ΟΣΑ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΚΡΥΦΑ

 

Το βιβλίο '' Όσα κρατήσαμε κρυφά ''  θα σε οδηγήσει σε μυστικά μονοπάτια που είναι καλά κρυμμένα από καλλωπιστικούς θάμνους, τους οποίους αν δεν σου τους δείξει κάποιος , αν δεν σου πει τι υπάρχει πίσω από αυτούς για να τους πατήσεις ή να τους ξεριζώσεις από την ρίζα τους δεν θα ανακαλύψεις τον κόσμο του Δόκτωρ Ζιβάγκο. 



Μια ιστορία ενός πασίγνωστου βιβλίου που οι περισσότεροι αναγνώστες και μη, την γνωρίζουν από τη Λογοτεχνία ή τον κινηματογράφο…. αλλά πόσοι ξέρουν τα πραγματικά γεγονότα για την έκδοση του βιβλίου;

Ακόμη και τώρα που έχω ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου της Lara Prescott δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω αν το βιβλίο του Παστερνάκ  έγινε τόσο γνωστό λόγω των συνθηκών που εκδόθηκε ή ομολογουμένως πρόκειται για ένα διαμαντάκι της Λογοτεχνίας. Όμως αν θεωρήσουμε ότι τα βιβλία σε διαλέγουν τότε με σιγουριά μπορώ να σας πω ότι το βιβλίο της Prescott με οδηγεί με μαθηματικούς υπολογισμούς να διαβάσω το βιβλίο Δόκτωρ Ζιβάγκο και δεν είναι μία απλή δήλωση, αλλά ο στόχος μου για το 2021 και είμαι σίγουρη ότι αυτό θα το νιώσουν αρκετοί αναγνώστες.


Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου '' όσα κρατήσαμε κρυφά '' , θεώρησα ότι είναι ένα ελαφρύ γυναικείο βιβλίο και στην αρχή δεν μπορώ να σας κρύψω ότι μου θύμισε το σήριαλ Mad Men με τις δακτυλογράφους και του διαφημιστές αλλά στην συνέχεια συνειδητοποίησα ότι έχω να κάνω με κάτι άλλο, κάτι πιο μυστικό και επικίνδυνο! Στην καρδιά του βιβλίου βρίσκεται η ιστορία τριών γυναικών, η μία έγινε η μούσα του Παστερνάκ για να γραφτεί η βασική ηρωίδα του στο Δόκτωρ Ζιβάγκο και οι άλλες δυο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκδοσή του. Άρα και οι τρείς καθόρισαν την ιστορία του βιβλίου με όσα κράτησαν κρυφά, με όλα τα επίθετα και τις λέξεις που φόρεσαν πανωφόρι πάνω στο κορμί τους για την επίτευξη των στόχων τους! Εκπρόσωποι, απεσταλμένες, αναμορφωμένες, μεταφορείς, ερωμένες, μητέρες, μούσες ….. για αυτό έρχεται και κουμπώνει ο τίτλος του βιβλίου που κρατάω με την υπόθεση, όπως τα παζλ που φτιάχνουμε από μικρά παιδιά.


Γυναίκες δακτυλογράφοι μπροστά από μία γραφομηχανή Royal και ένα μαύρο τηλέφωνο vintage για εμάς πλέον δαχτυλογραφούσαν 100 λέξεις το λεπτό και τα κύρια χαρακτηριστικά προσωπικότητας τους ;Πρέπει να ήταν εχέμυθα και ικανά να διαχειρίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες. Το λέει και η λέξη secretary, άνθρωπος που του εμπιστεύονται κάποιο μυστικό. Όπως καταλαβαίνεται δεν είναι μία συνηθισμένη δουλειά γιατί μπορεί να υπάρχουν άκρως απόρρητες αποστολές!

Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει την ιστορία; Μέσα από αυτή την πρόκληση της Prescott ανακάλυψα ότι μπορεί. Μπορεί το βιβλίο '' όσα κρατήσαμε κρυφά '' να μη με εντυπωσίασε για την γραφή του και για την ανάπτυξη, το βάθος των χαρακτήρων που απέδωσε η συγγραφέας, αλλά με εντυπωσίασε για όλα αυτά που ανακάλυψα με την ανάγνωση, γιατί δεν γινόταν να μην ψάξω την ιστορία του Παστερνάκ του διάσημου ποιητή που ήθελε να ζήσει όσο πιο ανθρώπινα γινόταν σε έναν παράλογο, άδικο και κατακρεουργημένο κόσμο. Έναν Νομπελίστα που αγάπησε και αγαπήθηκε πάρα πολύ από την μούσα του, μία ερωμένη που του ενέπνευσε την ηρωίδα του. Η αγάπη όμως είναι πάντα αρκετή; Μπορεί να κερδίσει τα πάντα; Όχι πάντα……!!!!! Μπορεί να δώσεις και όλη σου την ζωή για τον άνθρωπο που αγαπάς, αλλά πάντα ένας από τους δυο αγαπάει περισσότερο τον εαυτό του και στο όνομα της δόξας και της τιμής δεν βάζει τίποτα άλλο από πάνω.



Το Δόκτωρ Ζιβάγκο είναι μία ιστορία αγάπης , είναι μία πολεμική ιστορία που οι αρχές στις οποίες στηρίζεται έρχονται σε αντίθεση με την φρίκη του Α΄ παγκόσμιου πολέμου, της Ρώσικης επανάστασης και του Ρώσικου εμφυλίου πολέμου. Ο Παστερνάκ ήταν υποστηρικτής της  ευτυχίας του ανθρώπου και όχι της ευημερίας της κοινωνίας που του πρόσφεραν, για αυτό ασκεί δριμεία κριτική μέσα από το έργο του. Επίσης, το βιβλίο του περιγράφει την αγάπη, τον έρωτα, την επιβίωση της αρρωστημένης ψυχής του ανθρώπου που καταστρέφεται από τον πόλεμο , όπως και ο ιδεαλισμός του. Δεν είναι τυχαίο ότι εκδόθηκε στην Ρωσία 28 χρόνια μετά τον θάνατό του , ενώ είχε εκδοθεί το 1957 στην Ιταλία και έπειτα  περίπου σε 18 χώρες . Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός εξιτάρει τους αναγνώστες να το αναζητήσουν και να το διαβάσουν.

Το βιβλίο της Prescott σου δίνει την μικρή ξύλινη ράβδος που χρησιμοποιείται στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας,  για να τρέξεις στον πόλεμο λέξεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ( Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών). Η πολιτική προπαγάνδα ήταν το βασικότερο όπλο κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Βιβλία που έδιναν κακή εικόνα για του Σοβιετικούς, βιβλία που κατέκριναν το σύστημα ή δεν συμμορφώνονταν με την πολιτική και πολιτισμική γραμμή του κράτους, βιβλία που εξυμνούσαν της ΗΠΑ,  εκδίδονταν από την CIA κρυφά και εισχωρούσαν μυστικά μέσα στο αντίπαλο κράτος για να έρθουν στα χέρια του λαού. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και ο Δόκτωρ Ζιβάγκο, ένα απαγορευμένο βιβλίο που απογειώθηκε και αναζητήθηκε από χιλιάδες ανθρώπους !

Η ιστορία που κρύβεται πίσω από την έκδοση αυτού το βιβλίου,  αφηγείται με ρομαντικό τρόπο στα όσα κρατήσαμε μυστικά η Lara Prescott.


''Όσα κρατήσαμε κρυφά '' της Lara Prescott




Βιβλίο: Όσα κρατήσαμε κρυφά ( Σελίδα του βιβλίου)

Συγγραφέας: Lara Prescott

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Εκδόσεις : Μεταίχμιο ( https://www.metaixmio.gr )

Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου


Η Αμερικανίδα Lara Prescott μας συστήνει το μυθιστόρημά της «Όσα κρατήσαμε κρυφά» 




Lara Prescott



    Η Lara Prescott (Λάρα Πρέσκοτ) είναι πρώην πολιτική σύμβουλος και ζει στο Όστιν του Τέξας. Μεταξύ άλλων, σπούδασε δημιουργική γραφή στο Michener Center for Writers του Πανεπιστημίου του Τέξας. Το Όσα κρατήσαμε κρυφά είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο μεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από 30 γλώσσες και πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.






Λίγα Λόγια για το βιβλίο


Μια επίκαιρη ιστορία πολιτικού και κοινωνικού διωγμού· μια ιστορία για τον πόλεμο λέξεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Κυρίως όμως, μια ιστορία αγάπης.


Βρισκόμαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκαγια συλλαμβάνεται. Είναι η ερωμένη και μούσα του Μπόρις Πάστερνακ – του πιο διάσημου εν ζωή συγγραφέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Πάστερνακ γράφει ένα μυθιστόρημα με τίτλο Δόκτωρ Ζιβάγκο που ασκεί δριμεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Θέλοντας να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες και να πιέσουν τον συγγραφέα, οι αρχές στέλνουν την ερωμένη του στο γκουλάγκ.


Μετά από τρία χρόνια, η Όλγα ξανασμίγει με τον Πάστερνακ. Ο συγγραφέας τελειώνει το μυθιστόρημά του, αλλά το καθεστώς το απαγορεύει. Ενώ το ζευγάρι βρίσκεται υπό όλο και πιο έντονο διωγμό, η CIA οργανώνει μια αποστολή για να αποκτήσει το χειρόγραφο, να το τυπώσει κρυφά, και να το περάσει λαθραία στην ΕΣΣΔ

 978-618-03-2044-2
 496
 29/10/2020

Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ