ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ για τον ΠΙΚΑΣΟ

Μια γυναίκα που αγαπιέται δείχνει πάντα ευτυχισμένη.

Το ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ για τον ΠΙΚΑΣΟ της Camille Aubray είναι ένα γλυκό, όμορφο παραμύθι αναζήτησης. Είναι ένα βιβλίο που κυριαρχεί το μυστήριο, ο αγνός έρωτας, η φιλία, οι οικογενειακοί δεσμοί, τα ταξίδια και φυσικά η Γαλλική Γαστρονομία. Το ταξίδι μας ξεκινάει τον Απρίλιο του 1936 σε ένα μικρό χωριουδάκι, σε ένα μικρό λιμάνι στην Κυανή Ακτή, στο Ζουάν-λε-πεν!!!! Σε αυτό το μικρό, γραφικό χωριουδάκι της Γαλλικής Ριβιέρας με το έντονο απέραντο γαλάζιο θα γνωρίσουμε την αγαπημένη μου Ωντίν, η οποία την περίοδο αυτή είναι έφηβη και η ζωή της με την αναπάντεχη γνωριμία με τον διάσημο 54 χρόνων τότε Πικάσο ,θα γίνει αφορμή για ένα μεθυστικό ταξίδι αναζήτησης του αληθινού εαυτού της. Ο Πικάσο εκείνη την περίοδο βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της προσωπικής του και της επαγγελματικής του ζωής.






Διαβάζοντας το βιβλίο θα ζήσετε και εσείς έντονα τις ζωές τριών γυναικών, της Ωντίν, της Ζιλί και της Σελίν, είναι η γιαγιά, η μαμά και η εγγονή. Προσωπικά λάτρεψα της ζωή της Ωντίν και με έκανε να ανοίξω το κουτί με τις φωτογραφίες μου και να χαζέψω τον εαυτό μου όταν ήμουν στην ηλικία της. Με έκανε να κοιτάω τις παλιές φωτογραφίες μου και να σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να ξεχνάω την ομορφιά που αντανακλάται στα μάτια μου. Κάντε το και εσείς και θα με θυμηθείτε …..δείτε παλιές φωτογραφίες σας και θα χαμογελάσετε και εσείς!Επίσης μπορείτε χαζεύοντας τις φωτογραφίες, να ακούτε το τραγούδι the sound of silence του Paul Simon, το οποίο είναι αγαπημένο μουσικό κομμάτι  και πιστεύω ότι ταιριάζει πολύ στο βιβλίο.

Στο βιβλίο ξετυλίγονται ταυτόχρονα οι ζωές των γυναικών και η Aubray παίζει με τις χρονικές περιόδους πολύ όμορφα χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη, αλλά του δημιουργεί περισσότερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις. Έτσι χρονοταξιδεύουμε από το 1936 στο 2014 που συναντούμε την Ζιλί και την Σελιν, μέχρι οι περίοδοι συμπέσουν η μία πάνω στην άλλη. Πολύ έξυπνο και σε συνδυασμό με τους ευχάριστους διαλόγους του βιβλίου, με τους ιδιαίτερους χαρακτήρες, με την ρομαντική – μυστήριο πλοκή, με την εξαιρετική μετάφραση σε οδηγούν σε ένα ευκολοδιάβαστο, χαρούμενο αναγνωστικό ταξίδι.

Η ζωή σου και η δουλειά σου πρέπει να είναι πιο σημαντικά από μία μάχη.

Η Ωντίν είναι σαν πυγολαμπίδα που λάμπει στο σκοτάδι. Είναι δυνατή, ρεαλίστρια, επιβλητική, αγωνίστρια, αγνή, με όνειρα , με χιούμορ, η οποία μαγειρεύει για τον Πικάσο, ποζάρει για αυτόν, αλλά τον ερωτεύεται με την τρυφερή της καρδιά. Η Ωντίν είναι σαν τις νεράιδες που όταν ζευγαρώνουν χάνουν την αθανασία τους ,αλλά κερδίζουν την ψυχή τους. Φανταστείτε εκείνη την περίοδο λίγο… να είσαι έφηβη και να έχεις καθημερινή προσωπική επαφή με τον Πικάσο , με τον πιο διάσημο ζωγράφο του 20ου αιώνα …είναι εντυπωσιακό, τρομερό και άκρως επικίνδυνο, αφού ο Πικάσο ήταν από τους μεγαλύτερους γυναικοκατακτητές! Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι μέσα από την μαγειρική μαθαίνεις πολλά για την ζωή του Πικάσο.






Ο Πικάσο ήταν κοντός, με μύτη πυγμάχου, με ιδιαίτερο κυκλοθυμικό χαρακτήρα , ο οποίος λάτρευε τις γυναίκες , ιδιαίτερα τις μικρές ηλικιακά. Κυκλοφορούσε με σορτσάκι και με το πουκάμισο ανοιχτό στο στήθος. Μέσα από το εξεταστικό βλέμμα του , κατάφερε να γεννήσει όλες τις απελευθερωτικές ιδέες στην  Ωντιν, η οποία τον παρομοιάζει με τον Μινώταυρο που κατασπαράζει τις γυναίκες μέσα στον λαβύρινθο και σαν τον Δία στην κορυφή του Ολύμπου. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες γυναίκες θέλουν έναν κυρίαρχο άντρα στην ζωή τους. Ο Πικάσο λάτρεψε την γυναίκα και την ζωγράφισε όσο κανένας άλλος. Με το ίδιο πάθος που ερωτευόταν μία γυναίκα, με το ίδιο πάθος την παράταγε για κάποια άλλη ερωμένη. Ευγενικός, ευαίσθητος και ταυτόχρονα τύραννος. Ο ίδιος έλεγε : Κάθε φορά που αλλάζω γυναίκα, πρέπει να καταστρέψω την προηγούμενη. Όλα τα χρώματα που χρησιμοποιεί στους πίνακες του αντανακλούν τα συναισθήματα του.

Για να πετύχεις κάτι ,πρέπει πρώτα να σκοτώσεις κάτι άλλο...... Πικάσο.

Όμως για κάθε άσχημο υπάρχει πάντα ένα καλό που θα έρθει μην το ξεχνάτε ποτέ. Την έκρηξη αυτοπεποίθησης και πληρότητας την παίρνεις όταν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που σε εκτιμούν, έτσι και εδώ οι ήρωες μας θα βρουν την ολοκλήρωση μέσα από αυτό το ταξίδι αναζήτησης. Η ιστορία έτσι και αλλιώς επαναλαμβάνεται και κάνεις κύκλους , αφού όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν.

Ένα αγαπησιάρικο βιβλίο που σας προτείνω και είμαι σίγουρη πως στο τέλος οι γευστικοί σας κάλυκες, θα θέλουν να γευτούν την ξεχωριστή κουζίνα της Προβηγκίας.

Βιβλίο : ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ για τον ΠΙΚΑΣΟ

Συγγραφέας : Camille Aubray

Μετάφραση : Γ. Δελιοπούλου, Χ.Βόντα


Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ →Σελίδα του βιβλίου

ΥΓ :Ο Πάμπλο Ρουίθ ι Πικάσο (25/10/1881-08/04/1973), περισσότερο γνωστός ως Πάμπλο Πικάσο, ήταν Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός. Ο Πικάσο είναι ο διασημότερος ζωγράφος του 20ου αιώνα και ίσως ο πιο παραγωγικός. Η συνεισφορά του στην διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης είναι αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ