ΤΑ ΣΑΓΑΠΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΧΟΝΗ


Τα σ 'αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη είναι ένα βιβλίο που υμνεί τον έρωτα, τον έρωτα που επιζητούμε όλοι μας για να ξεδιψάσει την δίψα μας και να σβήσει την φωτιά που μας καίει τα σωθικά. Στον έρωτα επιζητούμε με όλο μας το είναι την ψυχή και το σώμα του άλλου και δεν τα χορταίνουμε με τίποτα, θέλουμε συνέχεια και άλλο και άλλο σαν σαρκοφάγα ζώα. Ο έρωτας ξυπνά τα άγρια ένστικτα που έχουμε μέσα μας, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για να τα δονήσει.


                                                  


Ο Έρωτας δραπετεύει από το παράθυρο. Και ευθύς τα χελιδόνια χάνουν τον δρόμο για την φωλιά τους. Τόσο τρανή η δύναμη σου.

Αν ο έρωτας ήταν μετρήσιμος τότε η ορμή του θα μας χτύπαγε με τέτοια ταχύτητα που δεν θα ξέραμε τι μας γίνεται, θα ζαλιζόμασταν και θα πέφταμε κομματιασμένοι στο πάτωμα! Και όμως μπορεί να συμβεί και αυτό , γιατί ο έρωτας αφήνει πάντα πληγές στην ψυχή μας και σίγουρα θα το έχεις νιώσει και αν όχι τότε κάποιος άλλος θα το ένιωσε για εσένα. Έτσι όταν θα πιάσετε το βιβλίο στα χέρια σας θα σας κάνει πρώτα εντύπωση το εξώφυλλο με το άσπρο  μαξιλάρι χωρίς ανθρώπινη παρουσία σε ένα άδειο κρεβάτι….. λες και σταμάτησε ο χρόνος και μετά τα λόγια των δύο εραστών.

Ο ΕΡΩΤΑΣ είναι ανίκητος σε κάθε μάχη, κυριαρχεί όπου και αν πατήσει , ξενυχτά τα κορίτσια με τα τρυφερά μάγουλα,  δρασκελά πάνω από θάλασσες  και τρυπώνει σε κήπους, κανείς δεν γλυτώνει από αυτόν , μήτε θεός μήτε θνητός μας μαθαίνουν τα βιβλία του Σοφοκλή….. Και σας ρωτώ ο έρωτας νικιέται; Υπάρχει Θύτης ή Θύμα στον έρωτα; 

Τελικά τα σ'αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη; Αυτό θέλω να μου το πείτε εσείς, γιατί προσωπικά θεωρώ ότι όσα στίγματα και να αφήνουν πάνω μας δεν μπορούν να πεθάνουν, αφού μένουν στο είναι μας και μόνο ο χρόνος τα γαληνεύει. Όσον αφορά όμως το βιβλίο έχουμε δύο εραστές , οι οποίοι υποφέρουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν τον έρωτα τους όπως τους αρμόζει. Από την μία πλευρά έχουμε τον Τζέημς έναν άντρα μέσης ηλικίας, ο οποίος ανησυχεί για τα χρόνια που περνάν από τους ώμους του, είναι ανασφαλής, λίγο αλαζονικός αλλά γοητευτικότατος στις λέξεις, αφού είναι καταξιωμένος λεπτολόγος της πένας, ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας. Όμως ταυτόχρονα νιώθεις ότι είναι και ικέτης του έρωτα της Σιμόν , είναι απελπισμένος  και αναποφάσιστος. Από την άλλη έχουμε την Σιμόν , μία νεαρή κοπέλα , όλο ζωντάνια, η οποία είναι τολμηρή για την εποχή της και απαιτεί τα θέλω της. Η Σιμόν είναι σκληρή, κυνική θα έλεγα κάποιες στιγμές ,γιατί σκέφτεται το αδύνατον σε μία εποχή που την ξεπερνάει. Είναι φανταστικά πρόσωπα μα τόσο οικεία που τους πονάς. Η γραφή του Τζέημς είναι ποιητική, ενώ της Σιμόν είναι μεστή και  χαρακτηρίζεται από πάθος.

Χαράζω το όνομα σου σε μικρές γωνίες και σκαλίζω το ‘’ τώρα ‘’ κάτω στο πάτωμα. Σκάβω βαθιά. Ναι, εκεί που δεν χωρά η ψυχή σου, εκεί θα βάλω την δική μου.

                                            

Ένας τέτοιος έρωτας είναι δύσκολο να συνεχίσει ,είναι παράνομος και δυσκολεύει ακόμη λόγω απόστασης μεταξύ Παρισιού και Βιέννης. Είναι ένας έρωτας που θα αποδοκιμαστεί πολύ, γιατί διαδραματίζεται στην δεκαετία του 50’ και σίγουρα η κοινωνική κατακραυγή θα  είναι μεγάλη και βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς στο κεφάλι της γυναίκας. Τον άντρα τον κρίνουν με επιείκεια πάντα. Κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 50’ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 52΄οι δύο εραστές θα ανταλλάσουν επιστολές , οι οποίες θα εκφράζουν τον πόθο τους, τις υποσχέσεις τους και θα ξεχειλίζουν από ηδονή και πόνο. Από την μία θα αναζητούν να κόψουν τα λουριά που τους δένουν και από την άλλη, θα εκφράζουν το πάθος της σάρκας που θέλει να γευτεί τον λυτρωτή της. Ο Τζέημς πάντα πιο ποιητικός και η Σιμόν καυστική….. αλλά με κοινό παρανομαστή  τους  παλμούς της καρδιάς τους να χτυπούν στους ίδιους ρυθμούς.

Είναι πολύ όμορφο να γράφεις και να διαβάζεις επιστολές , αν κα δεν είχαμε την τύχη να ζήσουμε τέτοιες εποχές. Σήμερα οι ερωτευμένοι επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων, μέσω messenger, viber κτλ απευθείας, ενώ τότε που διαδραματίζετε το έργο μπορεί να έκανες και ένα μήνα να λάβεις απάντηση…. Φανταστείτε την αγωνία του παραλήπτη που όταν κοίταζε από το παράθυρο να δει τον ταχυδρόμο, έβλεπε τις εποχές να περνάνε και να ζηλεύουν το δέρμα του, το οποίο το είχε ακουμπήσει κάποια στιγμή ο πόθος του. Ξέρετε το να παίρνεις την πένα σου και να γράφεις είναι πιο εύκολο από το να λες το τι σκέπτεσαι. Στο χαρτί πολλές φορές αποτυπώνεις σκέψεις που δεν τολμάς ούτε δυνατά να τις πεις στον εαυτό σου. Θέλεις να ακούς όμορφα λόγια όμως που να σε χαϊδεύουν, όπως η μάνα χαϊδεύει το μωρό της.

Είσαι ένα μαγικό παραμύθι που με τρέφει. Μια ιστορία που διψώ να διηγηθώ. Ένας περίτεχνος δράκος που πυρπολεί όλες τις αισθήσεις μου κι εγώ, ξέπνοος, σε ικετεύω να μη σταματήσεις ποτέ. Ποτέ, με ακούς αγαπημένη;

                                                  

Το αξιοθαύμαστο όμως που θέλω να σας πω, είναι ότι το βιβλίο έχει γραφτεί από δυο γυναίκες, χαρισματικές που ξέρουν να γράφουν έντονα ,να παρασέρνουν τον αναγνώστη και αυτό είναι αξιοθαύμαστο, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο ένα βιβλίο να στηρίζεται σε επιστολόχαρτα και να κρατά τον αναγνώστη σε ένα υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος. Επίσης νιώθεις την ποίηση και το θέατρο στο έπακρο σε αυτό το βιβλίο, τουλάχιστον έτσι ένιωσα  εγώ και αν μου έλεγες ότι οι επιστολές ήταν γραμμένες τον 16’ αιώνα θα σε πίστευα περισσότερο. Το βιβλίο το απόλαυσα , μου άρεσε αυτή η χημεία ανάμεσα στους συγγραφείς , η οποία πέρασε και στους ήρωες τους που τους ξεγύμνωσαν μπροστά σου για να ταυτιστείς και εσύ μαζί τους.

Είναι ένα βιβλίο που σας το προτείνω για να μην ξεχνάτε ότι ο έρωτας είναι ο πιο δυνατός εθισμός και τα βέλη τρυπάνε κατάκαρδα. Πολλές φορές ακούμε ότι οι μεγάλοι έρωτες δεν φορούν νυφικά και θα σας απαντήσω … για αυτό θεωρούνται μεγάλοι!! Διαβάστε το και ταξιδέψτε λογοτεχνικά  μαζί με τους ήρωες και τις στιγμές τους! Για όσους ερωτεύτηκαν αληθινά…!!!!!

Βιβλίο: Τα σ'αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη ←επισκεφτείτε την σελίδα του βιβλίου!

Συγγραφείς: Νατάσσα Καραμανλή & Χαρά Χρυσάφη

Εκδόσεις: Grotesque 

Περιγραφή

 Η επιστολογραφία ήταν παλαιότερα κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας. Στην περίπτωση των διαπροσωπικών σχέσεων πρωταγωνιστούσε, καθώς οι κοινωνικές ή οι πραγματικές αποστάσεις την επέβαλλαν. Η ερωτική αλληλογραφία αποτελούσε το καταφύγιο των εραστών, το καθαρτήριό τους, ακόμα και τον εξομολόγο τους. Η συγκεκριμένη ερωτική επιστολογραφία αφορά σε δύο εντελώς ετερόκλιτα  όσο και δαιδαλώδη πρόσωπα. Από τη μια ο Τζέιμς, ένας εξέχων συγγραφέας με αστραφτερές περγαμηνές και από την άλλη η Σιμόν, μια νέα σουφραζέτα, παθιασμένη με την τέχνη της ζωής. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες ρέπουν ταυτόχρονα προς το σκοτάδι και το φως. Ο αλαζόνας Τζέιμς αποτελεί την σταθερά της εποχής του, ενώ η Σιμόν μάχεται για την κατάλυση ενός κατεστημένου που βάλλεται κατά της ισότητας και της  ανεξαρτησίας, όχι μόνο των γυναικών, αλλά και των αξιών της.


ISBN
978-618-5424-53-4
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΓΛΩΣΣΑ ΓΡΑΦΗΣ:
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ:
106
ΕΞΩΦΥΛΛΟ
ΕΚΔΟΤΗΣ

Να το απολαύσετε!!!

Παρασκευή Παρίσση








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ