ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ

ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY την συγγραφέα Ήρα Βλάχου με αφορμή το βιβλίο της Η Αλλαγή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα.

ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ

Καλώς ήρθατε στο Love book diary και σας συγχαίρω για το νέο εκδοτικό σας σπίτι!

Καλησπέρα, ευχαριστώ πάρα πολύ, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που είμαι πλέον στα 24 γράμματα και κάνουμε αυτή τη συνέντευξη που μήνες πριν κανονίζαμε!

Μόνο οι αλλαγές  μας εξελίσσουν, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, μας πηγαίνουν παραπέρα!!


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο ήταν το έναυσμα να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και τον χώρο της λογοτεχνίας;

Από παιδί λάτρευα τα βιβλία, διάβαζα μανιωδώς! Αγαπημένη μου ήταν η Πηνελόπη Δέλτα. Η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου αβίαστα και φυσικά, σαν να έπρεπε να γίνει. Το έναυσμα ήταν η σύλληψη της ιδέας και μετά, το αποτύπωμά της στο χαρτί, ήταν επιτακτική ανάγκη!


ΕΡΩΤΗΣΗ: Το θέμα του βιβλίου σας είναι ιδιαίτερο, τι σας έκανε να θέλετε να γράψετε ένα βιβλίο για τη Διαταραχή ταυτότητας φύλου;

Ήθελα το βιβλίο μου να έχει ένα ιδιαίτερο θέμα. Δεν ξέρω πώς μου είχε έρθει στο μυαλό η ιδέα, μπορεί κάτι να είχα διαβάσει ή να είχα δει στην τηλεόραση. Όμως - μετά από τα πολλά “πώς το σκέφτηκες;” που άκουγα από γνωστούς και φίλους και φιλοσοφώντας το λίγο παραπάνω - κατάλαβα ότι αυτό που μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα της αλλαγής φύλου, ήταν η ίδια η αλλαγή. Η ριζική αλλαγή που μια μικρή ομάδα ανθρώπων είναι διατεθειμένη να κάνει κι εμείς διστάζουμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στη ζωή μας που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.

ΕΡΒΤΗΣΗ: Το όνομα της πρωταγωνίστριας είναι “Ευτυχία” και το μαγαζί που δούλεψε μετά ο Αντώνης “Φλόγα”. Θα θέλατε να μας πείτε γιατί διαλέξατε αυτά τα ονόματα; Τι θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες;

Χαίρομαι πολύ που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση! Μου αρέσουν πολύ τα ιδιαίτερα, τα σπάνια ονόματα, αλλά κυρίως μου αρέσει τα ονόματα να έχουν κάποιο συμβολισμό.
Ονόμασα την πρωταγωνίστρια “Ευτυχία” γιατί έψαχνε την ευτυχία στη ζωή της. Μετά την αλλαγή φύλου, δεν θεώρησα απαραίτητο να της δώσω το όνομα Ευτύχης, αφού πλέον είχε βρει τον δρόμο της.
Όσο για την “Φλόγα” είναι η φλόγα που έχουμε όλοι μέσα μας. Είναι μια μικρή σπίθα και είναι στο χέρι μας το αν θα γίνει φωτιά για να μας ζεστάνει ή για να μας κάψει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι η κοινωνία μας είναι προχωρημένη, ώστε να δέχεται όλους τους ανθρώπους με τις ιδιαιτερότητες τους στον κύκλο της;

Η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη, τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεν είναι περίεργο αυτό. Η διαφορετικότητα κάνει εντύπωση, προβληματίζει, δεν προτιμάται.
Ήταν ένα βράδυ θυμάμαι που, ενώ ήμουν έτοιμη να βγω από το σπίτι, το μάτι μου έπεσε σε μια ταινία στην τηλεόραση, δυστυχώς ακόμα δεν ξέρω ποια ήταν, ήταν εποχής, μπορεί να είναι και γνωστή – της αξίζει να είναι. Ήταν μια μάνα που περπατούσε στον δρόμο με τον μικρό της γιο. Το παιδί είχε τα πόδια του εγκλωβισμένα μέσα σε κάτι σίδερα, προφανώς γιατί δεν μπορούσε να περπατήσει αλλιώς. Η μητέρα με το παιδί, κατά την διαδρομή τους, έβλεπαν τον κόσμο να τους κοιτάει έντονα, αποδοκιμαστικά. Τότε η μητέρα έσκυψε και είπε στο γιο της: “ Ο Θεός μας έπλασε όλους διαφορετικούς. Αν ήθελε να μας κάνει όλους ίδιους, τότε να είσαι σίγουρος πως όλοι θα είχαμε  σιδερένια πόδια.” Οι φράσεις αυτές με στιγμάτισαν. Η κοινωνία μας είναι γεμάτη με διαφορετικούς ανθρώπους και ο καθένας απ' αυτούς έχει και κάτι να μας διδάξει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας για να μπορέσουν τα παιδιά με τη συγκεκριμένη διαταραχή να προχωρήσουν και να κοινωνικοποιηθούν;

Ο ρόλος της οικογένειας είναι ο πιο σημαντικός, είναι ο πρωταγωνιστικός. Ένας γονιός μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες καταστάσεις και καλείται να τις φέρει όλες εις πέρας για το καλό του παιδιού του. Κύριο μέλημα του γονιού είναι η υγεία του παιδιού του. Η σωματική και η ψυχική. Δεν λέω ότι αυτό επιτυγχάνεται εύκολα και απλά... λέω πως ο άνθρωπος, όταν γίνεται γονιός, προικίζεται με τη δύναμη ενός σούπερ-ήρωα. Μπορεί να μετακινήσει βουνά , μπορεί να βάλει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα για το καλό του παιδιού του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κοινωνικός σχολιασμός αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο;

Ο κοινωνικός σχολιασμός αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο από καταβολής κόσμου. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι λίγο πολύ έχουμε γευτεί αυτήν την τροφή...! Νόστιμη, αλλά ανθυγιεινή. Χαλάει το δέρμα της ψυχής, το γερνάει. Όταν πιάνω τον εαυτό μου να σχολιάζει αρνητικά κάποιον άλλον που στην ουσία δεν με έχει ενοχλήσει, τότε αρχίζω να ψάχνω μέσα μου τι είναι αυτό που μου λείπει ή τι θέλω να ξεχάσω και με βάζω σε μια τέτοια διαδικασία.


ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αλλαγή μικρή ή μεγάλη ανοίγει την πόρτα σε κάτι καινούργιο;

Μόνο η αλλαγή ανοίγει την πόρτα σε κάτι καινούργιο. Άλλωστε τα πάντα γύρω μας αλλάζουν κι αν δεν αλλάξουμε εμείς αυτό που θέλουμε, τότε η αλλαγή θα γίνει ερήμην μας.
Το καινούργιο μπορεί να μην είναι απαραίτητα κάτι καλό. Το πλήρωμα του χρόνου όμως πάντα δείχνει πως , όποια κι αν ήταν η αλλαγή, έγινε για καλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θίγετε στο βιβλίο δύο εξίσου σημαντικά θέματα την ενδοοικογενειακή βία και τα ναρκωτικά. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια γι' αυτό;

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα θέμα που με συγκλονίζει, με στενοχωρεί. Συνηθίζουμε να λέμε πως τα παιδιά είναι αθώα. Πόσο αθώο όμως είναι ένα παιδί που έχει ζήσει την σωματική και ψυχολογική βία μέσα στο ίδιο του το σπίτι;
Ο ήρωας του βιβλίου μου, αυτός που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, δεν κατάφερε να κάνει την αλλαγή. Έπρεπε να επέμβει η μοίρα, έτσι όπως πιστεύω ότι γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις.
Τα ναρκωτικά είναι εξάρτηση. Συνηθίζουμε να αποδοκιμάζουμε τους τοξικομανείς, ξεχνώντας ότι όλοι μας έχουμε από μία τουλάχιστον εξάρτηση, μεγάλη ή μικρή. Εξάρτηση από το φαγητό, το γλυκό, από την κακή συνήθεια του καπνίσματος.
Ο ήρωας του βιβλίου μου ο οποίος είναι εξαρτημένος από τα ναρκωτικά, είχε την ευκαιρία να κάνει την αλλαγή στη ζωή του. Όποια εξάρτηση κι αν έχουμε, όταν η ευκαιρία της αλλαγής έρχεται μπροστά μας, όταν έχει φορέσει για χάρη μας τα καλά της ρούχα και το πιο αστραφτερό της χαμόγελο, όταν έχει ανοίξει τα χέρια της και μας καλεί, θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι ποινικό αδίκημα το να της κλείσουμε την πόρτα! Της χαμογελάμε κι εμείς. Και παραμερίζουμε για να μπει στο σπίτι της ζωής μας!

Η άποψη μου για το βιβλίο

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο σημαντική είναι η φιλία για τους ήρωες σας και γενικά για τους ανθρώπους;

Η αγνή φιλία, είναι θείο δώρο. Η φιλία αυτή, που δεν χρειάζεται να μιλήσεις στον άλλον, δεν χρειάζεται να του πεις πως νιώθεις, γιατί ο φίλος θα το έχει καταλάβει με μια ματιά. Αυτή την φιλία προσπάθησα να αποτυπώσω στο βιβλίο μου. Μια φιλία που δεν έχει ανάγκη από διευκρινιστικές ερωτήσεις, που υπάρχει ακόμα κι αν τα μέλη της έχουν χάσει επαφή, ακόμα κι αν έχουν παρεξηγηθεί. Αυτή η φιλία δεν κερδίζεται. Μόνο χτίζεται. Σιγά σιγά. Δεν αποκτιέται εύκολα. Γι' αυτό και της άξιζε να γίνει βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη που θα πάρει και θα διαβάσει το βιβλίο σας;

Τη σημασία της αλλαγής. Όχι βέβαια την αλλαγή που έκανε η ηρωίδα, αυτή την αλλαγή δεν μπορούμε να την κάνουμε όλοι! Μπορούμε όμως να αλλάξουμε ό,τι μας ενοχλεί μέσα μας και γύρω μας. Κι επίσης να δεχόμαστε τις αλλαγές που μπορεί να κάνει κάποιος άλλος. Να μην κριτικάρουμε, να μην τον κατακεραυνώνουμε με λέξεις που πονούν. Γιατί είναι μερικές αλλαγές που χρειάζονται δύναμη και τόλμη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει περισσότερο και γιατί;

Ένα βιβλίο που για μένα ξεχώρισε μέσα στα τελευταία χρόνια είναι “Το ρ της ερωμένης” της Ειρήνης Βαρδάκη. Το έχω διαβάσει δυο φορές κι ευχαρίστως θα το ξαναδιάβαζα! Ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής της με συνεπαίρνει!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι η ανάγνωση για εσάς;

Ταξίδια, τι άλλο; Οι χαρακτήρες των βιβλίων είναι καινούργιοι άνθρωποι που μπαίνουν στη ζωή μου. Με άλλους δένομαι, με άλλους θυμώνω, άλλους τους δικαιολογώ και σε άλλους βρίσκω κομμάτια του εαυτού μου. Η ανάγνωση είναι μαγεία και πάντα προσπαθώ να βρω χρόνο να διαβάσω ένα βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε και σας άρεσε πάρα πολύ;

“Οι δρόμοι της λήθης” της Χριστίνας Ζέμπη. Ήταν καθηλωτικό με εξαιρετική πλοκή, ιδιαίτερους χαρακτήρες κι ένα τέλος τόσο ρεαλιστικό, μια πραγματική έμπνευση για όσους το διαβάσουν! Μου κράτησε ωραία συντροφιά και με δίδαξε.

Η Αλλαγή
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε ενεργή στα social media, τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο;

Δεν μπορώ να πω πως είναι κάτι που δεν μου αρέσει. Τα social media έχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας, μπορούμε πια να κάνουμε τα πάντα μέσω αυτών και είναι στο χέρι του καθενός το πώς θα διαχειριστεί αυτή την απεριόριστη ελευθερία. Προσωπικά προσπαθώ να τα έχω στη ζωή μου “τόσο όσο”. Λατρεύω τις βιβλίο – ομάδες που δεν είναι και πάρα πολύς καιρός που τις έχω ανακαλύψει! Μ' αρέσουν οι διαδικτυακές φιλίες μεταξύ των αναγνωστών και το ότι μαθαίνω για καινούργια βιβλία που διαφορετικά ίσως και να μην τα είχα ανακαλύψει.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε αυτούς που τολμούν, τι θα θέλατε να τους πείτε;

Συγχαρητήρια! Για πολλούς από εμάς, η τόλμη είναι άπιαστο όνειρο. Οι άνθρωποι που τολμούν είναι έμπνευση για όλους εμάς, είναι σύγχρονοι ήρωες. Το βιβλίο μου περιγράφει μια ακραία αλλαγή, μια αλλαγή που δεν μπορούν να την κάνουν όλοι, όμως μια αλλαγή που δεν παύει να θέλει τόλμη. Ας έχουμε στο μυαλό μας αυτούς που τολμούν την επόμενη φορά που η θάλασσα της καθημερινότητάς μας κάνει λίγα κύματα και ας κολυμπήσουμε με θάρρος και τόλμη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε παιδαγωγός και θα ήθελα να μου πείτε από την επαφή σας με τους νέους ανθρώπους τι μηνύματα παίρνετε για την διαφορετικότητα και τι κάνετε εσείς γι' αυτό;

Λόγω της ειδικότητάς μου, ασχολούμαι με μικρά παιδιά. Παρατηρώ όμως ότι τα παιδιά, ακόμα και σε αυτές τις μικρές ηλικίες, είναι άριστοι παρατηρητές της διαφορετικότητας και οι πιο ειλικρινείς κριτές της! Προσπαθώ να τους μάθω πως η διαφορετικότητα είναι κάτι καλό, ότι αν ήμασταν όλοι ίδιοι θα φορούσαμε ίδια ρούχα, αφού θα είχαμε τα ίδια γούστα και ότι θα λέγαμε τα ίδια πράγματα, αφού θα μοιάζαμε... Προσπαθώ να τους μάθω ότι ο ήλιος και η βροχή είναι δυο στοιχεία άκρως αντίθετα, όμως μαζί φτιάχνουν τα λουλούδια.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση που είχαμε.

Ευχαριστώ πολύ εγώ για την πρόσκληση και την ωραία συνέντευξη!

Εύχομαι να απολαύσετε και εσείς την όμορφη συζήτηση μας!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Η ΑΛΛΑΓΗ
Η δημοσιογράφος χτύπησε βιαστικά το κουδούνι.
“Συγνώμη που άργησα, δεν έβρισκα το σπίτι”, είπε στον άντρα που άνοιξε την πόρτα.
“Δεν πειράζει, δεσποινίς μου, περάστε. Σας είπα και από το τηλέφωνο ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τη συνέντευξη μέσω skype”.
“Ήθελα να σας δω από κοντά…”
“Όλοι θέλουν να με δουν από κοντά”, είπε ο άντρας χαμογελώντας.
“Ακόμα κι αυτοί που με χλευάζουν, θέλουν να με δουν από κοντά… να πω στη σύζυγο να μας φτιάξει δυο καφεδάκια;”
“Είναι εδώ η σύζυγος;”
“Δε με αφήνει ποτέ μόνο μου με νεαρές κυρίες. Με ζηλεύει πολύ και όχι άδικα, συνέχισε ο άντρας ευδιάθετα, “άλλωστε, όπως βλέπετε, και η φύση αλλά κυρίως η επιστήμη, έχει κάνει
θαύματα πάνω μου!”
“Θα ήθελα να κάνω και σε εκείνη δυο ερωτήσεις, αλλά πρώτα θέλω να μιλήσω μαζί σας. Να μου πείτε τα πάντα! Και κυρίως, πώς αποφασίσατε να κάνετε μια τέτοια αλλαγή…”
“Όλα θα σας τα πω… πρώτα όμως, θα ήθελα να πω στον κόσμο να αλλάζει. Να αλλάζει την εμφάνισή του, να αλλάζει το μέσα του.
Βέβαια, δεν μπορούν να κάνουν όλοι τη δική μου αλλαγή”, τόνισε ο άντρας γελώντας, “αλλά όλοι μπορούμε να αλλάζουμε. Να αλλάζουμε απόψεις, συναισθήματα, να αλλάζουμε το σωστό
με το λάθος και το λάθος με το σωστό. Μόνο οι αλλαγές μάς εξελίσσουν, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, μας πηγαίνουν παραπέρα”, είπε στο τέλος και άρχισε να ξετυλίγει το νήμα της ζωής του.

ΣΕΙΡΑ:ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (αρ. σειράς 134)
Τίτλος: Η Αλλαγή
Συγγραφέας: Ήρα Βλάχου
Τόπος και Χρονολογία  έκδοσης: Αθήνα, Φεβρουάριος 2020
ISBN: 978-618-54239-26
Σελίδες: 232
ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ   ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ →Εκδόσεις 24 γράμματα
και ONLINE https://24grammata.com/product/5454/
καθώς και τηλεφωνικά στο 210 612 70 74 / αντικαταβολή / ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Η ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει και εργάζεται ως παιδαγωγός. Η αλλαγή είναι το πρώτο της βιβλίο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ