ΝΙΚΗ ΤΑΓΚΑΛΟΥ

ΝΙΚΗ ΤΑΓΚΑΛΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Love Book Diary την συγγραφέα Νίκη Ταγκάλου με αφορμή το βιβλίο της Η Γυναίκα του κόσμου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Grotesque.

Καλώς ήρθατε στο Love Book Diary κυρία Ταγκάλου.





Το βιβλίο σας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Grotesque και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο.


 Πως δημιουργήθηκε η ιδέα να γράψετε για τις γυναίκες του κόσμου και ποιανού ήταν η ιδέα να παντρευτεί το κείμενο με την φωτογραφία; Πραγματικά το αποτέλεσμα είναι πολύ ελκυστικό για τον αναγνώστη.

Mε τον Ν.Νικόπουλο είχαμε συνεργαστεί και στο προηγούμενο βιβλίο μου “ Έρωτες Εν Τάφω “, όπου είχε φωτογραφίσει το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο. Παρακολουθώντας τη δουλειά του πάνω στην ασπρόμαυρη φωτογραφία και ειδικότερα πάνω στη γυναίκα μου ήρθε αυτή η ιδέα. Σε κάθε βιβλίο προσπαθώ να διαφέρω, να μη μοιάζει η μια έκδοση με την άλλη όμως η συγκεκριμένη ιδέα πρώτα γεννήθηκε σαν φιλανθρωπικός σκοπός και μετά σαν βιβλίο, έψαχνα τρόπο να προσφέρω στη Γυναίκα.


 Θα ήθελα να μας πείτε, τι είναι ποίηση για εσάς και πως πρέπει ένας αναγνώστης να διαβάζει ποίηση;

Έχω πει πολλές φορές και πιστεύω ακράδαντα πως η ποίηση είναι μια έξοδος κινδύνου. Ένα παράθυρο σε έναν άλλον κόσμο όπου εκεί δραπετεύεις από όλα και για να μπορείς να διαβάσεις ποίηση πρέπει να έχεις πρωτίστως – όχι τα μάτια ανοιχτά – αλλά την ψυχή σου.


 Ο κύριος Νικόπουλος πήρε τα κείμενα σας και εμπνεύστηκε για τις φωτογραφίες που κοσμούν το βιβλίο ή του είπατε την ιδέα σας πρώτα; Σας ρωτάω γιατί μου έκανε εντύπωση το αποτέλεσμα.

Στο Νίκο πρότεινα αυτό που είχα στο μυαλό μου, του ζήτησα γυναίκες φωτογραφημένες σε διάφορες ηλικίες αλλά και διάφορες περιστάσεις. Μου έστελνε φωτογραφίες κατά δεκάδες, έκανα την επιλογή και έγραφα πάνω στην φωτογραφία ορμώμενη από το συναίσθημα που μου έβγαζε.








 Διαβάζοντας το βιβλίο αισθάνθηκα ότι για να γράψει μία γυναίκα τα συναισθήματα της στο χαρτί, πρέπει να αγαπάει και να νιώθει τον γυναικείο παλμό ή να έχει ζήσει έντονες καταστάσεις; Θα ήθελα την άποψη σας για αυτό.

Προσωπικά έχω ζήσει έντονες καταστάσεις και φυσικά αγαπάω τη γυναικεία μας φύση και υπόσταση και καταλαβαίνω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα μέσα σε μια –πολλές φορές- “ρατσιστική κοινωνία”.


 Τελικά, υπάρχουν αρκετές γυναίκες στην σύγχρονη κοινωνία μας, που δέχονται βία, εκμετάλλευση και δεν μιλούν ή είναι αδύναμες για κάποιο λόγο να αντιδράσουν; Και τι πρέπει να κάνουν; Που να απευθυνθούν ;

Δυστυχώς υπάρχουν. Οι λόγοι συνήθως –χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα- είναι η οικονομική αδυναμία που έχουν να φύγουν γιατί μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές έχουν παιδιά που πρέπει να μεγαλώσουν και ίσως να μην έχουν οικογένεια να τις βοηθήσει. Καταρχάς πρέπει οι ίδιες να αποφασίσουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, εάν δεν έχουν κάποιον κοντινό τους άνθρωπο να τις βοηθήσει να απευθυνθούν στη γραμμή 15900 όπου θα τις κατευθύνουν. Μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με το Δήμο τους και να ζητήσουν επαφή με τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου. Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο βήμα είναι να αποφασίσουν να αντιδράσουν.


 Πιστεύεις στα θαύματα; όχι δεν πιστεύω. Πιστεύω όμως στις ρυτίδες του προσώπου μου. Τι όμορφο!!!! Αυτό που μένει είναι ο πλούτος μέσα στο κεφάλι μας τελικά που έρχεται με το πέρασμα των χρόνων;

Αυτό που μένει είναι τα μαθήματα που πήραμε στη ζωή μας μέσα από τα παθήματά μας. Αυτά είναι που μας κατευθύνουν μετά βάσει των εμπειριών μας, καλών ή κακών.


Ελεύθερη γυναίκα, ζει είπα. Τέσσερις λέξεις τόσο δυνατές. Θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας.

Μετά την υγεία το πολυτιμότερο όλων είναι η ελευθερία. Για αυτήν πολεμάμε, την οποία μπορεί να στερούμαστε ακόμα και μέσα σε έναν οικογενειακό κλοιό.




 Θα γίνω το είδος που όλοι περιμένουν. Το είδος που με μεγαλώνουν να γίνω. Ποιο είναι το είδος τελικά που περιμένουν να γίνει μία γυναίκα;

Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση και δυστυχώς επικρατούν πολλά στερεότυπα. Από τα παλαιά, φυσικά, χρόνια ο ρόλος της γυναίκας είναι η δημιουργία της οικογένειας, η ανατροφή των παιδιών της, η φροντίδα του συζύγου της και πολλά ακόμα. Ρόλοι που με τα χρόνια - ναι μεν – επικρατούν σε μικρότερο βαθμό αλλά δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψουν. Έτσι μας μεγάλωσαν και έτσι μας έμαθαν και δυστυχώς πολλές φορές η ίδια η οικογένεια κατευθύνει και βλάπτει με τον τρόπο αυτό την κόρη και μετέπειτα ενήλικη γυναίκα. Εγώ προσωπικά στην δική μου κόρη λέω να πάρει πρώτα τη ζωή στα χέρια της, να γίνει αυτόνομη και εάν θελήσει να κάνει οικογένεια, καλώς να κάνει, εάν όχι, δεν την υποχρεώνει κανείς. Να κάνει ότι την κάνει ευτυχισμένη και αυτή θα έπρεπε να είναι η παρότρυνση όλων των γονιών προς τα παιδιά τους, είτε κορίτσια, είτε αγόρια. Στα γιούς όμως άλλη μια συμβουλή, να μάθουν να σέβονται τις γυναίκες.


Οι ρόλοι της γυναίκας πάρα πολλοί και δεν ξέρω πραγματικά αν στο τέλος αφιερώνουμε στον εαυτό μας έστω λίγη ώρα την ημέρα. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό; Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να μην χάσει τον εαυτό της;

Κάτι πολύ απλό, να ακούει τα θέλω της και όχι τα πρέπει της.


 Τα έσοδα το βιβλίου διατίθενται για τον Ξενώνα Κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Πειραιά. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για αυτό για να το μάθουν οι αναγνώστες μας.

Αυτό το βιβλίο είναι μια κραυγή για τον γυναικείο πόνο, για τις αλλαγές στη ζωή της, για την διαφορετικότητα, για το κατεστημένο για κάθε είδους ρατσισμό. Αυτό το βιβλίο λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα χέρι βοήθειας και τίποτα άλλο, δεν είναι η προβολή κανενός, είναι η συνεργασία πολλών ανθρώπων για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους και συγκεκριμένα τις γυναίκες που ζουν στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πειραιά και εύχομαι κάποτε να πάψουν να υπάρχουν αυτοί οι Ξενώνες σε κάθε Δήμο, όχι γιατί δεν θα υπάρχει η υποστήριξη της πολιτείας αλλά γιατί δεν θα υπάρχουν πια κακοποιημένες Γυναίκες.

Σας ευχαριστώ θερμά για την ενδιαφέρουσα πραγματικά συζήτηση μας !

Η άποψη μου για το βιβλίο


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Νίκη Ταγκάλου | Bonsai Stories
Η Νίκη Ταγκάλου είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και Επίτιμο Μέλος της International Art Academy. Κάτοχος Bachelor of Arts in Poetry. 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - "ΜAXH ΕΡΩΤΩΝ" 2012 - "EΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΙΩΠΗΣ" 2013 (Βραβείο ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014) - "ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ" 2014 (Βραβείο ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2015) - "30 ΗΜΕΡΕΣ" 2015 - "O ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ" 2017 - "ΕΡΩΤΕΣ ΕΝ ΤΑΦΩ" 2018 (Bραβείο Αριστείας Συγγραφικού Έργου 2018) -“ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” 2019 Πλήθος δημοσιεύσεων της σε διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά και συμμετοχή σε ομαδικές ποιητικές συλλογές. Έχει τιμηθεί επίσης : -ΒΡΑΒΕΙΟ "ΣΟΦΟΚΛΗΣ" στον 1o Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης "ΜΑΝΩΛΗ ΑΛΥΓΙΖΑΚΗ" -Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ στα ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2013 -Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ στα ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2013. -ΒΡΑΒΕΙΟ "ΣΑΠΦΩ" στον 1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης " Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ" -ΒΡΑΒΕΙΟ "ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ" στον 2ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης " Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ" -ΕΠΑΙΝΟ στους 33ους Πανελλήνιου Ποιητικούς Αγώνες των Δελφών, της Πανελληνίας Ένωσης Λογοτεχνών. To 2015 συμμετείχε στο εικαστικό Λεύκωμα “ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ" με σύγχρονες ποιήτριες και χαράκτριες. Μια πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας το οποίο εκτέθηκε για ένα μήνα στο Μουσείο Γουναρόπουλου.
Φωτογραφία: Νίκος Νικόπουλος

Το βιβλίο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Μέρος των εσόδων διατίθενται για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του δήμου.

Επισκεφτείτε την ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Για το Love Book Diary.

Παρασκευή Παρίσση



Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Love Book Diary WLY"



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ