ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΗΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΗΡΟΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY τον συγγραφέα Βασίλη Ξηρό με αφορμή το βιβλίο του Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΗΡΟΣ

Καλώς ήρθατε στο Love book diary.

Ένα μυθιστόρημα για το καρδιοχτύπι της πρώτης φοράς, της κάθε πρώτης φοράς.

Το βιβλίο Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας είναι το πρώτο μυθιστόρημά σας. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες του Love Book Diary.

Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά έζησα σε αρκετές ακόμη πόλεις στην Ελλάδα και τον κόσμο, όπως η Σεούλ, το Ριάντ και η Σαγκάη. Ασχολούμαι επίσης με τον κινηματογράφο και την μουσική.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πότε ξεκίνησε το συγγραφικό έργο για εσάς και ποιο ήταν το ερέθισμα για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Θυμάμαι ότι έγραφα κάποια διηγήματα ως έφηβος, υποθέτω δεν σταμάτησα να γράφω έκτοτε. Η ιδέα για το βιβλίο αυτό ξεκίνησε από την αφήγηση ενός φίλου, ενός περιστατικού της παιδικής του ηλικίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Το βιβλίο σας ανήκει στα μυθιστορήματα μαθητείας, θα ήθελα να μου πείτε λίγο για αυτό το είδος της λογοτεχνίας, για τους αναγνώστες που δεν το γνωρίζουν.

Είναι μυθιστορήματα με ήρωα έναν νέο, ο οποίος μαθητεύει στον έρωτα, περνώντας από διάφορα βάσανα για να κατακτήσει την ωριμότητα. Κάποια γνωστά παραδείγματα τέτοιων βιβλίων είναι το Κόκκινο και το Μαύρο του Σταντάλ, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γκαίτε ή ακόμη βιβλία με γυναίκες ηρωίδες, όπως τα Έμμα, Περηφάνια και Προκατάληψη και Μικρές Κυρίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαβάζοντας το βιβλίο η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι μπορεί να είναι αυτοβιογραφικό ή ιστορία κάποιου υπαρκτού προσώπου. Θα ήθελα να μου πείτε για αυτό αν είναι αλήθεια ή ο Στέφανος είναι φανταστικό πρόσωπο.

Είναι φανταστική ιστορία εμπλουτισμένη με πραγματικά γεγονότα. Ιδίως ένα κεφάλαιο έλαβε χώρα σχεδόν αυτούσιο, προτιμώ όμως να μην καταδείξω ποιο για να μην αμβλύνω την ενδεχόμενη περιέργεια του αναγνώστη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια διαφορά είχε ένας νέος της επαρχίας με έναν νέο της πόλης στην δεκαετία του 70 και ποια σήμερα;

Ατυχώς δεν έχω ζήσει τη δεκαετία του 70 παρά μόνο ως βρέφος, για να σας απαντήσω από προσωπική εμπειρία. Ο λόγος που την επέλεξα ήταν η απουσία του διαδικτύου ή και της τηλεόρασης, που σπάνιζε ακόμη στα χωριά, και που βεβαίως είχε πολύ διαφορετική μορφή απ’ ό,τι σήμερα. Αυτή είναι και η τεράστια διαφορά με την εποχή μας, η έλλειψη αυτού του μυστηρίου γύρω από τον έρωτα, που αποτέλεσε τη μαγιά του μυθιστορήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ερωτική ωρίμανση και αυτογνωσία ενός νέου περνάει μέσα από την απογοήτευση και την αβεβαιότητα; Είναι αναπόφευκτο αυτό να συμβεί;

Θα απαντήσω επιστημονικά: στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να μην έχει βιώσει την απογοήτευση και την αβεβαιότητα, οπότε, τουλάχιστον αυτό το σκέλος είναι αναπόφευκτο. Αμφισβητήσιμο είναι κατά πόσον οδηγούν νομοτελειακά στην ωρίμανση και την αυτογνωσία· θα έλεγα ότι αποτελούν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πώς πιστεύετε ότι ένας νέος διαχειρίζεται μία τραυματική ερωτική εμπειρία; Τον στιγματίζει για μια ζωή ή έχει την δυνατότητα να την αντιμετωπίσει;

Νομίζω ότι το βιβλίο υιοθετεί μια αισιόδοξη οπτική ως προς αυτό. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και ο εκάστοτε σύντροφος. Αρκεί να θυμόμαστε ότι τελικά στο χέρι μας είναι να ξεπεράσουμε οτιδήποτε και ότι είναι άδικο, τα σπασμένα των προηγούμενων να τα πληρώνουν οι επόμενοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο βιβλίο έκτος από την προσωπικότητα του Στέφανου, όλοι οι άλλοι πρωταγωνιστές δεν αναπτύσσονται το ίδιο, αυτό πραγματοποιείται για να είναι πιο στοχευμένο το βιβλίο;

Ήθελα ολόκληρο το βιβλίο, μολονότι δεν είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο (κάτι εξάλλου δύσκολο για ένα παιδί του δημοτικού), να υιοθετεί την οπτική του Στέφανου, μιας και αντικείμενό μου ήταν κυρίως η δική του σκέψη και αντίληψη. Έτσι, λοιπόν, γνωρίζουμε τους υπόλοιπους χαρακτήρες μέσα από τη δική του, συχνά παραμορφωτική, πρόσληψη της πραγματικότητας. Εντούτοις, μερίμνησα να αφήνω σημάδια στο κείμενο που αποκαλύπτουν τις παραμορφώσεις αυτές και που σκιαγραφούν τους υπόλοιπους χαρακτήρες σε ένα δεύτερο επίπεδο, πέραν του φαινομενικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πιστεύετε ότι τον ήρωά σας τον έχετε αδικήσει κάπου μέσα στην ιστορία ή θα αλλάζατε κάτι στην συμπεριφορά του;

Αν οι ήρωες των μυθιστορημάτων δεν είχαν ελαττώματα και οι ζωές τους ήταν ανέφελες, μάλλον κανείς δεν θα τα διάβαζε. Πάντως οι περισσότεροι άντρες που διάβασαν το βιβλίο μάλλον ζηλεύουν παρά οικτίρουν τον ήρωα, ίσως γιατί μολονότι τα βάσανά του είναι πολύ περισσότερα από τις χαρές του, το βιβλίο επικεντρώνεται στις δεύτερες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το εξώφυλλο είναι εξαιρετικό. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό; Ήταν δική σας επιλογή;

Ναι, το εξώφυλλο ήταν δική μου ιδέα, χαίρομαι που σας άρεσε. Ήθελα να δίνει άμεσα και απλά το στίγμα μιας εποχής. Ξέρετε, λόγω του περιεχομένου του βιβλίου, οι απεικονιστικές επιλογές που είχα για το εξώφυλλο ήταν μάλλον περιορισμένες.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η διαφορά του ταξιδιού που κάνει ένας αναγνώστης συντροφιά με ένα βιβλίο, με κάποιον που επισκέπτεται ο ίδιος τον ταξιδιωτικό προορισμό; Είστε από τα άτομα που έχετε ταξιδέψει αρκετά μέσα από τα βιβλία ή τα ταξίδια;

Νιώθω λειψό ένα ταξίδι χωρίς να έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο για τον προορισμό μου – ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος τέτοιος συνδυασμός ήταν το ταξίδι μου στην Ινδία με την ταυτόχρονη ανάγνωση του Σάνταραμ του David Gregory Roberts, το οποίο με είχε απορροφήσει σχεδόν εξίσου με όσα έβλεπα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ανάγνωση βιβλίων και τα ταξίδια πλουτίζουν το μυαλό ενός ανθρώπου. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό;

Κάθε άνθρωπος οφείλει να κάνει τουλάχιστον το ένα από τα δύο. Ίσως θα έπρεπε να αποτελεί κι αυτό μια οδηγία για την δημόσια υγεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι η ανάγνωση για εσάς και πότε ξεκίνησε το αναγνωστικό σας ταξίδι;

Όπως με τον ήρωα του μυθιστορήματός μου, το πρώτο μου βιβλίο ήταν ένα μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα. Το διάβασα όταν ήμουν έξι χρονών και φυσικά με συνεπήρε, όπως και τον ήρωά μου. Ιδού λοιπόν, φανέρωσα και ένα αυτοβιογραφικό στοιχείο του μυθιστορήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει πιο πολύ και γιατί;

Νομίζω ότι έχω διαβάσει από τρεις ή τέσσερις φορές Το εκκρεμές του Φουκώ του Ουμπέρτο Έκο και το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο του Λώρενς Ντάρελ, τα οποία είναι μάλλον ανεξάντλητα, αν κάποιος επιθυμεί να μελετήσει τη δομή, το ύφος και το περιεχόμενό τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν σας έλεγα να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα γονέα και σε ένα μαθητή, ποιος να διαβάσει το βιβλίο σας, τι θα μου απαντούσατε και γιατί;

Μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζω, ο νεότερος αναγνώστης μου ήταν 12 χρονών και η μεγαλύτερη 85, αμφότεροι δε εκφράστηκαν κολακευτικά για το βιβλίο, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Στους μεγαλύτερους μπορεί να προκαλέσει νοσταλγία, τους νεότερους, ωστόσο, ίσως και να τους σημαδέψει – οπότε θα προτιμούσα σίγουρα τον μαθητή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει γνωστό ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και να διαβαστεί από το αναγνωστικό κοινό;

Δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω, μιας και ακόμη δεν τον έχω βρει. Μάλλον ο ιδανικός τρόπος είναι από στόμα σε στόμα. Απλώς παίρνει λίγο χρόνο.

Σας ευχαριστώ θερμά.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Βασίλης Ξηρός γεννήθηκε στην Αθήνα , η ερωτική αφύπνιση ενός νέου από την επαρχία είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Στέφανος μεγαλώνει σε ένα χωριό κοντά στην Τρίπολη τη δεκαετία του 1970.
H μαθητική του ζωή ανατρέπεται πλήρως, όταν μια νεαρή δασκάλα έρχεται από την Αθήνα για να διδάξει για πρώτη φορά και αναλαμβάνει την τάξη του. Η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους κορυφώνεται όταν μια χιονοθύελλα την αποκλείει στο χωριό και την αναγκάζει να περάσει το βράδυ στο σπίτι του. Η παρουσία της σε συνδυασμό με τη φαντασία του θα δημιουργήσουν ένα ονειρικό σκηνικό μέχρι το ξημέρωμα.

Πρόκειται για την απαρχή της μαθητείας του στη γυναικεία φύση, η οποία του αποκαλύπτεται μέσω των γυναικών του περιβάλλοντός του με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο. Η ερωτική του ωρίμαση και αυτογνωσία περνάνε αναπόφευκτα μέσα από την αβεβαιότητα, την απογοήτευση και την απώλεια. Περισσότερο, ωστόσο, θα τον σημαδέψουν οι λίγες εκείνες στιγμές που οι γνώριμες συνθήκες του κόσμου θα καταλυθούν και ο ίδιος θα υπερβεί τα όριά του για να βιώσει τον επίγειο παράδεισο.
Ένα μυθιστόρημα για το καρδιοχτύπι της πρώτης φοράς, της κάθε πρώτης φοράς.

Εύχομαι να το απολαύσετε!

Παρασκευή Παρίσση





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ