ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΜΟΥ ΒΑΝΕΣΑ

 

Είσαι η μόνη που με καταλαβαίνει μικρή μου.

Η ‘’ Σκοτεινή μου Βανέσα’’ είναι μία ιστορία κακοποίησης που φαντάζει ιστορία αγάπης και ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος να κρίνει ή να αποδεχτεί την φυσιολογική ροή των γεγονότων. Ο στόχος του βιβλίου είναι ξεκάθαρος, άκρως σαγηνευτικά δοσμένος και με μία εξαιρετική αφήγηση που σε κρατά σε ετοιμότητα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης. Η Βανέσα, ένα κορίτσι μοναχικό, χωρίς φίλους για να μοιραστεί τους προβληματισμούς της έλκεται από τον κατά πολύ μεγαλύτερο της καθηγητή, με τον οποίο ζει έναν αρρωστημένο έρωτα, έναν έρωτα που στα δικά της μάτια φέγγει μοναδικός.


Υπάρχουν άτομα και κυρίως κοπέλες που έλκονται από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας , γιατί έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία τις σαγηνεύουν, όπως δύναμη, θαυμασμό και ασφάλεια. Στην έλξη αυτή που σας περιγράφω είναι πιο επιρρεπείς οι έφηβες που χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν έντονη ανασφάλεια και είναι συναισθηματικά παραμελημένες ή μοναχικές. Η αποπλάνηση όμως από έναν ώριμο ενήλικα , από μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα η οποία κατέχει και θέση ισχυρή δεν μπορεί να μην χαρακτηριστεί κακοποίηση ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει συγκατάθεση του ανηλίκου. Η ευθύνη είναι του ενήλικα; ΕΕ ναι αυτός πρέπει να σταματήσει τέτοιους είδους συμπεριφορές και να αποφύγει γεγονότα λόγω ηλιακής ανισορροπίας.

Σε τυχόν περίπτωση που η έλξη όμως οδηγήσει σε ερωτική συνουσία , καθώς και σε συστηματική επαφή τότε μιλάμε με σιγουριά ότι υπάρχει διαστροφή εξουσίας από τον ενήλικα που έχει όλη την δύναμη να χαλιναγωγήσει τα πάθη του. Συνήθως τέτοια άτομα λειτουργούν με πολύ προσοχή, με στρατηγική και με βάση σχεδίου. Καταστρώνουν όλες τις λεπτομέρειες και βλέπουν πολύ μπροστά, αφού προγραμματίζουν τα πάντα προς όφελός τους αλλά ο κύριος σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη από την πλευρά της έφηβης, να δημιουργήσουν ένα πιστό σκυλί που θα τους ακολουθεί.

Να σε λατρέψω έλα, να σε χαϊδέψω έλα, σκοτεινή μου Βανέσα.


‘’ Σκοτεινή μου Βανέσα’’ ένας τίτλος που φανερώνει τον μυστηριώδη χαρακτήρα της έφηβης και την συμπεριφορά της που είναι ασύλληπτος για τον ανθρώπινο νου , αφού δεν μπορεί να συλλάβει ή να αντιληφθεί το αδιανόητο και το μέγεθος της καταστροφής που θα επιφέρει η οποιαδήποτε ενέργεια της. Η αποδοχή της να συνευρεθεί σεξουαλικά με τον πολύ μεγαλύτερο της καθηγητή, που συστηματικά συνάπτει τέτοιου είδους σχέσεις είναι εξωφρενικά απαράδεχτο , ώστε να μπορούμε να το σκεφτούμε και να το αποδεχτούμε και από τις δυο πλευρές.


Άκου, φίλε, έχεις σπαταλήσει την ζωή σου, μέχρι να πέσεις στα γόνατα και να γευτείς, μία κοκκινομάλλα. ( Red headed woman/Μπρους Σπρινγκστιν)



Το θέμα του βιβλίου αντλείτε από όλα αυτά τα περιστατικά σεξουαλικής εκμεταλλεύσεις που βγαίνουν στα φώτα τις δημοσιότητας , καθώς και για όλες τις ιστορίες που δεν έχουν ακουστεί ακόμη ή δεν έχουν γίνει πιστευτές…. άλλα δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και σε όλες τις Λολίτες ή πιο χαρακτηριστικά ‘’ νυμφίδια ‘’ που είναι σεξουαλικά αναπτυγμένες και δίνουν τροφή για Λογοτεχνικούς υπαινιγμούς. Άρα η σχέση της αφήγησης με την πραγματικότητα είναι άκρως ρεαλιστική.

Το βιβλίο είναι απολαυστικό γιατί έχει γρήγορη ροή και η γραφή του συγγραφέα είναι μεστή, αφηγηματική και κινηματογραφική. Ο χαρακτήρας της Βανέσας και του Στρέιν έχουν αναπτυχθεί τόσο καλά που νιώθεις τους παλμούς της καρδιάς τους, αλλά και τον τρόπο σκέψεις τους. Είναι από τα βιβλία που μπορούν να διαβαστούν από τους περισσότερους βιβλιόφιλους, γιατί είναι καλογραμμένο και αν ακόμη το θέμα δεν τους αγγίζει μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν θα τους κουράσει.

 Δεν συγκλονιστικά καθόλου από την θεματολογία του βιβλίου γιατί παρουσιάζεται με ευαισθησία και με λεπτό τρόπο η ιστορία , αποδεικνύοντας τι παιχνίδια μπορεί να παίξει η κατάχρηση εξουσίας και πως η κακοποίηση μπορεί να γίνει αποδεκτή από το θύμα!

Σας το προτείνω ! 

Βιβλίο: Σκοτεινή μου Βανέσα ( Η Σελίδα του βιβλίου)

Συγγραφέας: Κέιτ Ελίζαμπεθ Ράσελ

Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη

Εκδόσεις: Ψυχογιός (www.psichogios.gr)

Love Book Dairy: Παρασκευή Παρίσση


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


H ΚΕΪΤ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΡΑΣΕΛ κατάγεται από το ανατολικό Μέιν. Έχει διδακτορικό στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Το ΣΚΟΤΕΙΝH ΜΟΥ ΒΑΝEΣΑ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΕΙΧΕ ΑΠΛΩΣ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙ.


           ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΑΝ ΤΕΡΑΣ.


    Η Βανέσα Γουάι ήταν δεκαπέντε ετών όταν τα έφτιαξε με τον καθηγητή της των αγγλικών. Τώρα, στα τριάντα δύο της, κι ενώ το κίνημα του #MeToo ξεσκεπάζει το ένα μετά το άλλο τα σεξουαλικά εγκλήματα πανίσχυρων ανδρών, μια άλλη παλιά μαθήτρια του Τζέικομπ Στρέιν τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η Βανέσα ακούει συγκλονισμένη το νέο. Πιστεύει ακόμη πως η δική της σχέση με τον Στρέιν δεν ήταν κακοποίηση, αλλά έρωτας. Είναι σίγουρη γι’ αυτό. Μπορεί τώρα να απορρίψει την πρώτη της αγάπη χωρίς να απορρίψει τον ίδιο τον έφηβο εαυτό της; Να δεχτεί πως ο άντρας που την καθόρισε ήταν κάτι άλλο από αυτό που πίστευε ως τώρα; Και πως ίσως η ίδια δεν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, αλλά ένα από τα πολλά θύματά του;
Ένα προκλητικό, εθιστικό βιβλίο για τη μνήμη και το τραύμα, την έξαψη της εφηβείας και τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στη συναίνεση, τη συνενοχή και τη θυματοποίηση. Ένα βιβλίο-δυναμίτης, που δίκαια ειπώθηκε ότι χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή.

Για το Love Book Diary



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ