Η ΑΛΛΑΓΗ


Μόνο οι αλλαγές  μας εξελίσσουν, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, μας πηγαίνουν παραπέρα.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Μία ευχάριστη έκπληξη ήταν το βιβλίο Η Αλλαγή της Ήρας Βλάχου που διάβασα, αν και από τον τίτλο κατάλαβα αμέσως το περιεχόμενο του. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η ευγενική, ρομαντική αντιμετώπιση του θέματος από τη συγγραφέα. Ένα τόσο δύσκολο θέμα, ένα ταμπού ακόμα και στις ημέρες μας που υποτίθεται είμαστε όλοι πληροφορημένοι για τις ιδιαιτερότητες της ζωής, αλλά ταυτόχρονα τόσο κεκλεισμένων των θυρών σε ότι είναι διαφορετικό από εμάς και με λυπεί πολύ.

Ξέρεις τι είναι αγαπημένε μου φίλε να έχεις γεννηθεί σε ένα σώμα ξένο , σε ένα σώμα που η ψυχή σου το κοιτά με δακρυσμένα μάτια και δεν ξέρει πώς να ανταποκριθεί? Σε ένα σώμα που η μητέρα φύση έκανε ένα τραγικό λάθος, είναι τρομερό και πάρα πολύ δύσκολο….. και είσαι αναγκασμένος να ζεις μέσα στη φυγή και στο περιθώριο, γιατί είναι μονόδρομος ο δρόμος της ζωής σου, εκτός αν βρεθεί η κατάλληλη στιγμή και κάνεις την επανάσταση σου και την μεγάλη σου αλλαγή και μπράβο σου, γιατί εσύ θα διαλέξεις το πώς θα ζήσεις.

Τα άτομα με Διαταραχή ταυτότητας φύλου έχουν έντονη δυσφορία για την εικόνα του σώματός τους, η οποία δεν συμβαδίζει με την σεξουαλική τους ταυτότητα και δεν έχει καμία σχέση με την ομοφυλοφιλία. Για αυτό συμπεριφέρονται και ντύνονται όπως νιώθουν καλύτερα. Αν μπορέσουν να κάνουν αλλαγή, θέλουν μεγάλη ψυχολογική υποστήριξη και φιλικό περιβάλλον για να μπορέσουν να ενταχθούν με την καινούργια τους ταυτότητα.

Μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος? 

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος αλλάζει ,αρκεί να ζήσει έντονες στιγμές στη ζωή του, που θα τον συγκλονίσουν θετικά ή αρνητικά, έτσι και αλλιώς όλοι μας εξελισσόμαστε. Στο βιβλίο θα διαβάσουμε την ιστορία της Ευτυχίας, ένα όνομα που είμαι πεπεισμένη ότι η συγγραφές δεν το έδωσε τυχαία στην πρωταγωνίστρια της. Η Ευτυχία μεγαλώνει σε μία μικρή κοινωνία, που οι κοινωνικές κριτικές είναι το αγαπημένο παιχνίδι των κατοίκων και όλων των μικρών περιοχών, γιατί δίνουν νοστιμιά στην άχαρη ζωή τους, είναι κάτι σαν αλατοπίπερο.

Η αλλαγή ότι και αν αφορά , μικρή ή μεγάλη, ευχάριστη ή δυσάρεστη ανοίγει την πόρτα σε κάτι καινούργιο.

Τι θα πει ο κόσμος? Μια ζωή ακούω αυτό το πράγμα! Ο κόσμος πάντα θα λέει για αυτό οι οικογένειες πρέπει να είναι δεμένες και να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους , τις πολύτιμες καρδιές τους. Αν το παιδί έχει μία ιδιαιτερότητα πρέπει να είμαστε δίπλα του και να το δείχνουμε, γιατί δεν θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει από μόνο του τόσο σημαντικά πράγματα και θα κλείνετε στον εαυτό του και το αγαπημένο του παιχνίδι θα είναι η φυγή, ναι η φυγή για να γλυτώσει από τον μικρόκοσμο που τον πνίγει. Ένας έφηβος δεν μπορεί να αντιληφθεί τι πραγματικά γίνεται στα ενδότερα του και προσπαθεί να αφουγκραστεί τους παλμούς της καρδιάς του. Θα μου πεις το παιδί φαίνεται από μικρή ηλικία? Δεν ξέρω να σου πω απόλυτα, αλλά πιστεύω ότι αν δεν εθελοτυφλείς μπορεί και να δεις κάτι. Συνήθως οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρα που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι ίδιοι και καμιά φορά τα παιδιά λαμβάνουν λανθασμένα μηνύματα για την πορεία της ζωής τους και αποπροσανατολίζονται.

Η ΑΛΛΑΓΗ

Αιώνες τώρα οι άνθρωποι φτιάχνουν την ζωή τους σε σχήμα κύκλου.

Μέσα από απλή αλλά στοχευμένη γραφή, η συγγραφέας περνάει μηνύματα που αφορούν την οικογένεια, την φιλία, την ενδοοικογενειακή βία, την εφηβεία, τα ναρκωτικά αλλά και  την αλληλεγγύη, την αγάπη, τον έρωτα. Σου τονίζει με όμορφο τρόπο ότι δεν υπάρχει το ‘’ ποτέ και ‘’ για το πάντα’’  και όσοι είπαν αυτές τις λέξεις στο τέλος τις πρόδωσαν. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι πάντα θα σου δοθεί μία ευκαιρία για να αλλάξεις την ζωή σου , το θέμα είναι αν εσύ την αρπάξεις από τα μαλλιά ή την αφήσεις να προσπεράσει.

Η ευτυχία είχε μόνο δυο φίλους , έναν από την  παιδική της ηλικία και έναν όταν άλλαξε περιβάλλον . Και οι δύο φίλοι της ήταν πονεμένες ψυχές, δεν ξέρανε να κολυμπάνε για αυτό φοβόντουσαν τις φουρτούνες και έτσι ένωσαν τα προβλήματα τους και τις ιδιαιτερότητες του. Όλη την ιστορία ο αναγνώστης την παρακολουθεί μέσα από ένα φλας μπακ χρονικών περιόδων για να μπορεί να κατανοήσει γεγονότα και καταστάσεις πριν και μετά την αλλαγή.

Οι άνθρωποι μόνο βλέπουν, δεν ακούν ή μυρίζουν.

Μου άρεσε πολύ ο χαρακτήρας της Ευτυχίας, γιατί ήταν συνεσταλμένη, φιλότιμη, ντροπαλή, μελαγχολική, διαφορετική σίγουρα αλλά με πείσμα. Ακόμα και μετά την αλλαγή της δεν έπαψε να είναι Άνθρωπος και να βοηθάει τον φίλο της , χωρίς να έχει απαίτηση να της το ανταποδώσει. Είμαι σίγουρη ότι ο ήρωας μας έχει πόνο στην καρδιά και προσπαθεί με όση δύναμη του έχει απομείνει να προχωρήσει μπροστά και να φτιάξει την ζωή του. Θα τα καταφέρει, γιατί είναι αληθινός .

Τι θα κερδίσεις αν  διαβάσεις το βιβλίο? Θα σου πω ειλικρινά, ότι εκτός από ψυχαγωγικούς λόγους θα σε κάνει να σκεφτείς πόσοι άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι, φυλακισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σώμα και πως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να προχωρήσουν στην ‘’ προχωρημένη’’ σύγχρονη κοινωνία μας.

Βιβλίο: Η Αλλαγή

Συγγραφέας : Ήρα Βλάχου

Εκδόσεις : 24 Γράμματα

Επισκεφτείτε την ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ για να δείτε λεπτομέρειες και αν θέλετε να το παραγγείλετε.

Εύχομαι να το απολαύσετε όπως εγώ!

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ