Η ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ




Με αυτόν τον τίτλο θα ξεκινήσω να σας γράφω την άποψη μου για το βιβλίο η Διερμηνέας , που με συντρόφευε αυτές τις ημέρες. Είναι ένα βιβλίο που αντιμετωπίζει την φρίκη που διαδραματίστηκε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς με μία άλλη ματιά και τι εννοώ με αυτό αγαπημένοι μου αναγνώστες. Μέχρι τώρα έχω διαβάζει βιβλία που οι πρωταγωνιστές έχουν υποφέρει από την βαναυσότητα των Γερμανών,  εδώ όμως βλέπουμε πως η κοινωνία της Γερμανίας μέσα από τα μάτια της Ηρωίδας μας και της οικογένεια της αντιμετωπίζουν όλη αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά που είχε λάβει στα στρατόπεδα και πως αντιδρούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός της Γερμανίας ηθελημένα ή όχι έχει συμμετάσχει σε αυτό το φρικιαστικό γεγονός που έχει γράψει με αίμα την Ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αισθήματα ενοχής και για ερωτήματα πλέον, πρέπει να σας τονίσω.....

Το βιβλίο δεν είναι από αυτά που το παίρνεις και το διαβάζεις απνευστί αλλά σου κρατεί όμορφη συντροφιά και γυρνώντας τις σελίδες του μπαίνεις και εσύ μέσα στην ιστορία. Ζεις τους παλμούς της Εύα, μιας γυναίκας που ζει ανέμελα στη Φρανκφούρτη του 1963 και ο πόλεμος είναι μία παιδική ανάμνηση μόνο. Η Εύα  προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα συναισθήματα της προς το άγνωστο, τον έρωτα, την δυσπιστία, τον φόβο και νιώθει κάτι παράξενο να την συνδέει με την δίκη, που καλείται να είναι Διερμηνέας για τους Πολωνούς μάρτυρες. Μέσα από την δίκη που πραγματοποιείται για τα εγκλήματα του πολέμου έρχεται αντιμέτωπη με το τρομερό παρελθόν της πατρίδας της. Η Εύα αντιδράει επηρεασμένη από την Δεύτερη δίκη του Άουσβιτς όπως έχει μείνει στην ιστορία  και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη συλλογική και στην προσωπική ευθύνη, ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος που κατακλύζει σαν καταιγίδα την ψυχή της.

Άραγε κάποιος που σκοτώνει δέκα ανθρώπους διαπράττει πιο ελαφρύ έγκλημα από κάποιον που σκοτώνει πενήντα;






Ο αναγνώστης μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν επιβιώσει από αυτό τον ανθρωποφάγο πόλεμο θα νιώσει ακόμη μία φορά την φρίκη και την κατάντια του ανθρώπου, που είναι από τα χειρότερα αρπακτικά ζώα πάνω στη γη. Θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν με το βάρος να τους πλακώνει κάθε μέρα αφού δεν μπορούν να ξεχάσουν …και πώς να ξεχάσουν βέβαια όταν σου έχουν σκοτώσει την οικογένεια σου και σε έχουν αντιμετωπίσει ως σκουλήκι. Αν σκεφτείτε ότι οι Γερμανοί είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ότι μέσα στα στρατόπεδα του θανάτου, της βρομιάς, των ουρλιαχτών και του φόβου είχαν εκτελεστεί χωρίς λόγο πάνω από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, φρικάρεις μόνο στην σκέψη πραγματικά.

Μην σκαλίζεις το παρελθόν γιατί δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις  είναι η σκέψη που έκανα διαβάζοντας το βιβλίο. Έτσι και Η Εύα από ένα σημείο και μετά ψάχνοντας την αλήθεια έφτασε σε σημείο να μην νιώθει τ-ι-π-ο-τ-α και είναι φυσιολογικό, αφού τα συναισθήματα που βιώνει κατά την διάρκεια της δίκης  είναι πολύ έντονα. Το οξύμωρο της υπόθεσης που μου έκανε εντύπωση και θέλω να σας πω  είναι, ότι η συγγραφέας πολλές φορές παρομοίαζε καταστάσεις με γνωστά παιδικά παραμύθια που έχουμε διαβάσει όλοι και πιστεύω ότι δεν ήταν τυχαίο αυτό.

Το βιβλίο σας το προτείνω  και είμαι  σίγουρη ότι θα βιώσετε την ηρεμία του χαρακτήρα της Εύας που κοιτούσε τους μάρτυρες και τους έδινε δύναμη για να μιλήσουν , την στιγμή που ετοιμαζόταν να παντρευτεί και να πραγματοποιήσει το όνειρο της, όπως και όλες οι γυναίκες  της εποχής εκείνης.

Έως που θα έφτανες για την αλήθεια;



ΒΙΒΛΙΟ: Η ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ANNETE HESS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΓΟΓΙΟΣ

Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του βιβλίου Η ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ 

Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη σε 20 χώρες και η Annete Hess έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο Λογοτεχνικό στερέωμα.

ANNETTE HESS

Η ΑΝΕΤ ΧΕΣ μεγάλωσε στο Ανόβερο και σήμερα ζει στην Κάτω Σαξονία. Σπούδασε ζωγραφική και εσωτερική διακόσμηση και αργότερα τεχνική σεναρίου. Δούλεψε ως δημοσιογράφος και βοηθός σκηνοθέτη, πριν αρχίσει την επιτυχημένη καριέρα της ως σεναριογράφος. Οι βραβευμένες και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της Weissensee, Ku'damm 56 και Ku'damm 59 πιστεύεται ότι συνέβαλαν στην αναγέννηση της γερμανικής τηλεόρασης. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, όπως το Grimme, το Βραβείο της Φρανκφούρτης και το Βραβείο της Γερμανικής Τηλεόρασης. 

Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ