ΤΑ ΒΛΕΠΩ

 

Η νουβέλα '' Τα βλέπω '' της Γιώτας Καλαμαρά αναφέρεται σε τρία μεγάλα πάθη, σε τρείς μεγάλες αρρώστιες που ποτίζουν και σκιαγραφούν το μυαλό του ανθρώπου , όπως το υγρό που τρέχει στις φλέβες και στα ανθρώπινα όργανα κατά την διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης . Χαρτοπαιξία, βιαιότητα και  αλκοολισμός  είναι τρείς απλές λέξεις που κρύβουν μεγάλο πόνο και αυτοκαταστροφή, πρώτα στον ίδιο σου τον εαυτό και έπειτα στο περιβάλλον που ζεις.



Το βιβλίο που θα πάρεις στα χέρια σου, είναι καλογραμμένο, με απλή , μεστή γραφή, ευκολοδιάβαστο και η ιστορία σε κρατάει σε ετοιμότητα. Η γραμματοσειρά του κειμένου που έχει επιλεχθεί για να χορέψουν οι λέξεις πάνω στο χαρτί είναι εξαιρετική και την λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. Αν έχεις ελεύθερο χρόνο κάθισε και διάβασε τις 182 σελίδες παρέα με ένα ρόφημα και απόλαυσε το. Η νουβέλα Τα βλέπω είναι η πρώτη προσωπική δουλειά της συγγραφέως  και μόνο συγχαρητήρια μπορώ να πω.

Τα βλέπω είναι η χαρακτηριστική έκφραση σε μία παρτίδα πόκερ, σε ένα παιχνίδι που έχουν χαθεί περιουσίες, σε ένα παιχνίδι που πρέπει να είσαι χαζός ή χαμηλής νοητικής ικανότητας αν πιστεύεις ότι νικώντας στα χαρτιά θα λουφάρεις από την άδικη ζωή που δεν σου δείχνει το καλό της πρόσωπο και προτιμάς να ζεις, πορευμένος μέσα στον βούρκο που έχεις δημιουργήσεις εσύ για τον εαυτό σου. Πότε δεν κατάλαβα γιατί ένας άνθρωπος παίζει χαρτιά πέρα από ψυχαγωγικούς λόγους. Πότε δεν κατάλαβα γιατί ένας άνθρωπος παίζει με αυτοσκοπό να κερδίσει χρήματα, αλλά όταν κάνει τον ατομικό του υπολογισμό στο τέλος είναι πάντα χαμένος. Είναι σαν να παλεύεις με κάτι άπιαστο, με το οποίο ξέρεις από την αρχή ότι είσαι χαμένος αλλά ζεις στην όμορφη φτιαγμένη ουτοπία σου ότι εσύ …. Εσύ θα κερδίσεις. Το αποτέλεσμα δεν είναι ότι είσαι καταστραμμένος οικονομικά αλλά έχεις καταστρέψει τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά και την οικογένεια σου. Έτσι και αλλιώς τι είναι το πάθος ένα ανεκτίμητο φαινόμενο, ένα άγριο θηρίο που του έχεις δώσει την δύναμή σου και σε απομυζεί, μία αρρώστια βαθιά ριζωμένη στην καρδιά σου.



Ο χαρτοπαίκτης είναι δούλος του εαυτού του και αν υπήρχε και στην άλλη ζωή χαρτοπαίγνια θα εξακολουθούσε να παίζει και εκεί. Τι γίνεται όταν ένας τόσο αυτοκαταστροφικός χαρακτήρας γεύεται με την ίδια ακόρεστη δίψα και το ποτό. Ο οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου λένε και πολύ σωστά θα προσθέσω εγώ, γιατί έχει ευεργετικές ιδιότητες και ψυχολυτρωτική επίδραση. Όμως λέγεται και ως δικαιολογία οινοποσίας. Είναι τρομερή και μόνο η σκέψη ότι η καθημερινή ανάγκη του ατόμου για αλκοόλ, η καθημερινή χρήση του είναι τόσο αναγκαία για να μπορέσει να λειτουργήσει κοινωνικά ή επαγγελματικά. Πάντα θεωρούσα ότι οι άνθρωποι που πίνουν τόσο πολύ και δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα δίχτυα του αλκοολισμού κρύβουν πόνο στην καρδιά ή  έχουν μία μυθιστορηματική ιστορία που τους οδήγησε εκεί. Όσο μεγαλώνω όμως θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν στο DNA τους, το έχουν στο αίμα τους να είναι αυτοκαταστροφικοί.

Σκεφτείτε τώρα έναν άνθρωπο που είναι χαρτοπαίκτης, αλκοολικός να είναι και βίαιος στην οικογένεια του, όπως ο πρωταγωνιστής μας. Διαβάζοντας τις σελίδες που υπήρχε ενδοοικογενειακή βία νευρίασα πάρα πολύ μαζί του και η οργή μου με κάνει να θέλω να τον στολίσω με πολλά επίθετα, αλλά θα αρκεστώ στο Άνανδρος και στο Άχρηστος. Η συγγραφέας έχει αναπτύξει σε βάθος την προσωπικότητα του και οι σκηνές  που σηκώσει χέρι στην γυναίκα του, την ξυλοκοπεί μέχρι να φτύσει αίμα και χολή από το στόμα της, είναι πάρα πολύ ρεαλιστικές. Άρα έχουμε έναν κεντρικό ήρωα που απομυζεί τους χτύπους της καρδιάς, τους χυμούς της ζωής της γυναίκας του και όχι μόνο. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ικανός για πολλά, μα πάρα πολλά.


Όλα όμως εδώ πληρώνονται που λέει και ο λαός , ο οποίος πιστεύει στη θεία δίκη! Το βιβλίο ''Τα βλέπω'' ασχολείται με όλα αυτά τα πάθη καθώς και με ένοχα μυστικά που είναι πολύ καλά κρυμμένα μέσα στον χρόνο και μέσα στην ιστορία του Δημήτρη που θα διαβάσεις  αναγνώστη μου. Πως θα βιώσεις την υπόθεση και από πια οπτική γωνία θα δεις την ιστορία …. εξαρτάται από τα ίδια σου τα πάθη! Ξεκινώντας την ανάγνωση δεν μπορείς να φανταστείς το τέλος της υπόθεσης, αλλά όταν έρχεται  μπορώ να πω ότι δεν γίνεται η απογείωση που περίμενα, γιατί θα ήθελα λίγο περισσότερη ανάλυση των γεγονότων.

Τέλος θα ήθελα να πω ότι αυτό που αδικεί το βιβλίο κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι το εξώφυλλο, όχι γιατί δεν είναι όμορφο αλλά γιατί θεωρώ ότι δεν ταυτίζεται με το περιεχόμενο . Αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο και πάς σε ένα βιβλιοπωλείο το πρώτο πράγμα  που θα φανταστείς πιάνοντας το στα χέρια σου, είναι ότι πρόκειται για  ένα απλό σύγχρονο εμπορικό μυθιστόρημα , όμως είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι μια κατάθεση ψυχής από μία γυναίκα που είμαι σίγουρη ότι έχει θυσιάσει τον ύπνο της για να γραφτεί αυτή η ιστορία, για αυτό είμαι λίγο αυστηρή με αυτό. Αν το συγκεκριμένο βιβλίο είχε άλλο εξώφυλλο πχ τράπουλα ή ένα πρόσωπο που η ματιά του θα σου προκαλούσε ρίγος, όπως του Δημήτρη θα με κάλυπτε στο έπακρο. 

Τα βλέπω λοιπόν.... για όλους τους αυτοκαταστροφικούς ανθρώπους αλλά πιο πολύ για τους ανθρώπους που πονούν μέσα από τέτοιες καταστάσεις.

Βιβλίο: Τα βλέπω ( ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Γιώτα Καλαμαρά

Εκδόσεις: Γράφημα ( https://grafima.com.gr)









ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

    H Γιώτα Καλαμαρά γεννήθηκε στην Ηλεία το 1978 και τον τελευταίο χρόνο εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νομό με το σύζυγο και τα δίδυμα αγόρια τους, έπειτα από είκοσι τρία έτη διαβίωσης και εργασίας στην πρωτεύουσα. Εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Αγαπάει τα ζώα, τα ταξίδια, τα βιβλία και τη δημιουργική απασχόληση με χειροτεχνίες. Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και περιλαμβάνονται σε ανθολογίες των εκδόσεων « Γράφημα, i write, Συμπαντικές διαδρομές». Η νουβέλα «Τα βλέπω» είναι το πρώτο προσωπικό της έργο. 

https://www.facebook.com/giota.kalamara


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Χαρτοπαιξία, βιαιότητα, αλκοολισμός.

Ο Δημήτρης είναι ένας άντρας εθισμένος σε καταστροφικά πάθη.

Στο δρόμο του βρίσκεται ο Νίκος, στο πρόσωπο του οποίου διακρίνει τον νεότερο εαυτό του. Ένας περίεργος δεσμός πλέκεται μεταξύ τους καθώς τα πάθη ξετυλίγονται το ένα μετά το άλλο.

Ένα τουρνουά πόκερ, ένα πτώμα με θρυμματισμένο κεφάλι και ένοχα μυστικά που απειλούν να αποκαλυφθούν, υπό το άγρυπνο βλέμμα μια σκιάς.


Κωδικός προϊόντος: 978-618-5494-23-0

Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ