ΕΥΑ


Η Εύα είναι ένα καθηλωτικό βιβλίο κατασκοπίας , που συνδυάζει μοναδικά την ιστορία του εμφυλίου της Ισπανίας  με την μυθοπλασία. Ο Αρτούρο Πέρεθ – Ρεβέρτε με μεγάλη μαεστρία σε παρασέρνει μέσα στις σελίδες του βιβλίου με τέτοιο τρόπο, που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου και όταν φτάνεις στην τελευταία σελίδα του, στεναχωριέσαι που δεν έχει και άλλο. Τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται είναι τόσο έντονα που νιώθεις ότι είσαι και εσύ μέρος της πλοκής και περπατάς στα στενά της Ταγγέρης, πίνεις καφέ στην ίδια καφετέρια και κοιμάσαι στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Φάλκο, τον πρωταγωνιστή του Ρεβέρτε.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Τι να πει κανείς για τον μεγάλο Λογοτέχνη Ρεβέρτε? Αποδίδει την πραγματικότητα ή βασίζεται σε αυτήν για να δημιουργήσει μία φανταστική αφήγηση? Μοναδικός στο είδος του και στα βιβλία κατασκοπείας αποδεικνύεται, ότι 21 χρόνια πολεμικός ανταποκριτής έχει δει και ζήσει πολύ έντονες καταστάσεις, έτσι και αλλιώς όλοι ξέρουν ότι είναι λάτρης της δράσης. Ο τρόπος όμως που γράφει είναι εξαιρετικός, γιατί καταφέρνει να σε ταξιδέψει με τα μάτια του, την πένα του, την φαντασία του σε κόσμους μακρινούς  και απόμερους πολύ από σένα , που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα σου. Βιώνεις έναν αγώνα επιβίωσης ανελέητο, απάνθρωπο, χωρίς παραχωρήσεις και συναισθήματα και σε αυτό το βρόμικο παιχνίδι των κατασκόπων ,μπορώ να πω ότι όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι και ήρεμος είναι μόνο ο πεθαμένος.

Η γραφή του Ρεβέρτε είναι αριστοτεχνική, ρεαλιστική, ωμή, καυστική, κινηματογραφική αλλά και συναισθηματική που σε εκπλήσσει η ματιά του ανδρικού φύλλου έναντι του γυναικείου… τι μπορεί να προσέξει και να σκεφτεί ένας άντρας  για το γυναικείο κορμί! Πάρα πολλά! Όπως καταλαβαίνεται υπάρχει και το ερωτικό στοιχείο στο βιβλίο που σε συνδυασμό με την ένταση, το τρέξιμο του κρυφτού, με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα ύψη έρχεται και κουμπώνει όλο το σασπένς σαν κομμάτια από παζλ με τον έρωτα.

Όλοι οι χαρακτήρες του Ρεβέρτε έχουν βάθος .....το αξιοσημείωτο είναι όμως ότι καταφέρνει τον ήρωα του , τον Φάλκο να τον ερωτευτούν όλες οι γυναίκες αναγνώστριες. Επίσης περιγράφει με ρεαλιστική γραφή ακόμα και τα ρούχα , τα καπέλα , τα καφτάνια, τα κοσμήματα , τα καφέ, τα ξενοδοχεία με τόση διακριτική λεπτομέρεια που σκηνοθετείς όλο το βιβλίο στο μυαλό σου. Το τσιγάρο και το αλκοόλ είναι πολύ άφθονο ….πιστέψτε με..!

Ποιος είναι όμως ο Φάλκο? Είναι ένας πράκτορας που δουλεύει για τις μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας. Είναι όμορφος, επικίνδυνα ελκυστικός άντρας, αφού προσέχει πολύ τον εαυτό του, ντύνεται με την τελευταία λέξη της μόδας, αλλά είναι αποτελεσματικός στην δουλειά του σαν ακονισμένο ξυράφι. Είναι πολύ επικίνδυνος όταν επιβάλλεται , χειρίζεται τους ανθρώπους με μία φυσικότητα ,είναι τέλειος ηθοποιός , χαρακτηρίζεται από ένα νηφάλιο εγωισμό που σε ξεγελάει , επαγγελματίας εκτελεστής και πρώην λαθρέμπορος όπλων. Και όμως αυτός ο άνθρωπος με όλα αυτά που σας περιγράφω , παίζει ένα παιχνίδι κατασκοπίας, ένα παιχνίδι στρατηγικής σε μία σκακιέρα που όλοι είναι πιόνια των συστημάτων με μαεστρία, αφού οι πολιτικοί  δίνουν εντολές.... και καταφέρνει όχι μόνο να τον συμπαθήσεις, αλλά να θες και να τον προστατεύσεις.

ΕΥΑ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Η πλοκή διαδραματίζεται τον Μάρτιο του 1937, ενώ ο Ισπανικός εμφύλιος συνεχίζει την τραγική πορεία του, Εθνικοί, δημοκρατικοί και Σοβιετικοί κατάσκοποι, άντρες και γυναίκες , βρίσκονται αντιμέτωποι σ΄ ένα πόλεμο σκοτεινό και βρώμικο. Ο Φάλκο μέσω μιας αποστολής θα βρεθεί στην Ταγγέρη , πολυτάραχο σταυροδρόμι κατασκόπων και συνωμοσιών με εντολή να πείσει τον Καπετάνιο του εμπορικού πλοίου της δημοκρατίας, το οποίο είναι φορτωμένο με χρυσάφι από την τράπεζα της Ισπανίας  να αλλάξει πλευρά .Στο πλοίο όμως θα βρίσκεται και η Εύα (μία όμορφη, ψυχρή, σκληρή γυναίκα, με φανατική πίστη στην Σοβιετική Ένωση), που έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τον Φάλκο  και το έργο του τελευταίου γίνεται ακόμα πιο δύσκολο στο παραμυθένιο σκηνικό της Ταγγέρης της δεκαετίας του ΄30. Ο Φάλκο θα φανερώσει την ευαίσθητη και ανθρώπινη πλευρά του, με τις αδυναμίες του απέναντι στην Εύα.

Μέσα σε αυτή την αριστοτεχνική πλοκή θα βιώσεις όλες τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων, θα γίνεις συνταξιδιώτης σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, που η φιλία, η αφοσίωση, ο κίνδυνος, το ψέμα, οι ανατροπές θα σε κάνουν να ζεις ένα πολιτικό θρίλερ και να πιστεύεις ότι η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς.

Το βιβλίο προσωπικά το λάτρεψα γιατί μου κρατούσε συντροφιά με αμείωτο ενδιαφέρον , που στις τελευταίες 100 σελίδες νόμιζα ότι θα κάνω σπριντ κατοστάρι για τον τερματισμό. Με κομμένη την ανάσα και με έντονη λαιμαργία διάβαζα τις σελίδες και δεν το άφηνα από τα χέρια μου μέχρι το τέλος. Αν με ρωτήσετε γιατί να επιλέξω να διαβάσω το βιβλίο? Θα σας πω ότι εκτός από ψυχαγωγικούς λόγους, θα κρατήσετε ένα βιβλίο  που θα σας τροφοδοτήσει με πολλές πληροφορίες για την τραγική εκείνη περίοδο, άλλα θα σας δώσει τροφή για σκέψη... για να μην ξεχνάτε πως δουλεύουν τα πολιτικά συστήματα και ότι είστε κοινή θνητοί. Όλο αυτό βέβαια από τον εραστή της πένας τον διάσημο Ρεβέρτε.

Η Εύα, είναι το δεύτερο βιβλίο που ο Ρεβέρτε έχει πρωταγωνιστές τους ίδιους με το βιβλίο Φάλκο και φυσικά έπεται και συνέχεια. Αν και δεν είχα διαβάσει το πρώτο βιβλίο δεν με επηρέασε καθόλου στην πλοκή και στην δράση αλλά φυσικά θα το αναζητήσω , όπως και εσείς!

Τα μυθιστορήματα του γνωρίζουν παγκόσμια επιτυχία και αρκετά έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Τα έργα του κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε εξαιρετική ποιότητα, γιατί την αλήθεια πρέπει να την λέμε εμείς οι αναγνώστες .

Βιβλιο : Εύα

Συγγραφέας : Αρτούρο Πέρεθ – Ρεβέρτε

Μετάφραση : Σπερελάκη Τιτίνα

Εκδόσεις : Πατάκη

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του βιβλίου 

ΥΓ: Η διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία ήταν από 17/07/1936-01/04/1939 με την νίκη των Εθνικιστών, του στρατηγού Φράνκου που επέβαλε την Δικτατορία και την ήττα των αριστερών και φιλελεύθερων δυνάμεων που κατείχαν την εξουσία. Ήταν ένας σκληρός, άγριος, ανελέητος και αιματηρός πόλεμος, που ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό θυμάτων που μπορεί να υπολογίζεται και μέχρι ένα εκατομμύριο.

Εύχομαι να το απολαύσετε το βιβλίο !

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ