ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ


ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ:ΣΥΝΕΝΤΕΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ ένα συμπαθέστατο, ευγενικό, διακριτικό και πολύ αγαπητό κορίτσι.Μα πάνω από όλα μία μανούλα αναγνώστρια με άποψη!

Σήμερα θα γνωρίσουμε τη Φαίη.



 Καλώς ήρθες στο Love Book Diary.

Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας πες μας δυο λόγια για εσένα για να σε μάθουν οι αναγνώστες μας.

Για αρχή θέλω σε ευχαριστήσω πολύ για την πρόσκληση σου στο Love Book Diary και στην όμορφη στήλη σου "Αναγνώστες". Χαίρομαι που έμαθα ότι έχουμε ως ένα ακόμα κοινό σημεία, εκτός από την αγάπη μας για τα βιβλία, που ήδη ήξερα και τον τόπο καταγωγής μας, που είναι το όμορφο νησί της Εύβοιας.


Ζω με την οικογένειά μου, τον άντρα μου και τα δυο ενήλικα παιδιά μου, στη Ν. Αρτάκη, λίγα λεπτά από το κέντρο της Χαλκίδας, μια παραθαλάσσια πόλη με μικρασιατικές καταβολές που αγαπώ ιδιαίτερα. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, συλλέγω ή φωτογραφίζω η ίδια, οτιδήποτε μου κάνει εντύπωση..Αγαπώ τη θάλασσα και με χαλαρώνουν απίστευτα οι μεγάλοι περίπατοι που κάνω δίπλα της. Λατρεύω το βιβλίο, θεωρώ ότι αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου και χαίρομαι που μπορώ να το εκφράσω όλο αυτό μέσα από την ομάδα, το site και το blog των "βιβλίων ορίζοντες" που έχω την χαρά να συνδιαχειρίζομαι, με την αγαπημένη μου Καλλιόπη Γιακουμή και μιας και αναφέρομαι σε αυτό, επέτρεψε μου να την ευχαριστήσω πολύ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε από την πρώτη στιγμή.


    Τι είναι η ανάγνωση και το βιβλίο για εσένα;

Η ανάγνωση ενός βιβλίου για μένα είναι μαγεία. Είναι εκπληκτική η δύναμη που σου προσφέρει μέσα από την ανάγνωση. Σε κάνει ταξιδευτή, θεατή, γνώστη, πολλές φορές σε ξαφνιάζει ευχάριστα, γιατί σου ξυπνάει συναισθήματα που ίσως δεν τα έχεις ξανανιώσει! Το κάθε βιβλίο για μένα είναι μια παράλληλη, μικρή ζωή, απόλυτα συνυφασμένη με την ήδη υπάρχουσα.



         Είσαι από τους αναγνώστες που όταν πιάνουν ένα βιβλίο στα χέρια τους , η πρώτη κίνηση είναι να το μυρίσουν; Αν ναι τι αισθάνεσαι εκείνη την στιγμή;
  
    Όχι δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία ..Η πρώτη κίνηση που κάνω πάντα, είναι να το περιεργαστώ εξωτερικά, να διαβάσω το οπισθόφυλλο του, να το ανοίξω και να διαβάσω την πρώτη του σελίδα, έτσι για να πάρω μια πρώτη γεύση.

     Πότε ξεκίνησε η ανάγνωση για εσένα και ποιο βιβλίο ήταν αυτό που σε άγγιξε τόσο πολύ που το θυμάσαι ακόμη και τώρα;    

   Διάβαζα πάντα από παιδί εξωσχολικά βιβλία, Ιούλιο Βερν,Λουντ Ντάγκλας και άλλους συγγραφείς, μα το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ ήταν για μένα σταθμός στα νεανικά μου χρόνια. Σίγουρα το έχω διαβάσει πάνω από δέκα φορές..   





     Ποιο είδος Λογοτεχνίας σου αρέσει πιο πολύ; Θα ήθελα να μας προτείνεις  δυο βιβλία για τους αναγνώστες μας.

Μου αρέσει το ιστορικό μυθιστόρημα, το κοινωνικό και το αστυνομικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείω και άλλα είδη λογοτεχνίας, που ξεκινάω τώρα και γνωρίζω και τα εντάσσω σιγά-σιγά, στις προτιμήσεις μου. Έχω διαβάσει αρκετά αξιόλογα βιβλία, δεν θα προτείνω κάποιο συγκεκριμένο διότι δεν θέλω να αδικήσω κανένα από όσα διάβασα. 



      ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. Θέλω να μας πεις τι θα βρουν οι  αναγνώστες  στο τόσο επιτυχημένο σάιτ και στην ομάδα του Facebook ;Πως ξεκίνησε όλο αυτό και αν νιώθεις ότι έχετε φθάσει στον στόχο σας;

Στόχος της ομάδας "ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" είναι το ίδιο το βιβλίο, η προβολή του, η προώθηση και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ότι έχει να κάνει γύρω από το χώρο της λογοτεχνίας. Μέσα στην ομάδα μοιραζόμαστε αναγνωστικές προτάσεις, απόψεις, ενημερωνόμαστε για ότι νέο υπάρχει στον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου και διαβάζουμε διάφορα άρθρα λογοτεχνικού περιεχομένου και όχι μόνο. Στο site μας https://vivlionorizontes.com/, οι αναγνώστες μπορούν να περιηγηθούν και να δουν πολλές όμορφες στήλες που θα κερδίσουν σίγουρα την προσοχή τους και ταυτόχρονα να ενημερώνονται διαρκώς, για ότι νεότερο υπάρχει σε κυκλοφορίες βιβλίων, μέσα από δελτία τύπου. Μπορεί να διαβάσει απόψεις, συνεντεύξεις αγαπημένων συγγραφέων, μπορεί να ενημερωθεί για διάφορες προσωπικότητες μέσα από μια σειρά ποικίλης θεματολογίας και άρθρα που ανανεώνονται συνεχώς. 

Η δημιουργία της ομάδας "βιβλίων ορίζοντες" ήταν μια ιδέα της Καλλιόπης Γιακουμη, που προέκυψε μέσα από τη αγάπη της για τα βιβλία, ακολούθησε το blog και κατόπιν το site. Εγώ εντάχθηκα στην ομάδα λίγους μήνες μετά και σταδιακά στο blog και στο site μας. Πρέπει να πω, πως δεν είναι καθόλου εύκολο,όσο και να φαίνεται έτσι. Θέλει πάνω από όλα μεράκι, όρεξη για δουλειά, αγάπη και χρόνο από τον χρόνο μας, που είναι ήδη περιορισμένος λόγω των προσωπικών αναγκών. Αγαπάμε πραγματικά ότι κάνουμε και για αυτό όλο αυτό, δεν μας κουράζει καθόλου. Είναι μια συλλογική δουλειά, με συνεννόηση, υποστήριξη, χωρίς ίχνος ανταγωνισμού και θέλει υπομονή και επιμονή.. 
Ο στόχος μας είναι ένα πλήρως ενημερωμένο site, όπου ο επισκέπτης που θα περιηγηθεί μέσα σε αυτό, να μπορέσει να βρει την ενημέρωση που ενδεχομένως ζητάει και να θελήσει, εφόσον τον ικανοποιείσαι, να το επισκεφθεί ξανά. Αυτός όμως είναι ένα διαρκής στόχος, διότι το να διατηρείς ένα site, απαιτεί πάντα την συνεχή ενημέρωση του, ενώ η εξέλιξη του προς το καλύτερο είναι προσωπική ευθύνη και υποχρέωση των διαχειριστών του.






        Δεν είναι εύκολο να συνδιαχειρίζεσαι μία ομάδα και  καθημερινά να είσαι εκεί για να ελέγχεις μη προκύψει κάτι . Οι αναγνώστες είναι πολλοί και οι απόψεις διαφορετικές . Ποια είναι η αρχή σας και πως το διαχειρίζεσαι εσύ;

    Είναι ευθύνη να διαχειρίζεσαι μια ομάδα..Καταρχάς θέλει υπομονή, αν δεν έχεις σε δυσκολεύει πολύ! Έχεις να κάνεις με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικά γούστα, αναγνωστικές επιλογές και πεποιθήσεις μα και με διαφορετικές απόψεις. Δεν είναι εύκολο σίγουρα. Όμως ευτυχώς, εμείς έχουμε καταφέρει να υπάρχει μια αρμονία στη ομάδα.Ο σεβασμός προς όλα τα μέλη μας και τις απόψεις τους, είναι δεδομένος και αδιαμφισβήτητος. Όλοι με κόσμιο τρόπο λέμε αυτό που θέλουμε χωρίς να προσβάλουμε και να θίγουμε τους συνομιλητές μας. Αυτό ήταν αρχικά ο στόχος μας, μα και μια σταθερή δική μας στάση και φυσικά, ένας κανόνας απαράβατος, ακόμα και για μας και έτσι αυτό μπόρεσε εύκολα να μεταδοθεί και στα μέλη μας. Υπάρχει ελευθερία λόγου, όμως πάντα με σεβασμό και πάντα μένοντας μακριά από ότι απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας μας και την ηρεμία των μελών μας. Η αρχή μας λοιπόν είναι σεβασμός, από εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα..

       Ασχολούμαστε καθημερινώς με βιβλία , διαβάζουμε, γράφουμε και εκθέτουμε τις απόψεις μας. Ποια άποψη για εσένα είναι αποδεκτή, είτε είναι θετική ή είναι αρνητική;

    Αποδεκτές πρέπει να είναι όλες οι απόψεις εφόσον όμως δεν προσβάλουν και δεν θίγουν κανέναν. Πιστεύω όμως ότι το θέμα άποψη είναι σχετικό, διότι υπάρχουν διαφορετικά γούστα και διαφορετικός τρόπος σκέψης. Το ίδιο βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από πολλούς αναγνώστες και να μην έχει την ίδια αποδοχή από όλους. Οπότε όλες είναι σεβαστές, ακόμα και οι αρνητικές, φτάνει να μην έχουν σκοπό την στοχοποίηση και την επιτηδευμένη δημιουργία άσχημων εντυπώσεων είτε για βιβλία, είτε ακόμα και για συγγραφείς.      



    Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες και σε εντυπωσίασε; Τι μηνύματα πήρες από την ανάγνωση;

    Διάβασα αρκετά βιβλία Παρασκευή μου... Το κάθε βιβλίο από αυτά μου πρόσφερε τη δική του ξεχωριστή απόλαυση και τα δικά του προσωπικά μηνύματα. Δεν θα ξεχωρίσω κάποιο, όλα όπως λέω και πιο πάνω μου έδωσαν το καθένα τους κάτι μοναδικό.

       Θεωρείς ότι το εξώφυλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή αγοράς του βιβλίου από το αναγνώστη; Αν ναι θα ήθελα να μας πεις ένα βιβλίο που σου αρέσει το εξώφυλλο πάρα πολύ;

Το εξώφυλλο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας και της τελικής ολοκλήρωσης ενός βιβλίου. Παίζει τον δικό του ρόλο αφού είναι η πρώτη επαφή του αναγνώστη μαζί του. Προσωπική μου άποψη όμως είναι, πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του. Εγώ για παράδειγμα, δεν δίνω ιδιαίτερη προσοχή σε εξώφυλλα συγγραφέων που έχω διαβάσει και ακολουθώ χρόνια. Όμως πραγματικά υπάρχουν πολύ όμορφα εξώφυλλα που κοσμούν και τη δική μου βιβλιοθήκη μα κι αυτό ακόμα είναι καθαρά υποκειμενικό και έχει να κάνει και πάλι με το προσωπικό μας γούστο και αισθητική.  


        Στην όμορφη Εύβοια γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων; Αν ναι πηγαίνεις; Είναι κάτι που το επιδιώκεις; Αν και  πολύ εύκολα μπορείς να πας Αθήνα από την Αρτάκη που γίνονται περισσότερες! Φυσικά τώρα λόγω Κορωνοιού δεν ξέρω τι γίνεται.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια κινητοποίηση όσο αφορά τις παρουσιάσεις στη Χαλκίδα από τοπικούς φορείς και κάποια βιβλιοπωλεία. Βεβαίως έχω πάει σε αρκετές. Είχα την τιμή λοιπόν να γνωρίσω από κοντά αρκετούς αγαπημένους μας συγγραφείς. Αυτή τη στιγμή βέβαια έχουν σταματήσει όλα λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό. Η Αθήνα είναι μόλις μία ώρα από τη Χαλκίδα όμως δεν έτυχε να κατέβω σε κάποια παρουσίαση ακόμη, το θέλω πολύ όμως και ελπίζω μελλοντικά να γίνει και αυτό

       Θέλω να μας πεις ένα βιβλίο που διάβασες, αφού πρώτα είχε γίνει πολύ ντόρος γύρω από αυτό, που τελικά σου άρεσε και ένα που δεν σου άρεσε και γιατί;

   Ένα βιβλίο που διάβασα και μου άρεσε πολύ ήταν το "Αηδόνι" της Kristin Hannah, το αγάπησα αυτό το βιβλίο..και αυτό που δεν μου άρεσε πολύ, διότι περίμενα κάτι καλύτερο ήταν η τριλογία της Paullina Simons "Ο Μπρούτζινος καβαλάρης.

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ, Kristin Hannah







Μυστική αποστολή: "Τριλογίες" | Βιβλίο



        Φαίη μου θέλω μας μας πεις για ένα βιβλίο που αγάπησες πολύ, αλλά δεν διαφημίστηκε από τα social τόσο πολύ ….αυτό στο ρωτάω γιατί θέλω να βγαίνουν και άλλα βιβλία στην επιφάνεια εκτός από αυτά που βρίσκουν τον δρόμο τους.

Θα πω δυο βιβλία που δεν τα βλέπω συχνά έως καθόλου σε αναρτήσεις, που μου άρεσαν πολύ το ένα είναι : "Οδός Μπριτάννια, αριθμός 22" της Amanda Hodgkinson και το άλλο είναι οι "Παγωμένες σκιές" του Ruta Sepetys.


Οδός Μπριτάννια, αριθμός 22 - Hodgkinson Amanda | Public βιβλία


Παγωμένες Σκιές – Over the Place



      Θα ήθελα να μας πεις δυο αγαπημένους σου συγγραφείς και τι είναι αυτό που σε κάνει να τους αγαπάς πάρα πολύ;

     Έχω αγαπημένους συγγραφείς Έλληνες και ξένους, δεν μπαίνω όμως στη διαδικασία να ξεχωρίσω. Ο καθένας τους έχει κάποια χαρακτηριστικά στην γραφή του που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Όμως θαυμάζω εκτός από τον τρόπο γραφής τους και στοιχεία από την προσωπικότητα τους, για τους Έλληνες συγγραφείς  αναφέρομαι και για όσους έχω τη χαρά να γνωρίζω .


        Ο αναγνώστης θεωρείς ότι πρέπει να είναι κοντά στον συγγραφέα ή το αντίστροφο; Με ενδιαφέρει η άποψη σου.

    Οι αναγνώστες που ακολουθούν συγκεκριμένους συγγραφείς σίγουρα θα πρέπει να είναι για να μαθαίνουν για τα νέα τους λογοτεχνικά βήματα και ότι άλλο τους ενδιαφέρει. Θεωρώ όμως πως και οι συγγραφείς γενικά, θα πρέπει να έχουν μια επαφή με τους αναγνώστες τους. Μέσω αυτής της επαφής χτίζονται σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης, που βασίζονται στην αμεσότητα και την οικειότητα, ανάμεσα σε αναγνώστες και συγγραφείς. Το αναγνωστικό κοινό, στην πλειοψηφία του, θέλει να γνωρίζει και τον άνθρωπο πέρα από τον συγγραφέα, αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον, βλέποντας το πως αισθάνονται τα μέλη της ομάδας μας, όταν μπορούν να έχουν μια επαφή με τον αγαπημένο/η τους συγγραφέα.

.     Τι θα έλεγες στους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το Λογοτεχνικό ταξίδι τους;

Να μην μένουν προσκολλημένοι σε ένα είδος λογοτεχνίας μόνο. Το βιβλίο είναι πνευματικός πλούτος! Να τολμούν να διερευνούν τους λογοτεχνικούς τους ορίζοντες, παραπάνω από ότι νομίζουν ότι μπορούν. Το βιβλίο είναι ένα μεγάλο ταξίδι και αξίζει να γνωρίσουμε όλες τις διαδρομές που έχει να μας προσφέρει.


Σε ευχαριστώ θερμά!

Και εγώ ευχαριστώ πολύ Παρασκευή μου, για την όμορφη κουβέντα που είχαμε και για την φιλοξενία σου!

Να την απολαύσετε αγαπημένοι μου φίλοι.

Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ