Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ


Τα μεγαλύτερα δράματα παίζονται σε αίθουσες Δικαστηρίου και όχι στα θέατρα και στα βιβλία!

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

H Ετυμηγορία είναι ένα δυνατό, δικαστικό θρίλερ που σε κρατάει σε αφύπνιση μέσα από την εξαιρετική , άκρως αφηγηματική γραφή του Grishman. Από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία ο συγγραφέας σε παρασέρνει μέσα στην ιστορία του βιβλίου και σε κάνει να είσαι ένας αόρατος θεατής, που ζεις με τους πρωταγωνιστές του, αναπνέεις τον ίδιο αέρα, πονάς με τον πόνο τους, διψάς για δικαιοσύνη, αγωνιάς για την επιβολή του νόμου, θέλεις να τους αγγίξεις και να πεις την γνώμη σου, αλλά δεν μπορείς. Τόσο έντονο ήταν το αναγνωστικό μου ταξίδι…!!!

Η Πλοκή είναι γρήγορη, δεν σε κουράζει καθόλου αν και μιλάμε για ένα πυκνογραμμένο βιβλίο 778 σελίδων και αυτό γιατί έχει ρεαλιστικούς διαλόγους, έντονο βάθος χαρακτήρων είτε παίζουν καταλυτικό παράγοντα στην ιστορία μας , είτε όχι. Αν και ο συγγραφέας έχει δηλώσει ότι κάποιες στιγμές γίνετε φλύαρο ,μπορώ να σας ομολογήσω ότι δεν θα ήθελα να αφαιρέσει ούτε μία γραμμή, γιατί μέσα από την κινηματογραφική του γραφή ένιωσα, βίωσα όλο τον κόσμο της δεκαετίας του 80’ σε μία μικρή κωμόπολη του Νότου στην πολιτεία του Μισισιπή.

Η Ιστορία εξάπτει τα πάθη υπέρ και κατά του κατηγορημένου.

Η ιστορία μας ξεκινά με την αρπαγή ενός κοριτσιού 10 ετών από δυο λευκούς άντρες, οι οποίοι το βιάζουν ασύστολα, τον χτυπάνε με μίσος και αν μπορούσαν θα το σκότωναν , όπως σκοτώνουν ένα οικόσιτο ζώο χωρίς τύψεις. Το κοριτσάκι πριν λιποθυμήσει βλέπει όραμα, ότι έρχεται ο πατέρας του και το σώζει. Αυτοί οι δύο άντρες πιάνονται και οδηγούνται στην δικαιοσύνη, όμως ο πατέρας του παιδιού παίρνει τον νόμο στα χέρια του, αλλά το νομικό σύστημα δεν επιτρέπει τέτοια πράγματα. Ο δικηγόρος υπεράσπισης μπορεί να κερδίσει την υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Πολύ δύσκολη υπόθεση αν και είμαι σίγουρη ότι όλοι οι γονείς θα θέλαμε να ευνουχίσουμε, να σκοτώσουμε όποιον ανώμαλο άγγιζε την κόρη μας, όμως το σύστημα είναι αποφασισμένο να τιμωρήσει την πράξη που θεωρούμε αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει καμία συμπάθεια στους βιαστές και ειδικά αν το θύμα είναι παιδί!!!!

Τι αντιμετώπιση θα είχε ένας τέτοιος πατέρας από ένα σώμα ενόρκων αποτελούμενο από απλούς, συνηθισμένους ανθρώπους;;


Ο Τζέικ Μπρίγκανς είναι ένας δικηγόρος του δρόμου, ανήκει στην κατηγορία που δουλεύουν στα χαρακώματα και βοηθούν όσους μπλέκουν με προβλήματα, εκπροσωπεί πάντα ανθρώπους, ποτέ ασφαλιστικές εταιρείες ή τράπεζες. Εδώ αντιμετωπίζει μία πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, γιατί ο πατέρας είναι μαύρος και οι βιαστές λευκοί . Αν ήταν το αντίστροφο, δηλαδή αν ήταν  λευκός και οι βιαστές μαύροι, μπορεί να του έδιναν και βραβείο…. ναι όπως το διαβάζετε γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε σε πια εποχή γράφτηκε το βιβλίο και σε ποια περιοχή διαδραματίζεται, που ακόμη ο ρατσισμός υπάρχει, άλλα είναι λιγότερος ορατός και φράσεις όπως μαύρος χρησιμοποιούνται ακόμη. Στο αγροτικό Μισισιπή υπάρχουν οι Ρέντνεκ οι οποίοι είναι λευκοί, φτωχοί και αμόρφωτοι ρατσιστές. Για χρόνια οι λευκοί σκότωναν μαύρους για οποιονδήποτε λόγο και μη σας κάνει εντύπωση που ακόμα και τώρα έχουμε την εμφάνιση της Κου- Κλουξ- Κλάν ,που προσπαθεί να τρομάξει τους λευκούς που συμπαθούν τους μαύρους, με αφορμή τον δικαστικό αγώνα που γίνετε για την αθώωση του κατηγορούμενου.

Η υπόθεση γίνετε τόσο γνωστή που οι δημοσιογράφοι έρχονται σαν τα όρνια που περιμένουν να πεθάνει το σκυλί στην άκρη του δρόμου για να το κατασπαράξουν. Ο Συνήγορος με τον Εισαγγελέα δίνουν μία έντονη μάχη στην αίθουσα του δικαστηρίου που σε κάνουν να τρελαίνεσαι και να μην ξέρεις τι να σκεφτείς και τι να αποφασίσεις, αλλά συνειδητοποιείς ότι το δικαίωμα σε μία δίκη.... είναι βασικό συνταγματικό δικαίωμα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση και θέλω να σας πω είναι ότι ο Grishman δίνει μία λεπτομερέστατη περιγραφή στο πως επιλέγονται οι ένορκοι και πώς απλοί άνθρωποι μπορούν να αποφασίσουν για την ζωή ενός κατηγορούμενου. Είναι άκρως εντυπωσιακή…. Και μην ξεχνάτε ότι εδώ υπάρχει θανατική ποινή, που είναι μία νόμιμη μέθοδος τιμωρίας στην πολιτεία του Μισισιπή.

Στο τέλος του βιβλίου δάκρυσα, γιατί μέσα από τις βάναυσες και σκοτεινές πτυχές της ρατσιστικής βίας εναντίων των  Αφροαμερικάνων , οι οποίοι έχουν δώσει ένδοξες ημέρες πάλης για τα δικαιώματα τους , ένιωσα τον πόνο τους και την αγανάκτηση τους.

Πιστεύω ότι μόνο κερδισμένοι θα είστε από αυτό το βιβλίο , γιατί έχετε να μάθετε πολλά και να σκεφτείτε πολλά, όπως για τους δικαστικούς αγώνες, για τα παιχνίδια που παίζονται κάτω από τα τραπέζια, για το ήθος μερικών ανθρώπων που δεν μπορείς να αλλοιώσεις με τίποτα, για την τιμή της οικογένειας, για την φιλία, για τον ρατσισμό, για τον φανατισμό,  στο να εμπιστεύεσαι μόνο ότι βλέπουν τα μάτια σου και ακούν τα αυτιά σου και πάρα πολλά άλλα, που περιμένω να μου πείτε εσείς όταν το διαβάσετε!!!

Βιβλίο: Η Ετυμηγορία

Συγγραφέας : John Grishman

Εκδόσεις : Ελληνικά Γράμματα

Τέλος θέλω να σας πω ότι έχει γυριστεί ταινία με ένα φανταστικό καστ ηθοποιών το 1996 και ο τίτλος είναι ‘’ A time to kill ‘’





Βιογραφία του John Grishman


O John Grishman

 Bio - John Grisham

έχει πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.Εννέα μυθιστορήματα του έχουν γυριστεί ταινίες. Η Ετυμηγορία είναι το πρώτο του!


Να το απολαύσετε....!!!

Παρασκευή Παρίσση




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ