ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ

ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY την συγγραφέα Φάνη Πανταζη με αφορμή το βιβλίο της Ο Κουρσάρος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
Ήταν ένα ταξίδι παραμυθένιο , απ΄ αυτά που δεν βάζει ο νους του ανθρώπου.

Σ΄ αυτό το ταξίδι ελπίζω να παρασύρω κι εσάς…..

Καλώς ήρθατε κ. Πανταζή στο Love book diary.

ΕΡ: Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόληση σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας και το αντικείμενο της συγγραφής?

Θυμάμαι ότι πάντα περνούσαν από το μυαλό μου διάφορες σκέψεις, ιδέες και σενάρια, χωρίς να κάνω κάποια προσπάθεια γι' αυτό. Ήρωες, ηρωίδες, έρωτες, πάθη, όνειρα, απογοητεύσεις, ίντριγκες, δολοφονίες, μυστήρια, εκπλήξεις, ανατροπές... Όλα αυτά μου τριβέλιζαν το μυαλό, αλλά εγώ τα άφηνα και περνούσαν αναξιοποίητα. Μέχρι που, μια μέρα, κατάλαβα ότι κάπως έπρεπε να διαχειριστώ την φαντασία μου και ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν να τη βάλω σε τάξη και να καθίσω να γράψω ένα βιβλίο.

ΕΡ: Σήμερα, η κύρια σας απασχόληση είναι η λογοτεχνική μετάφραση και η συγγραφή. Είναι και οι δύο δημιουργικές εργασίες, μοναχικές, οι οποίες είναι διαφορετικές. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό?

Πράγματι, και οι δύο εργασίες είναι δημιουργικές. Μπορώ μάλιστα να σας πω ότι η μετάφραση είναι δυσκολότερη από τη συγγραφή, γιατί ο μεταφραστής έχει ένα χρέος απέναντι στον συγγραφέα και το έργο του. Δεν αρκεί να γνωρίζει άρτια την ξένη γλώσσα, πρέπει να διαθέτει καλλιέργεια, φαντασία, ευαισθησία και πολλές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Πρέπει επίσης να έχει τις κεραίες του διαρκώς τεντωμένες γιατί οι "παγίδες" είναι πολλές.
Και οι δύο εργασίες είναι μοναχικές. Εδώ όμως θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση. Η λέξη "μοναχικός" είναι λίγο παρεξηγημένη. Ούτε ο μεταφραστής ούτε ο συγγραφέας μπορούν να λειτουργήσουν με... παρέα. Χρειάζονται και οι δύο ηρεμία και ησυχία κι αυτό το εξασφαλίζει η μοναξιά που, στην περίπτωση αυτή, είναι ευλογία. Πολλοί συγγραφείς απομονώνονται σε εξοχικά σπίτια που βρίσκονται σε ερημικές τοποθεσίες για να γράφουν απερίσπαστοι.

ΕΡ: Η γραφή σας είναι μεστή, ευχάριστη, κινηματογραφική , διδακτική και χαρακτηριστική, η οποία σε συνδυασμό με τις όμορφες ιστορίες έχει κάνει τα βιβλία σας best sellers.
Πιστεύεται ότι η γραφή ενός συγγραφέα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αναγνώσεων πολλών λογοτεχνικών βιβλίων ή είναι κάτι έμφυτο , ένα ταλέντο που τον ξεχωρίζει στο λογοτεχνικό στερέωμα?

Όσο λαμπερό κι αν είναι ένα ταλέντο, όποιο κι αν είναι αυτό, χρειάζεται καλλιέργεια. Πολλά ταλέντα πήγαν χαμένα γιατί αυτοί που τα διέθεταν τα παραμέλησαν. Όλοι ξέρουμε πχ. κάποιον ηθοποιό που, ενώ ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις, στην πορεία σπατάλησε το ταλέντο του αντί να το εξελίξει και να το αξιοποιήσει.
Για όποιον πιστεύει ότι έχει ταλέντο και σκέφτεται να στραφεί στη συγγραφή, ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει είναι το διάβασμα. Υπάρχουν πάμπολλοι σπουδαίοι συγγραφείς, αρχαίοι, νεώτεροι και σύγχρονοι που περιμένουν να μας τέρψουν και να μας δώσουν τα φώτα τους. Όποιος αγαπάει πραγματικά τη λογοτεχνία, θα δει αυτή τη διαδρομή σαν μια ατέλειωτη απόλαυση και όχι σαν δουλειά ή υποχρέωση. Και, φυσικά, η μαθητεία δεν τελειώνει ποτέ. Αν με ρωτούσατε, θα σας έλεγα πως χρειάζομαι άλλη μια ζωή για να προλάβω να διαβάσω όλα τα βιβλία που θα ήθελα.
Τέλος, για τους νέους που ανυπομονούν να γίνουν συγγραφείς, θα πρόσθετα πως, εκτός από το διάβασμα, χρειάζονται και ένα μίνιμουμ εμπειριών για να καταφέρουν να γράψουν κάτι αξιόλογο. Δεν μπορεί να γίνει κανείς πραγματικός συγγραφέας στα είκοσί του.

ΕΡ: Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει περισσότερο και ποιο βιβλίο έχετε αυτή την στιγμή στο κομοδίνο σας?

Το πιο αγαπημένο και πολυδιαβασμένο μου βιβλίο είναι, το "Άννα Καρένινα" του υπέροχου Τολστόι. Στο κομοδίνο μου έχω το βιβλίο του νομπελίστα Ισιγκούρο "Όταν ήμαστε ορφανοί". Ένα εξαιρετικό βιβλίο, με ενδιαφέρον ύφος και εκπληκτική πλοκή.

ΕΡ: Όταν ολοκληρώσατε το βιβλίο Ο Κουρσάρος σε ποιον το δώσατε να το διαβάσει πρώτα πριν το πάτε στον εκδοτικό? Έχετε κάποιον που εμπιστεύεστε πάρα πολύ?

Η μόνη που διάβαζε τα βιβλία μου πριν τα παραδώσω ήταν η αλησμόνητη αδελφή μου Καίτη Οικονόμου. Κι εγώ διάβαζα πρώτη τα δικά της..

ΕΡ: Διαβάζετε κριτικές βιβλίων από αναγνώστες και συγγραφείς για τα βιβλία σας? Και αν ναι σας επηρεάζουν ,είτε είναι θετικές, είτε αρνητικές?

Διαβάζω τις κριτικές, κυρίως αυτές που στέλνουν οι αναγνώστες στο site των εκδόσεων Ψυχογιός. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι ενθουσιώδεις και επαινετικές και, φυσικά, με επηρεάζουν γιατί μου δίνουν χαρά ενώ ταυτόχρονα μου δημιουργούν την υποχρέωση να μην επαναπαύομαι και να εξακολουθήσω να δίνω πάντα τον καλύτερο εαυτό μου. Όσο για τις αρνητικές κριτικές, τις λαμβάνω υπόψιν εφόσον είναι σχετικά τεκμηριωμένες.

ΕΡ: Ο Κουρσάρος είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας δυο λόγια για αυτό το συγγραφικό σας έργο?

Ήταν μια ιστορία που διηγόταν η υπεραιωνόβια προγιαγιά μου, μετά η γιαγιά και μετά η μητέρα μου. Επειδή την άκουγα από παιδί, δεν μου έκανε πια εντύπωση. Μέχρι που, μια μέρα, συνειδητοποίησα ότι ήταν τόσο απίστευτη που έμοιαζε με μυθιστόρημα. Κι έτσι αποφάσισα να τη γράψω για να τη μάθουν κι άλλοι...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ
ΕΡ: Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος πρωταγωνίστρια είναι η αρχοντική Ασημίνα, ενώ στο δεύτερο μέρος η αξιαγάπητη Ρουμπίνη. Έχετε σκεφτεί αν θα μπορούσε να είναι δυο διαφορετικά βιβλία ή πιστεύεται ότι έτσι ο αναγνώστης μπορεί να αφομοιώσει και να συνδέσει τις ιστορίες καλύτερα?

Αρκετοί αναγνώστες μου είπαν ότι θα μπορούσαν να είναι δύο βιβλία. Προσωπικά όμως προτίμησα μία μεγάλη ιστορία με πυκνή, στιβαρή πλοκή, παρά δύο βιβλία που θα πλατύαζαν ενδεχομένως.

ΕΡ: Θαύμασα και τις δυο δυναμικές σας ηρωίδες και λάτρεψα την τόσο δεμένη οικογένεια τους. Τι πιστεύεται ότι ήταν αυτό που τις ξεχώριζε από την εποχή τους και πόσο σημαντικό και καταλυτικό ρόλο έπαιξε η οικογένεια τους?

Πιστεύω ότι στην περίπτωση της Ασημίνας, εκτός από την ισχυρή της προσωπικότητα, έπαιξε ρόλο και η μόρφωσή της, που ήταν αξιόλογη για τα δεδομένα της εποχής. Όσο για την κόρη, το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά... Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Ρουμπίνη μεγάλωσε σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον, πράγμα που συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της.

ΕΡ: Πως είναι η ζωή μιας γυναίκας δίπλα σε έναν καραβοκύρη? Με τι δυσκολίες και δαίμονες έρχεται αντιμέτωπη?

Πιστεύω ότι, στην περίπτωση της Ασημίνας, οι ισχυροί δεσμοί αγάπης που την έδεναν με τον άντρα της, την προστάτευαν από κάθε πειρασμό και της έδιναν δύναμη. Το μόνο της παράπονο ήταν ότι της έλειπε ο αγαπημένος της όσο διάστημα ταξίδευε. Κι εκείνος βέβαια είχε αποφασίσει να μην κάνει πολύ μακρινά ταξίδια για να βλέπει όσο το δυνατόν συχνότερα την οικογένειά του. Ήταν όρος της συμφωνίας τους.

ΕΡ: Έχετε ταξιδέψει στην Σύρο, στην Πόλη και στην Αλεξάνδρεια? Αν ναι, νιώσατε συναισθηματικά φορτισμένη? Η μυρωδιά του αρώματος από τις ιστορίες που ακούγατε από το σπίτι ήταν η ίδια?

Έχω πάει στην Σύρο και στην Πόλη. Είναι δύο μαγευτικοί προορισμοί, ο καθένας με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η ιστορία της προγιαγιάς μου, θα είχα γοητευτεί σίγουρα από τη μοναδική τους ατμόσφαιρα. Τώρα, σκέφτομαι ότι μόνο σε δυο τέτοιους τόπους θα μπορούσε να ξετυλιχτεί μια τόσο παραμυθένια ιστορία.

ΕΡ: Η ανιδιοτελής αγάπη και η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι μία από τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής. Αυτό το μήνυμα έλαβα εγώ όταν διάβασα το βιβλίο σας. Ποια είναι η άποψη σας?

Πολύ σωστά. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σηκώσει ένα βράχο μόνος του και κανένας δεν ξέρει πότε θα χρειαστεί τη βοήθεια των άλλων. Χάρη στη βαθιά αγάπη και αλληλεγγύη, οι ήρωες της ιστορίας μας έμειναν ενωμένοι ως οικογένεια και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που δε βάζει ο νους του ανθρώπου. Τυχεροί λοιπόν όσοι βρήκαν, ένιωσαν και χάρηκαν την αγάπη, για να την προσφέρουν με τη σειρά τους απλόχερα και στους άλλους.

Κλείνοντας και, αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή της παραχώρησης αυτής της συνέντευξης, θα ήθελα να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου να είστε πάντα δημιουργική και να συνεχίσει να αγαπιέται το βιβλίο σας ο Κουρσάρος που κυκλοφορεί πλέον από τον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός.

Μπορείτε να διαβάσετε την άποψη μου για το βιβλίο εδώ→ Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ

Λίγα λόγια για το βιβλίο



Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ
Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ

Από μικρό παιδί άκουγα την ιστορία της πανέμορφης προ-προγιαγιάς μου από τη Σύρο. Ήταν κυριολεκτικά απίστευτη, ένα μυθιστόρημα απ' αυτά που μόνο η ζωή μπορεί να πλάσει. Μέχρι που, στο τέλος, αποφάσισα να την κάνω βιβλίο και είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας.

Ήταν γυναίκα καραβοκύρη, μια αρχόντισσα ξακουστή σ' όλο το νησί για την εξυπνάδα και την ομορφιά της. Στάθηκε όμως αρκετό ένα καπρίτσιο της τύχης για να βρεθεί από τα σαλόνια της Ερμούπολης στο χαρέμι του σουλτάνου κι από κει στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια.

Ήταν ένα ταξίδι παραμυθένιο, απ' αυτά που δε βάζει ο νους του ανθρώπου.

Έτσι, μαζί με τους ήρωές μου, ταξίδεψα κι εγώ στην αρχοντική Σύρο, εκεί όπου σμίγουν αρμονικά Ανατολή και Δύση, περπάτησα στα καλντερίμια και μπήκα στα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά που αντικρίζουν το πέλαγο.

Ύστερα πήγα στην Κωνσταντινούπολη, ρέμβασα νωχελικά στον Βόσπορο, αφέθηκα να χαθώ στα απέραντα παζάρια, μέθυσα από αρώματα, μουσικές και γεύσεις και θαύμασα ξακουστά παλάτια.

Και τέλος, βρέθηκα στη λαμπερή, κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, κι ένιωσα την ελληνική αύρα που έφτανε ως εμένα από την αρχαιότητα.

Σ' αυτό το ταξίδι ελπίζω να παρασύρω κι εσάς...

Ημ/νία έκδοσης21 Νοε 2019
Θεματική ΚατηγορίαΚοινωνικόΑισθηματικό
ΣειράΕλληνική λογοτεχνία
Ηλικία18+
Σελίδες552
Χιλιάδες κυκλοφορίας20
ISBN978-618-01-3280-9
Σχήμα (πλάτος x ύψος)14 x 21 cm
Βάρος0.710 kgr
ΒιβλιοδεσίαΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
ISBN e-book978-618-01-3281-6
E-book formatEPUB

Βιογραφικό

Η ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές εταιρείες και ασχολήθηκε πέντε χρόνια με τη διαφήμιση ως κειμενογράφος. Σήμερα, κύρια απασχόλησή της είναι η λογοτεχνική μετάφραση και η συγγραφή. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία άλλα εννιά μυθιστορήματά της, που έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 180.000 αντίτυπα.

Εύχομαι να απολαύσετε και εσείς την συζήτηση μας .

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ