ΝΕΚΡΟΝΟΜΙΚΟΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

 

''ΝΕΚΡΟΝΟΜΙΚΟΝ'' ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ Το βιβλίο αυτό ανανεώνει και δίνει νέα ερμηνεία στη Μυθολογία του Κθούλου και τις λαβκραφτικές παραδόσεις με καινούργιους και διακριτικούς τρόπους.-Περιοδικό Wormwood.




Παίρνοντας το βιβλίο ‘’ ΝΕΚΡΟΝΟΜΙΚΟΝ’’ , το χειρόγραφο των νεκρών, ένα βιβλίο που γράφτηκε από νεκρούς για νεκρούς αναρωτιόμουν κοιτώντας το εξώφυλλο τι να περιέχει στις σελίδες του και πως θα το διάβαζα, αφού δεν έχω διαβάσει ποτέ μου Λάβκραφτ, δεν γνωρίζω την ιστορία του ''Νεκρονομικόν'', εκτός του ότι είναι ένα φανταστικό βιβλίο που όμως έχει απασχολήσει πολλούς αναγνώστες επειδή η διαχωριστική γραμμή του πραγματικού και του φανταστικού είναι πάρα πολύ λεπτή. Η άποψη μου θα είναι ταπεινή αφού δεν είμαι ειδική σε αυτό το είδος Λογοτεχνίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιτυχία του Λάβκραφτ ήταν τόσο τεράστια που πάνω στην ιδέα του  έχουν γραφτεί τόσα συγγράμματα από συγγραφείς.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Αντωνιάδη δεν μπορώ να μην πω ότι με εντυπωσίασε πάρα, μα πάρα  πολύ οι ιστορικές γνώσεις του και ο τρόπος γραφής του. Οι γνώσεις του για τους αρχαίους φιλοσόφους, για την αρχαία Ελλάδα, για την φιλοσοφία, για το Βυζάντιο είναι τόσο τεκμηριωμένη που τον κατατάσσουν μετρ στο είδος του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες που δίνει γίνονται με τέτοιο γλαφυρό τρόπο, που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται, κατανοεί και επεξεργάζεται όλα τα μηνύματα που δέχεται από την ανάγνωση. Η επιδεξιότητα  του αυτή βοηθάει τους αναγνώστες που δεν έχουν σχέση με τις Λαβκραφτικές ιστορίες να μάθουν και να ανακαλύψουν ένα καινούργιο κόσμο με μυστήριο .Η γραφή του είναι μεστή, κινηματογραφική και θα τολμήσω να πω περιγραφική σκακιστική γιατί απαιτεί πολύ προσοχή στις λεπτομέρειες.



 Οι πρωταγωνιστές τις ιστορίας είναι σαν τα πιόνα μιας παρτίδας σκάκι και ο συγγραφέας τους μετακινεί με τέτοιο τρόπο που μένεις σαστισμένος και χρειάζεσαι γυαλιά μυωπίας για να ξεθολώσουν οι σελίδες από το οπτικό σου πεδίο. Η τεχνική του Αντωνιάδη  που προετοιμάζει τον αναγνώστη σιγά σιγά να μπει στην ιστορία χωρίς να τον τρομάξει ή να τον προδιαθέσει για το τι θα ακολουθήσει είναι στα θετικά που πρέπει να σημειώσω. Άρα, αν με ρωτήσεις τι έχεις να κερδίσεις από την ανάγνωση θα σου πω ότι εκτός από τις ώρες ψυχαγωγίας θα ανοίξεις ένα καινούργιο παράθυρο στην Λογοτεχνία, ένα παράθυρο στον Μεσαίωνα και στο μυστήριο, αλλά το πώς θα το διαχειριστείς είναι δική σου ευθύνη.

Πάντα πίστευα ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία, έχουν γίνει στο όνομα της ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ. Οι άνθρωποι πάντα φοβούνται το διαφορετικό ή το αιρετικό όπως είναι συνηθισμένο να λέμε κάτι τελείως διαφορετικό από τις δικές μας πεποιθήσεις. Πάντα κάποιοι κινούν τα  νήματα στο όνομα της Αγάπης για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Σκοταδισμός, ναι σκοταδισμός και δεισιδαιμονίες πάντα κυριαρχούσαν σαν αόρατο πέπλο πάνω από τα κεφάλια του απλού λαού, που σε συνδυασμό με το μορφωτικό του επίπεδο έφερνε ολέθρια αποτελέσματα στο όνομα της πίστης και του φανατισμού. Προφητείες, θεοί, δαίμονες, ανάσταση νεκρών, υπερφυσικοί κόσμοι, μυστήρια στον χρόνο και στον χώρο, νόμοι νεκρών και ζωντανών πάντα μας απασχολούσαν και θα μας απασχολούν μέχρι να έρθει η  Δευτέρα Παρουσία με την συντέλεια του κόσμου.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλες οι θρησκείες μιλούν για το τι θα γίνει μετά τον θάνατο και τι θέλω να πω με αυτό: Διδασκόμαστε για τον Παράδεισο και για την Κόλαση μέσα από τις τέχνες, όπως είναι η Λογοτεχνία, η ζωγραφική κτλ και απαξιούμε τον ανθρώπινο κόσμο σαν να μην έχει αξία ο χρόνος μας πάνω στην γη. Όλες οι φιλοσοφικές συζητήσεις για την ζωή και τον θάνατο έχουν τεθεί ως μία ουσιαστική διαμάχη , μεταφυσική που έχουν σημαδέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό και τον έχουν ποτίσει με την ιδέα ότι ο θάνατος επιφέρει λύτρωση από τον πόνο της ζωής.



Όμως με την ανάγνωση του ''Νεκρονομικόν'' δεν γινόταν να μην σκεφτώ ότι υπάρχουν απαγορευμένα βιβλία που καταστρέφονται ή κρύβονται καλά φυλαγμένα μέσα στους αιώνες, στους κόλπους της εκκλησίας και όχι μόνο, ώστε να μην δουν το φως και επηρεάσουν πιστούς, οι οποίοι θα αλλαξοπιστήσουν και θα είναι πιο επικίνδυνοι για τα συμφέροντα τους. Το μόνο που έχω να σημειώσω εδώ  είναι ότι  όσο ο κόσμος θα διαβάζει και θα βγαίνει από την αμάθεια τόσο πιο επικίνδυνος θα είναι, για να συμπληρώσω την προηγούμενη πρόταση, για όλους αυτούς που κατευθύνουν τα νήματα.

    Εν κατακλείδι, αν και το ''ΝΕΚΡΟΝΟΜΙΚΟΝ'' θεωρείται διαβολικό βιβλίο και όποιος το διαβάσει σπέρνει τον θάνατο και ζωντανεύει μακάβρια πλάσματα που απομυζούν αίμα για να κυριαρχήσουν στην γη, θεωρώ ότι αν το διαβάσει κάποιος που έχει τις κατάλληλες γνώσεις μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από τα σκοτεινά πνεύματα που την απειλούν. Με το γύρισμα της τελευταίας σελίδας του βιβλίου, η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε από την ανάγνωση, ήταν ότι ο σκοπός του συγγραφέα και η διαφορά που θέλει να επιφέρει με άλλους συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί με αυτό, το τόσο γνωστό έργο ήταν αυτός. Το όπλο που έχει κανείς στα χέρια του εξαρτάται πως θα το χρησιμοποιήσει από τις γνώσεις του και από τον χαρακτήρα του.

    Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!

    ΥΓ: Θα υπάρξουν αναγνώστες που μετά την ανάγνωση θα θέλουν να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο και για την ιστορία του, εγώ όμως θέλω να μάθω περισσότερα για τους Φιλοσόφους της Αρχαίας Ελλάδας …..!!!

Βιβλίο: ''Νεκρονομικόν'' Το χειρόγραφο των νεκρών ( ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ )

Συγγραφέας: Αντώνης Αντωνιάδης

Εκδόσεις: Όξυ (https://brainfood.gr )

Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση

    


    Ο Αντώνης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Άλτενα της Γερμανίας. Αποφοίτησε από τη σχολή Φυσικοθεραπείας του Βελιγραδίου. Το διάστημα 2000-2004 ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού «Άβατον», ενώ από το 2004 είναι διευθυντής του περιοδικού «Μυστική Ελλάδα». Το 2003 οργάνωσε την παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς «Άγνωστες Πύλες» που προβλήθηκε στην ΕΤ3. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία και επίσης έχει επιμεληθεί ανάλογο αριθμό βιβλίων άλλων συγγραφέων. Έχει γράψει τις μελέτες Δελφοί, οι Πολιτικοί Σχεδιασμοί του Ιερατείου και Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων. Επίσης τα ιστορικά μυθιστορήματα Ο Λύκος της Σπάρτης και το Εκστρατεία στην Έρημο, τα οποία κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία και στην Ιταλία, όπως και το μυθιστόρημα μυστηρίου Δαιμόνιος Βάκχος.

    Το βιβλίο ''Νεκρονομικόν'', Το Χειρόγραφο των Νεκρών, πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2015 από τις εκδόσεις Hippocampus Press.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

    Μεσαίωνας. Στο πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης καταφτάνει ένας παράξενος μοναχός που ζητάει ακρόαση από τον πατριάρχη Θεοφύλακτο Λεκαπηνό. Πρέπει να αφηγηθεί μια απίθανη, αλλά αληθινή, ιστορία και να φανερώσει όλα εκείνα τα στοιχεία για τις κακόβουλες δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο. Ο πατριάρχης μαζί με άλλους επισκόπους δέχονται να ακούσουν τον μοναχό και…

    Όταν ο αμερικανός συγγραφέας Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ εμπνεύστηκε και έγραψε για το Νεκρονομικόν, το καταραμένο και απαγορευμένο βιβλίο «μαγείας», θεώρησε ότι μ’ αυτό θα άνοιγε τις πύλες για άλλους κόσμους και διαστάσεις μέσα στις λογοτεχνικές του ιστορίες. Εκείνο που δεν περίμενε ήταν ότι θα άνοιγε τις πύλες του χρόνου και της φαντασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άλλοι συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές, μουσικοί και σκηνοθέτες σ’ όλον τον κόσμο επηρεασμένοι από το δημιούργημά του να συνεχίσουν την ανάπτυξη των ονείρων-εφιαλτών του.
Ποια είναι όμως η ιστορία του Νεκρονομικού; Σύμφωνα με τον Χ. Φ. Λάβκραφτ, ο συγγραφέας του διαβολικότερου βιβλίου που υπήρξε ποτέ είναι ο Άραβας Αμπντούλ Αλχαζρέντ και ο αρχικός τίτλος του βιβλίου είναι Αλ Αζίφ. Νεκρονομικόν το ονόμασε ο Έλληνας που το μετέφρασε από τα αραβικά στα ελληνικά, ο Θεόδωρος Φιλήτας. Στο βιβλίο που κρατάτε θα διαβάσετε τα γεγονότα και τις περιπέτειες της ζωής του Θεόδωρου Φιλήτα, πριν και μετά την ανακάλυψη του καταραμένου βιβλίου που έμεινε γνωστό στην Ιστορία με το όνομα που του έδωσε.

    Το βιβλίο αυτό ανανεώνει και δίνει νέα ερμηνεία στη μυθολογία του Κθούλου και τις λαβκραφτικές παραδόσεις με καινούργιους και διακριτούς τρόπους.
περιοδικό Wormwood

    Μόλις διάβασα ένα βιβλίο με τον εντυπωσιακό τίτλο Νεκρονομικόν, Το Χειρόγραφο των Νεκρών. Πραγματικά είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που ανήκει στη λαβκραφτική παράδοση και θα κάνω ό,τι μπορώ για να μπορέσετε να το διαβάσετε.
S. T. Joshi, συγγραφέας, βιβλιοκριτικός και μελετητής του Χ. Φ. Λάβκραφτ

    Ο συγγραφέας, πέρα απ’ όλα τα άλλα, είναι γνώστης της Ιστορίας.
Fred Phillips, Αμερικανός λαβκραφτικός ποιητής

    Μια εξαιρετικά πρωτότυπη προσέγγιση του λαβκραφτικού μύθου, που διερευνά τις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν τον Θεόδωρο Φιλήτα να μεταφράσει το έργο του Αμπντούλ Αλχαζρέντ.
Wilum Hopfrog Pugmire, Αμερικανός συγγραφέας ιστοριών τρόμου και φαντασίας.

Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ