ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

    Έχω την χαρά να συζητώ με την αγαπημένη συγγραφέα Γεωργία Καλαμαρά με αφορμή το βιβλίο της '' Οι Φεγγαροφύλακες''  που κυκλοφορεί από  τις εκδόσεις Γράφημα. 




Καλώς ήρθατε στο Love book Diary.

     Οι Φεγγαροφύλακες είναι ένα βιβλίο που ανήκει στην Λογοτεχνία του Φανταστικού και κυκλοφορεί από εκδόσεις Γράφημα και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Ποιο ήταν το έναυσμα να δημιουργήσετε όλη αυτή την κοσμοπλασία που ήταν υπέροχη και πόσο εύκολο είναι να αποτυπωθεί στο χαρτί;

    Καλώς σε βρίσκω, Παρασκευή μου! Χαίρομαι πολύ που έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί σου μέσα από αυτή τη συνέντευξη και σε ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι κι εγώ οι «Φεγγαροφύλακες» να ταξιδέψουν όσο πιο μακριά γίνεται.

Η κοσμοπλασία σε ένα βιβλίο φαντασίας είναι εκείνη που είτε θα απογειώσει την ιστορία, είτε θα τη στείλει στα Τάρταρα. Είναι σημείο-κλειδί, διότι αν αποκλίνεις έστω και λίγο, αν ξεχαστείς και δεν προσαρμόσεις την πλοκή σου σε αυτή, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι διόλου ευχάριστο. Στην περίπτωση των «Φεγγαροφυλάκων» ομολογώ πως πήγα να την πατήσω άπειρες φορές. Ειδικά επειδή επέλεξα να χτίσω έναν κόσμο από το μηδέν. Έπρεπε τα πάντα μέσα στο βιβλίο να συνάδουν με την κοσμοπλασία, γι’ αυτό και χρειάστηκε να διορθώσω πολλές φορές τις «αταξίες» μου. Ευτυχώς βοήθησαν πάρα πολύ οι beta readers μου, όλοι καταξιωμένοι κι έμπειροι συγγραφείς στον χώρο του φανταστικού και όχι μόνο, οπότε βγήκε το παρόν αποτέλεσμα.

Όσο για το τι προκάλεσε, ας πούμε, τη δημιουργία της κοσμοπλασίας ήταν ο συνδυασμός δύο πραγμάτων: ένα όνειρο και μια ματιά μου γεμάτη ερωτηματικά προς το φεγγάρι.

    Διαβάζοντας το βιβλίο σας αναρωτήθηκα πολλές φορές ‘’ποιος θνητός να είναι γεννημένος για το υπέρτατο καλό’’; Μπορεί η φαντασία να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα;

    Πολύ καλή ερώτηση! Κι εγώ είχα την ίδια απορία όταν έγραφα το βιβλίο. Για αυτό και ο ήρωας δεν είναι ο τελείως αγνός και «καθαρός». Έχει προβλήματα στη σχέση με τον πατέρα του, ζηλεύει, αισθάνεται περιορισμένος, αδικημένος… κάτι του λείπει. Ωστόσο μέσα του διατηρεί πίστη και στρέφεται στον Ασημένιο θεό για βοήθεια όλη του τη ζωή. Κι ας κλυδωνίζεται η πίστη του ενίοτε. Κι ας παραιτείται. Κι ας απογοητεύεται. Κάπως έτσι όμως δεν γίνεται και στην πραγματική ζωή με ορισμένους ανθρώπους; Ουδείς τέλειος νομίζω. Όλοι έχουμε το καταφύγιό μας. Όλοι πιστεύουμε σε κάτι ή σε κάποιον που μας δίνει δύναμη και την απαραίτητη ώθηση να σηκωθούμε, να δραστηριοποιηθούμε, να παλέψουμε.




     Υπάρχουν αναγνώστες που διαβάζουν μόνο βιβλία φαντασίας και συγγραφείς που γράφουν μόνο αυτό το είδος. Τι είναι αυτό που σας κάνει να αφοσιωθείτε στη Λογοτεχνία του Φανταστικού; Ως αναγνώστρια διαβάζεται μόνο αυτό το είδος;

    Προσωπικά δεν έχω αφιερωθεί μονάχα στη λογοτεχνία του φανταστικού, κι ας έκανα το ντεμπούτο μου με ένα βιβλίο επικής φαντασίας. Αγαπώ εξίσου τον τρόμο, το ψυχολογικό θρίλερ και το αστυνομικό είδος. Μάλιστα έχω ήδη ολοκληρώσει δύο ψυχολογικά θρίλερ, τα οποία ακόμη βρίσκονται ως αρχεία στον υπολογιστή μου, και φλερτάρω και με μια αστυνομική πλοκή εδώ και λίγο καιρό. Επιπλέον έχω στα σκαριά και μια νουβέλα λίγο ρομαντική, λίγο δραματική και λίγο τρόμου (τα συνδύασα όλα μαζί, πραγματικά δεν ξέρω πώς συνέβη), την οποία ευελπιστώ να εκδώσω το προσεχές χρονικό διάστημα. Θα είναι και επίκαιρη λόγω κορονοϊού, παρ’ όλο που την έγραψα πριν δύο χρόνια.

Στη λογοτεχνία του φανταστικού με έλκει πολύ αυτή η ελευθερία κινήσεων ως προς τη δημιουργία κόσμων, πολιτισμών, εθίμων. Είναι αρκετά δύσκολο στην πράξη και απαιτητικό, ωστόσο έχει άλλη μαγεία. Σκέφτομαι να αρχίσω να γράφω τη συνέχεια των «Φεγγαροφυλάκων» αλλά και το πώς ξεκίνησαν όλα, το παρελθόν δηλαδή. Δεν ξέρω αν θα τα εκδώσω ή αν θα τα διαθέσω δωρεάν. Είναι κάτι πάντως που θέλω να το εντάξω στα σχέδιά μου και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Ως αναγνώστρια στρέφω το ενδιαφέρον μου στον τρόμο, τα αστυνομικά, τα θρίλερ, τα μυστηρίου και τα φαντασίας. Πιο σπάνια θα διαβάσω κάτι πιο κοινωνικό, αισθηματικό ή ιστορικό, αλλά δεν τα απορρίπτω από τη λίστα μου.

    Αν η ανάγνωση Λογοτεχνίας με κάνει να ξεφεύγω από την πραγματικότητα, έχω την αίσθηση ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου Φαντασίας με πάει ακόμη πιο μακριά. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε μεγαλώσει με παραμύθια και μύθους;

    Θέλω να πιστεύω ότι βοηθάει και ο δημιουργός σε αυτό! Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καταφέρει με τις περιγραφές, τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, το ύφος του κειμένου ανά σκηνή, αλλά και με την πλοκή (τη ροή της ιστορίας, τις ανατροπές, την προοικονομία, τα cliffhangers) να βάλει τον αναγνώστη μέσα στο βιβλίο. Αν θα κατορθώνει να τον μεταφέρει στον εκάστοτε κόσμο και να βιώνει όσα βιώνουν οι ήρωες.

Φυσικά τα παραμύθια και οι μύθοι έχουν βοηθήσει πολύ στην εξοικείωσή μας με το φανταστικό. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.




     Τι συμβολίζει το φεγγάρι στο βιβλίο σας; Είναι η αρχή της δημιουργίας του κόσμου, γιατί ο ρόλος του είναι πολύ έντονος μέσα στο βιβλίο;

    Το φεγγάρι είναι ο θεός μέσα στο βιβλίο μου. Είναι εκείνος που ορίζει τη μοίρα των θνητών, που ακούει τις δεήσεις τους κι αφουγκράζεται τις ανάγκες τους. Που στέκεται στο πλευρό τους αλλά δοκιμάζει και την πίστη τους. Είναι η αρχή της δημιουργίας της Σελούριας γης. Μάλιστα η επιλογή του ονόματος της γης δεν είναι τυχαία. Προέρχεται από την ένωση της Σελήνης και του Ουρανού.

    Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Μυθολογία στη Λογοτεχνία του Φανταστικού;

    Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όταν ο δημιουργός θέλει να την εντάξει μέσα στην ιστορία του. Αλλά πέρα απ’ αυτό, η Μυθολογία αποτελεί γενικά σημαντική πηγή έμπνευσης για μια πλοκή. Μάλιστα χάρη στην έρευνα που είχα κάνει για την Έμπουσα, κόρη της Εκάτης, κατέκτησα την πρώτη θέση σε διαγωνισμό τρόμου το 2016. Αλλά και άλλα διηγήματά μου βασισμένα στη Μυθολογία έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

     Η Πίστη είναι το πιο ισχυρό όπλο αν θέλεις να καταφέρεις το απραγματοποίητο στην ζωή, αν θέλεις να αγωνιστείς απέναντι στο ανίκητο;

    Η Πίστη το κυριότερο και ύστερα η υπομονή, η επιμονή και η σκληρή δουλειά. Η μέχρι τώρα ζωή μου με έχει διδάξει ότι όλα είναι υλοποιήσιμα και όλα κατακτιούνται. Ακόμη κι εκείνα που φάνταζαν μακρινά ή απρόσιτα, μπορεί να άργησαν αλλά ήρθαν, και μιλώ προσωπικά πάντα. Θεωρώ πως όταν οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, τότε γίνεται αλήθεια και το όνειρο. Το ανίκητο ηττείται.




     Η αγαπημένη σας ηρωίδα είναι η Βεγγάρα, θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το συγκεκριμένο πρόσωπο και γιατί την αγαπάτε πολύ;

    Πράγματι η Βεγγάρα είναι ένα πρόσωπο που αγαπώ αφάνταστα και ξεχωρίζω στο βιβλίο. Είναι μια πληγωμένη αλλά ευγενική ψυχή. Βασικά χάρη σε αυτή άρχισαν όλα. Πριν τέσσερα χρόνια, όταν τόλμησα να ασχοληθώ πιο σοβαρά με το φανταστικό, πιεζόμουν να βρω μια πρωτότυπη πλοκή. Δεν τα κατάφερνα. Ώσπου ένα βράδυ, ενώ λαγοκοιμόμουν, είδα τη Βεγγάρα και τον Νέκθρον σε ένα μπαλκόνι να συνομιλούν. Την άλλη μέρα στρώθηκα κι έγραψα μια νουβέλα με τίτλο «Η στίλβη του Φεγγαριού». Κέρδισε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία φαντασίας ενός διαγωνισμού και κέρδισε επίσης ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Στους «Φεγγαροφύλακες» έμαθα ακόμη καλύτερα την ηρωίδα αυτή. Ήρθα ακόμη πιο κοντά της. Τη συμπόνεσα. Και μάλιστα την έβαλα στο πλευρό των Φεγγαροφυλάκων και σύμμαχο των θνητών, παρά την αποκρουστική της εμφάνιση και το ένοχο παρελθόν της.

    Οι Φεγγαροφύλακες είναι αυτοτελή ιστορία και όχι τριλογία, όπως συνηθίζεται στα Fantasy. Θεωρείται ότι ήταν λίγο ριψοκίνδυνο για τους fun του είδους; Προσωπικά ως αναγνώστρια προτιμώ τα αυτοτελή βιβλία.

    Το αντίθετο! Γενικά πιστεύω πως οι διλογίες, τριλογίες κ.λπ. ενέχουν κίνδυνο σε περίπτωση που οι αναγνώστες απορρίψουν το πρώτο βιβλίο της σειράς. Πώς λοιπόν θα εμπιστευτούν τον δημιουργό και στα επόμενα; Είναι μεγάλο ρίσκο και υπερβολικό άγχος για κάθε δημιουργό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγωνία και στα αυτοτελή βιβλία. Έπειτα λοιπόν από συζήτηση με τον εκδότη μου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτοτελούς ιστορίας. Ωστόσο το φινάλε του βιβλίου μου είναι δοσμένο έτσι ώστε, αν τελικά οι «Φεγγαροφύλακες» αγαπηθούν, να σκεφτούμε το ενδεχόμενο έκδοσης και της συνέχειας.

    Κλείνοντας την συζήτηση μας θα ήθελα να μας πείτε τι μηνύματα θα πάρει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;

    Οι «Φεγγαροφύλακες» είναι ένα βιβλίο αμιγώς φαντασίας, ωστόσο ανταποκρίνεται στο σύγχρονο μοντέλο σκέψης και πράξεων. Συνεπώς αναδεικνύει την πίστη, τη φιλία, την αφοσίωση και την αγάπη σε ύψιστο βαθμό. Μας υπενθυμίζει ότι κανένας δεν είναι μόνος του στη ζωή κι ότι μια ανώτερη δύναμη μας προσέχει, μας φροντίζει και είναι πάντα παρούσα.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ lovebook-diary.blogspot.com




Σας ευχαριστώ θερμά και είμαι σίγουρη ότι τα καλύτερα έρχονται.

Παρασκευή μου, σ’ ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και τις τόσο εύστοχες και εξαιρετικές ερωτήσεις σου. Εύχομαι ό,τι καλύτερο σε σένα προσωπικά και στο Love book Diary, το οποίο διατηρείς με τόση αγάπη και σεβασμό απέναντι στο βιβλίο και τους δημιουργούς.


Για το Love Book Diary.

Παρασκευή Παρίσση


Παρασκευή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ