ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΡΕΜΜΥΔΑ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Love Book Diary μία αγαπημένη κυρία, πάρα πολύ συμπαθητική, μία λατρεμένη γιαγιά  και πάνω από όλα μία φανατική αναγνώστρια με άποψη.

Σήμερα θα γνωρίσουμε την Αφροδίτη Κρεμμύδα.



Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ


Καλώς ήρθες στο Love Book Diary !!

Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας πες μας δυο λόγια για εσένα, για να σε μάθουν οι αναγνώστες μας.

Γεια σας,είμαι η Αφροδίτη από το Αργοστόλι. Είμαι φαρμακοποιός συνταξιούχος του Γενικού νοσοκομείου Κεφαλονιάς, παντρεμένη με δύο παιδιά και τρία υπέροχα εγγονάκια!Λατρεύω το διάβασμα, το νησί μου και την θάλασσα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Τι είναι η ανάγνωση και το βιβλίο για την κυρία Αφροδίτη;

Η ανάγνωση και τα βιβλία είναι για μένα ένα όμορφο ταξίδι που ανοίγει το μυαλό, ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό!

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πότε ξεκίνησε το αναγνωστικό σας ταξίδι και ποιο ήταν το βιβλίο που σας συγκλόνισε για να μπείτε στο κόσμο της Λογοτεχνίας;


Διαβάζω από παιδί. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα είναι Ο Τρελαντώνης,δώρο της μητέρας μου ,που το έχω ακόμη στη βιβλιοθήκη μου .Το βιβλίο που με συγκλόνισε και καθόρισε την πορεία της ζωής μου είναι Το Κάστρο του Α Τζ.Κρονιν. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Κυρία Αφροδίτη μένετε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και θα ήθελα να μας πείτε ποιες Μεγάλες Προσωπικότητες από το χώρο της Λογοτεχνίας κατάγονται από εκεί και αν έχετε διαβάσει έργα τους; Το πρώτο όνομα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Α. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ.


Ο Ανδρέας Λασκαράτος είναι ένας από τους πιο γνωστούς Κεφαλλονίτες συγγραφείς όμως το νησί μου έχει πολλούς ακόμη όπως ο Μικέλης Άβλιχος,ο Μπάμπης Άννινος,ο Γιώργος Μολφέτας,ο Θέμης Ποταμιάνος,ο Γιώργος Δενδρινός,η Αντιγόνη Μεταξά η γνωστή σε όλους Θεία Λένα, ο ποιητής Νίκος Καββαδίας και πολλοί ακόμη μέχρι σήμερα. Έχω διαβάσει πολλά έργα τους. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:Σε μια εποχή που στην υπόλοιπη Ελλάδα δέσποζε το πνευματικό σκοτάδι της Τουρκοκρατίας, στην Κεφαλονιά της Ενετικής άνθησης διδασκόταν ελεύθερα και δημόσια η αρχαία ελληνική φιλοσοφία είχα διαβάσει κάποτε. Τι ήταν αυτό που έκανε την τόση μεγάλη διαφορά σε αυτή την περιοχή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα;
  
Η Κεφαλλονιά όπως όλα τα Επτάνησα στην περίοδο της Ενετοκρατίας υπήρξε καταφύγιο πολλών ανθρώπων του πνεύματος από την Κωνσταντινούπολη, την Ήπειρο, την Κρήτη που ήρθαν για να γλιτώσουν από τους Τούρκους και μαζί με τους Ενετούς επηρέασαν την πνευματική ζωή. Το νησί όμως από αρχαιοτάτων χρόνων εκτός από τους κατακτητές δέχτηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα από ισχυρούς σεισμούς και οικονομικές καταστροφές. Έτσι οι Κεφαλλονιτες ανέπτυξαν δεξιότητες για να ανταπεξελθουν από τις δυσκολίες. Είναι άνθρωποι τολμηροί, έξυπνοι, πολύ περήφανοι για την καταγωγή τους,θέλουν να διαπρέπουν και να ξεχωρίζουν όπου βρίσκονται. Και βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και ξεχωρίζουν όχι μόνο για όσα κατορθώνουν αλλά και για την ιδιότυπη λόξα τους, την κουρλαμάδα μας,εξου και η άνθηση της σάτιρας στην λογοτεχνία μας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε λογοτεχνικές εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά ; Και αν ναι ποιες είναι και αν πηγαίνετε;

 Δυστυχώς δεν γίνονται πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο νησί. Το καλοκαίρι κάποιες παρουσιάσεις βιβλίων που φοβάμαι πως θα σταματήσουν κι αυτές αφού το μοναδικό βιβλιοπωλείο της πόλης έκλεισε οριστικά. Κάποιες παρουσιάσεις κάνει αραιά ο Σύνδεσμος Φιλολόγων και η Ιακωβατειος βιβλιοθήκη στο Ληξούρι, τις οποίες φυσικά παρακολουθώ. Νομίζω πως η απόσταση και το κόστος μετακίνησης δρουν αποτρεπτικά. 


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΡΕΜΜΥΔΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ :Κυρία Αφροδίτη τι μπορεί να προσφέρει η Λογοτεχνία σε έναν άνθρωπο; Ποιο είναι το πιο σημαντικό πιστεύεται στις επιλογές των αναγνωσμάτων μας;

Η λογοτεχνία όπως ήδη έχω πει είναι για μένα ένα όμορφο ταξίδι. Διαβάζοντας χάνομαι στον κόσμο του συγγραφέα, γίνομαι ένα με τους ήρωες, συμπάσχω, χαίρομαι, λυπάμαι μαζί τους,μαθαίνω από την ζωή και τις επιλογές τους.Για να επιλέξω ένα βιβλίο πρέπει η υπόθεση να με τραβήξει. Επίσης επιλέγω να διαβάζω νέους συγγραφείς και μέχρι σήμερα δεν με έχει απογοητεύσει κανείς. 


ΕΡΩΤΗΣΗ:   Ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος Λογοτεχνίας πλέον και πως έχουν αλλάξει οι αναγνωστικές σας προτιμήσεις στο πέρασμα του χρόνου;

Διαβάζω τα πάντα, πιο πολύ όμως προτιμώ κοινωνικά, αστυνομικά και ιστορικά κυρίως της Ελληνικής Ιστορίας από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Φυσικά έχουν αλλάξει οι επιλογές μου με τα χρόνια αν και ξεκίνησα λίγο ανάποδα δηλαδή διάβασα Κλασσική λογοτεχνία στην εφηβεία και αυτό έγινε με την προτροπή των καθηγητών φιλολογίας και μετά άρχισα να διαβάζω σύγχρονους συγγραφείς Έλληνες και ξένους. Έχω διαβάσει και Αρλεκιν βέβαια και σε περιόδους άγχους πολλά αστυνομικά που είναι για μένα κάτι σαν αντίδοτο!

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Σας αρέσει να μιλάτε με νέους ανθρώπους για λογοτεχνικά θέματα και γενικά να ανταλλάζετε απόψεις;

Ναι μου αρέσει πολύ να μιλάω για λογοτεχνία και να ανταλλάσσω απόψεις όταν έχω την ευκαιρία. Ο καλύτερος συνομιλητής μου είναι ο άνδρας μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Ποια είναι η διαφορά του αναγνώστη του σήμερα με τον αναγνώστη πριν από κάποιες δεκαετίες; Παρατηρείται διαφορές ;

Νομίζω πως σήμερα ο κόσμος διαβάζει περισσότερο αλλά δεν είναι τόσο επιλεκτικός όσο παλαιότερα και σ'αυτό πιστεύω πως παίζει ρόλο η πολλή διαφήμιση που γίνεται με αποτέλεσμα να παρασύρεται από τα χαρακτηριζόμενα ως best seller. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Επίσης θα ήθελα να μας πείτε και για τους εκδοτικούς. Πως σας φαίνονται σήμερα που υπάρχουν αρκετοί σε σχέση με παλιά;
  
Οι πολλοί Εκδοτικοί είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί βρίσκουν σπίτι οι νέοι συγγραφείς και υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και κακό γιατί οι πιο μεγάλοι εκδοτικοί νομίζω πως πιέζουν τα μέλη τους για συνεχή "παραγωγή "και έχουν δυνατότητα ευρείας διαφήμισης που έχει σαν αποτέλεσμα να παραγκωνιζονται οι νέοι στο χώρο. 


ΕΡΩΤΗΣΗ:   Ποιες πηγές χρησιμοποιείται για να ενημερωθείτε για τα λογοτεχνικά δρώμενα; 

Ενημερώνομαι για τις νέες κυκλοφορίες από το διαδίκτυο, από τις λογοτεχνικές ομάδες που είμαι μέλος, από τα newsletter  των εκδοτικών και από τους ίδιους τους συγγραφείς που με τιμούν με την φιλία τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς με το χέρι στην καρδιά;

Από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς θα αναφέρω τους: Σπύρο Πετρουλάκη, Κώστα Κρομμύδα,Θοδωρή Παπαθεοδώρου, Μένιο Σακελλαρόπουλο, Δημήτρη Σίμο, Γιάννη Κυζιρόπουλο, Λένα Μαντά, Down Brown, Lucinda Riley, Τεσυ Μπάιλα,Ιφιγένεια Τέκου,Μανώλη Παλαβούζη. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε και είπατε είναι συγκλονιστικό γιατι…….

Τελευταία με συγκλόνισαν δύο βιβλία. Το Μια νύχτα ακόμα του Κρομμύδα γιατί  έχω δυστυχώς παρόμοια προσωπική εμπειρία και το Η γη της αιώνιας θλίψης του Γιάννη Κυζιρόπουλου γιατί είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που βλέπει τα πάντα γύρω του και τα αποτυπώνει ένας τόσο νέος άνθρωπος. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Αν ένα βιβλίο είναι Best Seller θα μπείτε στον πειρασμό να το πάρετε  ή δεν μετράει για εσάς;

Δεν μετράει ιδιαίτερα αν είναι best seller ένα βιβλίο για να το αγοράσω. Πρέπει να με τραβήξει η υπόθεση για να διαβάσω. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαβάζετε κυρία Αφροδίτη ποίηση και αν ναι τι είναι ποίηση για εσάς;

Τώρα πια δεν διαβάζω ποίηση. Έχω σταματήσει στον Σεφέρη και τον Καβάφη. Αγαπημένοι μου ποιητές όμως είναι ο Διονύσιος Σολωμός και ο Νίκος Καββαδίας!Με τον Καββαδία ταξιδεύω στην αγάπη μου την θάλασσα!

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Τι θα λέγατε στους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το ταξίδι τους;

Θα συμβούλευα τους αναγνώστες να διαβάζουν ο,τι και όποτε τους αρέσει. Το διάβασμα είναι απόλαυση, είναι ταξίδι, δεν είναι διαγωνισμός ούτε ανταγωνισμός. Πιστεύω πως ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει αυτό το ταξίδι ανάλογα με τις ανάγκες του και τις προτιμήσεις του. 

Ευχαριστώ θερμά Κυρία Αφροδίτη για την συζήτηση μας.

Να την απολαύσετε!

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ