ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY ένα αγαπημένο πρόσωπο που λατρεύει την Λογοτεχνία και ιδιαίτερα την Παιδική- Εφηβική Λογοτεχνία, ένα άτομο που δραστηριοποιείται και κάνει πάρα πολλά στον χώρο του βιβλίου ........και όπως λέω χαρακτηριστικά , μία αναγνώστρια με άποψη!


Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα θα γνωρίσουμε την Αγγελίνα Παπαθανασίου.

ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Καλώς ήρθες στο Love Book Diary Αγγελίνα.

Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση, πες μας δυο λόγια για εσένα για να σε μάθουν οι αναγνώστες μας.

Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω Παρασκευή για την πρόσκληση, και να σε συγχαρώ για το υπέροχο blog σου, αλλά και τη Λέσχη ανάγνωσης που έχεις δημιουργήσει με τόση αγάπη.

Είμαι καθηγήτρια Ιταλικών και μητέρα ενός αγοριού που φέτος κάνει την προσπάθειά του για μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση. Λατρεύω τα βιβλία. Αδυναμία έχω στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Αυτή η αγάπη μου με οδήγησε στην δημιουργία της ομάδας στο Facebook Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη.

ΕΡ: Τι είναι αυτό που αναζητά η Αγγελίνα σε ένα λογοτεχνικό ταξίδι?

Δεν είμαι εύκολη αναγνώστρια. Δίνω μεγάλη σημασία στη γραφή. Δεν μπορώ την απλοϊκή γραφή. Όλοι μας μπορούμε λίγο ή πολύ να γράψουμε κάτι. Λίγοι όμως έχουν το χάρισμα να προσφέρουν πραγματικά λογοτεχνικά ταξίδια. Επίσης σημασία για μένα έχουν η πρωτοτυπία, οι ανατροπές. Με λίγα λόγια, θέλω ένα φροντισμένο βιβλίο από την αρχή ως την τελευταία σελίδα, όπου ο συγγραφέας έχει ακουμπήσει τη ψυχή του πάνω στο βιβλίο, γράφοντας με αγάπη και σεβασμό στον αναγνώστη.

ΕΡ: Πότε ξεκίνησε το ταξίδι της ανάγνωσης για εσένα; Ποιο βιβλίο σε συγκλόνισε και σε έκανε να αγαπήσεις την λογοτεχνία?

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Ευτυχώς, οι συγγενείς έκαναν τότε δώρο βιβλία και ήταν το καλύτερό μου. Αγαπημένο βιβλίο μέχρι και σήμερα είναι « Οι μικρές Κυρίες». Ανυπομονώ να δω τη νέα κινηματογραφική ταινία που βασίζεται στο βιβλίο. 
Λατρεύω τα βιβλία των : Άλκη Ζέη, Αγγελική Βαρελά, Ζώρζ Σαρή, Λένα Μερίκα, Αγγελική Δαρλάση κ.α.

ΕΡ: Είσαι από τους ανθρώπους που προσπαθείς να ενημερώνεσαι για τις νέες κυκλοφορίες από εφημερίδες, από τα social media, από άλλους αναγνώστες ή καλύπτεσαι από τα δελτία τύπου που σου έρχονται από τους εκδοτικούς?

Ενημερώνομαι συνεχώς. Από τα δελτία τύπου που μου στέλνουν οι εκδοτικοί αλλά περνώ και πολλές ώρες στο διαδίκτυο ψάχνοντας μόνη μου για να μπορώ μετά να ενημερώσω και τα μέλη της ομάδας μου.

ΕΡ: Πως αγοράζεις τα βιβλία σου; Σκέφτεσαι την επόμενη αγορά σου ή μπορεί να πας μία βόλτα να δεις ένα βιβλιοπωλείο να μπεις μέσα να χαζέψεις και να αγοράσεις βιβλίο , χωρίς να το είχες στο πρόγραμμα σου?

Πηγαίνω πολύ τακτικά σε παρουσιάσεις βιβλίων και πάντα φεύγω με περισσότερα από ένα βιβλία. Πολλές φορές λέω ότι δεν θα αγοράσω νέο βιβλίο,αν δεν διαβάσω τα δεκάδες βιβλία που με περιμένουν. αλλά σχεδόν ποτέ δεν το τηρώ. Προχθές πήγα στο παζάρι βιβλίου για να κάνω ρεπορτάζ και έφυγα με πολλά βιβλία. Ο πειρασμός ήταν μεγάλος.

ΕΡ: Είσαι καθηγήτρια Ιταλικών, χρησιμοποιείς Ιταλικά λογοτεχνικά κείμενα από βιβλία ως μέθοδος διδασκαλίας για τους μαθητές σου?

Φροντίζω πάντα να φέρνω τους μαθητές μου σε επαφή με την ιταλική λογοτεχνία. Άλλωστε και τα βιβλία της ιταλικής γλώσσας που επιλέγω, έχουν πολλά αποσπάσματα από Ιταλούς λογοτέχνες: Dino Buzzati, Alberto Moravia, Elsa Morante, Susanna Tamaro.

ΕΡ: Μετά από συζήτηση με τον βιβλιοθηκονόμο της δανειστικής βιβλιοθήκης της πόλης μου , συμπέρανα ότι οι γονείς δανείζονται βιβλία για τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 10 ετών ,μετά υπάρχει ένα κενό και επιστρέφουν σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά και δανείζονται βιβλία, πολλές φορές μετά από το λύκειο. Ποια είναι η άποψη σου για αυτό?

Πράγματι, τα παιδιά διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία μέχρι και την έκτη δημοτικού. Μετά σιγά – σιγά απομακρύνονται από τα βιβλία. Ασχολούνται περισσότερο με το διαδίκτυο, αυξάνονται και οι υποχρεώσεις τους στο σχολείο, οπότε τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν, δεν τον αφιερώνουν στο διάβασμα. Μετά το τέλος των σχολικών τους υποχρεώσεων, επιστρέφουν και πάλι στα βιβλία, τα παιδιά, που είχαν σχέση με τη λογοτεχνία από την παιδική τους ηλικία. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. Παιδιά, που δεν αποχωρίζονται τα βιβλία παρά το βαρύ τους σχολικό πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ
ΕΡ: Είσαι από τους ανθρώπους που πάνε στις δανειστικές βιβλιοθήκες ή προτιμάς να αγοράζεις μόνο τα βιβλία σου?

Φυσικά και πηγαίνω στη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης μου και δανείζομαι βιβλία, ενώ εθελοντικά βοηθώ στην οργάνωση παιδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης. Χαίρομαι να έρχονται μικρά παιδιά σε επαφή με το βιβλίο και τους συγγραφείς. Στη Βιβλιοθήκη βρίσκω βιβλία που δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά, αλλά διαβάζω και περισσότερα βιβλία από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, αφού είναι δύσκολο να αγοράσω όλα τους τα βιβλία, για λόγους οικονομικούς αλλά και χώρου.

ΕΡ: Διαχειρίζεσαι την ομάδα ΠΑΙΔΙΚΗ – ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στο facebook με συνοδοιπόρο την Βίκυ Δελλή, η οποία έχει φθάσει τα 4.740 μέλη . Πες μας δυο λόγια για αυτήν την δραστηριότητα, πως ξεκίνησε, πως σου φαίνεται, τι θα βρουν οι αναγνώστες σε αυτή την σελίδα?

Η ομάδα φτιάχτηκε με πολλή αγάπη πριν από τρία χρόνια περίπου. Ήθελα αυτή την αγάπη μου για το παιδικό βιβλίο, να τη μοιραστώ με όσους αγαπούν το παιδικό βιβλίο και να ανταλλάζουμε απόψεις για βιβλία που έχουμε διαβάσει. Με τη Βίκυ, μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη, έχουμε την ίδια θετική στάση απέναντι στη ζωή. Έχουμε τη χαρά και τη τύχη να εισπράττουμε μεγάλη αγάπη από τα μέλη και αυτό μας δίνει δύναμη για να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα. Σκοπός μας είναι να δίνουμε αισιοδοξία μέσα από τις εικόνες και τα θέματα που δημοσιεύουμε και να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στο βιβλίο. Αλλά να δίνουμε κι ένα βήμα σε νέους συγγραφείς να μας παρουσιάζουν τα βιβλία τους.

ΕΡ: Διαβάζεις πάρα πολύ παιδικά παραμύθια και σε παρακολουθώ. Θα ήθελα να μας δώσεις συμβουλές πώς να διαλέξουμε παραμύθια για τα παιδιά μας, για την δουλειά μας, τι να προσέξουμε, σε τι να δώσουμε σημασία.

Διαβάζω πολλά παραμύθια, ιστορίες βραχείας φόρμας και μυθιστορήματα. Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι πάνω από όλα μια απολαυστική διαδικασία. Καλό βιβλίο είναι εκείνο που συνδυάζει την απόλαυση με το μήνυμα. Θέλω σχεδόν πάντα να περνάει κι ένα μήνυμα στα παιδιά. Όχι να τους κουνά το δάκτυλο δίνοντας τους συμβουλές. Κάτι τέτοιο δεν αρέσει στα παιδιά . Τα μηνύματα να είναι έμμεσα.
Θα έλεγα στους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και σε βιβλιοπωλεία. Να ξεφυλλίζουν τα βιβλία, να κοιτούν την εικονογράφηση και να αφήνουν τα παιδιά τους, να επιλέγουν μόνα τους τα βιβλία που θέλουν. Έτσι θα δημιουργήσουμε αναγνώστες με άποψη.

ΕΡ: Στα παιδικά , εφηβικά βιβλία δίνεις μεγάλη σημασία εκτός από τον συγγραφέα και στον εικονογράφο. Θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια και για αυτό, πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση σε ένα βιβλίο?

Η εικονογράφηση παίζει σπουδαίο ρόλο σε ένα βιβλίο. Μπορεί να απογειώσει το κείμενο ή να το «χαντακώσει». Έχουμε πολλούς και καλούς εικονογράφους, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους, και αυτό είναι πολύ θετικό για το παιδικό βιβλίο. Εγώ λατρεύω τις εικόνες. Πριν διαβάσω ένα παιδικό βιβλίο, έχω τη συνήθεια να ξεφυλλίζω το βιβλίο, να κοιτάω τις εικόνες και να δίνω σημασία στη λεπτομέρεια. Μέσα από την Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη γνωρίζουμε Έλληνες και ξένους εικονογράφους, κάτι που αρέσει στα μέλη μας

ΕΡ: Αγγελίνα έχεις σκεφτεί να γράψεις παιδικό βιβλίο? Είμαι σίγουρη ότι θα σε έχουν ρωτήσει πολλά άτομα για αυτό.

Έχοντας παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια δημιουργικής γραφής για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, έχω γράψει παραμύθια και ιστορίες βραχείας φόρμας για παιδιά. Έχει δημοσιευτεί και ένα παραμύθι μου στο blog «Ένα κείμενο μια εικόνα» λίγα χρόνια πριν. Υπάρχουν πολλά αρχεία με κείμενα στον υπολογιστή μου. Δεν ξέρω αν θα κυκλοφορήσουν ποτέ. Για την ώρα χαίρομαι πραγματικά να διαβάζω τα βιβλία των συμμαθητριών μου από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

ΕΡ: Διαχειρίζεσαι με τους συνεργάτες σου την ομάδα, την σελίδα και το λογοτεχνικό περιοδικό Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, πες μας για αυτή την προσπάθεια σας και πόσο δύσκολη είναι στην πραγματικότητα, γιατί όλο αυτό θέλει πολλή δουλειά και αρκετές εργατοώρες, που αν δεν το κάνεις δεν μπορείς να το καταλάβεις.

Οφείλω να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά τη Νεκταρία Πουλτσίδη, που με προσκάλεσε να γίνω μέλος αυτής της υπέροχης ομάδας, τους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών. Αν δεν ήταν η Νεκταρία, δεν θα είχα την ευκαιρία να κάνω τόσα πολλά πράγματα. Με εμπιστεύτηκε, μου έδωσε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και μαζί με την Παναγιώτα Γκουτζουρέλα και την Ζωή Τσούρα, έχουμε δημιουργήσει ένα λογοτεχνικό περιοδικό με ποικιλία θεμάτων.
Αφιερώνουμε αμέτρητες ώρες για να διαβάσουμε βιβλία, να ετοιμάσουμε συνεντεύξεις, να καλύψουμε παρουσιάσεις, και να ενημερώσουμε τους αναγνώστες για λογοτεχνία, θέατρο, ζωγραφική, κινηματογράφο κλπ. Δίπλα μας έχουμε και αξιόλογους συνεργάτες. Εκτός από αμέτρητες ώρες βάζουμε αγάπη και μόνο αγάπη. Χωρίς αυτή, η προσπάθειά μας, δεν θα απέδιδε καρπούς.

ΕΡ: Θα ήθελα να μου πεις γιατί ένας αναγνώστης να διαβάσει ένα ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό περιοδικό και γιατί να διαβάσει το συγκεκριμένο; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους Θεματοφύλακες?

Οι λάτρεις του βιβλίου, διαβάζουν τα ηλεκτρονικά περιοδικά, για να ενημερώνονται για τις νέες κυκλοφορίες, για παρουσιάσεις βιβλίων, για να γράψουν την άποψή τους για τα βιβλία που διάβασαν. Στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών δίνουμε βήμα σε νέους συγγραφείς για να γνωρίσουμε τη δουλειά τους. Δεν παρουσιάζουμε μόνο καταξιωμένους συγγραφείς και γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Θέλουμε να δίνουμε ευκαιρίες σε όλα τα καλά βιβλία και τους συγγραφείς με δυνατή πένα, είτε είναι νέοι είτε καταξιωμένοι. Σεβόμαστε τους αναγνώστες μας και δεν θα τους παρουσιάσουμε ποτέ ένα βιβλίο που δεν μας άρεσε. Η άποψή μας για κάθε βιβλίο που παρουσιάζουμε είναι αληθινή. Γράφουμε και τα αρνητικά και τα θετικά. Δεν εκθειάζουμε κανέναν αν δεν το αξίζει. Κάνουμε επιμέλεια στα κείμενά που δημοσιεύουμε γιατί σεβόμαστε τους αναγνώστες μας.

ΕΡ: Γράφεις κριτικές για το Περιοδικό κυρίως για παιδικά- εφηβικά βιβλία, αλλά αρθρογραφείς και για άλλα θέματα, θα ήθελες να μας πεις και για αυτό για να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας.

Κυρίως γράφω την άποψή μου για παιδικά και εφηβικά βιβλία που διαβάζω και ετοιμάζω συνεντεύξεις με συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας. Ετοιμάζω τα Κυριακάτικα ταξίδια για να γνωρίζουμε αρχαιολογικούς χώρες και μουσεία αλλά και βιβλία με φόντο την κάθε χώρα που επισκεπτόμαστε. Ετοιμάζω τα κουίζ, που δυο φορές την εβδομάδα δημοσιεύουμε για το πόσο καλά γνωρίζουμε την Ελληνική γλώσσα και κάποια άρθρα που προκύπτουν κατά καιρούς, όπως αυτό για την έλλειψη επιμέλειας στα βιβλία.

ΕΡ: Όταν γράφεις κριτική για ένα βιβλίο που επικεντρώνεσαι περισσότερο; Στην γραφή του κειμένου, στην ιστορία του βιβλίου και πόσο εύκολο είναι να γράψεις αρνητική κριτική για ένα βιβλίο?

Όταν γράφω την άποψή μου για ένα βιβλίο, αναφέρομαι συνολικά στο βιβλίο. Στη γραφή του, στη γλώσσα, στο θέμα αλλά και στα μηνύματα. Αν κάποιο βιβλίο δεν μου αρέσει ( έχει συμβεί με πολλά), δεν θα γράψω αρνητική κριτική. Μιλάω με τον συγγραφέα και του εξηγώ το λόγο που δεν θα παρουσιάσω το βιβλίο του. Σίγουρα αυτή η κίνηση δεν αρέσει στους συγγραφείς. Έχω έρθει σε σύγκρουση με κάποιους, αλλά δεν μπορώ να υποστηρίξω κάτι που δεν μου άρεσε.
Όσα βιβλία παρουσιάζω στους Θεματοφύλακες και στην ομάδα μου, σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό μου αρέσουν και θεωρώ, ότι αξίζουν να τα γνωρίσουν και οι αναγνώστες μας

ΕΡ: Πως αντιδράει η οικογένεια σου, οι φίλοι σου στις δραστηριότητες σου?

Οι δικοί μου άνθρωποι χαίρονται να με βλέπουν να ασχολούμαι με κάτι που λατρεύω. Ανησυχούν από την άλλη μεριά, για τις ατελείωτες ώρες που περνώ μπροστά σε μια οθόνη και την έλλειψη προσωπικού χρόνου.

ΕΡ: Πως σου φαίνονται οι παρουσιάσεις βιβλίων; Συμμετέχεις ενεργά σε αυτές; Πως είναι όταν είσαι στο πάνελ της παρουσίασης ενός βιβλίου και πως είναι όταν είσαι στο κοινό?

Πηγαίνω τακτικά σε παρουσιάσεις βιβλίων, κυρίως παιδικών. Ο κόσμος πηγαίνει, παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αγοράζει τα βιβλία. Στις μεγάλες πόλεις γίνονται πολλές παρουσιάσεις. Κάποιοι αναγνώστες από επαρχία μας γράφουν συχνά, ότι δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους συγγραφείς. Γίνονται ελάχιστες σε σχέση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Όσες φορές βρέθηκα στο πάνελ, δεν σου κρύβω ότι είχα πολύ άγχος. Είναι μεγάλη ευθύνη, ( τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ) να μιλήσεις για ένα βιβλίο, να αναδείξεις όλα αυτά που ο συγγραφέας θέλει να κοινοποιήσει στο αναγνωστικό κοινό. Θεωρώ τιμή μου που κάποιοι συγγραφείς με επέλεξαν για να μιλήσω για το βιβλίο τους.

ΕΡ: Τι θα ήθελες να συμβουλέψεις τους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το αναγνωστικό τους ταξίδι?

Να διαβάζουν ότι τους αρέσει. Το διάβασμα είναι απόλαυση. Θυμώνω που βάζουμε ταμπέλες στους αναγνώστες. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαβάσει ότι του αρέσει. Να δίνει όμως και ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς και εκδοτικούς. Μπορεί να ανακαλύψει βιβλία που του ταιριάζουν. Υπάρχουν βιβλία διαμάντια, που δεν προβάλλονται καθόλου. Να ψάχνει και να ανακαλύπτει χωρίς να αισθάνεται ενοχές για τις επιλογές του.

Ευχαριστώ πολύ Αγγελίνα μου για την συζήτηση μας.

Εύχομαι να την απολαύσετε και εσείς!

Παρασκευή Παρίσση.

Σχόλια

  1. Σε ευχαριστώ πολύ για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε. Να είσαι καλά και πάντα δημιουργική

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ