Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


H ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΙΜΟΡΑΓΕΙ

Με  αυτούς τους αγαπημένους στίχους που όλοι έχετε σιγοψιθυρίσει της Ελένης Δήμου, θα ξεκινήσω να σας γράφω για το βιβλίο Η Γυναίκα του κόσμου, που συνδυάζει με μαεστρία την ποίηση με την φωτογραφία . Αυτός ο γάμος της εικόνας και της γραφής φέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον αναγνώστη. Το βιβλίο το διάβασα δυο φορές , χάζεψα τις φωτογραφίες και το αποτέλεσμα ήταν να νιώσω μία θλίψη, μία μελαγχολία σε συνδυασμό με ένα μειδίαμα στα χείλη μου.





Τη Νίκη Τάγκαλου θα την χαρακτήριζα χαράκτρια των λέξεων που αγγίζουν την ψυχή μιας γυναίκας και οι φωτογραφίες του Νίκου Νικόπουλου το ουράνιο τόξο που βγαίνει μετά από βροχή. Είμαι πεπεισμένη ότι για να γράψεις ποίηση για τις γυναίκες πρέπει να αγαπάς το γυναικείο φύλο πολύ , να νιώθεις τα σημάδια στο σώμα αλλά και στην ψυχή της.

Να πολεμάτε πάντα για τα πιστεύω σας
Να πολεμάτε για την ζωή σας
Να πολεμάτε για την αξιοπρέπεια σας
Να πολεμάτε γιατί είστε πολύτιμες

Η Γυναίκα μεγαλώνει, εκπαιδεύετε  για να γίνει μάνα και γιαγιά περνώντας από την παιδική ηλικία  στην ενηλικίωση. Πάρα πολύ οι ρόλοι της σήμερα όμως ….και πολλές φορές χάνει τον εαυτό της. Η Γυναίκα σήμερα διεκδικεί, αλλά υπάρχουν και γυναίκες που υπομένουν καταστάσεις και ζουν σαν σκόνη στον άνεμο , λες και έχουν πεθάνει ζωντανές. Αυτή την γυναικεία κραυγή έρχεται να τονίσει η συγγραφέας ,γι ΄αυτό να το προσέξετε το βιβλίο όταν ξεκινήσετε να το διαβάζετε για να αισθανθείτε των παλμό των λέξεων.

Η Γυναίκα φέρνει ζωή στην ίδια την ζωή !!! Τι πιο μεγαλειώδες από αυτό !! Αν καταλάβεις το νόημα αυτής της πρότασης τότε έχεις σεβαστεί την γυναικεία ύπαρξη. Θεωρητικά είναι το ασθενές φύλλο λόγω μυϊκής δύναμης, αλλά είναι τόσο δυνατή που μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους. Τι γίνεται όμως όταν ξεχνάει τι σημαίνει να είσαι παιδί; Όταν ζει μέσα στην βία και στην εκμετάλλευση; Χάνει τον εαυτό της και η πολύχρωμη καρδιά της γίνεται ασπρόμαυρη. Με λόγια ψυχής  η συγγραφέας ζωγραφίζει την θλίψη, την λύπη και όλη αυτή  η στεναχώρια αντικατοπτρίζεται στις φωτογραφίες . Αλλά δεν μένει εκεί συμβουλεύει τις γυναίκες να πολεμάνε, όσο δύσκολο και αν είναι. Τα σημάδια να μένουν μόνο στο σώμα και όχι στην ψυχή… αυτή πρέπει να μένει αμόλυντη .




Πεταλούδες φεύγουν μέσα από το στόμα της,
Πάνε και κάθονται πάνω στα μαλλιά της
Και ψιθυριστά τραγουδούν πως
Η ζωή λέγεται αλλιώς και γυναίκα.

Πόσο δύσκολο είναι να χαμογελάς μπροστά στα παιδιά σου, ενώ μέσα σου κλαίς; Πάρα πολύ μπορώ να σας πω αλλά η δύναμη που παίρνεις από τα παιδιά σου είναι μεγαλύτερη για να συνεχίσεις. Για αυτό να αφιερώνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου και να αγαπάς τις ρυτίδες σου που χαράζονται στο πρόσωπο, γιατί αυτό σημαίνει ότι μέσα στο κεφάλι σου η εμπειρίες σου έχουν μετατραπεί σε πλούτο.

Ελεύθερη γυναίκα ζει, είπα!

Όταν πάρετε το βιβλίο στα χέρια σας χαζέψτε λίγο το εξώφυλλο, το κοριτσάκι με το αγνό βλέμμα που όμως  έχει μία μελαγχολία και απορία στο βλέμμα της. Οι φωτογραφίες δίνουν εικόνα στις λέξεις και ακολουθούν τον κύκλο της ενηλικίωσης της Γυναίκας, παιδί-κορίτσι-έφηβη-γυναίκα-μάνα-…..γιαγιά! Οι φωτογραφίες ταυτίζονται με τα κείμενα , που ο λόγος είναι πολύ εύστοχος, καθώς αντικατοπτρίζει την κάθε γυναίκα που βιώνει βία. Τα έσοδα του βιβλίου διατίθενται για τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πειραιά.

Το βιβλίο τελειώνει με μία εξαιρετική φωτογραφία που απεικονίζει την γυναίκα να σφίγγει την γραβάτα της και να είναι κυρίαρχη του εαυτού της…. Γυναίκα είπα και ήμουν ήδη νικήτρια!!!

Μπορείς.... και εσύ!!!!!

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα ...

Παρασκευή Παρίσση


ΘΑ ΒΡΕΊΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΔΩ

ΒΙΒΛΙΟ: Η Γυναίκα του κόσμου

Συγγραφέας: Νίκη Τάγκαλου

Φωτογραφία: Νίκος Νικόπουλος

Εκδόσεις: Grotesque

Λίγα Λόγια για το βιβλίο



Γεννήθηκα άνθρωπος, νόμιζα… Στην πορεία ανακάλυψα ότι σαν γυναίκα με ξεχώριζαν από τον άνδρα. Απογοητεύτηκα… Είδα διακρίσεις παντού. Ασθενές φύλο με αποκάλεσαν… Εγώ δεν ένιωσα ποτέ έτσι. Ακριβώς το αντίθετο. Σαν γυναίκα φέρνω ζωή στη ζωή.
Ποιητική συλλογή
Γεννήθηκα άνθρωπος, νόμιζα… Στην πορεία ανακάλυψα ότι σαν γυναίκα με ξεχώριζαν από τον άνδρα. Απογοητεύτηκα… Είδα διακρίσεις παντού. Ασθενές φύλο με αποκάλεσαν… Εγώ δεν ένιωσα ποτέ έτσι. Ακριβώς το αντίθετο. Σαν γυναίκα φέρνω ζωή στη ζωή. Δουλεύω και προσφέρω και στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην οικογένειά μου. Προσπαθώ να μεγαλώσω σωστούς ανθρώπους.
Είμαι
Κόρη
Εγγονή
Μάνα
Αδελφή
Σύζυγος
Φίλη
Αυτό το βιβλίο σκοπό έχει να βοηθήσει κάποιες γυναίκες σαν αυτές, σαν εμάς, σαν εσάς. Να δώσει ώθηση, όχι μόνο οικονομική αλλά και υποστηρικτική Δε μιλάω και δε γράφω αυτό το βιβλίο ως συγγραφέας, αλλά ως γυναίκα που έχει χρειαστεί αυτή τη βοήθεια στο παρελθόν, που έχει βρεθεί στη μεριά της άλλης όχθης, εκείνης που κυριαρχεί η θλίψη και οι δυσκολίες. Αυτό που κατάλαβα στη μέχρι τώρα ζωή μου είναι πως μέσα μας κρύβουμε τόση δύναμη όση δεν έχουμε φανταστεί και αν δε βρεθούμε μπροστά στον γκρεμό δε μαθαίνουμε να πετάμε. Η μόνη και σημαντικότερη συμβουλή μου προς εσάς είναι
να πολεμάτε πάντα για τα πιστεύω σας
να πολεμάτε για τη ζωή σας
να πολεμάτε για την αξιοπρέπειά σας
να πολεμάτε γιατί είστε πολύτιμες.
Φωτογραφία: Νίκος Νικόπουλος

Το βιβλίο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Μέρος των εσόδων διατίθενται για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του δήμου.


Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ GROTESQUE έκαναν την παρουσίαση βιβλίου της ποιήτριας Niki Tagalou και του φωτογράφου Nikos Nikopoulos ,με τίτλο "Η Γυναίκα του Κόσμου".

Παρουσίαση βιβλίου στο Bar Ομπρέλα της Νίκη Ταγκάλου Η Γυναίκα του Κόσμου Εκδόσεις Grotesque.



ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ISBN
978-618-5424-24-4
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΓΛΩΣΣΑ ΓΡΑΦΗΣ:
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ:
64
ΕΞΩΦΥΛΛΟ
ΕΚΔΟΤΗΣ


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Love Book Diary WLY"
LOVE BOOK DIARY

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ