Ο νταής του σχολικού

 

Ο νταής του σχολικού είναι ένα βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους που ανήκει στη σειρά κατανόησης και ανάγνωσης η Φρουτοπαρέα για παιδάκια από 5- 6 ετών, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό. Ο τίτλος είναι φοβερός αγαπημένοι μου φίλοι , όπως και το εξώφυλλο που δείχνει τον Νταή να γελάει και το θύμα του να έχει έντονα ζωγραφισμένο τον τρόμο στο πρόσωπο του, σε ένα πρόσωπό που το στολίζουν τα σπασμένα γυαλιά του.




Νταής μία λέξη για να περιγράψει τον παλικαρά, τον καβγατζή του σχολείου που συμπεριφέρεται προκλητικά και μπλέκει σε καυγάδες και επεισόδια . Πάντα θα υπάρχει ένας Νταής στο σχολικό περιβάλλον που θα ταλαιπωρεί τους πιο αδύναμους μαθητές, το οποίο είναι τραγικό και πολλές φορές δεν το χωράει το ανθρώπινο νους πως μικρά παιδάκια συμπεριφέρονται έτσι.

Όσον αφορά την ιστορία μας που είναι εξαιρετικά όμορφη γραμμένη προσεγγίζει το θέμα λίγο χιουμοριστικά και έτσι οι μικροί μας φίλοι δέχονται την πλοκή αβίαστα και μάλιστα θέλουν να μαλώσουν τον Νταή. Ναι αν κρίνω από τα παιδιά μου που όταν τα ρωτάω πως τους φαίνεται μου απαντούν ότι θα τον μάλωναν και θα αντιδρούσαν όπως ο ήρωας μας , όπως ο Αριστοτέλης που αγαπάει το σχολείο και ένας παλικαράς τον κάνει να μη θέλει να ξαναπατήσει εκεί, αφού για να πάει στο σχολείο πρέπει να πάρει το σχολικό.

Ένα βιβλίο που μιλάει για τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης του με απλό και  άμεσο τρόπο. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι ελκυστική, αφού καταφέρνει να αντικατοπτρίσει τις λέξεις του κειμένου. Η ιστορία είναι τόσο καλά δοσμένη που ταιριάζει με την ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σε αυτή την φάση της ζωή του.




Τη νύχτα πριν από την πρώτη μέρα του σχολείου είχα μεγάλη χαρά!

Χαρούμενος ο Αριστοτέλης πάει σχολείο , δεν περπατά αλλά πετά από την αδημονία του να φθάσει. Όμως στην διπλανή θέση κάθετε ο ……πως τον λένε, που όχι μόνο δεν έχει τρόπους, αλλά κοροϊδεύει τον μικρό μας φίλο και οι συμμαθητές του αντί να τον στηρίζουν γελάνε ( κλασική περίπτωση των μικρών παιδιών που δεν αντιλαμβάνονται τις άσχημες συμπεριφορές )

Ο Αριστοτέλης, ο τεμπέλης, φοράει γυαλιά, θα φάει κλωτσιά.

Καλημέρα , Τέλη Τέλη, τσιφτετέλι!

Ο φίλος μας ο Αριστοτέλης όμως έχει τσαγανό και έτσι αντιδρά στον παλικαρά μας και αμέσως βλέπει τον φόβο του να μην τον …………. , τον φόβο του, που τον έκανε Νταή για να καλύψει τις αδυναμίες του.

 Και αυτό είναι το πιο σημαντικό θεωρώ στο βιβλίο ότι πρέπει να λέμε στα παιδιά μας να αντιδράνε, να μιλάνε, να έχουν αυτοπεποίθηση και όταν δεν μπορούνε μόνα τους να ζητάμε βοήθεια από γονείς ή δασκάλους . 


Αυτή την φορά όμως δεν θα τον άφηνα να με τρομάξει……


Βιβλίο: Ο Νταής του σχολικού

Συγγραφέας : Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Εκδόσεις : www.psichogios.gr


Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Αριστοτέλης δε βλέπει την ώρα να τελειώσει το καλοκαίρι και να επιστρέψει στο σχολείο. Όταν επιτέλους ξεκινάει η καινούρια χρονιά, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμός του. Όμως η χαρά του κόβεται απότομα. Ο νταής του σχολικού, ο… πώς τον λένε, κάνει τη ζωή του Αριστοτέλη μαρτύριο. Μέχρι που αποκαλύπτεται ένα μυστικό και τα πράγματα αλλάζουν…
Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισής του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


Ημ/νία έκδοσης30 Ιουν 2010
Θεματική ΚατηγορίαΑνθρώπινες σχέσειςΚοινωνικό
ΣειράΦραουλίτσα (5-6 ετών)
Ηλικία5-6
Σελίδες48
Χιλιάδες κυκλοφορίας9
Αρ. Ανατύπωσης10



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ