ΒΙΒΛΙΟγραφικά ΓΙΩΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ & ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΛΕΣΣΑ

'Έχω την χαρά να φιλοξενώ δύο πολύ ευχάριστες προσωπικότητες,πολύ προσιτές , συμπαθέστατες και φυσικά όπως λέω πάντα αναγνώστριες με άποψη!

Σήμερα θα γνωρίσουμε τη Γιώτα Βασιλείου και τη Μαριάννα Φλέσσα.


www.vivliografika.blogspot.com

Καλώς ήρθατε  στο Love book diary.

Πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη πείτε μου δυο λόγια για εσάς , για να σας μάθουν οι αναγνώστες του Love book diary.

Μ.Φ. Καλώς σε βρήκαμε, Παρασκευή μου. Είμαι η Μαριάννα Φλέσσα. Παιδί της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιστορία και την Ιστορία της Τέχνης. Ζω κι εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη.

Γ.Β. Σε ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία, Παρασκευή μου. Εγώ είμαι η Γιώτα, γέννημα, θρέμμα και κάτοικος Πειραιά. Αν και δεν έχω την ανάμνηση, ξέρω από τις παιδικές μου φωτογραφίες, πως από ηλικία μικρότερη των 2 ετών «διάβαζα» ό,τι έπεφτε στα χέρια μου. Από παιδικό παραμυθάκι, μέχρι και τα περιοδικά εκείνης της εποχής (Ρομάντζο, Θησαυρός κτλ). Στο σπίτι έχω μια υπέροχη βιβλιοθήκη για την οποία είμαι πολύ περήφανη.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Τι είναι η ανάγνωση και το βιβλίο για εσάς;

Μ.Φ. Στην παιδική μου ηλικία τα βιβλία ήταν φίλοι, παρέα, στην εφηβεία μου απαντήσεις στα ερωτήματα μου. Αργότερα ταξίδια αλλά και ιδέες, ιδεολογίες, γνώσεις, εφόδια για την επαγγελματική μου ζωή. Πάντα η ανάγνωση είχε ξεχωριστή θέση στη ζωή μου. Θεωρώ ότι η λογοτεχνία και η τέχνη διερευνούν για λογαριασμό μας πτυχές και βαριάντες της ζωής που θα θέλαμε να ζήσουμε.

Γ.Β. Αγαπώ τα βιβλία όχι μόνο για το περιεχόμενό τους, αλλά και γιατί μέσα από αυτά ταξιδεύω, στη γνώση, στην ιστορία, στη φαντασία. Τα βιβλία είναι το εισιτήριό μου, στα ταξίδια αυτά. Ιδίως σε αυτές τις μέρες του υποχρεωτικού εγκλεισμού που βιώνουμε όλοι μας, δε ξέρω πώς θα περνούσαν οι μέρες. Χωρίς τα βιβλία δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή και το χρόνο μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε ξεκίνησε το λογοτεχνικό σας ταξίδι και ποιο ήταν το βιβλίο που κλείδωσε την καρδιά σας, για να αγαπήσετε τη Λογοτεχνία;

Μ.Φ. Η μητέρα μου, μου έμαθε να διαβάζω από πολύ μικρή ηλικία. Στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, θυμάμαι το πρώτο μου βιβλίο για «μεγάλους», δηλαδή χωρίς εικόνες, σαν αυτά που διάβαζε ο αδερφός μου, ήταν o Πινόκιο του Κάρλο Κολλόντι. Έκτοτε ο Πινόκιο κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Γ.Β. Αντίθετα με τη Μαριάννα, εγώ δε μπορώ να θυμηθώ επακριβώς ποιο ήταν το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα. Ωστόσο, θυμάμαι πάρα πολύ καλά, ποιο ήταν αυτό το οποίο μου δημιούργησε τα πιο δυνατά συναισθήματα. Ήταν «Ο Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα βιβλίο που το διαβάζω ακόμη και σήμερα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα με κάνει να γελάσω αλλά κυρίως, θα με κάνει να κλάψω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε το blog ΒΙΒΛΙΟγραφικά www.vivliografika.blogspot.com, την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook ΒΙΒΛΙΟγραφικά και φυσικά την ομάδα στο facebook ΒΙΒΛΙΟγραφικά και σας εύχομαι ότι καλύτερο. 
Πείτε μας για αυτή την προσπάθεια σας, για την συνεργασία σας, τι θα δουν οι αναγνώστες που θα σας ακολουθήσουν, πως προέκυψε όλο αυτό; Θα σας δούμε και στο instagram;

Μ.Φ. Με τη Γιώτα γνωριστήκαμε από ένα βιβλιογκρούπ. Ρώτησε κάτι για κάποιο βιβλίο κι απάντησα και μετά αρχίσαμε να μιλάμε καθημερινά. Δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ από κοντά, γιατί εγώ ζω στη Θεσσαλονίκη κι αυτή στον Πειραιά. Είναι αστείο το πόσο διαφορετικές είμαστε μεταξύ μας, αλλά με ένα περίεργο τρόπο συμφωνούμε και αλληλοσυμπληρωνόμαστε. 
Τα ΒΙΒΛΙΟγραφικά προέκυψαν από την επιθυμία μας να προτείνουμε και να κουβεντιάσουμε και για βιβλία λιγότερο γνωστά. Θα θέλαμε να γίνεται κουβέντα ουσιαστική κι εποικοδομητική κάτω από τα ποστ που ανεβαίνουν στο γκρουπ... Ο αρχικός μας σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουμε μετά το καλοκαίρι. Τελικά βγήκαμε στον «αέρα» αρκετούς μήνες νωρίτερα λόγω των συνθηκών με τον κορωνοϊό.
Όσον αφορά το Instagram έχουμε και εκεί παρουσία @vivliografika, καθώς και στο Tweeter @vivliografika.


ΓΙΩΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΛΕΣΣΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ: Το συναίσθημα χαρακτηρίζει την γυναικεία φύση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαβάζουμε πιο ρομαντικά βιβλία, αλλά ταυτόχρονα και θρίλερ και αστυνομικά. Για πείτε μας λίγο για αυτό, έχουν αλλάξει οι καιροί και η γυναίκα μέσα από τη Λογοτεχνία καλύπτει περισσότερες πτυχές της, σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια;

Μ.Φ. Δε θεωρώ ότι στην εποχή μας υπάρχουν βιβλία για γυναίκες και βιβλία για άνδρες. Το θεωρώ λίγο παρωχημένο αυτό ως ιδέα. Σήμερα έχει απενοχοποιηθεί η πρόθεση να διαβάζει κάποιος κάτι που παλαιότερα θεωρούνταν αποκλειστική λογοτεχνία που αφορά το φύλο του.

Γ.Β. Η αλήθεια είναι ότι σε προσωπικό επίπεδο δεν τα πήγα ποτέ ιδιαίτερα καλά με τα αισθηματικά. Όχι ότι δεν έχω διαβάσει ποτέ απλά η ζυγαριά έγερνε κυρίως προς άλλες κατηγορίες, όπως τα κοινωνικά, τα ιστορικά κτλ. Τα τελευταία χρόνια, έχω κάνει μια στροφή προς τα αστυνομικά, τα οποία πλέον αποτελούν το κύριο είδος επιλογής μου. Σε γενικές γραμμές δε θα έλεγα κι εγώ ότι υπάρχουν «γυναικεία» κι «αντρικά» βιβλία. Εξαρτάται από τη διάθεση της στιγμής και το είδος που προτιμά ο καθένας μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Είμαι της άποψης διάβασε ότι θέλεις αρκεί να έχεις ένα βιβλίο στο χέρι! Ποια είναι η δική σας άποψη και πως βλέπετε τα λογοτεχνικά είδη που υπάρχουν; Υπάρχει ποιοτική και εμπορική Λογοτεχνία για εσάς;

Μ.Φ. Θα συμπληρώσω την άποψή σου: «Διάβασε ό,τι θέλεις και δε θα απολογηθώ για το τι διαβάζω εγώ». Το ποιοτικό και το εμπορικό μπορεί να είναι και ανάλογα και αντιστρόφως ανάλογα, και αφορούν κάθε βιβλίο ξεχωριστά. Θα πρότεινα οι βιβλιόφιλοι να βγαίνουν τακτικά από τη βολή τους και να διαβάζουν και άλλα είδη εκτός από αυτά που θεωρούν αγαπημένα τους. Ανοίγουν την πόρτα σε αναγνωστικές εμπειρίες διαφορετικές και πού ξέρει κανείς, μπορεί να τους αρέσει.

Γ.Β. Όπως προείπα, δε θα μπορούσα να φανταστώ την ζωή μου χωρίς βιβλία. Μερικές φορές σκέφτομαι το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι και φρίττω στην ιδέα να ζούσα σε έναν τέτοιο κόσμο! Όσον αφορά στην ποιοτική και την εμπορική Λογοτεχνία, φυσικά και υπάρχει, χωρίς όμως το ένα να αναιρεί το άλλο. Όπως όλα τα προϊόντα, έτσι και τα βιβλία έχουν το ανάλογο κοινό, ανεξαρτήτως είδους και συγγραφέα. Για κάθε βιβλίο υπάρχει ένας αναγνώστης και το αντίθετο. Τώρα το αν ένα ποιοτικό βιβλίο θα γίνει εμπορικό ή αν ένας εμπορικός τίτλος, είναι συγχρόνως και ποιοτικός, αυτό εξαρτάται μόνο από την δυναμική του τμήματος μάρκετινγκ, του εκάστοτε εκδοτικού οίκου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είδος Λογοτεχνίας αγαπάτε περισσότερο και γιατί; Θέλετε να μας προτείνετε ένα βιβλίο;

Μ.Φ. Τα τελευταία 2-3 χρόνια μου αρέσει πολύ η λογοτεχνία του φανταστικού: Tolkien, Lovecraft, Poe από τους παλαιότερους, αλλά και King, Martin, Bradbury από τους νεώτερους.
Πρώτη και παντοτινή αγάπη είναι η κλασική λογοτεχνία: Tolstoy, Orwell, Fitzgerald, Steinbeck, Beckett κ.α.

Γ.Β. Στην πορεία της ζωής μου, καταστάλαξα ότι τα είδη λογοτεχνίας τα οποία προτιμώ είναι τα ιστορικά, τα κοινωνικά, οι αλληγορίες, τα αστυνομικά, τα ψυχολογικά θρίλερ, ενώ αγαπώ ιδιαίτερα τις ιστορίες που αναφέρονται στην αρχαία Αίγυπτο. Παράλληλα μου αρέσει να μελετώ ντοκουμέντα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα. 
Το αγαπημένο μου βιβλίο, αυτό που ξεχωρίζω στην βιβλιοθήκη μου και για το οποίο η Μαριάννα έχει βαρεθεί να με ακούει να μιλάω ( :-D ), είναι το «Άσε με να σε δέρνω κάπου κάπου», του Σπύρου Καρυδάκη.

Μ.Φ. Ισχύει, με έβαλε να το διαβάσω και ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ!

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΛΕΣΣΑ
ΓΙΩΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ












ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η άποψη σας για τους εκδοτικούς που υπάρχουν σήμερα; Ο κάθε εκδοτικός έχει το δικό του προφίλ και τους αντίστοιχους αναγνώστες;

Μ.Φ. Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που γίνεται από πολλούς μεγάλους εκδοτικούς να συμβαδίσουν με τα παγκόσμια εκδοτικά τεκταινόμενα. Παλαιότερα βιβλία που στο εξωτερικό ξεχώριζαν ή λάμβαναν κάποιο λογοτεχνικό βραβείο έκαναν χρόνια και χρόνια να εκδοθούν στην Ελλάδα. Και ναι θεωρώ ότι κάποιοι εκδοτικοί έχουν συγκεκριμένο προφίλ και συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό. Δεν το θεωρώ αυτό κακό. Ίσα ίσα.

Γ.Β. Αυτό που χαίρομαι πλέον στους εκδοτικούς, είναι ότι έχουν εμπλουτίσει πολύ τα είδη της λογοτεχνίας που μας προσφέρουν. Η λογοτεχνία είναι ένας λαβύρινθος. Ψάχνοντας στα δαιδαλώδη μονοπάτια του μπορείς να βρεις αριστουργήματα, ξεχασμένα από τον χρόνο και τους ανθρώπους. Θέλει κόπο, θέλει τρόπο και θέλει χρόνο. Το σίγουρο όμως είναι πως όποιος ψάχνει βρίσκει!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η άποψη σας για τις Αυτοεκδόσεις; Σας αρέσουν ή όχι και γιατί;

Μ.Φ. Είναι ένα από τα σημεία που συμφωνούμε απόλυτα με τη Γιώτα. Δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία από το χώρο των εκδόσεων. Αλλά, η κοινή λογική λέει ότι ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, οι οικονομικές δυσκολίες εμποδίζουν τους εκδοτικούς να τυπώσουν πολλούς νέους, επίδοξους συγγραφείς. Παρόλα αυτά, νέα ταλέντα πρέπει να αποκαλυφθούν στο αναγνωστικό κοινό. Οι αυτοεκδόσεις είναι ένας τρόπος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε από τους αναγνώστες που διαβάζουν απόψεις για βιβλία και αν ναι , ποιες πηγές προτιμάτε για αυτό;

Μ.Φ. Είμαι από τους αναγνώστες που θέλω να συζητήσω για το βιβλίο ΑΦΟΥ το διαβάσω. Διαβάζω τις απόψεις τους όταν έχει τελειώσει το βιβλίο. Όμως, παρακολουθώ αρκετούς φίλους και τα μπλογκ τους και με μια περίεργη διαστροφή, ιδιαίτερα, αυτούς που θεωρώ ότι τα αναγνωστικά μας γούστα διαφέρουν!

Γ.Β. Αντίθετα με τη Μαριάννα διαβάζω απόψεις και πριν την ανάγνωση του βιβλίου, φυσικά μόνο για τίτλους που με ενδιαφέρουν. Κυρίως εστιάζω στις «ερασιτεχνικές». Αυτές δηλαδή των απλών αναγνωστών, όπως είμαστε εμείς. Σπάνια θα διαβάσω κριτική επαγγελματία βιβλιοκριτικού. Όπως και να έχει όμως, δεν επηρεάζομαι ποτέ από τις διάφορες γνώμες που μπορεί να κυκλοφορούν. Πάντα επιδιώκω να έχω προσωπική άποψη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα διαβάσω κάποιο βιβλίο για το οποίο έχουν ειπωθεί αρνητικά σχόλια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύεται ότι οι αναγνώστες διαβάζουν απόψεις/κριτικές στα σάιτ ή στα blog ή χαζεύουν μόνο φωτογραφίες; Και πόσο πρέπει να είναι μια άποψη σε έκταση για να μην κουράζει;

Μ.Φ. Φυσικά και διαβάζουν και γίνονται σε αρκετά γκρουπ ωραιότατες συζητήσεις. Οι απόψεις θα μου άρεσε να είναι σύντομες και να επικεντρώνονται όχι στην περίληψη του βιβλίου αλλά στα χαρακτηριστικά του (δομή των χαρακτήρων, τρόπος αφήγησης) και να απαντούν στο ουσιαστικό ερώτημα: Γιατί πρέπει να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Έχω πετύχει κριτική νουβέλας που η έκταση της ήταν λίγο μικρότερη από το ίδιο το λογοτεχνικό κείμενο και ένιωσα ότι ο αρθρογράφος μου ... ξαναείπε την ιστορία με ... άλλα λόγια!

Γ.Β. Δε θα μπορούσε να έχει περισσότερο δίκιο η Μαριάννα σε αυτό που είπε. Συναντάμε πολύ συχνά μακροσκελή κείμενα τα οποία όχι μόνο δε μας προσφέρουν ουσιαστική πληροφόρηση για το βιβλίο, αλλά και καταστρέφουν την «έκπληξη» αποκαλύπτοντας επακριβώς βασικά σημεία της πλοκής. Τα λεγόμενα “spoilers” έχουν καταντήσει μάστιγα πλέον. Και τα μακροσκελή κείμενα είναι χώρος που ευδοκιμεί το “spoil”. Ως εκ τούτου, σύντομα κείμενα, περιεκτικά, τα οποία δίνουν πληροφορία για τη γραφή, τη δομή και τους χαρακτήρες, είναι για μένα προτιμότερα και ασφαλέστερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν διαβάζεται ένα βιβλίο ταυτίζεστε με τους ήρωες ή το αντιμετωπίζεται από την κλειδαρότρυπα;

Γ.Β. Ωωω… έχει τύχει να ταυτιστώ αρκετές φορές. Τσατίζομαι, λυπάμαι, χαίρομαι, ντρέπομαι… Όσο πιο πολύ μου αρέσει ένα βιβλίο, τόσο πιο πολύ πιάνω τον εαυτό μου να «ενσωματώνεται» σε αυτό. Τα βιβλία τα οποία με έχουν απορροφήσει με αυτόν τον τρόπο, είναι εκείνα τα οποία δεν θα χάσουν ποτέ τη θέση τους στην καρδιά και τη βιβλιοθήκη μου.

Μ.Φ. Αν ταυτιστώ με κάποιον ήρωα τότε το βιβλίο θα λάβει από εμένα 5/5. Εκτός από την πλοκή και το κτίσιμο των χαρακτήρων, για μένα είναι σημαντική και η λογοτεχνικότητα του κειμένου. Πολλοί έχουν να διηγηθούν μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Πόσοι όμως καταφέρνουν να το κάνουν επιτυχώς; Βιβλία που δεν με οδηγούν στο ερώτημα «τι θα έκανα εγώ στη θέση του», συνήθως δε μου αρέσουν πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποίηση διαβάζετε; Πιστεύετε ότι για να διαβάσουν οι αναγνώστες ποίηση, πρέπει να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία, πχ από το σχολείο;

Γ.Β. Δυστυχώς ελάχιστη πλέον. Και λέω δυστυχώς γιατί κάποτε διάβαζα και έγραφα, εξωτερικεύοντας έτσι πολλά από τα συναισθήματά μου. Πλέον δε νοιώθω αυτή την ανάγκη κι απέχω. Η ποίηση θεωρώ είναι κάτι που το έχουμε όλοι μέσα μας. Απλά όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας, έτσι κι αυτή χρειάζεται να την «εξασκήσουμε». Όσο πιο νωρίς τη «βρούμε» μέσα μας, τόσο πιο πολύ θα την αγαπήσουμε. Νομίζω ότι το σπίτι κι ο στενός μας οικογενειακός κύκλος, είναι το σημείο εκκίνησης και γι’ αυτό και σε δεύτερο χρόνο το σχολείο.

Μ.Φ. Ναι, συμφωνώ απόλυτα με τη Γιώτα, διαβάζω αρκετή ποίηση και ναι, θέλει εκπαίδευση από το σχολείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι αυτό που πρέπει να έχει ένα βιβλίο για να είναι εξαιρετικό για εσάς; Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που είπατε το λατρεύω γιατί…

Μ.Φ. Η λογοτεχνικότητα της αφήγησης και η μαεστρία στην εξέλιξη της πλοκής και τους χαρακτήρες των ηρώων. Λίγο πριν αρχίσει η παγκόσμια περιπέτεια με τον COVID-19 διάβασα το «Περί τυφλότητος» του Saramago. Το λάτρεψα για τον τρόπο που ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία.

Γ.Β. Μμμμ… δεν είναι ένα, είναι αρκετά. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω ένα θα έλεγα ότι είναι το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», γιατί με συνεπήρε με τις περιγραφές του βάλτου και γιατί ένοιωσα σα να έβλεπα ντοκιμαντέρ του Ζακ-Υβ Κουστώ!
Και η απάντηση στο πρώτο σκέλος της ερώτησης σου Παρασκευή είναι αυτό ακριβώς: Το να με συνεπάρει. Να ταυτιστώ και να χαθώ μέσα στις σελίδες του. Αυτό για μένα είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρακολουθώ κάθε Κυριακή μία εκπομπή για βιβλία, λέγεται το Βιβλιοβούλιο και είναι στο κανάλι της Βουλής. Παρακολουθείται τέτοιες εκπομπές και αν ναι υπάρχει κάποια που σας αρέσει ή σας άρεσε; Θα θέλατε να υπάρχουν περισσότερες τέτοιες εκπομπές;

Μ.Φ. Λατρεύω το ραδιόφωνο και τα τελευταία 15-20 χρόνια δε παρακολουθώ καθόλου τηλεόραση. Από τις ραδιοφωνικές εκπομπές που μου άρεσαν πολύ, αλλά δυστυχώς δε συνεχίζεται πια, είναι το Διαβάζοντας της Κατερίνας Μαλακατέ στο Amagi Radio.

Γ.Β. Γενικά δεν παρακολουθώ τηλεόραση. Πέρα από ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ για τη φύση και τα ζώα, δεν θα κάτσω μπροστά στην τηλεόραση για τίποτα άλλο. Στο internet μόνο παρακολουθώ κάποιες σελίδες και blog αλλά όχι πολύ φανατικά. Γενικότερα δεν είμαι άνθρωπος της συνήθειας και δεν έχω «στέκια» κανενός είδους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να μου περιγράψετε μία ημέρα σας, όσον αφορά το βιβλίο και τις δραστηριότητες σας; Αλήθεια δραστηριοποιείστε και σε κάτι άλλο, που δεν γνωρίζουμε γύρω από το βιβλίο;

Μ.Φ. Εργάζομαι πολλές ώρες την ημέρα και πάντα κουβαλάω μαζί μου τον «κολλητό» μου, το βιβλίο. Περισσότερη ηρεμία και συγκέντρωση έχω πολύ νωρίς το πρωί και είναι οι ώρες που μου αρέσει να διαβάζω. Πολλές φορές διαβάζω ταυτόχρονα και δεύτερο ή και τρίτο βιβλίο. Με βοηθάει πολύ να απεμπλακώ από τη φόρτιση ή την αγανάκτηση κάποιες φορές που μου προκαλεί κάποιο ανάγνωσμα.
Συνεργάζομαι ως συντάκτρια του πολιτιστικού και ειδησιογραφικού portal της Θεσσαλονίκης: www.city.portal.gr και του βιβλιοφιλικού blog: vivliosimeia.blogspot.com. Συμμετέχω σε αρκετές λέσχες ανάγνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Γ.Β. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, διαβάζω αρκετές ώρες την ημέρα αλλά κυρίως το βράδυ. Τώρα, στις μέρες του Κορωνοϊού, το αναγνωστικό μου πρόγραμμα έχει γίνει λίγο άνω κάτω, μιας κι ενώ έχω όρεξη για διάβασμα, δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ. Απ’ ότι μαθαίνω από φίλους, είναι γενικό το κακό. Εκτός από τα ΒΙΒΛΙΟγραφικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφω και στο βιβλιοφιλικό Blog Βιβλιοσημεία ( vivliosimeia.blogspot.com).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας έχει τύχει να αγχωθείτε λόγω φόρτου εργασίας, λόγω πολλών αδιάβαστων που πρέπει να γράψετε απόψεις, γιατί όλο αυτό είναι η αγαπημένη μας συνήθεια , που έχει γίνει λατρεία.

Γ.Β. Να το θέσω διαφορετικά… Άγχος είναι το μεσαίο μου όνομα! Χαχαχα! Όχι αστειεύομαι. Αγχώνομαι για πολλά αλλά όχι για το διάβασμα. Επειδή σε γενικές γραμμές διαβάζω πολύ και γρήγορα, δεν μου μένουν εκκρεμότητες στις «υποχρεώσεις» μου. Τις τελευταίες εβδομάδες έχω μείνει βέβαια λίγο πίσω, αλλά θα ξαναβρώ τους ρυθμούς μου σύντομα πιστεύω.

Μ.Φ. Στην αρχή, ως «νεοφώτιστη», έλεγα «ναι» σε κάθε βιβλίο για να γράψω άποψη. Αυτό με άγχωσε, κάποια στιγμή, πολύ και σε συνδυασμό με το πολύ απαιτητικό μου πρόγραμμα έκανε την κατάσταση αφόρητη. Τώρα, νομίζω, ότι έμαθα να διαχειρίζομαι καλύτερα το χρόνο μου και να βάζω αναγνωστικές προτεραιότητες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας, για να απολαμβάνουν το διάβασμα τους;

Γ.Β. Το διάβασμα είναι ανάγκη, ξεκούραση, χαλάρωση, απόλαυση και τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητά μας. Είμαστε μόνο εμείς και το αγαπημένο μας βιβλίο. Μόνο έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Αν αλλάξει ο τρόπος που το «κοιτάμε» κι αρχίσουμε να το θεωρούμε τρόπο αυτοπροβολής και παρουσίας μας στις ομάδες, τότε χάνουμε τα οφέλη που αυτό μας προσφέρει.

Μ.Φ. Και να συμπληρώσω: Να διαβάζουν το είδος των βιβλίων που τους αρέσει χωρίς ενοχές.

Σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας!

Γ.Β./Μ.Φ. Εμείς ευχαριστούμε για τις όμορφες και ουσιαστικές ερωτήσεις. Καλή επιτυχία στους σκοπούς σου!

Εύχομαι να απολαύσετε και εσείς την συζήτηση μας!

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ