ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΓΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΓΚΑΣ:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ μία πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, έναν αναγνώστη που θα ήθελες να μιλάς με τις ώρες μαζί του για Λογοτεχνία , γιατί η συζήτηση σου αφήνει κάτι θετικό !!

Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Γιώργο Τρίγκα


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΓΚΑΣ


 Καλώς ήρθες στο Love Book Diary.


    Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας πες μας λίγα λόγια για εσένα για να σε μάθει το αναγνωστικό μας κοινό.


    Ονομάζομαι Γιώργος Τρίγκας, γεννήθηκα το 1982 και μένω στην Αθήνα. Έχω τρεις πανεπιστημιακούς τίτλους, δύο στα οικονομικά και έναν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Από το 2004 εργάζομαι σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και εξειδικεύομαι τόσο στον αρχαίο κόσμο, όσο και στην ευρωπαϊκή ιστορία. Όσο και να λατρεύω την ιστορία, η λογοτεχνία είναι το πάθος μου. Προσπαθώ μέσω της εργασίας μου να προωθήσω τη φιλαναγνωσία και να βοηθήσω τον μέσο αναγνώστη να επιλέξει εκείνο το βιβλίο που θεωρεί ότι αξίζει τον χρόνο του, αλλά και να μάθει να απολαμβάνει τη ποιότητα ενός κείμενου. Θεωρώ ότι ένας αναγνώστης διαβάζοντας καλογραμμένη λογοτεχνία, σε όποιου είδους και αν υπάγεται αυτή, έχει περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρωθεί ως άνθρωπος, αφού βελτιώνει αισθητά το πολιτιστικό του επίπεδο.

     Τι είναι το βιβλίο και το αναγνωστικό ταξίδι για εσένα;

    Η ανάγνωση ήταν αρχικά ένα από τα πάθη μου, μαζί με τη μουσική. Αγάπησα το βιβλίο γιατί με βοήθησε να ανακαλύψω καινούργιους κόσμους και να συστηθώ με ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Τώρα, πλέον, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, αφού το υπηρετώ μέσα από το επάγγελμά μου, ως βιβλιοπώλης. Όπου κι αν πάω, ότι κι κάνω, κουβαλάω πάντα μαζί μου ένα βιβλίο. Θα βρω πάντα τον χρόνο, θα ξεκλέψω λίγες στιγμές για να διαβάσω. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από τα βιβλία.

     Θέλω να κλείσεις τα μάτια σου και να σκεφτείς ένα αγαπημένο βιβλίο που σε ταξιδεύει στην παιδική σου ηλικία και τι συναισθήματα σου ξυπνά;

    Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι να διαβάζω με πραγματική ευχαρίστηση, ήταν ένα του Ιουλίου Βέρν «Από τη Γη στη Σελήνη» από τις εκδόσεις Πατάκη το καλοκαίρι που τελείωσα την ΣΤ’ Δημοτικού. Ήταν η πρώτη φορά που μπορούσα να επιλέξω ελεύθερα όποιο βιβλίο ήθελα, δίχως να συγκαταλέγεται στις λίστες βιβλίων που έδιναν οι δάσκαλοι. Μου άρεσε τόσο πολύ που, αν θυμάμαι καλά, το ολοκλήρωσα μέσα σε λίγες ημέρες. Έκτοτε, το έχω διαβάσει ξανά άλλες 3 φορές και πάντα με ταξιδεύει ευχάριστα πίσω σ’ εκείνο το καλοκαίρι.

                


     Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος Λογοτεχνίας ; Πρότεινε μας ένα βιβλίο για να διαβάσουμε.

    Δεν λατρεύω μόνο ένα είδος! Αλλά, αν θα έπρεπε να επιλέξω, θα σου απαντούσα την λογοτεχνία φανταστικού και τρόμου, άλλωστε τα βιβλία που ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος είναι αυτά που με έκαναν να αγαπήσω το διάβασμα κατά την εφηβεία μου. Το στοιχείο που με τράβηξε στα εν λόγω βιβλία ήταν ότι είχαν τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Επίσης, θεωρώ ότι αν και έχουν έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, στην ουσία ασκούν κριτική στα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Πάντως, ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, παρακολουθώ με συνέπεια τις εξελίξεις στον χώρο. Αν κάποιος αναγνώστης, θέλει να πάρει μια μικρή γεύση, θα του πρότεινα να ξεκινήσει με κάποιο από τα βιβλία του H.P. Lovecraft ή του Stephen King. Δεν θα απογοητευθεί σε καμιά περίπτωση. Πολύ καλή λογοτεχνία και με πολλούς συμβολισμούς.


Stephen King
                    
H.P. Lovecraft
             


     Έχεις πολλούς αγαπημένους συγγραφείς αλλά αν σου έλεγα να διαλέξεις δυο για να μας πεις ποιοι θα ήταν , ποια βιβλία τους και γιατί;

    Θα σου πω τα δύο βιβλία που διαβάζω κάθε χρόνο, μα κάθε χρόνο, και έτσι θα καταλάβεις τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Είναι το «Χόμπιτ» του Τόλκιν και η «Η Αναζήτηση» του Νίκου Θέμελη. Διαφορετικοί συγγραφείς μεταξύ τους και σίγουρα δεν ανήκουν στη λογοτεχνία του φανταστικού και τρόμου που είναι το αγαπημένο μου είδος. Τα βιβλία των συγκεκριμένων συγγραφέων όχι μόνο με ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, αλλά περιέχουν παράλληλα πολλά μηνύματα, είτε είναι αυτά κοινωνιολογικά, είτε φιλοσοφικά. Αυτά τα δύο βιβλία κατέχουν συγκεκριμένη θέση στη καρδιά μου, γιατί απόλαυσα και για πρώτη φορά, το κείμενο ως έργο τέχνης. Βίωσα την ανάγνωση τους ως εμπειρία ζωής. Απολαμβάνω πραγματικά ακόμη την κάθε πρόταση όταν τα διαβάζω.







     Εργάζεσαι στην Πρωτοπορία και έρχεσαι σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Θεωρείς ότι πρέπει να διαβάζεις και βιβλία που δεν σου αρέσουν για να έχεις άποψη και να μπορείς να απαντάς στις ερωτήσεις του πελάτη; Θεωρείς ότι ένας καλός βιβλιοπώλης πρέπει πάνω από όλα να είναι αναγνώστης;

    Ναι, αυτό έχει δείξει η εμπειρία μου. Θεωρώ ότι ο καλός βιβλιοπώλης πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένος και να διαβάζει αν όχι όλα, έστω τα περισσότερα βιβλία των κατηγοριών για τις οποίες είναι υπεύθυνος μέσα σ’ ένα βιβλιοπωλείο.

    Αυτή τη θεωρία ασπάζομαι κι αυτό προσπαθώ να κάνω: μόνιμο διάβασμα, συνεχή σεμινάρια πάνω στη θεωρία της λογοτεχνίας, και φυσικά είμαι μέλος σε λέσχη ανάγνωσης. Μπορεί στην εποχή μας ο αναγνώστης να προσέρχεται σε ένα βιβλιοπωλείο, έχοντας κάνει πρώτα μια μικρή έρευνα για δει τα βιβλία που κυκλοφορούν και ενδεχομένως να τον ενδιαφέρουν, αλλά οι βιβλιοπώλες είναι οι ειδικοί επί του θέματος που μπορούν να του επιβεβαιώσουν ποια από αυτά που έχει επιλέξει, πραγματικά αξίζουν.

  Κι όταν εννοώ αξίζουν, εννοώ ότι είναι καλογραμμένα και περιέχουν θετικά μηνύματα.


    Το βιβλίο είναι ακριβό είδος Ψυχαγωγίας; Ποια είναι η άποψη σου και γιατί;

    Νομίζω, τώρα πλέον όχι. Και σε αυτό συνέβαλε νομίζω σε μεγάλο ποσοστό και η δεκαετής οικονομική κρίση. Οι εκδοτικοί οίκοι μείωσαν αισθητά τις τιμές της πλειοψηφίας των παλιότερων τίτλων του καταλόγου τους, τα περισσότερα βιβλιοπωλεία βάζουν κάθε μήνα προσφορές, με αποτέλεσμα να βοηθούν σε μεγάλο βαθμό όλες τις κατηγορίες αναγνωστών για να εντοπίσουν το κατάλληλο βιβλίο που να συνδυάζει την ιδανική τιμή και τη καλή λογοτεχνία. Έχω συναντήσει πάντως και αναγνώστες που μου έχουν παραπονεθεί ότι το βιβλίο παραμένει ακόμη ακριβό αγαθό. Αλλά είναι κυρίως οι αναγνώστες που αγοράζουν πολλά βιβλία μέσα σε μια χρονιά και θα θέλανε να αγοράζουν περισσότερα.

     Ποια είναι τα στοιχεία ενός καλού βιβλίου για εσένα; Πρότεινε μας δυο καλά βιβλία με βάση τις προτιμήσεις σου;

    Προσωπικά δίνω έμφαση στη χρήση της γλώσσας, στους χαρακτήρες και φυσικά στη πλοκή. Είναι άλλωστε τα τρία στοιχεία που δημιουργούν το «τρίγωνο» της πεζογραφίας. 

    Ως παράδειγμα, θα αναφέρω κάποια από την εγχώρια βιβλιοπαραγωγή, γιατί διατηρούμε ακόμη το υψηλό λογοτεχνικό επίπεδο των παλιότερων συγγραφέων. Διαβάστε οποιοδήποτε κάποιο από τα βιβλία του Ισίδωρου Ζουργού


 


και της Ελένης Πριοβόλου



ή το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκος, το καλύτερο βιβλίο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας που διάβασα τα τελευταία χρόνια.



     Αν εξαιρέσουμε τους μεγάλους εκδοτικούς που τα βιβλία τους βρίσκονται στην καλύτερη θέση σε ένα βιβλιοπωλείο, πως ένα βιβλίο από μικρότερο εκδοτικό οίκο μπορεί να γίνει γνωστό στο κοινό; Έχεις διαβάσει κάποιο βιβλίο ‘’ διαμαντάκι’’ που δεν είχε την κατάλληλη προώθηση;

    Το καλό με τον κλάδο μας είναι ότι δεν εφαρμόζονται οι γενικοί κανόνες του Μάρκετινγκ. Το βιβλίο δεν γίνεται γνωστό στο αναγνωστικό κοινό όπως οποιοδήποτε άλλο αγαθό. Γι’ αυτό θα έχεις προσέξει κι εσύ, ότι η τακτική του επιθετικού μάρκετινγκ δεν πιάνει. Ένα βιβλίο συνήθως ξεχωρίζει, γιατί πραγματικά το αξίζει και αρέσει στο μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών και βιβλιοπωλών, ανεξαρτήτου κριτηρίων και προτιμήσεων. 

    Κλασικό παράδειγμα το Sapiens του Harari, ένα βιβλίο που άργησαν να το ανακαλύψουν οι αναγνώστες γιατί δεν διαφημίστηκε καθόλου. Όταν κυκλοφόρησε στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2015, διαβάστηκε από λίγους. Προσωπικά, απορούσα πώς γίνεται να μην αρέσει ο συγκεκριμένος τίτλος, αφού ο Harari με μια φρέσκια ματιά, ανέδειξε την αξία της ανθρωπολογίας ως κομβική επιστήμη στον τρόπο που ερμηνεύομε την πραγματικότητα. Με το πέρασμα των ετών, βέβαια, διαδόθηκε από τον έναν αναγνώστη στον άλλο, αποδείχθηκε η επιστημονική του αξία και τα τελευταία 2 χρόνια διαβάζεται μανιωδώς απ’ όλους.


       


     Θα ήθελα να μας πεις με τι άλλο δραστηριοποιείσαι στον χώρο του βιβλίου; Γράφεις βιβλιοκριτικές, κάνεις συνεντεύξεις, αφιερώματα και που μπορούμε να σε βρούμε για να διαβάσουμε τα άρθρα σου;

    Όπως ήδη αναφέρθηκε, εργάζομαι στο Τμήμα λογοτεχνίας και ιστορίας – πολιτικής στο βιβλιοπωλείο της Πρωτοπορίας δίπλα στους βετεράνους του χώρου του βιβλίου Παναγιώτη Λέκκα και Νίκο Σκαρή. 

    Παράλληλα, διατηρώ τις στήλες λογοτεχνίας στα περιοδικά Yellow Box, το ελληνικό Metal Hammer και στο site των Men Of Style, όπου παρουσιάζω τις νέες κυκλοφορίες στο χώρο του βιβλίου. Επίσης, είμαι κριτικογράφος στο www.nyctophilia.gr, αναλύοντας λογοτεχνικά θέματα που σχετίζονται με το Φανταστικό και τον Τρόμο Τέλος, να αναφέρω το προσωπικό μου blog gtrigkas.wordpress.com, στο οποίο γράφω για όλα τα βιβλία που μου κάνουν εντύπωση και φιλοξενώ συνεντεύξεις αγαπημένων συγγραφέων.

    Ποιο ήταν το καλύτερο βιβλίο που διάβασες το 2020 και γιατί το ξεχώρισες;

    Ήταν το τελευταίο βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα Antonio Moresko με τίτλο «Το τραγούδι των δέντρων» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για ένα βαθιά φιλοσοφικό - υπαρξιακό βιβλίο, το οποίο αναλύει με έναν πρωτότυπο τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του. Μου άρεσε πολύ η πλούσια και γλαφυρή γλώσσα και φυσικά οι μονόλογοι του κύριου χαρακτήρα. Βέβαια, βοήθησε πολύ και η καταπληκτική δουλειά που έκανε στη μετάφραση η Μαρία Φραγκούλη. Το προτείνω σε όλους!






     Υπάρχουν αναγνώστες που διαβάζουν όλα τα είδη και υπάρχουν αναγνώστες που διαβάζουν ένα συγκεκριμένο είδος μόνο. Θεωρείς ότι το μυαλό μας πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις προκλήσεις ή ο χαρακτήρας μας καθορίζει τελικά τις αναγνωστικές μας προτιμήσεις;

    Δεν πιστεύω ότι ο χαρακτήρας μας καθορίζει 100% τις αναγνωστικές προτιμήσεις. Σίγουρα παίζουν ρόλο τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα, ακόμη και η ψυχολογική μας διάθεση, αλλά συνήθως διαβάζουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο για να αποδράσουμε από την πραγματικότητα μας. Πάντως, όποιος αναγνώστης περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, σίγουρα, θα βγει χαμένος. Αυτό που έχω παρατηρήσει τόσο ως αναγνώστης, όσο και ως βιβλιοπώλης, είναι ότι τα βιβλία όλων των κατηγοριών αξίζουν την προσοχή μας, γιατί κρύβουν ολόκληρους κόσμους που περιμένουν απλώς να τους ανακαλύψουμε.

     Υπάρχει διαχωρισμός ποιοτικού και εμπορικού στην Λογοτεχνία; Υπάρχουν βιβλία για την παραλία, που κάθε χρόνο γίνεται χαμός για αυτό; Και τελικά ποιος μπορεί να κρίνει τις αναγνωστικές προτιμήσεις του αναγνώστη;

    Φυσικά και δεν υπάρχουν τέτοιοι διαχωρισμοί στον εκδοτικό κλάδο. Αυτού του είδους οι συζητήσεις γίνονται μόνο μεταξύ των αναγνωστών για να περνάει η ώρα. Υπάρχει μόνο καλογραμμένη και κακογραμμένη λογοτεχνία. Όσοι συγγραφείς παρουσιάσουν καλογραμμένα κείμενα, οι εκδοτικοί οίκοι θα επενδύσουν στη δημιουργία της φήμης τους για να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Τώρα, όσον αφορά τα βιβλία που επιλέγουμε για το καλοκαίρι, έχω παρατηρήσει ότι οι αναγνώστες επιλέγουν να διαβάσουν είτε βιβλία που θα θέλανε πάντοτε να διαβάσουν, αλλά δεν έβρισκαν τον απαιτούμενο χρόνο, είτε κάποιο από τα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν. Επιλέγουμε δηλαδή βιβλία με βάση τη ψυχολογική διάθεση και φυσικά τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας. Διαβάζουμε ένα βιβλίο που θέλουμε πραγματικά να το απολαύσουμε, ως μέρος της συνολικής καλοκαιρινής εμπειρίας. Γι’ αυτό στις παραλίες συναντάς όλων των ειδών τα βιβλία. Για να σου απαντήσω το τελευταίο ερώτημα που μου θέτεις, κανένας δεν μπορεί να κρίνει τις αναγνωστικές προτιμήσεις μας. Είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα. Διαβάζουμε ότι μας αρέσει.


    Ποιες είναι οι σκέψεις σου όταν βλέπεις βιβλιοθήκες να είναι κλειστές; Πόσο σημαντικές είναι οι βιβλιοθήκες στα σπίτια μας, στα σχολεία και στους δήμους;

    Στεναχωριέμαι βαθύτητα γιατί θεωρώ τις δημοτικές βιβλιοθήκες ως κοιτίδες πολιτισμού που πραγματικά έχουν να συνεισφέρουν στους πολίτες. Αυτό το κατάλαβα όταν ήμουν τη Βέροια στο πλαίσιο της στρατιωτικής μου θητείας και επισκεπτόμουν -την διάσημη πλέον- τοπική βιβλιοθήκη. Αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, οργανωμένη και οι ενεργοί αναγνώστες ήταν τότε σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της πόλης. Έχοντας ζήσει κάτι τέτοιο, θλίβομαι ακόμη περισσότερο, όταν παρατηρώ ότι οι τοπικές αρμόδιες αρχές δεν επενδύουν πάνω στην ανάπτυξη των βιβλιοθηκών. Το ίδιο ισχύει και για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να διαθέτει περισσότερα κονδύλια, τόσο για τα βιβλία, όσο και για την εκπαίδευση των δασκάλων – καθηγητών για να τις διαχειρίζονται αποτελεσματικά, ειδικά τώρα που στη ζωή των παιδιών έχει μπει για τα καλά το Διαδίκτυο.

    Πως βιώνεις όλη αυτή την κατάσταση που ζει η Χώρα μας; Θεωρείς ότι ο κόσμος διαβάζει περισσότερο επειδή είναι κλεισμένος μέσα στο σπίτι;

    Βιώνω όλη αυτή τη κατάσταση, όπως όλη η ανθρωπότητα. Υπακούοντας στις εντολές των αρμοδίων αρχών, περιορίστηκα στο σπίτι. Στην πρώτη καραντίνα διάβασα πάρα πολύ, διότι είχα και περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου. Στη δεύτερη καραντίνα, έπρεπε να πηγαίνω στο βιβλιοπωλείο για να βοηθάω το eshop του καταστήματος να ανταπεξέλθει στην έγκαιρη αποστολή των βιβλίων. Νομίζω, ότι οι Έλληνες αναγνώστες διάβασαν περισσότερα βιβλία κατά τη διάρκειας της καραντίνας γιατί είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους.

    Όταν ένα βιβλίο δεν σου αρέσει τι κάνεις; Το παρατάς και δεν σε ενδιαφέρει ή το διαβάζεις για να γράψεις κριτική;

    Ναι, το παρατάω. Έτσι απλά. Κάποια στιγμή, ίσως, να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί παίζει ρόλο πολλές φορές και η διάθεση. Αν διαβάσω πάλι τις πρώτες 50 – 80 σελίδες κι δω ότι δεν με έχει τραβήξει πάλι, θα το χαρίσω σε κάποια βιβλιοθήκη χωρίς δεύτερη σκέψη. Όπως έχει πει παλιότερα και ο Ουμπέρτο Έκο, η ζωή είναι πολύ μικρή για να διαβάζουμε βιβλία που δεν μας αρέσουν.

    Τι εύχεσαι για το 2021 και τι θα συμβούλευες τους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το Λογοτεχνικό τους ταξίδι;

    Να είμαστε πρώτα καλά, και σωματικά και ψυχολογικά, ώστε να απολαύσουμε στο έπακρον την εμπειρία της ανάγνωσης. Η πραγματικότητα είναι λίγο ζόρικη στην εποχή μας και χρειαζόμαστε το βιβλίο περισσότερο από ποτέ, για να δραπετεύουμε σε άλλες εποχές και άλλους κόσμους. Ευτυχώς, που η πλειοψηφία των εκδοτικών οίκων δεν σταμάτησε τη παραγωγή και συνέχισε σε πείσμα των καιρών, παρόλο τις πολλές δυσκολίες, να μας τροφοδοτεί με καλογραμμένη λογοτεχνία. Κι αυτό είναι προς τιμήν τους.

Σε ευχαριστώ θερμά!

Εγώ σ’ ευχαριστώ για την όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Για το Love Book Diary.

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ