ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΤΟΥ ΧΑΡΛΕΜ


Η ψυχή θέλει να εξαγνιστεί, όπως το σώμα από την βροχή.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ
Το κουαρτέτο του Χάρλεμ είναι ένα βιβλίο κατάθεσης ψυχής, που σε ταξιδεύει στα μέσα του 20ου αιώνα σε μία εποχή που συμβαίνουν έντονες πολιτικές αλλαγές για του μαύρους. Αλήθεια ποια είναι η πρώτη σας σκέψη όταν ακούτε την φράση Μαύρος Αμερικάνος? Είμαι σίγουρη ότι σκέφτεστε διαφορετικά πράγματα και το προσεγγίζεται από διαφορετική οπτική γωνία ο καθένας. Μπορώ να σας πω ότι οι σκέψεις μου συμπίπτουν με το James Baldwin γιατί έχω ασχοληθεί πολύ με αυτό το θέμα από μικρή ,όταν με είχε συγκλονίσει η σειρά Βόριοι και Νότιοι τότε και δεν θα ξεχάσω ποτέ την ερωτική σκηνή της Κίρστι Άλει αν δεν κάνω λάθος , γιατί η μνήμη μου είναι ομιχλώδης με έναν μαύρο .

Όλοι ξέρουν πόσο επικίνδυνα παιχνίδια παίζει η μνήμη, πόσο ύπουλος είναι ο ρόλος της στη ζωή ενός ανθρώπου.

Η ιστορία που θα διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο είναι ένα τραγούδι αγάπης του Χάλ για τον αδερφό του, και ταυτόχρονα ένα τραγούδι για τον θάνατο. Η αδερφική αγάπη είναι πολύ έντονη και συνήθως ο μεγάλος αδερφός προστατεύει τον μικρότερο, ο οποίος ακολουθεί ως πρότυπο τον μεγαλύτερο. Με ψυχή και φωνή τρεμάμενη περιγράφει ο Χάλ την ιστορία, οι σκέψεις του και τα συναισθήματα του είναι τόσο έντονα που σε παρασέρνει και εσένα μέσα στην πλοκή. Έτσι έρχεσαι αντιμέτωπος με προσωπικές, κοινωνικές, οικογενειακές συγκρούσεις και με τις ολέθριες συνέπειες της απώλειας. Διαβάζοντας το βιβλίο θα σου κάνει εντύπωση και το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πεθάνει πριν τους πάνε στο νεκροταφείο.

Ο λευκός δεν θα μπορούσε να μας αγγίξει αν είχαμε μάθει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

Στο κουαρτέτο του Χάρλεμ ,σε αυτό το συγκλονιστικό για εμένα  μυθιστόρημα, ο Baldwin με φόντο το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, που συντάραξε της ΗΠΑ την δεκαετία του 60, αφηγείται με έναν ιδιαίτερο τρόπο την δυναμική των φυλετικών και σεξουαλικών σχέσεων πάνω στον άνθρωπο και πόσο σημαντικό είναι αυτό για να παραμείνει κάποιος άνθρωπος. Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ είναι  η απλή, μεστή γραφή του για να περιγράψει όλα αυτά σε ένα βιβλίο 757 σελίδων,  σε συνδυασμό με ωμές περιγραφές, με καυστικότητα και χρησιμοποιώντας β’ πρόσωπο πολλές φορές για να τονίσει την κατάσταση και να σε βάλει με έμμεσο τρόπο και εσένα μέσα στην υπόθεση. Είναι τόσο αφηγηματικό, ρεαλιστικό και κινηματογραφικό το έργο που μπορείς να το διαβάσεις απνευστί. Τίποτα δεν με εντυπωσίασε άσχημα, γιατί δόξα το θεό δεν είμαι πουριτανή και το μυαλό μου το έχω καλλιεργήσει για να είναι ανοιχτό , όταν διαβάζω λέξεις και γράμματα, που πίσω από αυτές ο συγγραφέας σου αναλύει τα συναισθήματα των ηρώων. Άρα εδώ έχουμε ένα επικό άσμα αγάπης, πάθους, πένθους,φιλίας και οργής.

Ότι και να κάνεις στην ζωή σου το θέμα είναι να είσαι ευτυχισμένος, γιατί αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη είναι η δική σου ψυχική διάθεση. Ο έρωτας είναι έρωτας και γεννάει δεσμούς αφοσίωσης, είτε είναι ομοφυλοφιλικός ,είτε μη και οι σχέσεις χωρίς ειλικρίνεια συνεπάγονται με σεξ χωρίς ευχαρίστηση. Και από την άλλη πλευρά η απελπισία όσο και να σε γονατίζει σε κάνει να προχωράς μπροστά. Ποτέ μην ξεχνάτε ότι η ζωή μας είναι κομμάτι κάποιου άλλου και πόσο όμορφο είναι τα μάτια του έρωτα σου να σου θυμίζουν τον ουρανό που λάμπει εκεί ψηλά κάθε μέρα!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

Η ζωή είναι σαν το αεροπλάνο , τα κοιτάς όλα από ψηλά.

Τι είναι η ηθική? Οι ανθρώπινες πράξεις, οι οποίες είναι ορθές και αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο? Και πόσο φόβος υπάρχει μέσα στην ηθική σου? Πάρα πολύ…. και ο φόβος της τρέλα έρχεται και ξεσπάει και σε κάνει άγριο θηρίο που δεν ήξερες ότι κατοικούσε μέσα σου. Άρα αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι ευτυχισμένος, ψυχικά υγιής και να προσαρμόζεσαι στο περιβάλλον σου χωρίς να προκαλείς. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σου μιλάει και να σου συμπεριφέρεται άσχημα, είτε είναι λευκός, είτε είναι μαύρος ,γιατί  ο άνθρωπός έχει τον ανώτερο εγκέφαλο του, που τον ξεχωρίζει από τα ζώα και μπορεί να συνεργαστεί με άλλους, να σκέφτεται, να φαντάζεται και να προβλέπει διάφορες καταστάσεις, τουλάχιστον αυτό θέλουμε να πιστεύουμε οι πιο πολιτισμένοι.

Με την ανάγνωση του βιβλίου θα έχετε κερδίσει έκτος από ένα ψυχαγωγικό ταξίδι, την ανακάλυψη και την αποδοχή του εαυτού σας . Επίσης θα σας δώσει τροφή για σκέψη όσων αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στις φυλές και στα φύλα. Θα έθετε σε επαφή με την Γκόσπελ μουσική , την οποία ένας νέγρος την χρησιμοποιεί όχι για να παραθέσει φράσεις από τα Ευαγγέλια και να μιλήσει για πράγματα αλλότρια, αλλά την χρησιμοποιεί για να μιλήσει για πράγματα που του συνέβησαν σήμερα.

Το τραγούδι που θα έβαζα για το βιβλίο, είναι  το Devils gonna get you από την Μπέσι Σμιθ, η οποία πέθανε από αιμορραγία επειδή δεν την είχαν δεχτεί στο νοσοκομείο λόγω χρώματος. 

Ο Τζέιμς Μπόλντουιν είναι από τους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς Αμερικανούς συγγραφείς- μυθιστοριογράφους, ποιητής και πολιτικός στοχαστής, ο οποίος έγραψε περισσότερα από 20 βιβλία. Αν δεν τον έχετε ανακαλύψει ήρθε η στιγμή τώρα!

Βιβλίο : Το κουαρτέτο του Χαρλεμ

Συγγραφέας : James Baldin

Μετάφραση : Χρήστος Οικονόμου

Εκδόσεις : Πόλις

Εύχομαι να το απολαύσετε και εσείς το βιβλίο όπως εγώ!

Παρασκευή Παρίσση.



Σχόλια

  1. Συμφωνω απολυτα με την αναλυση που κανατε για το υπεροχο αυτο βιβλιο,το αλλο του βιβλιο μ εκανε να αγαπησω τη λογοτεχνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ