ΑΜΕΛΙΑ


ΟΛΗ ΤΗΣ Η ΖΩΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Με αυτόν τον τίτλο θα ξεκινήσω την άποψη μου και θα σας γράψω το τι αισθάνθηκα διαβάζοντας το βιβλίο Αμέλια, ένα βιβλίο που αν ακολουθήσεις τα ίχνη της συμπαθητικής ηρωίδας θα γίνεις συνοδοιπόρος σε ένα μακρινό ταξίδι αναμνήσεων , που οι περισσότεροι Έλληνες πονούν, γιατί τους έχουν μείνει ανεξίτηλα σημάδια από τις αφηγήσεις των ίδιων των οικογενειών τους, είτε είναι από την πόλη ,είτε από την Ιωνία. Έχω την χαρά και είμαι υπερήφανη που έχω Μικρασιατική καταγωγή και κάποια πράγματα τα γνωρίζω από αφηγήσεις ,αλλά νιώθω τα ίδια συναισθήματα για όλους τους Ρωμιούς που βίωσαν τον ξεριζωμό τους ….στο μεγαλείο.


ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Η Αμέλια είναι από τις πιο αξιαγάπητες Λογοτεχνικές ηρωίδες, γιατί το ήθος της είναι τόσο μοναδικό , που θα την χαρακτήριζα παλιό κομμάτι κοπής, δηλαδή μία παραδοσιακή γυναίκα που αν κάτι της χάλαγε προτιμούσε να το φτιάξει παρά να το πετάξει, όπως ήταν ο γάμος της. Αυτός ο γάμος της ήταν η αρχή του κακού και μερικές φορές πραγματικά η τύχη είναι, οι συνθήκες, η κατάλληλη στιγμή δεν ξέρω ακριβώς να σας πω άλλα ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να σου αλλάξει την ζωή. Έτσι και εδώ η παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1919 ήταν σημαδιακή για την Αμέλια , τόσο πολύ που η ζωή της μπλέχτηκε με έναν άντρα που δεν θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε να γίνει ζευγάρι ούτε στα όνειρα της. Και όμως αυτόν τον άντρα τον παντρεύτηκε….!

Το τρένο της ζωής πηγαίνει γρήγορα και πάντα μπροστά….!

Η Αμέλια είχε όμως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό, όλα τα δικαιολογούσε , εθελοτυφλούσε τόσο πολύ που προτιμούσε να μην λέει τίποτα, δηλαδή δεν τολμούσε να πει όσα δεν μπορούσε να διευθύνει. Με αποτέλεσμα να ζει και να πιστεύει σε μία δικιά της ουτοπία , να είναι μόνη και να νιώθει απελπισία για την ίδια της την ζωή. Συνήθως λένε ότι όσα λιγότερα ξέρει κάποιος τόσο πιο ευτυχισμένος είναι, όσο περισσότερα γνωρίζει τόσο χειρότερα είναι για αυτόν. Αυτό ακριβώς συνέβη με την αγαπημένη μου Αμέλια που σίγουρα αν την συναντούσα θα την έκανα φίλη μου, γιατί είχε πολύ αγνό χαρακτήρα αλλά ο καλός καλό δεν έχει!! Όσους εμπιστεύτηκε στην ζωή της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της. Και όμως στην κρίσιμη στιγμή έδειξε ανωτερότητα και υπερηφάνεια παρόλο που δεν ήταν προς όφελός της.

Δεν είναι κακό να κάνουμε λάθη γιατί μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε!

ΑΜΕΛΙΑ

Τι είναι η ζωή; Ένα ταξίδι και όσο πιο όμορφα περάσεις τόσο καλύτερα θα το απολαύσεις. Έτσι και αλλιώς οι αναμνήσεις δεν πληρώνονται αλλά έχουν αξία όταν συνδέονται με μικροπράγματα , όπως είναι ένα χτενάκι στα μαλλιά, μία φωτογραφία ή μία επιστολή, αντικείμενα που τα κοιτάς και ταξιδεύεις πολύ μακριά χωρίς να κουνιέσαι ούτε ένα εκατοστό…. Τόσο μαγικό! Έτσι αγαπημένε μου αναγνώστη μέσα από την Ιστορία της Αμέλιας θα ταξιδέψεις σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως ο Α΄Παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή, οι ανταλλαγές πληθυσμών καθώς και τα Σεπτεμβριανά. Ναι υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν όλα αυτά και το χαμόγελο δεν έφυγε από τα χείλη τους.

Η ιστορία της Αμέλιας φανερώνει στον υπερθετικό βαθμό ότι όλα αναιρούνται στον βωμό του χρήματος και των συμφερόντων και ότι αυτός ο κόσμος δεν ταιριάζει σε ρομαντικούς. Έτσι και αλλιώς για 30 αργύρια σταύρωσαν τον Χριστό αυτό μόνο φτάνει για να είμαστε ρεαλιστές, αν και πάντα θα σε πονάει όταν όλα παίζονται πίσω από την πλάτη σου από αγαπημένα πρόσωπα. Αυτό όμως που με στεναχωρεί στην Αμέλια είναι ότι ποτέ δεν αγαπήθηκε πραγματικά αν και η αγάπη της ήταν μεγαλύτερη από ότι άξιζε να δώσει. Δεν είναι δυνατόν μία γυναίκα να μην αγαπηθεί ενώ το αξίζει πραγματικά…!!!

Το βιβλίο θα σας ξεκουράσει, διαβάζετε πολύ γρήγορα και έχει Ιστορικό Παράρτημα στο τέλος για όποιον ενδιαφέρετε να μάθει περισσότερα . Η άποψη μου στηρίχθηκε περισσότερο στην γυναικεία μου ματιά και λιγότερο στην Ιστορία, που αλλάζει την Γεωγραφία και την τύχη των λαών.Φυσικά μην ξεχάσω να σας πω για το εξώφυλλο που έχει το σήμα κατατεθέν για όλους τους Έλληνες τον Ναό της Αγιας Σοφιάς με το πορτοκαλί χρώμα του ουρανού, που στην αρχή νομίζεις ότι είναι το πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος, αλλά αν το ξανακοιτάξεις νιώθεις την φλόγα να γλύφει τον ουρανό .

Επισκεφτείτε την σελίδα του βιβλίου

Βιβλίο : Αμέλια Ιχνηλατώντας μνήμες των Ρωμιών της πόλης.

Συγγραφέας: Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου

Εκδόσεις : anemosekdotiki.

Λίγα λόγια για το βιβλίο.





Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου


Αμέλια

Ιχνηλατώντας μνήμες των Ρωμιών της Πόλης


Η ηλικιωμένη Αμέλια, διαισθανόμενη το βιολογικό της τέλος, ανακαλεί μνήμες, ενθυμήματα και προσωπικές εμπειρίες αναπολώντας το παρελθόν της.
Η ηλικιωμένη Αμέλια, διαισθανόμενη το βιολογικό της τέλος, ανακαλεί μνήμες, ενθυμήματα και προσωπικές εμπειρίες αναπολώντας το παρελθόν της.
Σημαντικά ιστορικά γεγονότα –όπως ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή, διεθνείς συμβάσεις κι ανταλλαγές πληθυσμών, καθώς και τα Σεπτεμβριανά του 1955– συμβαδίζουν με τη ζωή της Αμέλιας.
Οι αναμνήσεις και οι προσωπικές της μαρτυρίες καθοδηγούν τον ιστό της εξιστόρησης που συνδέεται με κληρονομημένες μνήμες και αφηγήσεις ενός ολόκληρου έθνους.
Το τέλος του ταξιδιού της ζωής δεν είναι άλλο από την αφετηρία αφύπνισης της μνήμης για τον γενέθλιο τόπο, τους ανθρώπους και τα γεγονότα που τον στιγμάτισαν, όλα όψεις της ύπαρξης που την ξεθωριάζει η λήθη στο πέρασμα του χρόνου.
Οι αναμνήσεις φωλεύουν σε παλιές φωτογραφίες, επιστολές και μικροαντικείμενα, σταθμεύουν σε παλιά σπίτια και σταθμούς τρένων, εκεί όπου η παρουσία των ανθρώπων άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της γιατί έζησαν, ταξίδεψαν και βίωσαν τον έρωτα, τις ελπίδες, τις απογοητεύσεις, τις διαψεύσεις, τη δικαίωση ή την προδοσία τους.

Ένα καθηλωτικό οδοιπορικό στην ιστορία μιας γυναίκας και στην Ιστορία των προγόνων μας, που ιχνηλατεί μοναδικά τις μνήμες των Ελλήνων της Πόλης.


ISBN: 978-960-642-039-9    σελ.: 242     σχήμα: 14x20,5 cm




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ