ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΕΤΑΓΜΑ

 

Το βιβλίο ‘’Αριστερό πέταγμα’’ είναι από τα αναγνώσματα που με προβλημάτισε πολύ , λόγω των αποφάσεων και τις ψυχικής κατάστασης της ηρωίδας. Η συγγραφέας αναπτύσσει σε βάθος τον χαρακτήρα της Χριστίνας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να δοθεί ως βασικό θέμα συζήτησης σε μάθημα Λογοτεχνίας. Οι κινήσεις, οι αποφάσεις και οι αντιδράσεις της πρωταγωνίστρια μας δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές από ένα υγιή και καθαρό μυαλό, αλλά αποδεικνύει ακόμη μία φορά ότι πολλές φορές δεν ξέρουμε ποια είναι η ευτυχία μας και οι αγαπημένοι μας ξέρουν καλύτερα από εμάς.



Λυπήσου αυτούς που μια φορά με φτερά ζούσαν και τα χάνουν και δεν τους μένει άλλη χαρά , παρά η χαρά πως θα πεθάνουν.

Δεν ξέρω αν ο έρωτας είναι πόλεμος τελικά, αλλά θα ήθελα να ήταν λουλούδι και να ανθίζει όχι μόνο την άνοιξη, αλλά όλο το έτος και να μένει αγέρωχο, όπως τα αειθαλή που όσο και να τα λυγίζει ο άνεμος από την δύναμή του αυτά αντιστέκονται στις δυσμενείς συνθήκες. Θα μπορούσε να είναι σαν τα πουλιά να είναι ελεύθερος από αιχμαλωσίες και δεσμά και με δεξιό πέταγμα , από τα δεξιά προς τα αριστερά που δεν είναι κακός οιωνός, ιδού και ο τίτλος του βιβλίου ‘’ Αριστερό πέταγμα’’ που είναι άκρως ρεαλιστικός με την αφήγηση. Η ιστορία μας είναι ένα θεατρικό δράμα στολισμένο με λέξεις που συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο που για μερικούς αναγνώστες θα τους είναι λίγο δύσκολο να ψάξουν τι κρύβετε πίσω από τα γράμματα, αφού είναι ένα ανάγνωσμα για πιο ψαγμένους αναγνώστες ή που έχουν πιο διερευνητική στάση στην ζωή τους.

Σκοτάδι φτιαγμένο από φως, σκέφτηκα, να την η ζωή μου.

Αν μένουμε πιστοί στο παραμύθι μας το όνειρο μας εκδικείται είναι η έκφραση που μπορώ χωρίς ενδοιασμούς να χρησιμοποιήσω για το ανάγνωσμα που ολοκλήρωσα. Η Χριστίνα είχε την επιλογή να φύγει από έναν καταστροφικό για τον ίδιο της τον εαυτό πάθος αλλά βίαζε τις αισθήσεις της για να συγκεντρωθεί στο τώρα , χωρίς να σκέφτεται το αύριο που την παράσερνε σε ένα παιχνίδι που ήταν χαμένο από την πρώτη στιγμή ή σε ένα ορμητικό ποτάμι χωρίς γυρισμό. Μπορείς να την δικαιολογήσεις όμως, γιατί μην ξεχνάτε ότι όποιος αγαπάει πάρα πολύ χωρίς εγωισμό δεν σκέφτεται καθαρά ή φοβάται πάρα πολύ την μοναξιά, άρα λόγω ανασφάλειας ή λόγω άρνησης δεν μπορεί να δει τα σημάδια της καταστροφής. Η αγάπη γίνεται αιχμαλωσία και δεν μπορείς να σπάσεις τις αλυσίδες που σε δένουν γιατί το κλειδί της κλειδαριάς δεν το έχεις εσύ και κάποιος άλλος σε κινεί σαν μαριονέτα στην σκηνή.

Χιονίζει ακόμα στο κατώφλι μας νιφάδες εύθραυστες , ανάλαφρες σαν υποσχέσεις.



    Μέσα από την αφήγηση, μέσα από την κατάθεση των σκέψεων της, ομολογεί στην κόρη της τι έχει διαπράξει και κατακρεουργεί, όπως χαρακτηριστικά γράφει το ανάγνωσμα, όλα τα συναισθήματα της, αποδεικνύοντας στον αναγνώστη που μπορεί να φτάσει ένα αρρωστημένο μυαλό για να βρει την λύτρωση του. Η απουσία ενός ατόμου από την ζωή μας ή η δυσβάστακτη αναμονή του είναι ένα γλυκόπικρο θέμα που θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες και μην ξεχνάτε πόσοι ποιητές έχουν υμνήσει έρωτες αποδεχτούς και μη.

Εν κατακλείδι το ‘’Αριστερό πέταγμα’’ είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται σε όλες τις γυναίκες που αδυνατούν να μεγαλώσουν, να ωριμάσουν, να ανεξαρτητοποιηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες στην ζωή τους. Ο έρωτας, η αγάπη και η συνήθεια γίνονται ένα και ντύνουν με το δέρμα τους την γύμνια της ψυχής καθώς οι πληγές δεν εξαφανίζονται όταν δεν έχεις τα καθαριστικά μέσα.

Στο τέλος θα συμμαχήσω μ΄ αυτόν τον δύστροπο χειμώνα. Θα υποκύψω στα καπρίτσια του Και δεν θα δώσω αφορμή για υποψίες.


Βιβλίο: Αριστερό πέταγμα ( Η Σελίδα του βιβλίου)

Συγγραφέας : Τζίνα Ψάρρη

Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική (www.anemosekdotiki.gr)

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση


Τζίνα Ψάρρη



Γεννήθηκα στην Αθήνα και δεν την αποχωρίστηκα από τότε. Η επαναστατημένη εφηβεία μου φοίτησε σε ελληνογαλλικό σχολείο καλογραιών. Αποφοίτησα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και δίδαξα κοντά είκοσι χρόνια γαλλικά και Ιστορία, ώσπου ν’ αποφασίσω να αφοσιωθώ αποκλειστικά στη συγγραφή.

Το 2016, το διήγημα «Πρωινό Αστέρι» κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό που κάθε χρόνο διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Διηγήματα και ποιήματά μου έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά (Fractal, Άνεμος magazine) καθώς και σε διάφορα blogs, όπως (Αλισάχνη και eikoneskailogos).



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Αριστερό πέταγμα



Σύμφωνα με τους ιερείς της αρχαίας Ρώμης, το πέταγμα των πουλιών από τα αριστερά προς τα δεξιά ήταν κακός οιωνός.

Ένα αριστερό πέταγμα από την πρώτη κιόλας σελίδα, η ζωή της Χριστίνας. Ομολογεί στην κόρη της τον φόνο που διέπραξε και αφήνει στα χέρια της τη συνέχεια της ζωής τους, την αποκάλυψη ή όχι του τέλειου εγκλήματος. Ιστός αράχνης τα γεγονότα που διηγείται, αιχμαλωτίζουν μέσα τους έναν ποταμό αλήθειες, μια θάλασσα ενόχους.

Με λέξεις-λεπίδες, κατακρεουργεί τα ίδια της τα συναισθήματα αλλά και όλων εκείνων των ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναπόδραστη δολοφονία την ανεξιχνίαστη, παραδεχόμενη πως, αν και πάσχει από εκ γενετής προσήλωση, κατάφερε να δραπετεύσει ακριβώς τη στιγμή που η μοιραία αρρώστια θα σκότωνε την ίδια.

Η συγκλονιστική συνέχεια του πρώτου βιβλίου της συγγραφέως «Μέχρι το πέμπτο σκαλοπάτι», στην οποία ο καθένας θα αναγνωρίσει κομμάτια της ψυχής του. Γιατί, όπως η κεντρική ηρωίδα αναφέρει, «στην αλλοπρόσαλλη πορεία του καθενός από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, ρίχτηκε μια ζαριά από έναν θεό χωρίς όνομα, ο οποίος μάλλον ήθελε να διασκεδάσει την ανία του».


Με γραφή λυρικά ερωτική και ταυτόχρονα σκοτεινά οργισμένη, διαβάζεται σαν αστυνομικό μυθιστόρημα ενώ δεν είναι, αναζητώντας τον νεκρό και όχι τον δολοφόνο.


Για το Love Book Diary






 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ