ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Love Book Diary έναν ευγενικότατο, με φοβερό χιούμορ αναγνώστη και πάρα πολύ συνεργάσιμο και φυσικά πάνω από όλα με άποψη!

 Καλώς ήρθες στο Love Book Diary Αλέξανδρε!



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ



Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας πες μας δυο λόγια για εσένα Πρόεδρε?

Είμαι ο Αλέξανδρος Λαλιώτης, είμαι αριστερόχειρας, είμαι περήφανος που γνωρίζω τι είναι το κονσίλερ και τα κρουαζέ ρούχα και όνειρό μου είναι να καταφέρω να αλλάξω την κλασσική ερώτηση που δέχομαι όταν συστήνομαι: “Έχεις καμία σχέση με το γνωστό Λαλιώτη;“.

Ξεκινάμε αγαπητέ μου με κλασικές ερωτήσεις που δεν μπορώ να τις αποφύγω!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι η ανάγνωση και το βιβλίο για εσένα?

Η ανάγνωση είναι μια μεγάλη φυγή και το βιβλίο ένα γρήγορο και ασφαλές μεταφορικό μέσο. Πολλές φορές με ενοχλεί η πραγματικότητα που ζω, οπότε τι πιο συναρπαστικό τη μια εβδομάδα να κυνηγάς κατά συρροή δολοφόνους στο Όσλο, την επόμενη εβδομάδα να είσαι Χόμπιτ του Σάιρ, μετά να φιλοσοφείς για το γέλιο σε μια βιβλιοθήκη – λαβύρινθο ενός μοναστηριού των Βενεδικτίνων και τελικά να καταλήγεις να τρως αγριογούρουνα και να κοπανάς Ρωμαίους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε ξεκίνησε το αναγνωστικό σου ταξίδι και ποιο ήταν το βιβλίο που σε συγκλόνισε για να αγαπήσεις τη Λογοτεχνία? Δέχομαι και απαντήσεις όπως είναι Ο μικρός ήρωας ή Μπλέκ .

Η σχέση μου με τα βιβλία ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, κάτι που επιβεβαιώνει και η μητέρα μου, την οποία πήρα και τηλέφωνο έτσι ώστε να μπορέσω να απαντήσω όσο πιο ειλικρινά γινόταν στην ερώτηση! Οπότε φαντάζομαι, καλύτερα να με έντυναν παρά να μου αγόραζαν βιβλία!
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δύο είναι τα βιβλία που θυμάμαι: α) Τα Ξύλινα Σπαθιά του Παντελή Καλλιότσου, ένα πολυταλαιπωρημένο αντίτυπο που το έχω ακόμα και για λόγους εγωισμού (και τσιγκουνιάς!) το κρατάω και δεν το αντικαθιστώ με ένα πιο καινούργιο και β) τις (καταπληκτικές) περιπέτειες του Τάκη Τσίμπου από την Παστούπολη της Λέα Σμούλντερς, μια σειρά βιβλίων εφάμιλλων του Χάρι Πότερ, από τα οποία δεν έχω πλέον κανένα και τώρα για να τα αποκτήσω ξανά πρέπει να καταξοδευτώ! (40 - 45 ευρώ το ένα τα βρίσκω στα παλαιοβιβλιοπωλεία!)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Α good day is a good day. A bad day is a good story. Μπορείς να μου το συνδυάσεις με τη Λογοτεχνία αυτό?

Το συγκεκριμένο ρητό έχει και συνέχεια :

Quotes A good day is a good day, a bad day is a good story (met ...
A GOOD DAY...

Εγώ όμως το τελευταίο κομμάτι δεν το είχα υπόψη μου και έτσι ενώ οι περισσότεροι εντυπωσιάζονται με το θετικό μήνυμα του τσιτάτου, για μένα σημαίνει κάτι διαφορετικό: Συνήθως μια καλή μέρα δεν προκαλεί κάποια έντονη αντίδραση, ενώ μια κακή μέρα…

Για σκεφτείτε:

Α) - Πώς ήταν η μέρα σου; - Καλή. (Τέλος της συζήτησης)

Β) –Πώς ήταν η μέρα σου; - Άκου να σου πω τι έπαθα σήμερα!!! (Τρεις ώρες κουβέντα!)

Όσον αφορά τη Λογοτεχνία, δεν χρειάζεται να μακρηγορήσω… Δείτε απλά πόσο μεγάλος ντόρος γίνεται από σχόλια όταν κάποιος καλοπροαίρετα ή μη ανεβάζει μια ανάρτηση «θάβοντας» ένα βιβλίο που διάβασε!!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα σου ομολογήσω ότι δεν έχω διαβάσει Καρρίζι και ντρέπομαι για αυτό, γιατί μιλάμε μαζί και νιώθω ήδη άσχημα …… ευελπιστώ στην κατανόηση σου. Θέλω να μου πεις, γιατί να διαβάσει κάποιος τον συγκεκριμένο συγγραφέα….. περιμένω να με πείσεις.

Ντροπή σου!! Τέλος πάντων…

Στην τρυφερή περίοδο της εφηβείας πήγα μαζί με ένα φίλο μου στον κινηματογράφο και είδα το Se7en. Στη συνέχεια θυμάμαι ότι για τουλάχιστον 6 ώρες καθόμασταν και αναλύαμε αυτό που είχαμε δει. Ήταν και είναι για μένα η ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΤΑΙΝΊΑ ΠΟΥ ΈΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΈ!! Η θεοσκότεινη ατμόσφαιρά της, οι πολύπαθοι χαρακτήρες της και ΑΥΤΌ ΤΟ ΦΙΝΆΛΕ της!!
Από τότε την έχω δει άλλες 30 φορές και ΚΆΘΕ ΦΟΡΆ ανακαλύπτω και κάτι διαφορετικό!
Στον Καρρίζι, λοιπόν, και στα βιβλία του, ανακάλυψα το Se7en σε έντυπη μορφή και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. (Είμαι σίγουρος ότι σε έπεισα, επειδή γνωρίζω ότι σου αρέσει και εσένα πολύ η συγκεκριμένη ταινία!!)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με το χέρι στην καρδιά πόσο πολύ αγαπάς τον Καρριζι για να κάνεις και ομάδα και τι είναι αυτό που προσφέρει ? Γνωρίζει ο Ντονάτο ότι έχεις κάνει στο facebook ομάδα για αυτόν …. Ζήτω ο Καρρίζι!

Πριν δύο χρόνια όταν γράφτηκα μέλος στην πρώτη ομάδα βιβλίων, θυμάμαι ότι η αρχική (to know us better) μου ανάρτηση ήταν: “Καλησπέρα σας! DONATO CARRISI!” Φαίνεται πως το συγκεκριμένο ποστ το ανάρτησα ουκ ολίγες φορές, οπότε βαφτίστηκα ως Καρριζικός. Φτιάχνοντας πέρσι τη λεγόμενη Καρριζοομάδα (  Fan Club Donato Carrisi Greece για να βλογήσουμε και τα γένια μας τώρα που είναι και πολλά λόγω καραντίνας!!) είδα ότι υπάρχουν και αρκετοί άλλοι σαν και εμένα οπότε οι λεγόμενοι πλέον Καρριζικοί αποτελούν μια πραγματικότητα!
Ένας από αυτούς τους 458 είναι και ο ίδιος ο Ντονάτο, ο οποίος μετέχει αρκετές φορές αντιδρώντας στις διάφορες αναρτήσεις!! (Ελπίζω να μη χρησιμοποιεί google translate για να βλέπει τι ανεβάζουμε!!)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έχεις μάθει μέσα από τον αγαπημένο σου συγγραφέα? Είχες κοινοποιήσει ένα ποστ που έγραφε… Αυτό που βλάπτει σοβαρά την υγεία των σωστά σκεπτόμενων ανθρώπων είναι πάνω από όλα η ελευθερία των άλλων… Καρρίζι! Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

Έχω μάθει ότι είναι δύο φορές παντρεμένος. Με την πρώτη του γυναίκα, η οποία παρεμπιπτόντως ήταν η κόρη του Gavello με τα κοσμήματα, παντρεύτηκαν στην Ελλάδα και έχουν ένα γιο, ο οποίος ξέρει και ελληνικά, ενώ η δεύτερη του γυναίκα είναι έγκυος και ότι και ο ίδιος αγωνιά πολύ στο θέμα του κορωνοϊού!! 
Όχι εντάξει, έχω μάθει πάρα πολλά από αυτόν, μιας και τα βιβλία του είναι γεμάτα από σοφά ρητά. Επειδή όμως πιστεύω ότι όλοι μας μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά διαβάζοντας Carrisi, ας διαβάσουμε ένα βιβλίο του και ας αναλογιστούμε όταν το τελειώσουμε τι μηνύματα αποκομίσαμε από αυτό!
Το συγκεκριμένο τσιτάτο είναι από ένα βιβλίο του που δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (“La donna dei fiori di carta” ο τίτλος του) και το σκεφτόμουν πολύ έντονα αυτές τις μέρες που όλος ο πλανήτης υποφέρει. Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί ωχαδερφιστές, οι οποίοι είτε σουλατσάρουν
αμέριμνα αψηφώντας την καραντίνα, είτε ακόμη χειρότερα που εκμεταλλεύονται την ελευθερία που τους προσφέρει η ανωνυμία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προβάλλουν θεωρίες συνωμοσίας ψάχνοντας για φαντάσματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαστε στον Ιππόδρομο και παρακολουθούμε μία κούρσα. Το πρώτο άλογο είναι φυσικά ο Ντονάτο. Ποιο θα ήταν το δεύτερο και το τρίτο και γιατί?

Το δεύτερο άλογο θα ήταν ο John Connolly, επειδή η σειρά με πρωταγωνιστή τον Τσάρλι Πάρκερ είναι απίστευτα ανατριχιαστική, αγωνιώδης και ανατρεπτική.

Το τρίτο άλογο θα ήταν ο Adrian McKinty και ο επιθεωρητής Sean Duffy του, γιατί αγαπώ οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ιρλανδία και τη βόρεια και τη νότια!


ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ


ΕΡΩΤΗΣΗ: Γίνετε χαμός με το βιβλίο ο Υποβολέας το γνωρίζουμε όλοι οι αναγνώστες , θέλω να μου πεις γιατί. Τι έχει αυτό το βιβλίο που συγκλονίζει?

Βασικά μέχρι πρόσφατα γινόταν χαμός με το εν λόγω βιβλίο για ένα διαφορετικό λόγο από το περιεχόμενό του: Μιας και το βιβλίο είναι εξαντλημένο, υπήρχαν πάρα πολλοί που το έψαχναν στις ομάδες με τα μεταχειρισμένα βιβλία και είτε δεν το έβρισκαν είτε το έβρισκαν σε απαγορευτικές τιμές, ώσπου τελικά το πρόβλημα λύθηκε χάρις σε μια αλυσίδα βιβλιοπωλείων, η οποία βρήκε κάποια αντίτυπα και τα διέθεσε στην αγορά.
Για μένα ο Υποβολέας είναι συγκλονιστικός για δύο λόγους: Τον πρώτο τον ανέφερα πιο πάνω. Η αλά Se7en ατμόσφαιρά του.
Ο άλλος λόγος είναι ένα στοιχείο – χαρακτηριστικό του Καρρίζι που ξεκίνησε με τον Υποβολέα και πλέον είναι διάχυτο σε όλα του τα βιβλία: Το γεγονός ότι το Καλό και το Κακό συνυπάρχουν, μπλέκονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να συνειδητοποιεί ότι τελικά το Καλό δεν έχει πάντοτε θετική χροιά ή το Κακό πάντοτε αρνητική.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος Λογοτεχνίας? Έχουν αλλάξει οι αναγνωστικές σου προτιμήσεις μέσα στο πέρασμα των χρόνων?

Μου αρέσουν πολύ τα ψυχολογικά θρίλερ. Τρελαίνομαι επίσης για τα ιστορικά βιβλία και ειδικά αυτά που διαδραματίζονται σε διαφορετική εποχή από το τρίπτυχο Αρχαία Ελλάδα – Βυζαντινή αυτοκρατορία – Επανάσταση του 1821 που διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας συνεχώς από την Γ’ Δημοτικού μέχρι τη Γ’ Λυκείου. Τελευταία έχω ανακαλύψει και τη λογοτεχνία του Φανταστικού και έχω εκστασιαστεί με το πόσα διαφορετικά στοιχεία εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο είδος!
Φυσικά και αλλάζουν οι αναγνωστικές προτιμήσεις μέσα στο πέρασμα των αιώνων, αλλά όχι δραστικά. Τα 3 μικρά γουρουνάκια ήταν το αγαπημένο μου παραμύθι όταν ήμουν μικρός, για serial killers διαβάζω μέχρι σήμερα!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για να πεις ότι ένα βιβλίο είναι εξαιρετικό τι στοιχεία πρέπει να έχει για εσένα?

Ένα μοναδικό και απλό στοιχείο: Να μην το βαρεθώ διαβάζοντας τις 100 πρώτες σελίδες (ναι, έχω παρατήσει ουκ ολίγα βιβλία!!) και η συνέχειά του να είναι εξίσου αν όχι καλύτερη της αρχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλεις να κάνεις ένα δείπνο για την γιορτή σου , η οποία θα είναι μόνο για τρία άτομα…. Το ένα φυσικά είσαι εσύ…. Ποια θα είναι τα άλλα δύο και γιατί? Οι επιλογές σου θα είναι συγγραφείς ….φυσικά εν ζωή.

Μπορώ να σκεφτώ πολλούς αλλά επειδή η συνέντευξη έχει να κάνει με βιβλία και έντυπο υλικό, το ένα άτομο θα ήταν η Ιωάννα Μπουραζοπούλου. Είναι η αγαπημένη μου Ελληνίδα συγγραφέας και θα την καλούσα με διττό σκοπό, έναν προφανή και έναν υποχθόνιο. Ο προφανής θα ήταν να μιλήσουμε και το έργο της αλλά και για ποικίλα άλλα θέματα, μιας και τη θεωρώ ένα ιδιαίτερα ευφυές άτομο και ο υποχθόνιος λόγος θα ήταν αρχικά να τη ναρκώσω και στη συνέχεια να την κλείσω σε ένα δωμάτιο μέχρι να γράψει γρήγορα το τρίτο βιβλίο της τριλογίας Ο Δράκος της Πρέσπας, μια εκπληκτική σειρά!! (Το δεύτερο μέρος κυκλοφόρησε 5 χρόνια μετά το πρώτο. Βασανιστική η αναμονή!!)
Το δεύτερο άτομο είναι ο Κώστας Καββαθάς, πρώην εκδότης των 4Τροχών. Όλα τα αγοράκια που σήμερα ανήκουν στην ηλικία 35-50 χρονών μεγάλωσαν και επηρεάστηκαν πολύ από τα αυτοκινητιστικά-πολιτικά-κοινωνικά-διπλωματικά κείμενά του, σε σημείο που ακόμη και σήμερα όλοι εμείς που τον ακολουθούμε, να τον αποκαλούμε «Δάσκαλο»!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο βιβλίο έχεις αυτή την στιγμή στο κομοδίνο σου?

Αυτή τη στιγμή στο κομοδίνο μου υπάρχει η Κυνηγός του Χίτλερ της Kate Quinn, η οποία διαβάζεται γρήγορα και ανάλαφρα (για να δούμε πού θα καταλήξει η ιστορία!) και από κάτω υπάρχει το kindle μου, μια τεράστια εφεύρεση [ναι ξέρω, τα βιβλία είναι αλλιώς: τα μυρίζεις τα αισθάνεσαι, αλλά δοκιμάστε να διαβάσετε ένα ebook σε Ε - reader (και προσοχή: όχι σε τάμπλετ!!) και θα με θυμηθείτε!!], στο οποίο έχουν μαζευτεί καμιά 70αριά βιβλία όλα συναρπαστικά και σκέφτομαι την πάντα επίκαιρη και επιστημονική λύση του Αμπεμπαμπλόμ για να επιλέξω ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβαστεί!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν θέλεις να επιλέξεις ένα καινούργιο βιβλίο να διαβάσεις , με ποια κριτήρια το επιλέγεις?

Η σειρά επιλογής είναι η εξής:

A) Κοιτάζω πόσες σελίδες έχει! (Λατρεύω τις κουμούτσες, είναι η λογοτεχνική λόξα μου!!!)

B) Κοιτάζω τα views και τα ratings στο Goodreads. (Έχετε όλοι σας δίκιο που σε αυτό το σημείο δυσφορείτε, καλά να πάθω, ας πρόσεχα!!!)

C) Στέλνω μήνυμα ή διαβάζω κριτικές για να πάρω γνώμη (την οποία και ακολουθώ πιστά!) από ένα πολύ αγαπητό σε όλους μας άτομο των βιβλίο – ομάδων. Για να σας βοηθήσω να καταλάβετε σε ποιο άτομο αναφέρομαι, διαβάζει αστραπιαία, το μικρό της όνομα αποτελείται από 3 γράμματα και τα 3 πρώτα γράμματα του επωνύμου της είναι ίδια με τα 3 πρώτα γράμματα γνωστού πνευστού μουσικού οργάνου!!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να μου πεις αν διαβάζεις απόψεις αναγνωστών, αν παρακολουθείς λογοτεχνικά σαίτ και τι είναι αυτό που σου αρέσει και τι όχι?

Όπως έγραψα και πιο πάνω, διαβάζω και ακολουθώ απόψεις αναγνωστών και ειδικά διαβάζω, με διαστροφική μανία, απόψεις αναγνωστών που κατακρίνουν ένα βιβλίο. Απολαμβάνω τα σχόλια που διαφωνούν με την κριτική και τον ιντερνετικό χαμό που ξεκινάει. Μέχρι που το βαριέμαι όλο αυτό μετά από 3-4 σχόλια και προσπαθώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να τσακωθεί κανείς μιλώντας για βιβλία!!
Αυτό που, όμως, δε μπορώ με τίποτα είναι οι αναρτήσεις του τύπου « Πείτε μου για το Τάδε βιβλίο! Είναι καλό; “ αναφερόμενες σε κάποιο βιβλίο, για το οποίο υπάρχουν τουλάχιστον 100 κριτικές στην ίδια ομάδα! Για όσους και όσες δεν το ξέρουν : Σε όλες τις ομάδες υπάρχει ένα κενό πλαίσιο – banner που γράφει Αναζήτηση! Γράψτε μέσα εκεί το βιβλίο που σας ενδιαφέρει και δείτε τις κριτικές που αναφέρονται σε αυτό!!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν σου έλεγα να διαλέξεις να γίνεις ήρωας σε ένα βιβλίο , ποιο βιβλίο θα επέλεγες και γιατί?

Καθώς μεγαλώνω (ωριμάζω;) αισθάνομαι ότι σιγά σιγά αποκτώ και κάποια κουσούρια που συνοδεύουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Νομίζω το κλασσικό παράδειγμα με τους δύο γέρους του Μάπετ Σόου είναι χαρακτηριστικό. Έτσι λοιπόν, ένας ήρωας που αγάπησα όταν τον πρωτογνώρισα αλλά όσο μεγαλώνω τον λατρεύω είναι ο Φούλιους Ζιζάνιους από την περιπέτεια Νο 6 Η Διχόνοια του Αστερίξ!! (Μεγάλη αγάπη το κόμικ των Γκοσινύ και Ουντερζό, άνετα θα έφτιαχνα μια ομάδα – φαν κλαμπ του Αστερίξ στο Φατσοβιβλίο!!) Όσοι έχετε διαβάσει την εν λόγω περιπέτεια, θα καταλάβετε τι εννοώ. Όσοι δεν την έχετε διαβάσει, δε θα επεκταθώ…

ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΒΆΣΕΤΕ!!
FlyTheNest • View topic - Wednesday 1st February 2017
ΦΟΥΛΙΟΥΣ ΖΙΖΑΝΙΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα έλεγες στους φίλους αναγνώστες μας , για να απολαμβάνουν το αναγνωστικό τους ταξίδι Πρόεδρε?

Είναι πολύ σημαντικό όταν διαβάζουμε, να περνάμε καλά! Δεν αρέσουν όλα τα βιβλία σε όλους τους ανθρώπους! Οπότε, αν σας αρέσει ένα βιβλίο με τίτλο «Το ρηξικέλευθο κοινωνικοπολιτικό Prozess που εκμαυλίζει τα ήθη» ή ένα βιβλίο που έχει τίτλο «Η Πολυάννα μένει σπίτι λόγω καραντίνας», απλά διαβάστε και απολαύστε το! Και αν δείτε ότι δεν το απολαμβάνετε, παρατήστε το! Υπάρχουν εκατομμύρια βιβλία που σας περιμένουν να τα διαβάσετε!!

Σε ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας!

Εγώ ευχαριστώ πολύ, πέρασα πραγματικά υπέροχα!

Να την απολαύσετε αγαπημένοι μου φίλοι!!


Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ