Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗ ΒΡΟΧΗ


Πόσα διηγήματα έχεις διαβάσει ;
Προσωπικά Πάρα Πολλά !! Αλλά όταν πιάνω στα χέρια μου έξυπνα διηγήματα πάντα χαμογελώ από ευχαρίστηση . Μία τέτοια συλλογή διηγημάτων είναι το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω ‘’ Ο άνθρωπος που δεν είχε δει τη βροχή ‘’ που είναι και ο τίτλος από ένα διήγημα που φιλοξενεί το βιβλίο στις σελίδες του. Είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί με την υπογραφή της συγγραφέως και μπορώ να σας πω ότι με εντυπωσίασε, γιατί περιέχει πολύ πρωτότυπα κείμενα, καλογραμμένα και πανέξυπνα που λες πως το σκέφτηκε και τα έγραψε… εδώ πρέπει να πω ένα μεγάλο μπράβο επειδή είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε αυτό το είδος και ο δημιουργός το επιτυγχάνει αριστοτεχνικά.


ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Παίρνοντας το βιβλίο στα χέρια σας θα παρατηρήσετε το εξώφυλλο , που είναι η φωτογραφία ενός ετοιμόρροπου σπιτιού που στην εσωτερική επιφάνεια του δωματίου, βλέπεις ένα εγκαταλειμμένο πουκάμισο και μία κρεμάστρα λες και ο ιδιοκτήτης έφυγε εσπευσμένα από την οικία του. Παρατηρείς τα σημάδια του χρόνου πάνω στις επιφάνειες και στα αντικείμενα . Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει και το περιεχόμενο του βιβλίου, δηλαδή μία αίσθηση μοναξιάς, μελαγχολίας, τριβής, απώλειας και θλίψης  που χορεύει ταγκό με τον χρόνο και την ψυχή του ανθρώπου. Στον συγκεκριμένο χορό χορεύουν δύο , έτσι και στην ζωή χορεύεις με τον χρόνο και αν χάσεις τα βήματα απλά συνεχίζεις να χορεύεις ξανά. Ο χρόνος δεν τελειώνει ποτέ για αυτό δεν έχουμε την αίσθηση του αλλά κάποια στιγμή ξέρουμε ότι θα έρθει το τέλος .

Το διήγημα που αγάπησα πάρα πολύ ήταν ο Συντηρητής γιατί ήταν πανέξυπνο με βάση την δική μου εκτίμηση. Μέσα από αυτό το διήγημα συνειδητοποιείς πως βλέπει ο άνθρωπος τον χρόνο και πως τυπώνεται πάνω του…. Μαγικό και αληθινό!!! Θα το διαβάσετε και θα μου πείτε. Έτσι και αλλιώς ο χρόνος δεν έχει οσμή και αφή. Ένα άλλο πανέξυπνο διήγημα είναι η Φυλακή γιατί σου επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά φίλε μου ότι ο μόνος τρόπος  για να βγεις έξω από τα όρια σου και να διευρύνεις τους ορίζοντες σου είναι να ταξιδέψεις και αν δεν μπορείς κυριολεκτικά, τότε διάβασε πολλά , πάρα πολλά βιβλία…. Θα γίνεις πλούσιος!!



Αυτό που μου έκανε εντύπωση και θέλω να σας τονίσω είναι ότι η συγγραφέας παίζει με τους ήρωες της, γίνεται ο άνεμος που τους επηρεάζει, δίνει ζωή και την παίρνει πίσω. Οι ήρωες αισθάνονται την γεύση της ζωής και πολλές φορές παίζει μεταξύ του φανταστικού και του πραγματικού. Αυτό το μεταφυσικό στοιχείο τονίζει την ησυχία και την ηρεμία του κόσμου που ανακυκλώνεται συνεχώς , χωρίς να χάνει την παρθενική του μορφή. Είμαι σίγουρη ότι όλα τα διηγήματα έχουν αλληγορικό χαρακτήρα και οι λέξεις χαράζονται για να σε ταξιδέψουν σε άλλες διαστάσεις και να σου τονίσουν την αυτόνομη ύπαρξή σου.

Διαβάζοντας το βιογραφικό που έχει το βιβλίο για τη Ρουμπίνα Γκουγιουμτζιάν παρατήρησα ότι γράφει ποίηση και αυτό γιατί σας το τονίζω; Γιατί θα παρατηρήσετε ότι η γραφή της μπορεί να είναι πεζή αλλά έχει μία λυρικότητα, η οποία μέσα από τα μονοπάτια της τέρψης εκφράζει τον κύκλο της ζωής και της απώλειας.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι της συγγραφέως.

ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗ ΒΡΟΧΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΓΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΙΑΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΩ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ο χρόνος είναι μια αυτόνομη ύπαρξη, φίλος και εχθρός, εμπόδιο αλλά και θεραπευτής. Η παρουσία του είναι διττή στον δρόμο της αυτοπραγμάτωσης του Ανθρώπου, και η σχέση μας μαζί του αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό είναι μια πάλη ανάμεσα σε ατέρμονες διεκδικήσεις και στιγμιαίους θριάμβους. Κάθε μικρή ιστορία του βιβλίου φωτίζει και μια άλλη πλευρά αυτής της πάλης, μεταμορφώνοντας τη μεταφυσική αγωνία σε μεταφυσική ηρεμία. Άλλωστε, ο απώτερος στόχος του Ανθρώπου είναι η αποδοχή της απώλειας και της φθοράς, η κατανόηση της θέσης του μέσα σε έναν κόσμο που ανακυκλώνεται.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ρουμπίνα Γκουγιουμτζιάν γεννήθηκε το 1989 στο Γιερεβάν της Αρμενίας και ζει στην Ελλάδα από πολύ μικρή ηλικία. Σπούδασε στην Θεσσαλονίκη και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Εργάζεται ως οδοντίατρος και γράφει μικρές ιστορίες, ποιήματα και παραμύθια. Έχει εκδώσει μυθιστόρημα με τίτλο "Πάνω από τα σύννεφα" (αυτοέκδοση), το οποίο έλαβε Βραβείο Υπερβατικού Μυθιστορήματος στο 22ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ποίησης και Πεζογραφίας. Ποιήματά της έχουν εκδοθεί στο "Ημερολόγιο της Γραφής" από τις εκδόσεις Ωρίωνας για το έτος 2017. Το "Ο άνθρωπος που δεν είχε δει ποτέ τη βροχή" είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων που δημοσιεύει.

Για το Love Book Diary.

Παρασκευή Παρίσση


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Love Book Diary WLY"


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ