ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY την συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου με αφορμή το βιβλίο της Νυχτερινή Αφροδίτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Καλώς ήρθατε στο Love Book Diary κυρία Ιωάννου.

Στις γυναίκες που αγάπησαν πολύ......

Και στους άντρες που ανταπέδωσαν αυτή την αγάπη......

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόληση σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας και το αντικείμενο της συγγραφής?

Πάντα θα θυμάμαι το έναυσμα που αναφέρεις ως ένα πολύ όμορφο δώρο σε ένα πολύ άσχημο περιτύλιγμα. Μια προσωπική δυσκολία, μια απότομη στροφή με έκαναν να αναζητήσω άλλες πολύτιμες οδούς για να απασχολήσω το μυαλό μου και να πάρω μια ευεργετική ανάσα ψυχής. Το αποτέλεσμα ήταν η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, το πρώτο μου βιβλίο. Έτσι ανακάλυψα της απαρχή της ατραπού της συγγραφής και είμαι ευγνώμων που βαδίζω σε αυτή ως σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πείτε μας κυρία Ιωάννου λίγα λόγια για το βιβλίο σας, τι θα διαβάσουν οι αναγνώστες παίρνοντας το στα χέρια τους?

Το είδα κάπου γραμμένο και το επαναλαμβάνω, γιατί μου έδωσε μεγάλη χαρά. ‘Είναι ένα βιβλίο που τα έχει όλα! Πράγματι νομίζω πως η Νυχτερινή Αφροδίτη είναι ένα μείγμα υλικών για όλα τα γούστα. Π.χ. εσύ το χαρακτήρισες ως το βιβλίο της αγάπης και είχες απόλυτο δίκιο. Ο έρωτας είναι το όχημα στο οποίο βασίζεται ο πρώτος βασικός άξονας του βιβλίου. Πάθη, μίση και ίντριγκες έρχονται επίσης για να ταλανίσουν τους πρωταγωνιστές και να τους πάνε ένα βήμα παρακάτω. 
Ο δεύτερος βασικός άξονας είναι το μυστήριο της κλοπής του πίνακα που εξελίσσεται σε ένα μοναδικό κυνήγι θησαυρού στο νησί των Σπετσών. Ποιος έκλεψε τη Νυχτερινή Αφροδίτη; Οι πρωταγωνιστές μας κυνηγούν κρυμμένα σύμβολα και μυστικά που βρίσκονται στο σκοτάδι επί δεκαετίες και έχουν επίδραση στις ζωές των εμπλεκομένων μέχρι να βρουν τις απαντήσεις και να φτάσουν στην πολυπόθητη κάθαρση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως ξεκίνησε η ιδέα της Νυχτερινής Αφροδίτης? Η επιλογή της τοποθεσίας που διαδραματίζονται τα γεγονότα καθώς και το επάγγελμα του πρωταγωνιστή του βιβλίου?

Θα σου εκμυστηρευτώ πως ποτέ δεν επιλέγω ιδέες και τοποθεσίες. Έρχονται και με βρίσκουν από μόνες τους κι εγώ απλά κρατάω ανοιχτή την πόρτα της έμπνευσης και καθαρή ματιά για να ‘δω’ αυτά που θέλουν πραγματικά να μου πουν. Πάντως όλα ξεκίνησαν από ένα ταξίδι στις Σπέτσες και η αλήθεια είναι πως ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα τον τόπο. Το υπέροχο φως και τα ζωντανά χρώματα του νησιού με μαγνήτισαν και όλη αυτή η μαγεία μου έδωσε την ιδέα για έναν ήρωα που η βασική του ενασχόληση θα ήταν το χρώμα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του ζωγράφου Μιχαήλ Μπόκαρη, ενός ήρωα που δε θα μπορούσε να είχε γεννηθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στο συγκεκριμένο νησί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με την ανάγνωση του βιβλίου συνειδητοποιεί ο αναγνώστης ότι έχετε κάνει συστηματική έρευνα στην ιστορία του νησιού αλλά και στην ζωή και το έργο ενός ζωγράφου. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό?

Οπωσδήποτε η επιτόπια έρευνα, η διαδικτυακή έρευνα και η μελέτη βιβλιογραφίας ολοκληρώθηκαν πριν αρχίσω τη συγγραφή του βιβλίου. Επίσης όλη η τεχνογνωσία γύρω από τη μαγική τέχνη της ζωγραφικής μου δόθηκε απλόχερα από τον εξαιρετικά ταλαντούχο ζωγράφο και εικαστικό Γιάννη Πέτρου. Ο κύριος Πέτρου με βοήθησε πολύ με τις συζητήσεις που κάναμε αλλά και τις απαντήσεις του σε έναν καθημερινό κατάλογο ερωτήσεων που του έθετα κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Για όλη αυτή τη γενναιόδωρη κατάθεση ενέργειας του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι καλλιτέχνες πιστεύεται ότι είναι ιδιόμορφοι χαρακτήρες για να μπορέσουν να αποδώσουν αυτά που έχουν στην ψυχή τους?


Θεωρώ πως καθένας είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος και ως ψυχοθεραπεύτρια αποφεύγω να χαρακτηρίσω συνολικά κάποια ομάδα ανθρώπων. Παρόλα αυτά πιστεύω πως οι καλλιτέχνες σκάβουν βαθιά στο υποσυνείδητό τους, βιώνουν έντονα το συναίσθημά τους και αρκετές φορές τείνουν να μην ακολουθούν την πεπατημένη, διερευνώντας πράγματα και καταστάσεις στο όνομα της τέχνης τους. Σίγουρα χρειάζονται ιδιαίτερες ποιότητες για να το κάνεις αυτό.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Μιχαήλ Μπόκαρης είναι ένας επιτυχημένος Ζωγράφος όμως είναι δυστυχισμένος, η επαγγελματική επιτυχία τελικά δεν μπορεί να καλύψει την προσωπική ευτυχία?

Η ευτυχία είναι μια συνάρτηση πολλών παραγόντων, διαφορετικών για τον καθένα μας. Για να βιώσουμε την ευτυχία, όλα τα πράγματα και οι καταστάσεις που είναι σημαντικές για εμάς πρέπει να έχουν θετικό πρόσημο. Αδιαμφισβήτητα η επαγγελματική επιτυχία ικανοποιούσε βαθύτατα το Μιχαήλ, αφού η ζωγραφική ήταν ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής του. Όμως μια του πλευρά, εκείνη του άντρα που ήθελε να αγαπήσει και να αγαπηθεί, παρέμενε θλιμμένη και ακάλυπτη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στην Αγάπη . Τι είναι η αγάπη για εσάς και πόσο καθορίζει την ζωή ενός ατόμου?

Αγάπη σημαίνει νοιάξιμο. Αγάπη σημαίνει φροντίδα. Αγαπώ σημαίνει νοιάζομαι για το ταίρι μου. Σημαίνει πως θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να είναι καλά. Οι παροχές, τα λουλούδια και τα δώρα είναι πανέμορφα αλλά από μόνα τους δεν είναι αγάπη. Η αγάπη είναι ένας κύκλος ενέργειας και πρέπει κανείς να δώσει για να πάρει, να επενδύσει καρδιά για να εισπράξει συναίσθημα. Όποιος έχει κάνει τέτοια επένδυση στη ζωή του, έχοντας απέναντί του το σωστό άνθρωπο, είναι ευτυχισμένος και νιώθει ισορροπημένος και ασφαλής. 
Η αγάπη σε θωρακίζει και σου δίνει τα ψυχικά αποθέματα για να εξελιχθείς, να προοδεύσεις και να πετάξεις ψηλά.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το μίσος και η αγάπη είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Πώς γίνετε από την υπερβολική αγάπη να περάσει ένα άτομο στο υπερβολικό μίσος, που θα το οδηγήσει στον φθόνο και σε ενέργειες που θα καθορίσουν τις ζωές ανθρώπων?

Η απόρριψη, η καταφρόνια, η περιθωριοποίηση μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο με δυνατά συναισθήματα να κατρακυλήσει και να βουλιάξει στον αντίποδά τους. Με αυτό τον τρόπο οι χαρακτήρες σκοτεινιάζουν και υφίστανται στρέβλωση. Παρόλα αυτά δε μπορώ να μη σκεφτώ πως ένας άνθρωπος που υποκύπτει σε αυτές τις στρεβλώσεις ίσως δεν έχει τελικά καταφέρει να αγαπήσει πραγματικά και ουσιαστικά. Ούτε τον εαυτό του, ούτε τους άλλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μυστικό που το ξέρουν δυο άνθρωποι παύει να είναι μυστικό και πάντα ζεις με τον φόβο μην αποκαλυφθεί. Τι πιστεύεται για αυτό? Τα μυστικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πλοκή του βιβλίου σας.

Θεωρώ τα μυστικά σαγηνευτικά και ενθουσιάζομαι όταν τα εμπλέκω στις ιστορίες που διηγούμαι. Ένα μυστικό είναι το όχημα που θα πάει την πλοκή ένα βήμα παρακάτω, θα δυναμιτίσει καταστάσεις και θα πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα και αναπόφευκτες εξελίξεις. Μπορεί να λατρεύω την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια στη ζωή μου, αλλά σίγουρα η συγγραφέας μέσα μου λατρεύει τα μυστικά στα βιβλία της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και σε αυτό το βιβλίο υπάρχει αστυνομικό στοιχείο και ένα παιχνίδι θησαυρού. Είναι κάτι που πιστεύεται ότι ρίχνει αλατοπίπερο στην πλοκή και κρατά τον αναγνώστη σε ετοιμότητα?

Ειλικρινά, όταν γράφω δεν ακολουθώ καμία λογική μανιέρα, ούτε ‘έξυπνες’ συνταγές, αφήνομαι μόνο σε αυτό που αναβλύζει από την καρδιά και το μυαλό μου. Όπως είπαμε και πριν, τα μυστικά και τα μυστήρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μου αρέσουν πολύ οι ιστορίες που έχουν μέσα τους τέτοιες αποχρώσεις. Χαίρομαι πολύ που αρέσουν και στους φίλους – αναγνώστες και ενθουσιάζομαι όταν ακούω τα επιδοκιμαστικά τους σχόλια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κυρία Ιωάννου ασχολείστε με την Ψυχοθεραπεία και την Βιοανάδραση. Πώς η μελέτη ανθρωπίνων σχέσεων και συμπεριφορών σας βοηθούν στην συγγραφή?

Σίγουρα η εμπειρία και η μελέτη της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης είναι πολύ βοηθητικές, όταν θέλεις να δομήσεις ανάγλυφους χαρακτήρες. Όπως συμβαίνει σε όλους μας, συγκεκριμένες αντιδράσεις και συμπεριφορές που μου κάνουν εντύπωση αποθηκεύονται αυτόματα στην αποθήκη του υποσυνειδήτου μου και θα ανασυρθούν ως δομικά υλικά για να χτίσουν κόσμους και χαρακτήρες, όταν μου χτυπήσει την πόρτα η έμπνευση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε από τους συγγραφείς που είστε κοντά στους αναγνώστες μέσω των social media πως το βιώνετε αυτό? Πιστεύεται ότι έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα?

Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στο μονοπάτι της συγγραφής είναι η επαφή μου με όλες τις φίλες και τους φίλους που γνώρισα μέσα από τα βιβλία μου. Είμαι ενθουσιασμένη που τους έχω στη ζωή μου, νιώθω ότι είναι πολύτιμοι συνοδοιπόροι και πως αυτή η πορεία δε θα ήταν τίποτα χωρίς αυτούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε και σας συγκλόνισε?

Διαβάζω τώρα το ‘Ανώνυμη #52’ και μου φαίνεται εξαιρετικό από τις πρώτες σελίδες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι ανάγνωση για εσάς και πότε ξεκίνησε το αναγνωστικό σας ταξίδι?

Μαζί με τη συγγραφή η ανάγνωση είναι η δική μου ψυχοθεραπεία. Με αποφορτίζει από το άγχος και με ξεκουράζει, βοηθώντας με να κάνω ένα απαραίτητο διάλειμμα από την καθημερινότητα. Την αγάπη για τα βιβλία μου τη μετάγγισε η βιβλιοφάγος μητέρα μου και την ευγνωμονώ για αυτό καθημερινά. Όταν ήμουν μικρή μου έλεγε ότι τα βιβλία είναι μικρές μαγικές πόρτες που μας οδηγούν σε άλλους κόσμους. Ακόμα το πιστεύω αυτό!

Σας ευχαριστώ θερμά για την όμορφη συζήτησή μας!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ..ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


«Άκουσέ με καλά και θα σ’ το πω έξω απ’ τα δόντια. Σ’ αγάπησα πολύ, έστω κι αν εσύ με πρόδωσες και εξαφανίστηκες. Όμως, αν είσαι ανακατεμένη στην κλοπή, μη νομίζεις πως θα μου γλιτώσεις!»Μια απρόσμενη στροφή της μοίρας φέρνει τη Μαλένα στο αρχοντικό του διάσημου ζωγράφου Μιχαήλ Μπόκαρη, ακριβώς τη νύχτα όπου η Νυχτερινή Αφροδίτη, ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του εικοστού αιώνα, κάνει φτερά. Το παρελθόν ζωντανεύει κι ο έρωτας εμφανίζεται ξανά μπροστά στα μάτια των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας, πληγωμένος και γεμάτος θυμό.Άλλες τέσσερις γυναίκες έχουν λάβει την ίδια πρόσκληση από τον ζωγράφο. Ποιες από αυτές είναι οι Ερινύες του παρελθόντος και ποια είναι στην πραγματικότητα η δική του Αφροδίτη; Θα συνειδητοποιήσει τελικά η υφήλιος τις αλήθειες που έχουν αποτυπωθεί στον καμβά; Θα μαθευτεί η αλήθεια;
Η μεγαλειώδης διαδρομή ενός θρύλου από το χθες στο σήμερα και από τις γραφικές Σπέτσες και την Αθήνα του ’70 στις λαμπερές πρωτεύουσες του κόσμου.
Ένα ταλέντο που συνταράσσει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας έρωτας-φωτιά που καίει δυο καρδιές. Μια ζωή μέσα στα φώτα και στα χρώματα κι ένας πίνακας κρυμμένος βαθιά στα σκοτάδια, που αγωνιά να αποκαλύψει τα μυστικά του.



Ημ/νία έκδοσης7 Νοε 2019
Θεματική ΚατηγορίαΚοινωνικόΠεριπέτειαΑισθηματικό
ΣειράΕλληνική λογοτεχνία
Ηλικία18+
Σελίδες464
ISBN978-618-01-3146-8
Κωδικός23111
Σχήμα (πλάτος x ύψος)14 x 21 cm
Βάρος0.593 kgr
ΒιβλιοδεσίαΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
ISBN e-book978-618-01-3147-5
E-book formatEPUB


Εύχομαι να απολαύσετε την συζήτηση μας και φυσικά σας προτείνω το βιβλίο!


Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ