ΒΑΣΩ ΚΑΤΣΑΡΕΛΙΑ

ΒΑΣΩ ΚΑΤΣΑΡΕΛΙΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY την συγγραφέα Βάσω Κατσαρέλια με αφορμή το βιβλίο της Πολύχρωμες Χαρούμενες Στέγες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο. .

Καλώς ήρθατε στο Love book diary!!!



ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ξεκινώντας την συζήτηση μας, Θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για το βιβλίο σας  ΄΄ Πολύχρωμες Χαρούμενες Στέγες ΄΄ για τους αναγνώστες του Love Book Diary.

Οι "Πολύχρωμες χαρούμενες στέγες" είναι η πρώτη μου προσπάθεια να μπω στη μαγική χώρα των παραμυθιών. Το πρώτο βήμα έγινε όταν τον Ιουνίο το 2018 κατέκτησε τον Α' έπαινο σε πανελλήνιο διαγωνισμό.
Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η μικρή Ρεγγίνα, είναι ένα χαρούμενο παιδί που ζει σε μια όμορφη και πολύχρωμη πόλη. Όνειρο της να γνωρίσει τα αστέρια και να παίξει με αυτά. Το κοριτσάκι καταφέρνει να αγγίξει το όνειρο του μη γνωρίζοντας πως και ο ουρανός έχει τους δικούς του κανόνες.
Πρόκειται για ένα παραμύθι, που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους και θα μας μάθει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με υπευθυνότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Πως ήταν το ταξίδι της συγγραφής του παραμυθιού; Από την σύλληψη της ιδέας μέχρι να πιάσετε το βιβλίο στα χέρια σας; Ήταν όμορφο ταξίδι; Είχε δυσκολίες;


 Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι στο χρόνο, εκεί που σαν παιδάκι, ονειρευόμουν να φτάσω τα αστέρια και να αντικρίσω ένα αλλιώτικο φεγγάρι. Ένα ταξίδι γεμάτο από εικόνες των παιδικών μου χρόνων που με συντρόφευαν καθ' όλη τη διάρκεια, προκαλώντας μου ένα γλυκό- σχεδόν παιδικό χαμόγελο.
Την στιγμή που το πήρα για πρώτη φορά στα χέρια μου ένιωσα πως η πραγματικότητα άγγιζε το όνειρο.
Οι δυσκολίες υπάρχουν παντού, κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι δεν λένε; Έχω μάθει όμως να προσπερνάω κάθε εμπόδιο και να συνεχίζω με χαμόγελο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αγάπη σας για τα παιδιά και για τα βιβλία, σας οδήγησε στην συγγραφή του παραμυθιού. Θέλω να μας πείτε για αυτό , γιατί δεν γίνεται να γράψεις παραμύθια αν δεν αγαπάς τα παιδιά!


Δεν γίνεται να γράψεις παραμύθια αν δεν αγαπάς τα παιδιά. Το πιο σημαντικό όμως είναι να νιώθεις ο ίδιος παιδί στη ψυχή. Για αυτό τον λόγο θεωρώ τον εαυτό μου από τους τυχερούς ανθρώπους, που δεν ξέχασα ποτέ πως είναι να είσαι παιδί.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Οι μικροί μας φίλοι είναι αυστηροί κριτές, σας φόβισε καθόλου αυτό; Και τι το μαγικό έχουν τα παραμύθια, που οι μεγάλοι ξεχνάνε ;

 Δεν έχω νιώσει ποτέ πως τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές. Ίσως εμείς οι ενήλικες το σκεφτόμαστε έτσι, γιατί είναι δύσκολο για εμάς να μπούμε στον κόσμο τους, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε πολλές φορές να αντιληφθούμε τη μαγεία των παραμυθιών. Θα έλεγα πως τα παιδιά είναι αυθεντικοί κριτές.
Τα παιδιά λένε τις περισσότερες φορές αυτό που εννοούν, αυθόρμητα. Όταν έχουν ανάγκη να εκφραστούν, βγάζουν από μέσα τους συναισθήματα, απορίες και εντυπώσεις που τους έχουν δημιουργηθεί αυθόρμητα.
Όποτε δεν θα πω πως με φοβίζει αυτός ο αυθόρμητος τους τρόπος, ίσα- ίσα θα πω πως το απολαμβάνω.





ΕΡΩΤΗΣΗ:   Η μικρή μας Ρεγγίνα είναι ένα χαρούμενο κορίτσι που αγαπάει τα όμορφα, έντονα χρώματα, αλλά όπως όλα τα παιδάκια πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες. Πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες στα παιδιά προσχολικής ηλικίας ; Και πως μπορούμε να τα μάθουμε να τους ακολουθούν;


 Πιστεύω πως οι κανόνες είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Οι κανόνες δεν αποσκοπούν μόνο στη καλή και ευγενική συμπεριφορά του παιδιού αλλά και την ασφάλεια τους.
Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποια μυστική συνταγή ώστε να τους μάθουμε να ακολουθούν τους κανόνες. Πιστεύω όμως πως μέσα από όμορφες ιστορίες τα παιδιά μπορούμε να διδαχθούν και κατά συνέπεια να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφορά.

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Παίζετε πολύ με τα χρώματα στο βιβλίο σας και τα παιδιά το παρατηρούν αμέσως και  μέσα από αυτό καταλαβαίνουν αρχικά την ιστορία. Πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση σε ένα παιδικό βιβλίο , καθώς και τα χρώματα;


 Μέσα από ένα εικονογραφημένο βιβλίο, το παιδί, παρατηρεί, ακούει λέξεις, τις αντιστοιχεί με εικόνες, απακωδικοποιεί τα πράγματα γύρω του και τα καταλαβαίνει.
Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως το εξώφυλλο, η εικονογράφηση και η ποικιλία των χρωμάτων παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποδοχή ενός παραμυθιού από το παιδί και στο βαθμό που θα του κινήσει το ενδιαφέρον.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Την εικονογράφηση την έχετε κάνει εσείς, θα ήθελα να μας πείτε και για αυτή την δραστηριότητας σας, γιατί πριν πάρω το βιβλίο προσωπικά δεν το γνώριζα ότι ζωγραφίζατε.

 Η αγάπη μου για τη ζωγραφική, όπως και για τα παραμύθια, ξεκινάει από την παιδική μου ηλικία. Με θυμάμαι ανάμεσα σε χρώματα και λευκές σελίδες, να προσπαθώ να φτιάξω τους δικούς μου πολύχρωμους κόσμους.
Το 2015 παρακολούθησα μαθήματα ζωγραφικής και το 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μου ατομική έκθεση με τίτλο "Στη χώρα των παραμυθιών".
Όταν βρίσκομαι ανάμεσα στα χρωματιστά μου μολύβια ο κόσμος φαίνεται πιο όμορφος και γεμίζει ελπίδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το βιβλίο σε ποιες ηλικίες απευθύνεται ; Μπορώ να σας πω ότι στο σπίτι το διαβάζω ταυτόχρονα και στα δυο παιδιά μου, που είναι 2,5 και 6 γιατί το παρακολουθούν και τα δυο ευχάριστα και μοιραζόμαστε μαζί τον κοινό μας χρόνο.


 Η αλήθεια είναι πως όταν γράφω κάποιο παραμύθι ποτέ δεν έχω στο μυαλό μου σε ποια ηλικία θέλω να απευθύνεται. Έτσι έγινε και με τις " Πολύχρωμες χαρούμενες στέγες ". Πριν την έκδοση τους το διάβασα σε παιδιά από 2 χρονών μέχρι 12 και είχα την αποδοχή όλων. Πιστεύω πως στον τρόπο που παρουσιάζουμε τα παραμύθια στα παιδιά βρίσκεται η διαφορά.





ΕΡΩΤΗΣΗ:   Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να καταλάβουν τα λάθη τους, χωρίς να τα μαλώνουμε; Πως μπορούμε να τα κάνουμε πιο υπεύθυνα χωρίς να είμαστε αυστηροί;


 Με υπομονή. Μπορεί να μην είναι εύκολο, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν υπεύθυνα, παρέχοντας τους κατάλληλες για την ηλικία τους ευθύνες. Ας μην ξεχνάμε πως τα λάθη βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τα όρια τους, τι μπορούν να κάνουν και τι όχι. Εμείς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τα καθοδηγούμε σωστά ώστε να αντιληφθούν τη δύναμη της συγχώρεσης και να αποτελούμε πρότυπο με τη δική μας συμπεριφορά. Και φυσικά να μην ξεχνάμε ποτέ πως υπήρξαμε κι εμείς κάποτε παιδιά. Να προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να τους μιλάμε με τον τρόπο που θα θέλαμε να μιλάνε σε εμάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού σας;


 Η μικρή Ρεγγίνα μέσα από την περιπέτεια της διδάσκει στους μικρούς μας φίλους πως η κάθε πράξη ακολουθείται από τις ανάλογες συνέπειες. Από παιδιά κιόλας, χρειάζεται να καλλιεργούμε το αίσθημα της ευθύνης, το οποίο θα μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είσαστε συντονίστρια στην δανειστική βιβλιοθήκη στο χωριό σας και συγχαρητήρια για αυτό. Πως δημιουργήθηκε η ιδέα και πόσο σημαντική είναι μία βιβλιοθήκη για τα παιδιά;


 Η ιδέα του να έρχομαι σε επαφή με παιδιά και βιβλία ταυτόχρονα, με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική, αποδοτική και καλύτερος άνθρωπος. Η αρχική μου σκέψη ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών και φυσικά τον δανεισμό βιβλίων. Αργότερα, και βλέποντας το ενδιαφέρον ανθρώπων από πολλά μέρη της Ελλάδας, αποφάσισα να δημιουργήσω μία βιβλιοθήκη με όλων των ειδών τα βιβλία για όλους. Σε αυτή μου την προσπάθεια ήταν κοντά μου αρκετοί άνθρωποι, στηρίζοντας αυτή μου την ιδέα είτε ψυχολογικά είτε υλικά.

      ΕΡΩΤΗΣΗ:  Θα ήθελα να μου πείτε για τις δραστηριότητες σας στο facebook ; Τις ομάδες που διαχειρίζεστε και πως σας φαίνεται η επαφή αυτή με το αναγνωστικό κοινό;

 Η αγάπη μου για τα βιβλία είναι τόσο μεγάλη που δεν αρκούμαι μόνο στο να γράφω ή να διαβάζω. Γι'αυτό τον Αύγουστο του 2018 δημιουργήθηκε η πρώτη μου βιβλιοφιλική ομάδα στο Facebook με το όνομα Η μαγεία του βιβλίου. Σε αυτή την ομάδα άνθρωποι που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για τη λογοτεχνία συζητάμε καθημερινά για τα βιβλία που διαβάζουμε και ό, το αφορά τα βιβλία γενικότερα. Εγώ, ως διαχειρίστρια, εκτός από τα βιβλία που προτείνω γράφοντας τις εντυπώσεις μου, προσπαθώ όσο πιο συχνά μπορώ να ανεβάζω διαγωνισμούς βιβλίων. Με αυτό τον τρόπο θέλω να δίνω την ευκαιρία στα μέλη να αποκτήσουν ένα νέο βιβλίο.

Τον Μάρτιο του 2020 δημιουργήθηκε και η δεύτερη ομάδα με το όνομα "Βάσω Κατσαρέλια '' Στη χώρα των παραμυθιών'' . Όπως λέει και το όνομα ασχολούμαστε με τα παραμύθια και με τις δράσεις μου γύρω από αυτά.
Η Καθημερινή μου επαφή με τα μέλη των ομάδων λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία για μένα. Η δημιουργία της πρώτης μου ομάδας μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω όμορφους ανθρώπους, όπως εσύ, και να μοιράζομαι μαζί τους την ίδια αγάπη για τα βιβλία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πρόσφατα σας βλέπουμε και στο Youtube πείτε μας και για αυτή την προσπάθεια σας; Τι θα δούμε σε αυτό το κανάλι ;


 Όπως θα έχεις καταλάβει είμαι ένας ανήσυχος άνθρωπος. Θέλω συνεχώς να ανακαλύπτω νέα πράγματα και να πειραματίζομαι πάνω σε αυτά. Το YouTube προέκυψε από την αγάπη μου στις κατασκευές και στα βιβλία.
Σε αυτό το κανάλι, όπως λέει και το όνομα του "fairytaile land '' βρισκόμαστε σε μία παραμυθένια γη. Θα βλέπουμε ό, τι μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο παραμυθένια. Κατασκευές, DIY projects, συνταγές μαγειρικής και φυσικά προτάσεις βιβλίων.


ΕΡΩΤΗΣΗ:   Πιστεύετε ότι τα παραμύθια έχουν διδακτικό χαρακτήρα και τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα κάποια πράγματα που θέλουμε να τους πούμε; Επίσης τα παιδιά γίνονται πιο έξυπνα όταν τους διαβάζουμε παραμύθια συνέχεια ή τους οδηγούμε με αυτόν τον τρόπο στο χώρο της Λογοτεχνίας και αυτά ανοίγουν τα φτερά τους και πετάνε μετά μόνα τους;


 Δεν πιστεύω πως τα παραμύθια πρέπει απαραίτητα να έχουν διδακτικό χαρακτήρα. Τα παραμύθια υπάρχουν στη ζωή των παιδιών για να τους δώσει τη φαντασία που χρειάζονται στη ζωή τους. Να τους δώσει την ευκαιρία να πιστέψουν στο απίστευτο, δίνοντας τους έτσι την ώθηση που χρειάζονται για να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και στο μέλλον τους.
Μία διδακτική ιστορία, θεωρώ, πως δίνει σε εμάς τους ενήλικες, την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά, για πράγματα που μας απασχολούν με τον δικό τους τρόπο, τον τρόπο που αυτά καταλαβαίνουν.
Διαβάζοντας καθημερινά βιβλία , τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέους κόσμους. Να αναπτύξουν τη φαντασία τους, τον λόγο και να αγαπήσουν τα βιβλία. Πιστεύω, λοιπόν, πως τα παιδιά που έρχονται συχνά σε επαφή με βιβλία, έχουν βάση να γίνουν ώριμοι αναγνώστες στο μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι και γιατί;


 Έχω δύο αγαπημένα παραμύθια το καθένα για διαφορετικό λόγο. Το πρώτο είναι "η Πούλια και ο Αυγερινός" είναι ένα παραμύθι που μου θυμίζει τη γιαγιά μου και γι αυτό το λόγο το αγαπώ ιδιαίτερα. 
Το επόμενο είναι "ο μικρός πρίγκιπας", το αγαπώ για τα ιδιαίτερα μηνύματα που περνάει.

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάτε περισσότερο και ποιο βιβλίο έχετε στο κομοδίνο σας;


 Δεν έχω κάποιο αγαπημένο είδος. Έχω αγαπημένα βιβλία και όλα τους ανήκουν σε διαφορετικό είδος. Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέους συγγραφείς σε όποιο είδος της λογοτεχνίας και αν ανήκουν.
Αυτή τη στιγμή διαβάζω ένα ερωτικό μυθιστόρημα του Κώστα Καρακάση "Η αγάπη δεν έχει τέλος".

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Κλείνοντας την συζήτηση μας θα ήθελα να μας πείτε πώς να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά , ώστε να μην χάνουν το ενδιαφέρον τους και να περνάμε όλοι ευχάριστα.


 Τα παραμύθια απευθύνονται στην ψυχή του ανθρώπου, δεν υπόκειται στους νόμους της λογικής, αλλά βουτάει στα απύθμενα και απέραντα πελάγη της φαντασίας.
Για να διηγηθούμε την ιστορία στα παιδιά μας θα πρέπει πρώτα εμείς να πιστέψουμε σε αυτή τη μαγεία. Να γίνουμε η νεράιδα, η μάγισσα,ο δράκος και η μικρή Ρεγγίνα. Να ακολουθήσουμε τους ήρωες μας στα δικά τους μονοπάτια. Να διηγηθούμε την ιστορία σαν να ζούμε κι εμείς εκεί και πάνω από όλα με τρυφερότητα και αγάπη.

Σας ευχαριστώ θερμά!

Συγγραφέας

Βάσω Κατσαρέλια



Η Βάσω Κατσαρέλια γεννήθηκε το 1981 σ’ ένα χωριό της Πιερίας, τη Μεθώνη. Ασχολείται με τη ζωγραφική και το σχέδιο αρκετά χρόνια και σε επαγγελματικό επίπεδο και παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής. Παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα, συμμετείχε σε ομαδικές Εκθέσεις Τέχνης και σε Φεστιβάλ. Γράφει διηγήματα, κείμενα, παραμύθια και ιστορίες λογοτεχνικού περιεχομένου. Ένα εκ των οποίων διακρίθηκε, κατακτώντας τον πρώτο έπαινο στον διαγωνισμό “Ασημένια σελίδα 3” Εκδόσεις Μωραΐτης & Εντύποις τον Ιούνιο του 2018.Η επαφή κι η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε στη συγγραφή παραμυθιών. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 ανέλαβε τα καθήκοντα συντονίστριας της δανειστικής βιβλιοθήκης στο χωριό που μένει, αφού υπήρξε και δημιουργός της ιδέας, για μια τέτοιου είδους κίνηση. Η μεγάλη της αγάπη για τα βιβλία αποτελεί την κινητήρια δύναμή της για τις δράσεις της.


Το βιβλίο



Το παραμύθι μέσα από την πλούσια εικονογράφηση του και την όμορφη ιστορία του διδάσκει τα παιδιά να είναι υπεύθυνα στην καθημερινή ζωή τους. Σε πρώτο επίπεδο αναφέρεται σε κάτι απλό όπως την τακτοποίηση των παιχνιδιών τους, αφού τελειώσουν την ενασχόληση μαζί τους. Σε δεύτερο όμως επίπεδο με την χρησιμοποίηση συμπαντικών συμβόλων όπως τα αστέρια και το φεγγάρι ως μέσα του διδακτικού μηνύματος υποδεικνύει ότι η υπευθυνότητα είναι αρωγός και σε πολύ ευρύτερα θέματα της ζωής του ανθρώπου.




Παρασκευή Παρίσση!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ