ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ

Όλα τα διηγήματα περιστρέφονται γύρω από την απουσία και οι ήρωες ζουν μικρούς ή μεγάλους θανάτους, που έπρεπε να γίνουν για κάποιο σκοπό ή ο σκοπός αυτής της ζωής είναι να περάσουμε καλά ,γιατί η εξαφάνιση είναι αναπόφευκτη?

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Το βιβλίο θα το διαβάσετε πολύ εύκολα , μπορεί να μελαγχολήσετε λίγο για αυτό να φτιάξετε ένα γλυκό καφέ για να σας κρατήσει συντροφιά. Είναι όμορφα γραμμένο, με μία απλή αλλά μεστή γραφή και πολύ στοχευμένο. Δεν θα διαβάσετε κάτι το ιδιαίτερο αλλά θα προβληματιστείτε για πολλά σημαντικά και μη θέματα.

Το βιβλίο Εξαφανίσεις περιλαμβάνει 6 διηγήματα, έξι μικρές σε έκταση ιστορίες , οι οποίες σε σύγκριση με άλλα διηγήματα που έχω διαβάσει έχουν τέλος. Έτσι γίνεσαι συνοδοιπόρος με τους ήρωες, αλλά στο τέλος τους αφήνεις από το χέρι, γιατί έχουν λυτρωθεί και δεν έχεις περιέργεια το πως θα ζήσουν μετά. Οι ιστορίες είναι απλές και επικεντρώνονται σε ένα μόνο θέμα την εξαφάνιση ,είτε είναι προσώπου , είτε είναι αντικειμένου, είτε είναι μία ιδέα αλλά πάντα υπάρχει το τέλος. Είναι λίγο μελαγχολικό όλο αυτό πολλές φορές, αλλά έτσι είναι η ζωή.

Λύπης, έτσι έπρεπε να γράφετε το λείπεις.

Θα σας πω τις σκέψεις μου για τα διηγήματα που διάβασα.....

΄΄ Ούτε χώρος ούτε χρόνος ΄΄

Πως διαχειρίζεται κάποιος την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου? Δεν υπάρχει απάντηση για αυτό και όσοι έχουμε χάσει αγαπημένα πρόσωπα το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Όλα εξαρτιόνται από την ιδιοσυγκρασία του καθενός, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι ζούμε με τις αναμνήσεις μας. Μετά την απώλεια, ο πόνος και η δυστυχία είναι το δεύτερο ρούχο που φοράει η ψυχή μας και γίνεται ένα με το πετσί μας και η μοναξιά είναι η καλύτερη μας φίλη . 

΄΄ Ο Δότης΄΄

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη λαχτάρα από ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί και δεν μπορεί. Με την βοήθεια της Ιατρικής όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη και χρήματα, γιατί ξέρετε πόσοι έχουν πάρει δάνεια για να κάνουν εξωσωματική και να αποκτήσουν ένα μωρό? Πάρα πολλοί. Έχετε σκεφτεί όμως και τους ανθρώπους που δωρίζουν το σπέρμα τους για τα υποψήφια ζευγάρια? Πώς είναι και γιατί το κάνουν? Μα φυσικά για τα χρήματα και μετά απλά εξαφανίζονται…….  

Η εξαφάνιση είναι πένθος

Το αγαπημένο μου διήγημα είναι το  '' Ένα αγόρι '' , γιατί με άγγιξε πολύ μία σκέψη της συγγραφέας ότι … κοίτα τα πράγματα που αφήνει ο άλλος πίσω του αν θέλεις να τον γνωρίσεις! Πόσο αληθινό είναι πραγματικά αυτό…. Το έχετε σκεφτεί? Μπορεί κάποιος να εξαφανιστεί από την ζωή σου…. φαντάσου αυτό το άτομο να είναι η μητέρα σου , πως θα ζήσεις με αυτό το βάρος να κάθετε πάνω στην ψυχή σου και πως εσύ θα μπορέσεις να προχωρήσεις και να αγαπήσεις τον εαυτό σου και τους άλλους? Μπορώ να σου πω ότι θα ζεις μια ζωή με την σκιά της.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ
Ένα κωμικοτραγικό διήγημα είναι ΄΄η εξαφάνιση ενός μυαλού ΄΄ γιατί δείχνει με χιουμοριστικό τρόπο την Ελληνική πραγματικότητα. Έχεις μπάρμπα στην Κορώνη εεε τότε θα περάσεις καλά και θα έχεις και δουλειά. Ότι φιλοδοξίες και να έχεις εξαφανίζονται για να βολευτεί ο πισινός σου και για να έχεις τα πάντα… το χρήμα ρέει από παντού είτε είναι δικό σου , είτε ξένο. Και μπάμ σκάει η οικονομική κρίση και χάνεις τα πάντα , παντού περικοπές και η αυλαία πέφτει στο έργο που είσαι πρωταγωνίστρια.

Στο διήγημα ΄΄ Για πάντα΄΄ το μήνυμα είναι τόσο έντονο και αποδεκτό για εμένα …. Καμιά ανάμνηση δεν αντικαθιστά την πραγματικότητα , όσο σκληρή και αν είναι. Μπορεί στη ζωή σου να έρθουν έτσι τα πράγματα που να αναγκαστείς να πουλήσεις αγαπημένα αντικείμενα συναισθηματικής και οικονομικής αξίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από την ζωή σου .....και πόσο συνηθισμένο είναι στις ημέρες μας που τα ενεχυροδανειστήρια ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά.

‘’Χαρούμενα σπίτια’’
Στο τελευταίο διήγημα βιώνεις την δυστυχία, την απομόνωση και ντύνεσαι με την μελαγχολία των ηρώων. Όλα τα σπίτια έχουν αναμνήσεις, όλοι οι τοίχοι έχουν δει και έχουν ακούσει φωνές… φωνές χαρούμενες και λυπημένες , φωνές μικρών παιδιών που κακοποιούνται και που εύχονται να εξαφανιστεί από την ζωή τους ο υπαίτιος. 

Από αυτά που σας έγραψα θα καταλάβατε, ότι έχουμε έξι διηγήματα ΄΄δωματίου΄΄, που αποδίδουν ένα κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας.

Βιβλίο : Εξαφανίσεις

Συγγραφέας : Ελεάννα Βλαστού

Εκδόσεις : Πόλις

Εύχομαι να το απολαύσετε !!

Παρασκευή Παρίσση



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ