ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

 

    ΝΥΚΟΛΕΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

    Έχω την χαρά να φιλοξενώ ένα γλυκύτατο κορίτσι, μία νέα μανούλα, μία αναγνώστρια που πρώτη φορά θα δούμε το πρόσωπο της, αν και την γνωρίζουμε από την ευγενική συμπεριφορά της και από τις αναγνώσεις της.

    Σήμερα θα γνωρίσουμε τη Νικολέτα!




     Καλώς ήρθες στο Love Book Diary

    Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας πες μας λίγα λόγια για εσένα, για να σε μάθει το αναγνωστικό μας κοινό.

    Καλώς σε βρήκα Παρασκευή!

    Είμαι η Νικολέττα και οι περισσότεροι από εσάς θα δουν την φατσούλα μου για πρώτη φορά (αλίμονό σας αν με ματιάξετε)!J

    Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία. Ήρθα στην Ελλάδα για σπουδές και τελείωσα την Φιλοσοφική σχολή. Τα μισά χρόνια της ζωής μου, τα μοιράζομαι με τον άνθρωπό μου και έχουμε δυο παιδάκια. Τον ζωηρό Ζαχαρία που είναι πρωτάκι και την μπέμπα 14 μηνών που μας κάνει ό,τι θέλει!Χαχα!

    Θα ξεκινήσουμε με κάποιες ερωτήσεις που κάνω σε όλους τους αναγνώστες.

       Τι είναι η ανάγνωση και το βιβλίο για εσένα;

          Η ανάγνωση έχει σε κάθε φάση της ζωής μου άλλη σημασία για μένα. Άλλοτε για να ξεφεύγω από την ρουτίνα, άλλοτε για να ταξιδεύω νοερά, άλλοτε για να γελάσω. Κάποτε η μεγάλη μου αγάπη ήταν ο κινηματογράφος, τώρα είναι το βιβλίο.




     Ποιο είδος Λογοτεχνίας σου αρέσει ιδιαίτερα και γιατί; Πρότεινε μας δυο βιβλία για να διαβάσουμε.

    Τα τελευταία δύο χρόνια αγάπησα την αστυνομική λογοτεχνία και τα ψυχολογικά θρίλερ. Ο λόγος είναι η αγωνία για την επίλυση του μυστηρίου ή της υπόθεσης και οι ανατροπές που συνήθως έχουν .Πάντα έβλεπα τέτοιου είδους ταινίες, μα δεν είχα σκεφτεί ότι είναι εξίσου διασκεδαστική η ανάγνωσή τους .Ίσως γιατί οι ταινίες μας περιορίζουν και αφήνουν λίγα στην φαντασία μας, ενώ το βιβλίο δίνει την ελευθερία στο μυαλό να αναπαραστήσει τα σκηνικά με τους ήρωες που επιλέγεις.

    Προτείνω τον “Υποβολέα” του Καρίζι και όποιος το έχει διαβάσει θα καταλάβει τον λόγο. Δεν είναι ένα καθαρά αστυνομικό βιβλίο. Οι ήρωές του δεν είναι κλασικοί και οι ατάκες του δεν είναι χιλιοειπωμένες. Ο Καρίζι κυριολεκτικά φιλοσοφεί.




    Επίσης, προτείνω την “Mάρτυρα της φωτιάς” των Κέπλερ. Ενδιαφέρουσα πλοκή, ωραία γραφή και αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς?





     Πως βιώνεις αυτή την περίοδο που έχουμε καραντίνα; Διαβάζεις περισσότερο ή όχι; Ποιο βιβλίο έχεις αυτή την στιγμή σε ανάγνωση;

    Δυστυχώς, η καραντίνα με επηρεάζει αρνητικά και δεν με αφήνει να συγκεντρωθώ. Άλλωστε, ο χρόνος μου ήταν ήδη ελάχιστος λόγω των παιδιών.

    Διαβάζω το εξαιρετικό βιβλίο “Η αυτοκρατορία των λύκων” του Γκρανζέ. Και αυτό χάρη σε μια ψυχή που μου το δάνεισε, καθ’ ότι είναι εξαντλημένο. Υπό κανονικές συνθήκες θα το τελείωνα σε μια εβδομάδα και τώρα το “λιβανίζω” ένα μήνα! Κρίμα, γιατί δεν του αξίζει.













     Αγαπημένος συγγραφέας ; Τι είναι αυτό που σου αρέσει πιο πολύ , η γραφή του ή οι ιστορίες του ;

         Ξεχωρίζω την Rosamund Lupton για τον τρόπο γραφής της .Θεωρώ ότι δεν έχει πάρει στην χώρα μας την προσοχή που της αξίζει. Είναι ο λόγος που ξεκίνησα πάλι το διάβασμα μετά από αρκετά χρόνια.




        Ποιο βιβλίο έχεις στην καρδιά σου και για ποιο λόγο; Τι ήταν αυτό που σε κέντρισε περισσότερο στην ανάγνωση του;

          Οι “Στάχτες” της προαναφερθείσας με συνεπήραν, με συγκίνησαν, με καθήλωσαν. Το ψυχολογικό αυτό θρίλερ που έπεσε τυχαία στα χέρια μου πριν κάποια χρόνια, μου ξύπνησε ξανά την εσωτερική ανάγκη για διάβασμα. Εμβαθύνει στους χαρακτήρες, τους πλάθει, τους εξελίσσει. Έχει κάποια μεταφυσικά στοιχεία το βιβλίο αυτό, που το κάνει ιδιαίτερο.






         Διαβάζεις βιβλία στα παιδάκια σου; Προτιμάς πιο κλασικά βιβλία ή πιο σύγχρονα; Και τι ώρες τους διαβάζεις ;

    Διαβάζω στα παιδάκια μου από μικρά, γιατί θεωρώ ότι εκτός ότι τα βοηθάει να μιλήσουν από νωρίς και να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους, τα ηρεμεί κιόλας. Όταν είχα μόνο τον γιο μου, του διάβαζα κάθε μεσημέρι και κάθε βράδυ. Τώρα δυσκόλεψαν τα πράγματα, αλλά προσπαθώ. Διαβάζαμε στην αρχή κλασικά παραμύθια και μετά κολλήσαμε με τους “Mικρούς κυρίους και τις Mικρές κυρίες”. 






    Τώρα τελευταία διαβάζουμε άπαντα του Τριβιζά. Ειλικρινά το ευχαριστιέμαι. Υπάρχουν αξιόλογα παιδικά βιβλία. Η μπέμπα έχει ένα πλαστικό βιβλίο με τα ζωάκια που ξεφυλλίζει και ενίοτε μασουλάει και κάποιον σελιδοδείκτη μου! Χαχα! Αυτή είναι προς το παρόν η σχέση της με τον κόσμο των βιβλίων.





      Ποιο βιβλίο ήταν αυτό που θυμάσαι να σε άγγιξε όταν ήσουν παιδί; Είχατε βιβλιοθήκη στο πατρικό σου ή δανειστική βιβλιοθήκη που μπορούσες να προμηθευτείς τα βιβλία σου; Αλήθεια δανείζεσαι βιβλία από βιβλιοθήκες πλέον;

    Οι γονείς μου είχαν κάποια βιβλία στο σπίτι, αλλά όχι λογοτεχνικά. Κυρίως εγκυκλοπαίδειες. Άρχισα από νωρίς να διαβάζω κόμιξ (τρέλα με Αστερίξ και Τεν τεν) και στο Γυμνάσιο εφηβική λογοτεχνία με αγαπημένη μου την Ζωρζ Σαρή. Μετά γράφτηκα στην βιβλιοθήκη της πόλης μου, που για τα δεδομένα της Ελλάδας ήταν τεράστια! 

Το βιβλίο που με στιγμάτισε ήταν το “Ταξίδι που σκοτώνει” του Μάνου Κοντολέων και θυμάμαι με σόκαραν οι περιγραφές περί ναρκωτικών.




    Πηγαίνω ακόμη στην βιβλιοθήκη όταν ευκαιρώ, αλλά με πονάει το γεγονός ότι κάποιοι δεν σέβονται τα βιβλία και τα βλέπω “κακοποιημένα” στα ράφια. Είναι κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω…

    Διαβάζεις απόψεις βιβλίων σε blog ή στο goodreads ή σου αρκεί το facebook; Επηρεάζεσαι από τις βιβλίο- απόψεις;

          Δεν μπαίνω στο goodreads.Κυρίως επηρεάζομαι από κάποια μέλη στις ομάδες βιβλίων στο fb,με τα οποία ταιριάζουν τα χνώτα μας. Διαβάζω γενικότερα κριτικές σε blog,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω να έχω ιδία άποψη.

                 Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να διαβάσεις ένα βιβλίο; Σου έχει τύχει να ξενυχτίζεις με βιβλίο μέχρι τα ξημερώματα; Αν ναι θα ήθελα να μάθω ποιο βιβλίο ήταν;

         Ο χρόνος ποικίλλει κάθε φορά, ανάλογα σε ποια φάση της ζωής μου βρίσκομαι. Από δύο μέρες έως και δύο μήνες. Ας πούμε την “Θεραπεία” του Fitzek την διάβασα σε δύο βράδια. Πολύ ιντριγκαδόρικο βιβλίο! Από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ που κυκλοφορούν!





        Αλήθεια κλαις ή γελάς όταν διαβάζεις ένα βιβλίο; Συνήθως τα βιβλία που σου δημιουργούν έντονα συναισθήματα τα θυμάσαι περισσότερο; Πρότεινέ μας δυο βιβλία που σε έκαναν να κλάψεις ή να γελάσεις;

    Φυσικά! Και κλαίω και γελάω! Είμαι ευαίσθητη και αν το βιβλίο είναι καλογραμμένο, θέλω να το ζήσω. Γέλασα πολύ με “Τη μέρα που έπεσα απ’ τα σύννεφα ”της Δαφνίδη. Μα τι φαντασία! Αν είσαι στις μαύρες σου, θα σου φτιάξει το κέφι.





     Αυτός που με έκανε να κλάψω ήταν ο Σακελλαρόπουλος με “Tο Σημάδι” του. Δεν αντέχω την αδικία και σ ένα σημείο θυμάμαι έκλαιγα με λυγμούς!






    Από πού προμηθεύεσαι τα βιβλία σου; Αγοράζεις τελευταίες κυκλοφορίες ή περιμένεις να τις βρεις με εκπτώσεις; Το κόστος των βιβλίων σου φαίνεται ακριβό;

      Δεν αγοράζω σχεδόν ποτέ καινούργιες κυκλοφορίες. Ξέρω ότι την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά το ίδιο βιβλίο θα μπορώ να το βρω πιο οικονομικά. Έχω αγοράσει πολλές φορές μεταχειρισμένα. Καινούργιες κυκλοφορίες έχω κερδίσει κατά καιρούς σε διαγωνισμούς και χαίρομαι που κάποιοι διαχειριστές σελίδων ή βιβλιο-ομάδων μας δίνουν αυτή την ευκαιρία.

        Διαβάζεις πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς ή προτιμάς τις πιο σίγουρες επιλογές;

        Δεν παίζει κανέναν ρόλο για μένα αν ο συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο ή εκατό. Αν με τραβάει το εξώφυλλο και το θέμα, θα το διαβάσω. Άλλωστε σίγουρος δεν είσαι ποτέ. 

        Θέλω να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι έκπληξη για μένα είναι οι Έλληνες συγγραφείς που άργησα να ανακαλύψω και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους:

     Βαγγέλης Γιαννίσης, Έλενα Χούσνη, Δημήτρης Σίμος, Πολυχρόνης Κουτσάκης, Ελευθερία Μεταξά, Κώστας Κρομμύδας, Γιώργος Δάμτσιος και άλλοι που έπονται.
















        Τι θα έλεγες στους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το αναγνωστικό τους ταξίδι;

    Να διαβάζουν χωρίς περιορισμό, χωρίς ταμπέλες. Να το ευχαριστιούνται! Να πειραματίζονται και με άλλα είδη. Όταν έχω ανάγκη να ξεφύγω από τους φόνους και τα αίματα, διαβάζω αγαπησιάρικα βιβλία όπως τα αποκαλώ.

    Σε ευχαριστώ θερμά!

    Παρασκευή, ευχαριστώ για την φιλοξενία! Συγχαρητήρια για τη στήλη σου, είμαι θαυμάστρια!

    Για το Love Book Diary

    Παρασκευή Παρίσση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ