ΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ

ΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ ένα κορίτσι που αγαπάει το διάβασμα και της αρέσει να διαβάζει παρέα με μουσική ,μα πάνω από όλα μία αναγνώστρια με άποψη.


Σήμερα θα γνωρίσουμε την Άννα Μπάμπουρα.





Καλώς ήρθες στο Love Book Diary

Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας πες μας δυο λόγια για εσένα για να σε μάθουν οι αναγνώστες μας.

Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ πολύ για το βήμα και τη φιλοξενία!!!


Είμαι η Άννα, μόνιμος κάτοικος Αθηνών (γέννημα θρέμμα) ενώ για μία δεκαετία περίπου υπήρξα εσωτερικός μετανάστης ανά την Ελλάδα λόγω σπουδών και δουλειάς. Αγαπώ πολύ το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μουσική (είμαι από αυτούς τους παράξενους ανθρώπους που διαβάζουν πάντα με μουσική) και τη φωτογραφία.



 Τι είναι η ανάγνωση και το βιβλίο για την Άννα;

Η ανάγνωση και το βιβλίο, όσο κοινότυπο και αν ακούγεται, είναι τρόπος ζωής. Με ηρεμεί και με ταξιδεύει.


 Πότε ξεκίνησε το Λογοτεχνικό σου ταξίδι και ποιο ήταν το βιβλίο που λάτρεψες για να αγαπήσεις τη Λογοτεχνία;

Η αρχή του ταξιδιού δεν μπορώ να πω με ακρίβεια πότε ξεκίνησε, οι πρώτες μου αναμνήσεις ξεκινούν από την ηλικία των 3 περίπου ετών και θυμάμαι να υπάρχουν στη ζωή μου τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, υποθέτω πως είναι κάτι που οι γονείς μου είχαν αρχίσει νωρίτερα να μου καλλιεργούν, καθώς υπήρχαν αρκετά βιβλία στο σπίτι, θυμάμαι πάντα να μου διαβάζουν, αλλά είχα και τους ίδιους ως εικόνα, ως πρότυπο ανάγνωσης. Κάτι που συνέχισαν και στην πορεία και οι δύο πρώτες μου δασκάλες στο Δημοτικό, μέσα από δράσεις φιλαναγνωσίας που εφάρμοσαν.
ΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ
Τα βιβλία που θυμάμαι πιο έντονα και από εκεί συνέχισε το ταξίδι (ίσως γιατί είναι τα πρώτα που διάβασα μόνη μου) είναι η σειρά μυθολογίας της Σ. Ζαραμπούκα από τις εκδόσεις Κέδρος και ο μικρός πρίγκιπας.


Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ! - ThinkFree

Ο μικρός πρίγκιπας - Σαιντ-Εξυπερύ Αντουάν ντε | Εκδόσεις Πατάκη



 Ποιο είδος Λογοτεχνίας αγαπάς ιδιαίτερα και ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;

Αγαπώ ιδιαιτέρως την αστυνομική λογοτεχνία, μυστηρίου και φαντασίας. Χωρίς να αποκλείω βέβαια και άλλα είδη όπως τα ιστορικά ή τα κοινωνικά. Αγαπημένο βιβλίο «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» και αίσθηση ελευθερίας που σου αφήνει.


Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον by Richard Bach


 Από ποιες πηγές ενημερώνεσαι για τα Λογοτεχνικά δρώμενα;

Από τα διάφορα βιβλιοφιλικά site, τα site των εκδοτικών οίκων.


 Η ανάγνωση βιβλίων τι θα έπρεπε να μας προσφέρει Αννα ; Επιτυγχάνεται αυτό πιστεύεις;

Ταξίδια φαντασίας, κάτι που σαφώς πετυχαίνουν.



Διαχειρίζεσαι στο facebook την ομάδα Booklovers, πες μας για αυτή την εμπειρία σου, πως σου φαίνεται, πως προέκυψε η ιδέα και πόσο χρόνο χρειάζεται όλο αυτό;

Προέκυψε μέσα από την επιθυμία για τη δημιουργία μιας παρεϊστικης ομάδας που θα συζητάμε και θα ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες για βιβλία. Στην πορεία γνώρισα και αξιόλογους ανθρώπους που διαβάζω πάντα τις απόψεις τους. Η αλήθεια πως δεν σπαταλώ ιδιαίτερο χρόνο από την καθημερινότητά μου, αλλά τόσο - όσο.

Επισκεφτείτε την ομάδα Booklovers στο facebook.


 Ποιες είναι οι αγαπημένες σου ώρες για διάβασμα; Διαβάζεις παντού ή θέλεις απόλυτη ησυχία;

Προτιμώ τις βραδινές ώρες γιατί με ξεκουράζει και μπορώ να διαβάσω παντού, στην αναμονή στο γιατρό, στο μετρό πηγαίνοντας στη δουλειά. Με αποσυντονίζει η ησυχία, ακόμα και αν είμαι μόνη στο σπίτι θα βάλω μουσική για να διαβάσω.


 Για να επιλέξεις ένα βιβλίο για ανάγνωση που δίνεις σημασία; Στον εκδοτικό οίκο, στον συγγραφέα, στην υπόθεση ή στην προβολή του βιβλίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα με οδηγήσουν σε ένα βιβλίο. Αν πρόκειται για κάποιον συγγραφέα που έχω ήδη διαβάσει και ξέρω τη γραφή του θα το επιλέξω εύκολα. Για κάποιον συγγραφέα που δεν γνωρίζω θα σταθώ στην υπόθεση ή στη γνώμη κάποιων ανθρώπων που εμπιστεύομαι.


 Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες και είπες στον εαυτό σου τι ωραίο βιβλίο και τι μηνύματα πήρες από αυτό το βιβλίο;

Το τελευταίο βιβλίο που ολοκλήρωσα είναι η «Τσιχλόφουσκα» ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι. Ανατροπή, κοινωνικά μηνύματα που σε βάζουν σε σκέψεις. Θύμωσα, πείσμωσα, απογοητεύτηκα με την κοινωνία που έχουμε δημιουργήσει. Για να είναι μια γυναίκα αποδεκτή πρέπει να ακολουθήσει το πρότυπο της υπερβολικά αδύνατης στα όρια της κατάρρευσης και όχι αυτό της σωματικής και πνευματικής υγείας. Σημαντική περίοδος της ζωής η εφηβεία. Σκηνές γροθιά για όσους έχουν παιδιά ή ασχολούνται με παιδιά.
Πόσες φορές ακούμε για ανθρώπους που εγκλωβίζονται σε σχέσεις και καταστάσεις που τους «πνίγουν» και μένουν όμως άπραγοι!! Και οι γείτονες;;; Απλά πέφτουν από τα σύννεφα!! Μιλάω λίγο γενικά και δεν λέω παραπάνω για μην κάνω spoiler σε όσους δεν το έχουν διαβάσει.

Τσιχλόφουσκα – Harlenic


 Είσαι από τους αναγνώστες που κυκλοφορούν με ένα βιβλίο στην τσάντα τους; Προσέχεις αναγνώστες που διαβάζουν σε δημόσιους χώρους;

Ναι και στα δύο.

Θεωρείς ότι είναι ακριβός τρόπος ψυχαγωγίας το βιβλίο;

Αρχικά να πω πως πρόκειται για τέχνη όπου ο συγγραφέας (και οι λοιποί συντελεστές) πρέπει να ανταμείβονται. Λύσεις όμως υπάρχουν, η βιβλιοθήκη της περιοχής μας, κάποιος φίλος ή συγγενής που διαβάζει θα μπορούσε να μας δανείσει.


 Άννα είσαι νηπιαγωγός και θα ήθελα να μας συμβουλέψεις πώς να επιλέγουμε τα βιβλία των παιδιών μας και τι ώρα να τους διαβάζουμε ;

Θα πω αυτό που εφαρμόζω για την επιλογή βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Λατρεύω τα βιβλία που σέβονται το παιδί και αποφεύγουν τον στείρο και αυστηρό διδακτισμό.
Όλες τις ώρες… το βιβλίο προσφέρει την κάθε στιγμή κάτι διαφορετικό.


 Τι προσφέρει η ανάγνωση βιβλίων στα μικρά παιδιά; Θα ήταν καλύτερο να τα αφήναμε να διαλέγουν τα ίδια τα βιβλία τους;

Από πού να ξεκινήσω;; Χιούμορ, φαντασία, αυτοπεποίθηση, ευρύτητα νου, περνά ποιοτικό χρόνο με τον ενήλικο (γονείς, παππούδες ή όποιος άλλος συνδράμει σε αυτό).


 Πως μπορούμε να φέρουμε τα μικρά παιδιά σε επαφή με τη Λογοτεχνία;

Προσφέροντάς τους ευκαιρίες ανάγνωσης από την εμβρυική ακόμα ηλικία, όταν ακούει τη μητέρα του να του διαβάζει βιβλία, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη μουσική, το παιδί ακούει τη φωνή της. Από τη βρεφική ηλικία όταν δημιουργούμε ρουτίνες ανάγνωσης, αλλά και όταν βλέπει το παιδί το γονιό του να αφιερώνει έστω και λίγο από τον προσωπικό του χρόνο για να διαβάσει.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, τηλέφωνο, selfie, κοντινό πλάνο και εσωτερικός χώρος
ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ


 Σου αρέσει να γράφεις απόψεις για τα βιβλία που διαβάζεις; Διαβάζεις απόψεις άλλων αναγνωστών και γιατί;

Ναι, αν και κάποιες φορές δυσκολεύομαι να γράψω, ιδίως όταν το βιβλίο δεν μου αρέσει και προσπαθώ να πω την άποψή μου χωρίς να προσβάλλω τον/την συγγραφέα.
Ναι μου αρέσει όπως ανέφερα και πριν να διαβάζω απόψεις άλλων αναγνωστών, είτε θετικές, είτε αρνητικές.


 Αν η Λογοτεχνία ήταν πίνακας, τι χρώματα θα είχε για εσένα και τι θα απεικόνιζε;

Τις 50 αποχρώσεις της θάλασσας






 Τι θα έλεγες στους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το αναγνωστικό τους ταξίδι;

Να διαλέγουν πάντα το βιβλίο που λέει η εσωτερική φωνή τους.

Σε ευχαριστώ θερμά !

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!!

Να απολαύσετε την συζήτηση μας!

Παρασκευή Παρίσση.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ