ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Love Book Diary την αξιαγάπητη Κατερίνα Παπαποστόλου, που μέσα από το βιβλίο της Η Μεγάλη Επιστροφή - Το βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων, έμαθα τόσα πολλά για την δράση της και για το έργο της που αξίζει αγαπημένοι μου αναγνώστες να το μάθετε και εσείς. 

 



 Καλώς ήρθατε στο Love Book DIARY


 Η Διώνη , η ηγέτιδα του μεγαλύτερου αγώνα για τα δικαιώματα όλων των ζώων ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ. Θα ήθελα να μας πείτε την ιστορία της Διώνης και πώς ξεκίνησε όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια σας μέχρι ο αναγνώστης να κρατήσει το βιβλίο «Η Μεγάλη Επιστροφή- Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων» στα χέρια του;

Η Διώνη είναι ένα πλάσμα που βρέθηκε μαχαιρωμένο και πυροβολημένο, μόνο και τρομοκρατημένο να αργοπεθαίνει σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης που γεννήθηκα και ζω. Σε μια φάση ιδιαίτερα δύσκολη της ζωής μου, τη συνάντησα και σώσαμε η μια την άλλη! Η διάσωσή της ήταν ίσως η δυσκολότερη που είχα κάνει μέχρι τότε, διότι δυστυχώς έκτοτε ακολούθησαν και άλλες με άλλα ζώα, όμως η ψυχική της αναγέννηση ήταν κάτι το οποίο με γονάτιζε για πάρα πολύ καιρό. Η Διώνη εκπαιδεύτηκε και βρήκε ανάμεσα στα παιδιά τη χαρά που τόσο είχε στερηθεί. Ένα πλάσμα ευφυέστατο, πιστοποιημένο από το IFZ ως σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 300.000 παιδιά, ενώ είναι μια εξαιρετική συνεργάτιδά μου για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Ο θυμός μου για ο, τι είχε συμβεί, καθώς εγώ δεν είμαι σκύλος να συγχωρήσω τόσο εύκολα αλλά και η διάθεσή μου να αλλάξω τον κόσμο «γέννησαν» τις Ζω.Ε.Σ. και λίγα χρόνια μετά το πρώτο μου βιβλίο «Το Δώρο» από τις εκδόσεις Welldone που είναι ένας εκδοτικός που δεν σταματά να στηρίζει τα μεγάλα μου όνειρα. 

Η απήχηση που είχε το πρώτο μου βιβλίο ήταν τόσο συγκινητική μα πιο συγκινητικό θα έλεγα αυτό που άφηνε αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη σχετικά με την αντίληψή του για τα ζώα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα μηνύματα αγάπης που λάμβανα αλλά και λαμβάνω ακόμη και σήμερα, καθώς θεωρώ πως «Το Δώρο» είναι ένα βιβλίο τόσο διαχρονικό και πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη. Ακόμη και σε εκείνων που θεωρούν πως δεν αγαπούν τα ζώα. Διαβάζοντάς το, θα ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους που ποτέ δεν θα είχαν φανταστεί. Όλη η πορεία μου κοντά στη Διώνη και στους άλλους δύο σκύλους μου, έφεραν ως έναν πολύτιμο θησαυρό μου το βιβλίο «Η Μεγάλη Επιστροφή- Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων» που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο για μικρούς και μεγάλους.

 «Η Μεγάλη Επιστροφή» και «Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων» είναι μία πολυτελής έκδοση που αποτελείται από δύο βιβλία. Πείτε μας τι θα δει ο αναγνώστης μέσα στις σελίδες του βιβλίου και ποιοι είναι οι συντελεστές του;

Είναι ένα βιβλίο με δύο εξώφυλλα που το καθένα λειτουργεί αυτόνομα και ταυτόχρονα ως συνδετικός κρίκος του άλλου. Το έγχρωμο μέρος με την εκπληκτική εικονογράφηση της τόσο σημαντικής στη ζωή μου Λιάνας Δενεζάκη, αφορά παιδιά ηλικίας 3 ετών και πάνω, ενώ το ασπρόμαυρο μέρος που είναι γεμάτο αντίγραφα τέχνης του Μεσαίωνα σε ταξιδεύει σε κόσμους μαγικούς και αφορά έφηβους και ενήλικες. Σε γενικές γραμμές πάντως είναι ένα βιβλίο για όλη την οικογένεια! Για το βιβλίο αυτό συνεργάστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι που δούλευαν ασταμάτητα καθημερινά για αυτό για δύο χρόνια. Πολυτάλαντοι και φιλόζωοι μουσικοί, συνθέτες, στιχουργοί, ενορχηστρωτές, τραγουδιστές που όλα τα ονόματά τους υπάρχουν στο βιβλίο ως μια ελάχιστη πράξη αγάπης για το τεράστιο ευχαριστώ που τους χρωστώ. Μας γνώρισαν, αγάπησαν τη Διώνη και εργάστηκαν όλοι δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Είναι τιμή μου η συνεργασία μου μαζί τους. 




Η πολυαγαπημένη μου φίλη και γραφίστρια Κατερίνα Ταρουνά που μου χάρισε αυτά τα τόσο χαρισματικά εξώφυλλα αποτυπώνοντας αυτό που ακριβώς ήθελα. Τίποτα φυσικά δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχα τη στήριξη του εκδότη μου Βασίλη Γουλιέλμου και του εκδοτικού μου Welldone που με στηρίζουν πολλά χρόνια τόσο στο όραμά μου να αλλάξω τη φιλοζωική νοοτροπία όσο και στην έκδοση των βιβλίων μου. Δώδεκα εξαιρετικοί τραγουδιστές, τέσσερις συνθέτες, τέσσερις στιχουργοί, τρία στούντιο σε τρεις διαφορετικές πόλεις της χώρας, δώδεκα μουσικοί, ένα συγκρότημα, όπου όλοι μαζί ενώνουν τις φωνές τους υπό τη γενική επιμέλεια του Κώστα Παρίσση δημιούργησαν τη μουσική του Βασιλείου των Ακηδεμόνευτων Ζώων που δένει αρμονικά με τα κείμενα της αγαπημένης Πάττυς Παπαδήμου που μάλιστα ήταν και δασκάλα μου, όταν ήμουν στο Δημοτικό!

 Είστε ιδρύτρια μαζί με τη Διώνη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ζω.Ε.Σ. που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων μέσω των φιλοζωικών ενημερώσεων στους Έλληνες πολίτες. Ενημερώστε μας λίγο για αυτή την προσπάθεια σας για να γνωρίσουν και οι αναγνώστες μας τον αγώνας σας.

Οι Ζω.Ε.Σ. είναι το αγαπημένο μου παιδί, όπως μου αρέσει να το αποκαλώ. Ως εκπαιδευτικός ξεκίνησα να μιλώ για τη φιλοζωία στα σχολεία πριν από 21 χρόνια που ήταν και η πρώτη μου επαφή με τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχω εκπονήσει αμέτρητα πια και έχω δουλέψει με σκύλο με καθημερινή του παρουσία μέσα στην τάξη. Οι Ζω.Ε.Σ. ιδρύθηκαν το 2015 ως το αποτέλεσμα ενός μοναχικού αγώνα για 15 χρόνια. Και νιώθω πολύ τυχερή που σήμερα μετρούν 100 εθελοντές και 25 ομάδες σε όλη την Ελλάδα καθώς προσπαθούμε να καλύψουμε όλη την Ελλάδα. Εγώ, όσο δεν τρέναρε η πανδημία την καθημερινότητά μας, κάθε μα κάθε σαββατοκύριακο ταξίδευα σε όλη την Ελλάδα κάνοντας δράσεις για παιδιά, φιλοζωικά βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικές παρουσιάσεις των βιβλίων μου. Είναι ένα όραμα που αφορά τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού εκπαιδευτικού φιλοζωικού κατεστημένου όπου δυστυχώς υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που όχι μονάχα δεν νοιάζονται για τα ζώα, αλλά τα αντιμετωπίζουν πολύ άσχημα ακόμη και μπροστά στους μαθητές του. Παλεύουμε καθημερινά με τη μισοζωία, μα δεν το βάζουμε κάτω. Σύνθημά μας «φωνή, μέχρι να σιγήσει και η τελευταία ακηδεμόνευτη κραυγή»




Στο www.zwes.gr μπορεί να μάθει κανείς για το έργο μας, αλλά και να κάνει μια δωρεά, καθώς είναι ένας αγώνας αρκετά δαπανηρός που στηρίζεται στις δωρεές πολιτών που γνωρίζουν και σέβονται το όραμά μας. Επίσης, στο ίδιο site μπορεί να κάνει μια αίτηση εθελοντή, μιας που πάντα χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας στηρίξουν. Περισσότερα από 550 σχολεία μέχρι σήμερα και περισσότεροι από 350.000 μαθητές, τρία βραβεία εθελοντισμού και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ και μια τεράστια διάθεση να στηρίξουμε τα παιδιά, ώστε να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να σεβαστούν τα ζώα ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

 Κάνετε ενημερώσεις σε σχολεία και σε εκδηλώσεις με αρωγό τα εκπαιδευτικά σας προγράμματα που κάποια από αυτά στηρίζονται και στα βιβλία σας . Πείτε μας λίγο για αυτή την προσπάθεια σας και τι αποδοχή έχει αυτή η προσπάθεια σας.

Εκπονούμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα οπουδήποτε μας καλέσουν και αφορούν τη φιλοζωική ενημέρωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση Ελλήνων πολιτών από την ηλικία των 3 ετών! Είναι προγράμματα διαδραστικά, πολυθεματικά, διαθεματικά που είναι προσαρμοσμένα στις εκάστοτε συνθήκες αλλά και στις ηλικίες. Η προσπάθειά μας, ειδικά τα δύο προηγούμενα χρόνια, είχε πολλή μεγάλη αποδοχή, καθώς ξεπεράσαμε τα 200 σχολεία συνολικά σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας που το ΥΠΑΙΘ δεν επιτρέπει την είσοδο φορέων μέσα στα σχολεία, προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και σε πολύ λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τις δράσεις μας! Η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και τον σεβασμό στον πλανήτη δεν σταματά ποτέ και οφείλει να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε δύσκολη συνθήκη. Τα παιδιά αλλάζουν ακόμη και με μια βιωματική δράση μαζί μας και οι εμπειρίες που ακούμε μετά από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς τους είναι τόσο συγκινητικές. Εγώ, μάλιστα, που είχα την τύχη να δουλέψω με σκύλο μέσα στην τάξη πολλές φορές και καθημερινά, συγκινούμαι τόσο πολύ να ακούω από παλιούς μαθητές μου ότι υιοθετούν αδέσποτα ζώα και φροντίζουν στον δρόμο πολλά. Είναι θέμα πολιτισμού να μην προσπερνάς την αθλιότητα δίπλα σου.




 Είστε Εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή καθώς και εκπαιδεύτρια σκύλων . Πείτε μας όταν έρχεστε σε επαφή με τα παιδιά τι βλέπετε στα μάτια τους; Τα παιδιά ξέρουν να αγαπούν τα ζώα; Ποια είναι η επίδραση των ζώων και ειδικά του σκύλου στα παιδιά;

Βλέπω ξεκάθαρα μια αγνή και αθώα αγάπη και μια διάθεση να επικοινωνήσουν μαζί του στη δική του γλώσσα! Τα παιδιά ξέρουν να αγαπούν και τα ζώα και τους ανθρώπους. Η ψυχή τους σκληραίνει δυστυχώς σιγά σιγά ακόμη και από την ίδια οικογένεια που περνά στα παιδιά τις δικές της πεποιθήσεις. Σπάνια θα συναντήσεις γονείς να αντιπαθούν τα ζώα και το παιδί τους να τα λατρεύει και να έχει άριστη σχέση μαζί τους. Η φοβία του για αυτά και η αδιαφορία έχει ήδη διδαχτεί σε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Η συναναστροφή με έναν σκύλο από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του παιδιού, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να αντιμετωπίζει μολύνσεις, αλλά και μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξει αλλεργίες σχεδόν στο μισό. Ενώ βοηθά το παιδί να περάσει ομαλά όλα τα εξελικτικά του στάδια προσφέροντάς του απλόχερα ασφάλεια, αποδοχή, αναγνώριση, συναισθηματική στήριξη και εξέλιξη αλλά και κατανόηση σημαντικών εννοιών της ζωής.

Πιο συγκεκριμένα το παιδί μαθαίνει μέσω της συναναστροφής του με τον σκύλο να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του αλλά και των άλλων, να σέβεται τις ανάγκες του άλλου, να εκφράζεται, αλλά και να κατανοεί καλύτερα την έννοια του κύκλου της ζωής, ενώ παράλληλα εξοικειώνεται με θέματα όπως η ασθένεια ή ακόμη και η απώλεια, καθώς εκπαιδεύεται στο να κατανοεί πως κάθε ψυχή γεννιέται, αναπτύσσεται, ενηλικιώνεται, γερνά και πεθαίνει. Ένας σκύλος βοηθά πολύ τα μοναχικά παιδιά τονώνοντας καθημερινά τη χαμηλή συχνά αυτοπεποίθησή τους, ενώ πλάι του αποκτούν και σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες. Παράλληλα αθλούνται μαζί του μέσω των καθημερινών κοινών περιπάτων τους, αλλά και ακονίζουν το μυαλό τους, ενισχύοντας τη δημιουργικότητά τους και την επινοητικότητά τους μέσω των αυτοσχέδιων συχνά παιχνιδιών με τον σκύλο αλλά και της απόλυτα βιωματικής μάθησης μαζί του.




Αν θέλουμε τώρα να δούμε την «θεραπευτική» επίδραση ενός σκύλου στην εξελικτική πορεία ενός παιδιού είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος που μπορούν να επικοινωνούν τα παιδιά με τα κατοικίδιά τους μιλώντας, κατά τα άλλα, διαφορετική «γλώσσα». Ενώ λέξεις όπως «γαβ» και «νιάου» είναι οι πρώτες ίσως που θα συναντήσει κανείς σε ένα παιδί που ξεκινά να μαθαίνει να μιλά. Το ότι ο σκύλος τους δεν μιλάει όπως και εκείνα, τα κάνει να νιώθουν πιο άνετα μαζί του, καθώς ο σκύλος ποτέ δεν θα τους κρίνει για τις τυχόν αδυναμίες τους, ενώ το γεγονός αργότερα της λεκτικής αποκωδικοποίησης, τα οδηγεί στο να μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του άλλου χωρίς εκείνος να τις ζητήσει, όπως ακριβώς συμβαίνει συχνά και στη ζωή. Εκτός από τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, ένας σκύλος δρα καταλυτικά θετικά και σε άλλες παραμέτρους όπως είναι η αντίληψη, η λογική σκέψη, η λήψη αποφάσεων, η προσοχή αλλά ακόμη και η μνήμη.

Η καθημερινή αλληλεπίδραση με έναν σκύλο στο σπίτι οδηγεί τα παιδιά σε έναν μη εγωκεντρικό τρόπο σκέψης, χαρίζοντάς τους σημαντικές συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και τη λεγόμενη «ενσυναίσθηση», την αρετή του να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να νιώθεις όπως εκείνος, αλλά και το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς, μιας που τα παιδιά μαθαίνουν να ενεργούν με στόχο το καλό των άλλων. Ο σκύλος είναι για τα παιδιά ένας σύντροφος που παρέχει κοινωνική στήριξη, χωρίς ποτέ να κρίνει και αυτό κάνει πολύ χαλαρωτική και ανακουφιστική την παρουσία του.

 Σε στιγμή μοναξιάς και πένθους ερχόμαστε σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερα με τους σκύλους. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό;

Η καθημερινή συναναστροφή μας με τα ζώα που συγκατοικούν μαζί μας ως ισότιμα μέλη της οικογένειάς μας, αποτελεί από μόνη της μια απόλυτα θεραπευτική σχέση, χαλαρωτική και γεμάτη ευτυχία και πληρότητα. Κάθε αγκαλιά στον σκύλο μας, μας οδηγεί ολοένα και πιο κοντά στην αληθινή αγάπη. Θεωρώ πως κάθε στιγμή και σαφέστατα μια τόσο δύσκολη στιγμή, ο σκύλος μας θα είναι εκεί δίπλα μας να μας κατανοεί χωρίς να μιλάει. Αυτό όμως που δεν επιτρέπεται να κάνουμε είναι να θρηνούμε και να κλαίμε μπροστά του. Του είναι αδύνατο να αντιληφθεί τους λόγους που είμαστε απομονωμένοι ψυχικά και το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να του προσθέσουμε ένα επιπρόσθετο άγχος που μπορεί να μη βγει και σε καλό. Οι σκύλοι είναι πάντα για εμάς εκεί, δίπλα μας βράχοι σιγουριάς ακλόνητοι υπενθυμίζοντάς μας πως στη ζωή αξίζει να χαίρεσαι και να χαμογελάς ακόμη και με τα απειροελάχιστα. Άλλωστε τίποτα δεν είναι δεδομένο! Ούτε καν η ίδια η ζωή.

 Πάρα πολλά αδέσποτα στους δρόμους, τα οποία πολλές φορές είναι άγρια και επιτίθενται στους ανθρώπους. Θα ήθελα να μας πείτε πως το βιώνετε εσείς αυτό και ποια είναι η άποψη σας για όλο αυτό το φαινόμενο που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα βεβαίως.

Τα αδέσποτα στους δρόμους, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, και αυτό γιατί υπάρχουν ευτυχώς πολλοί πια ήρωες εθελοντές νυχθημερόν να τα φροντίζουν, ζούνε τη ζωή τους στην απόλυτη εξαθλίωση. Γιατί τι είδους ζωή είναι άλλωστε το να νιώθεις περιττός, επιζήμιος, βρώμικος, επικίνδυνος, να μην έχεις να φας και να πιεις καθαρό νερό, ένα ζεστό μέρος για να κοιμηθείς ασφαλής δίχως να φοβάσαι αν την ώρα που κοιμάσαι έρθει ο δολοφόνος σου να σου αφαιρέσει τη ζωή. Να έχεις αν μη τι άλλο ένα μέρος να προφυλαχθείς από το κρύο και τη βροχή αλλά και την υπερβολική ζέστη. Η Διώνη σφάχτηκε μια νύχτα που είχαν ανοίξει οι ουρανοί από βροχή και υποθέτω πως αυτό συνέβη γιατί ίσως αναζήτησε ένα μέρος να προφυλαχθεί… Ο προορισμός κάθε επιθετικού αδέσποτου είναι στην καλύτερη περίπτωση ο εγκλεισμός του σε ένα κελί άθλιου δημοτικού κυνοκομείου, αν δεν προλάβει κάποιος να το δολοφονήσει φυσικά που παραμένει πάντα ένα πολύ πιθανό σενάριο. Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις που σκύλοι πολύ επιθετικοί σώθηκαν από την κόλαση του δρόμου, γιατί κάποιος αποφάσισε να τους δώσει αυτή τη δεύτερη ευκαιρία. Θρηνώ για αυτά τα ζώα όσο δεν φαντάζεστε, γιατί γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό τους και πόσο έχουν στρεσαριστεί και τρομοκρατηθεί, ώστε να έχουν επιλέξει ως το μόνο μέσο άμυνάς τους την επιθετικότητα ανάμεσα σε ζώα και ανθρώπους. 




Κάτι που πάντως χειροτερεύει την κατάσταση είναι αυτό που βλέπω συνεχώς και στην πόλη μου, ανθρώπους που περπατούν για γυμναστική ή βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους και κρατούν ξύλα στα χέρια για μια πιθανή «μάχη». Κίνηση που μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα ακόμη και για τον δεσποζόμενο σκύλο που είναι στο λουρί. Εγώ η αλήθεια είναι πως έχω μπει σε αμέτρητες διαμάχες πολύ επιθετικών σκύλων μεταξύ τους μα και ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους. Όλοι εμείς που αγαπάμε και συμπονούμε τόσο πολύ τα ζώα, θεωρώ πως έχουμε έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ μας. θα είναι ψέμα, αν πω πως δεν έχω ποτέ δαγκωθεί από αδέσποτο ζώο που είχε μπλεχτεί σε καβγά και εγώ πήγα να εξομαλύνω την κατάσταση ή κατά τη διάρκεια διάσωσής του. Όμως κρατώ τα σημάδια στα χέρια και στα πόδια μου φυλαχτό να συνεχίσω να αλλάζω τον κόσμο τους.

 Θα μπορούσατε να μας πείτε για την εκτροφή ζώων και πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει;

Θα ξεκινήσω να πω πως στη χώρα μας ελάχιστοι είναι οι επίσημοι εκτροφείς, οι δηλωμένοι στο κράτος, ώστε να πληρώνουν και τους φόρους τους για τις πωλήσεις που κάνουν μα βασικότερα να τηρούν αυστηρά και απαρέγκλιτα όλες μα όλες τις προδιαγραφές εκτροφής σκύλων και γατιών. Που θα επενδύουν ψυχικά και οικονομικά σε μια γέννα φροντίζοντας τόσο τη μητέρα όσο και τα μωρά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ιδεολογικά είμαι κατά της εκτροφής για να είμαι ειλικρινής. Μου φαίνεται αλήθεια αδιανόητο σε μια Ελλάδα εκατομμυρίων αδέσποτων να αγοράζεις ένα ζώο. Και πιο πολύ με ενοχλεί που δεν έχουν ιδέα, γιατί επιλέγουν να το αγοράσουν. Λένε πως θέλουν μια συγκεκριμένη φυλή για την οποία πραγματικά δεν γνωρίζουν τίποτα. Η εκτροφή ζώων μπορεί να φτάσει μέχρι και το τελευταίο σκαλί εξευτελισμού ενός ζώου που υπάρχει περίπτωση ένα θηλυκό να σέρνεται σε γέννες ακόμη και σε πολύ μεγάλη ηλικία, τόσο που συχνά να ξεψυχά από την αδυναμία. Τα puppy mills άλλωστε δεν είναι παραμύθι με δράκους. Είναι η πραγματικότητα! Όπως πραγματικότητα είναι και οι «γέννες της πίσω αυλής», οι γέννες μέσα στα σαλόνια σπιτιών και στις κρεβατοκάμαρες, οι γέννες ακόμη και μετά από ζευγάρωμα ημίαιμων ζώων, γιατί φυσικά πολύ λίγοι στειρώνουν το ζώο τους που έχουν στην αυλή στην επαρχία. Είναι τραγικά εντυπωσιακό το να πας σε ένα χωριό και να δεις πόσα δεσποζόμενα ζώα είναι στους δρόμους υποσιτισμένα. 

Στο χωριό που είμαι Δασκάλα οι άνθρωποι που έχουν στειρωμένα ζώα μπορεί να μην ξεπερνούν καν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Η εκτροφή μπορεί να στοιχίσει ακόμη και τη ζωή των απογόνων, καθώς πολύ συχνά τα ζώα παρουσιάζουν ασθένειες. Οι απόψεις «θέλω ένα παιδί από το παιδί μου» με εξοργίζουν πραγματικά μα θεωρώ αλήθεια ανούσιο να προσπαθήσεις να πείσεις εκείνους που τα λένε. Ένας λόγος που ξεκίνησα να γράφω βιβλία είναι γιατί ένιωθα πως πολύ συχνά τα λόγια μου έπεφταν στο κενό. Έχω λάβει μήνυμα από αναγνώστη που ήταν μπλεγμένος σε παράνομες εκτροφές για 20 χρόνια να μου λέει πως διάβασε τη Μεγάλη Επιστροφή και λες και ξεδιπλώθηκε ένας καινούριος φωτεινός κόσμος μπροστά του που φαντάζει τόσο λαθεμένο τον παλιό. Δεν ξέρετε πόσο με συγκίνησε, γιατί ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Και εγώ είμαι εδώ για να καθοδηγήσω όχι με το κούνημα δαχτύλου μα με τον τρόπο ζωής μου. Τα ζώα μου άλλωστε είναι απόγονοι παράνομης εκτροφής που ίσως δεν τους «έδεσε» η αιμομιξία στη γέννα, δεν τους άρεσαν και τα πέταξαν στον δρόμο. Ή πέταξαν τη μαμά τους…

 Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας «Η Μεγάλη Επιστροφή»;

«Η Μεγάλη Επιστροφή- Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων» σε ταξιδεύει στον Μεσαίωνα, σε σκοτεινά παλάτια, σε δάση όπου χορεύεις παρέα με όλα τα ζώα, σε πόλεις που μόνο στα όνειρά σου έχεις δει, σε ένα Νέο Σχολείο όπου διδάσκεσαι τις μεγαλύτερες αρετές της ζωής. Τον σεβασμό στον άνθρωπο και στα ζώα, στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την αλληλεγγύη, την αξιοκρατία, την ισότητα, τη δύναμη της ομάδας, τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης! Είναι ένα βιβλίο που μιλάει από καρδιάς για την αγάπη, τη συγχώρεση, την ενότητα, την αλληλεγγύη, την υπεύθυνη κηδεμονία ζώων, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, το Νέο Σχολείο όπου θα ζουν ελεύθερα όλα τα ζώα και σε αρμονική συμβίωση με τους ανθρώπους, ενώ κυριαρχεί έντονα το στοιχείο της παράνομης εκτροφής ως η βασική αιτία εξαθλίωσης πολλών ζώων «δεσποζόμενων» αλλά και όλων αυτών των πλασμάτων που καταλήγουν ακηδεμόνευτα στους δρόμους και στα κλουβιά. 




Είναι ένα βιβλίο που μιλά με έναν παραμυθένιο τρόπο για την ολοκληρωτική απελευθέρωση όλων των ζώων που δεν θα είναι πια υπόδουλοι των ανθρώπων, για ένα ειρηνικό αγώνα που ηγέτιδά του είναι η Διώνη, ως η φωνή όλων όσων μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων όλων των πλασμάτων που πονούν. Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης αποκτά γνώσεις, λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τα ζώα και το περιβάλλον, καλλιεργεί τη συναισθηματική του νοημοσύνη ενώ αποκτά ενσυναίσθηση, βρίσκοντας παράλληλα κομμάτια του εαυτού του σε πολλά σημεία του βιβλίου, ενώ μένει, ολοκληρώνοντάς το, με την αίσθηση πως όλοι μας μπορούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα μα οφείλουμε να προσπαθούμε να γίνουμε όχι καλύτεροι από τους άλλους, μα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Η Διώνη επιστρέφει και μιλά για όλα τα ζώα, για τα συναισθήματα και για τη μόλυνση της φύσης, για το περιβάλλον, για την υπεύθυνη κηδεμονία και για το Νέο Σχολείο. Πρόκειται για ένα παραμύθι βγαλμένο από την πραγματική ζωή και την εκμετάλλευση των ζώων, με συμβολισμούς και εικόνες που σε μαγεύουν από την πρώτη επαφή και ανοίγουν τον δρόμο για τη δικαίωση και την ελευθερία.




Κυκλοφορεί σε μια πολυτελή έκδοση με δύο όψεις που είναι δεμένες ανάποδα μεταξύ τους! Από τη μια πλευρά είναι ένα μουσικό έγχρωμο εικονοβιβλίο γεμάτο διαδραστικές δραστηριότητες ακόμη και για παιδιά 3 ετών, ενώ από την άλλη ένα ασπρόμαυρο μεσαιωνικό παραμύθι εφήβων και ενηλίκων, ένα βιβλίο δηλαδή κατάλληλο για όλη την οικογένεια. Μεσαιωνικές εικόνες από τη μια πλευρά, αντίγραφα σημαντικών έργων τέχνης του παρελθόντος, παιδικές εικόνες γεμάτες ζωντανά χρώματα από την άλλη πλευρά γεμάτες μουσική που μαγνητίζουν ευχάριστα μικρούς και μεγάλους.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις στηρίζουν το έργο της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. αλλά και πάρα πολλά αδέσποτα ζώα. Περισσότερα από 80 περιστατικά ζώων έχουν στηριχθεί έστω και με μια μικρή οικονομική βοήθεια και είμαι τόσο χαρούμενη για αυτό.

Αν κάποιος θέλει να το αγοράσει με υπογραφή και μαζί του να παραλάβει και όλα τα δώρα που το συνοδεύουν, μπορεί να το βρει πολύ εύκολα στο www.zwes.gr.

Η «Επανάσταση των ζώων» που περιγράφετε στο βιβλίο σας θα επιφέρει έναν καινούριο κόσμο, ένα Νέο Σχολείο που θα υπάρχουν ίσα δικαιώματα. Πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό να γίνει στην πράξη τελικά;

Ξεκινώ λέγοντας πως αποτελεί την πιο ειρηνική επανάσταση όλων των εποχών. Τα ζώα άλλωστε ουδέποτε θέλουν εχθρότητες και μίση και είναι ενάντια στη βία. Το πιο δύσκολο όλων θεωρώ είναι το να συμπαρασύρεις στον δρόμο σου όσο γίνεται περισσότερους που θα ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής σου. Για να είμαι ειλικρινής θυμώνω συχνά με τις φράσεις «εδώ αφήνουν να πεθαίνουν της πείνας άνθρωποι, ζώα θα κοιτάξουν;», «εδώ τραυματίζουν σε τροχαία ανθρώπους και τους παρατάνε, τα ζώα που χτυπάνε θα φροντίσουν;», και φυσικά την πιο γνωστή όλων «όποιος σκοτώσει σε μικρή ηλικία ζώο, σίγουρα θα ασκήσει ισχυρή βία και σε άνθρωπο». Τις θεωρώ αλήθεια πολύ υποτιμητικές για τα ζώα, που θίγουν έντονα την ανισότητα στα δικαιώματά τους. Και σκιαγραφούν μια κοινωνία όπου τα ζώα είναι κατώτερα από μας κάτι για το οποίο παλεύουμε πολλοί πια να αλλάξουμε. Θεωρώ ότι ο κόσμος όμως αλλάζει σιγά σιγά. Και συγκινούμαι τόσο πολύ που οι αναγνώστες των βιβλίων μου μετά την ανάγνωσή τους κοιτούν τη ζωή με άλλα μάτια. Είναι τόσο συγκινητικό να λαμβάνω μηνύματα πως κουβαλούν πλέον τροφή στο αυτοκίνητο και ταΐζουν όσα παρατημένα πλάσματα βρουν. Μέσα στα βιβλία δεν θα βρει κανείς κανένα σημείο που κουνώ επιδεικτικά το δάχτυλο σε όποιον δεν ακολουθεί τον τρόπο ζωής μου. Παραθέτω την κατάσταση μέσα από τη φωνή της Διώνης και προσδοκώ σε έναν κόσμο αγάπης, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης. Με υπομονή, επιμονή, επιχειρήματα και τηρώντας σε πράξεις όλα όσα λες, ο κόσμος ναι θα αλλάξει! Παραμένω πιστή και ακλόνητη σε όλες εκείνες τις εξαιρέσεις ανθρώπων και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.




 Είστε πολύ δραστήριος και ανήσυχος άνθρωπος για αυτό θα σας ρωτήσω ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Είμαι για ακόμη μια φορά σε μια πολύ δημιουργική φάση της ζωής μου στην οποία η «παύση» της πανδημίας τολμώ να πω πως μου έκανε πολύ καλό. Ξεκουράστηκα, γιατί το είχα ανάγκη, καθώς μέσα σε δύο χρόνια είχα ταξιδέψει σε περισσότερους από 50 προορισμούς για τις Ζω.Ε.Σ. και τα βιβλία μου. Διάβασα πολύ, κάτι που μου είχε λείψει επίσης και ξεκίνησα και δύο νέες εξειδικεύσεις, καθώς δεν σταματώ ποτέ να εκπαιδεύομαι πάνω σε αυτά που τόσο αγαπώ. Αν μου έλεγε κανείς πως θα παραμείνω μέσα στο σπίτι για τρεις μήνες θα τον περνούσα για τρελό. Και όμως το έκανα και εκεί αντιλήφθηκα πολλά, να πω την αλήθεια. Πως η ζωή μας τρέχει πολύ συχνά και δεν απολαμβάνουμε τις στιγμές, δεν χαιρόμαστε με τα ελάχιστα και δεν κατανοούμε πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ούτε φυσικά η ίδια η ζωή! Ετοιμάζω το νέο μου βιβλίο που πραγματικά θα αποτελέσει μια έκπληξη και θα κυκλοφορήσει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων! Έχω λατρέψει το εξώφυλλό και το οπισθόφυλλό του που έχει αναλάβει η πολυαγαπημένη μου και πολυτάλαντη Λιάνα Δενεζάκη και βυθίζομαι καθημερινά εδώ και μήνες στις σελίδες του. Έχω μια υπέροχη τάξη στο σχολείο φέτος και προσπαθώ να οργανώσω έναν άλλο τρόπο φιλοζωικών ενημερώσεων στα σχολεία προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, ενώ έχω πείσει τον εαυτό μου να του χαρίζω καθημερινά λίγες ώρες ξεκούρασης!

 Όταν διάβαζα το βιβλίο σκεφτόμουν για τα ονόματα τον σκύλων και γιατί να είναι Μωβ η νεράιδα; Θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό;

Τα ονόματα των σκύλων μου παρέμειναν τα ίδια! Τα ονόματα όλων των άλλων ηρώων που αλήθεια είναι αμέτρητα τα έδωσα με τόση αγάπη και διόλου τυχαία! Όλα σημαίνουν και κάτι για μένα. Η μωβ νεράιδα πήρε το όνομά της, ενώ δεν είχα καν τα μαλλιά μου μωβ! Μια νύχτα από τις πολλές συγγραφής του Δώρου, η σκηνή της διάσωσης της Διώνης μετά τη σφαγή της μου έφερε στο μυαλό ένα μωβ φωτεινό φως. Και έτσι δόθηκε το όνομα στη νεράιδα. Το πιο συγκλονιστικό όλων όμως είναι πως χρόνια μετά, όταν πόσταρα μια φωτογραφία, την πρώτη εκείνη που έβγαλα τη Διώνη, όταν την πρωτοσυνάντησα αδέσποτη, καθώς τη φρόντιζα στον δρόμο και λίγες μέρες μετά την έχασα για να τη βρω μαχαιρωμένη, μια αγαπημένη φίλη παρατήρησε μια μωβ νεράιδα κεραμική που είχα στο βιβλιοπωλείο μας και ήταν ακριβώς πίσω από τη Διώνη στο φόντο. Ήταν μια κούκλα που είχα αγοράσει μετά τον θάνατο της μητέρας μου σε μια πολύ άσχημη φάση της ζωής μου και την τοποθέτησα στην είσοδό μας για να μας φέρει τύχη, μιας που ήταν οι νεράιδες οι αγαπημένες της μαμάς μου. Ποιος θα το έλεγε πως λίγα χρόνια μετά θα γίνει η ηρωίδα των βιβλίων μου. 

Το μωβ χρώμα των μαλλιών μου πάντως το απέκτησα για να κάνω ένα δώρο σε μια μαθήτρια νηπιαγωγείου που είχα επισκεφθεί, είχα κόκκινα μαλλιά, δεν είχε κόκκινο μαρκαδόρο μα μωβ και οι συμμαθητές της, της έκαναν έναν απίστευτο σχολικό εκφοβισμό για αυτό με τη νηπιαγωγό να μην κάνει κάτι να το αλλάξει. Της ψιθύρισα στο αυτί της μικρής πως μου αρέσουν πάρα πολύ μωβ και θα τα βάψω άμεσα. Την ίδια μέρα πήγα στο κομμωτήριο και απέκτησα μωβ μαλλιά και ένιωσα πολύ περήφανη για αυτό!




 Θα ήθελα να μας πείτε τι είναι η Ζωοθεραπεία για να μάθουν οι αναγνώστες μας.

Η ζωοθεραπεία είναι η διαμεσολάβηση με ζώο ειδικά εκπαιδευμένο. Η επαφή ενός ζώου με έναν άνθρωπο από μόνη της δρα απόλυτα θετικά στον ψυχισμό του. Τώρα η θεραπευτική επαφή ενός ειδικά εκπαιδευμένου ζώου και όχι απαραίτητα πάντα σκύλου όπως είθισται στην Ελλάδα με έναν άνθρωπο με αναπηρία ή μαθησιακή δυσκολία ή κάποια σοβαρή ψυχική πάθηση είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο θεωρώ πως ειδικά στη χώρα μας θέλει ακόμη πολύ δρόμο, ώστε να πει κανείς πως με τη διαμεσολάβηση ενός ζώου θεράπευσε μια πάθηση.

 Όμως υπάρχουν άνθρωποι που δρουν εθελοντικά και σε αυτό το κομμάτι και συνεισφέρουν σημαντικά και συγκινητικά. Από την εμπειρία μου ως Εκπαιδευτικός και ως Εκπαιδεύτρια Σκύλων πάντως είναι ξεκάθαρο μέσα μου πως για να καταφέρεις να μιλήσεις για θεραπεία μέσω ενός ζώου θα πρέπει απόλυτα επιστημονικά να γνωρίζεις και να κατανοείς τον θεραπευόμενο που έχεις απέναντί σου. Παρ’ όλη την 20χρονη εμπειρία μου μέσα σε σχολική τάξη με παιδιά που αντιμετωπίζουν ακόμη και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, την εξειδίκευσή μου στην ειδική αγωγή, αλλά και τις σπουδές ζωοθεραπείας που έχω κάνει Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας στη Γαλλία, επιμένω πως η ζωοθεραπεία είναι ένα πεδίο που θέλει να αφιερωθείς ολοκληρωτικά σε αυτό και είναι μια σχέση που αφορά τρεις. Τον θεραπευόμενο, τον σκύλο και τον θεραπευτή. Ο σκύλος από μόνος του δε θεραπεύει είναι το μόνο σίγουρο! Ο θεραπευτής ακολουθεί με τον σκύλο έναν δρόμο θεραπείας για τον θεραπευόμενο που ούτως ή άλλως θα τον βάδιζε και μόνος του χωρίς τον σκύλο! Σχετικά με τα αποτελέσματα ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου σε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, εφόσον είσαι άρτια καταρτισμένος ο θεραπευτής, είναι πραγματικά θεαματικά. Ο σκύλος, το κουνέλι, το ινδικό χοιρίδιο και άλλα ζώα που συμμετέχουν σε μια ζωοθεραπευτική διαδικασία θα παραμένουν πάντα ένας ακούραστος ακροατής που δεν θα κρίνει ποτέ τον θεραπευόμενο. Και αυτό αρκεί για να τον ξεκλειδώσει και να τον γεμίσει με αυτοπεποίθηση και ψυχική ευεξία! Οι Ζω.Ε..Σ. έχουν και το πρόγραμμα «Θεραπευτική Αγκαλιά» που έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ όπως και οι τρεις σκύλοι τους για όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής και τα ΕΕΕΕΚ της χώρας και είναι ένας χώρος η ζωοθεραπεία, όπου κάνουμε βήματα αργά και σταθερά.

Τέλος θα ήθελα να μας πείτε αν ισχύει : Όποιος δεν αγαπάει τα ζώα δεν αγαπάει τους ανθρώπους και όταν γνώρισα τα ζώα μίσησα τους ανθρώπους.

Είναι δύο φράσεις που τις αναφέρει και η Διώνη στα βιβλία της λέγοντας πόσο τις αντιπαθεί η μαμά της! Θεωρώ πως η αγάπη είναι μία και δεν μπορεί να χωριστεί στα πλάσματα. Χωρίς φυσικά να μην μπορώ να παραδεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν σε φιλανθρωπικά και παράλληλα μισούν κυριολεκτικά τα ζώα και θέλουν το κακό τους που άλλοτε το κάνουν και άλλοτε το εύχονται. Εν αντιθέσει έχω δει πάρα πολλές φορές φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές σε δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν άνθρωποι να είναι δίπλα τους. Λένε πολλοί μα είναι δυνατόν στην τάδε πυρκαγιά να τρέχουν τόσοι να σώσουν ζώα; Και θέλω να ξέρετε πως οι ήρωες εθελοντές σώζουν σε εκείνες τις στιγμές και ζώα δεσποζόμενα! Ζώα που τα αφήνουν οι κηδεμόνες τους δεμένα στις αυλές και τρέχουν να σωθούν. Ζώα που δεν θα τα βοηθήσει κανείς και δεν θα προσμετρηθούν ποτέ στα θύματα. 




Από την άλλη η φράση πως αγάπησα τα ζώα και μίσησα τους ανθρώπους επίσης με θυμώνει πολύ, γιατί και ως άνθρωπος δεν είμαι των άκρων και δεν μου αρέσει καθόλου και η λέξη «μίσος». Τη θεωρώ άκρως τοξική και αντίθετη στον αγώνα μου για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων. Για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων και για τη μέρα όπου άνθρωποι και ζώα θα έχουν ίσα δικαιώματα στη γη. Η Διώνη στο εξώφυλλο της Μεγάλης Επιστροφής έχει ένα στέμμα που της φορά ένα ανθρώπινο χέρι που αναγνωρίζει την ισότητα ανάμεσα σε ζώα και ανθρώπους. Σε αυτό τον κόσμο θέλω να ζω, όπου όλοι θα πορευόμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι! Για αυτόν παλεύω και αυτόν οραματίζομαι και χτίζω μέρα τη μέρα.

Σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας.

ΕΔΩ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ