλοι!

'' Όλα παιδί μου, όλα τα κατορθώνει η προς την πατρίδα αγάπη'', είπε ο Κανάρης στον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

     Συνοδοιπόρος  με τις παιδικές αναμνήσεις της συγγραφέως θέλω να προσθέσω, ότι γνώρισα τον Κωνσταντίνο Κανάρη όχι μέσα από τα βιβλία αλλά από το χωριό μου που μετά την καταστροφή των Ψαρρών , οι κάτοικοι ήρθαν και έζησαν στα Νέα Ψαρρά που δεν είναι άλλα από την όμορφη Ερέτρια. Στη Ερέτρια υπάρχουν δυο σπίτια του Κανάρη που έχουν περάσει στα χέρια ιδιωτών. Το ένα έχει αρχίσει να γκρεμίζεται δυστυχώς και το άλλο με τα όμορφα αγάλματα στέκει μπροστά στην θάλασσά σαν θηρίο για να θυμίζει στους νεότερους ότι κάποτε έζησε εδώ ο Κανάρης.    




Βιβλίο : Κωνσταντίνος Κανάρης τ ΄όνομα μου .

Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου

Εκδόσεις : Καλέντης ( https://kalendis.gr/)

Love book diary : Παρασκευή Παρίσση


Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου


Η Μαρία Ανδρικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει από παιδί στο κέντρο της πόλης. Κατάγεται από την ορεινή Φθιώτιδα και τις Κυκλάδες. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Εργάζεται πολλά χρόνια ως διοικητικό στέλεχος σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Σπούδασε κλασική φιλολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στην πολιτιστική πολιτική, διοίκηση και επικοινωνία (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επιμέλειας κειμένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Άρθρα της σχετικά με το αρχαίο δράμα έχουν δημοσιευτεί στην περιοδική έκδοση του Κέντρου Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου «Τόπος Επίκοινος».
Οι «Μύθοι στο ρυθμό της Μουσικής» είναι το πέμπτο της βιβλίο για παιδιά, καθώς ήδη κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Πάρτι γενεθλίων» (2008), «Ο Μπλεψαράκης» (2008), «To Πάσχα του Πασχάλη» (2010), «Πασχαλινή ιστορία αγάπης» (2010).


Λίγα λόγια για το βιβλίο

''Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου''

Ένα νεανικό ανάγνωσμα με τον αρμονικό συνδυασμό λογοτεχνίας και γνώσης, ένα βιβλίο που προσφέρει πλούσιο υλικό προς αξιοποίηση στη σχολική τάξη και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την παρουσίαση και άλλων προσωπικοτήτων που πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων ή καθόρισαν με το έργο τους την Ιστορία.

Η σελίδα του βιβλίου: konstadinos-kanaris

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Κάποιες στιγμές τα αγάλματα ζωντανεύουν, κυρίως αν έχουν θαλερή καρδιά. Στην πλατεία της πολύβουης Κυψέλης, όπου ήταν το σπίτι του, ο Κωνσταντίνος Κανάρης στέκει μαρμαρωμένος στους αιώνες. Μα έχει πολλά να πει και η φωνή του μας ταξιδεύει στα χρόνια της φωτιάς, στην Επανάσταση του 1821, πριν και μετά. Διηγείται την ιστορία του σαν παραμύθι, με την πνοή της ελευθερίας και της ηθικής δύναμης που χαρακτήριζε αυτή την ευγενική μορφή του Αγώνα, τον άνδρα που διακρίθηκε για τον ηρωισμό του όσο και για την καταδεκτικότητά του, τον Έλληνα που μεγαλούργησε ταπεινά…

Βιβλίο για παιδιά 9+ ετών.

Για το Love Book Diary 

Παρασκευή Παρίσση



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ