ΑΝΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Love Book Diary ένα φρέσκο κορίτσι, όμορφο, συνεργάσιμο, ευγενικό, η οποία τρελαίνεται για βιβλία μυστηρίου και τρόμου και πάνω από όλα είναι μία αναγνώστρια με άποψη.

Καλώς ήρθες στο Love Book Diary Άννα!!


ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ
Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση πες μας δυο λόγια για εσένα για να σε μάθουν οι αναγνώστες μας. 

Καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση Παρασκευή μου! Η στήλη σου είναι από τις μοναδικές που απολαμβάνω και παρακολουθώ ανελλιπώς. Λοιπόν, είμαι η Άννα Κριτσωτάκη, κατάγομαι από την λεβεντογέννα Κρήτη( περήφανη) και είμαι 34 χρονών .Έχω έναν ευτυχισμένο γάμο και δύο αγαπημένα τετράποδα «παιδάκια», την σκυλίτσα μου Sookie και το πρόσφατο μέλος της οικογένειας, την γατούλα μου Vampira. Εκτός από το διάβασμα, είναι οι μεγάλες μου αγάπες και μου κρατούν την καλύτερη συντροφιά . Η ανιδιοτελής αγάπη και η αίσθηση πληρότητας που σου προσφέρει ένα κατοικίδιο ζώο είναι μοναδική. Στον ελεύθερο χρόνο μου εκτός από το διάβασμα, ασχολούμαι με δημιουργικές κατασκευές που αφορούν πάλι την μεγάλη μου αγάπη το βιβλίο. Μου αρέσει να συντροφεύω τις αναγνώσεις μου με προσωπικές δημιουργίες όπως για παράδειγμα «ιδιαίτερους» σελιδοδείκτες . Και λέω «ιδιαίτερους» γιατί θέλω να ταιριάζουν με το σκοτεινό «mood» των βιβλίων που επιλέγω να διαβάζω.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Τι είναι η ανάγνωση για εσένα; 


Τι είναι η ανάγνωση για μένα… Δεν θα πρωτοτυπήσω σε αυτήν μου την απάντηση. Θα σου πω πως το διάβασμα για μένα είναι τρόπος ζωής. Είναι ο δικός μου τρόπος να αντιμετωπίζω την καθημερινότητα. Είναι η ανάσα μου, το δικό μου μέσο διαφυγής για να ξεφύγω σε ένα άλλο σύμπαν, μακριά από οτιδήποτε μπορεί να με απασχολεί… Με λίγα λόγια είναι το γιατρικό μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε ξεκίνησε το αναγνωστικό σου ταξίδι και ποιο ήταν το βιβλίο που λάτρεψες για να αγαπήσεις τη Λογοτεχνία; 


Δεν θυμάμαι ακριβώς ποτέ ξεκίνησε, πάντα όμως με θυμάμαι να κρατάω ένα βιβλίο στα χέρια μου. Εκεί που άλλα παιδιά απογοητεύονταν όταν λάμβαναν για δώρο ένα βιβλίο, εγώ αντιθέτως ενθουσιαζόμουν. Από μικρή θυμάμαι να αγαπώ την φαντασία και το μυστήριο. Οι πρώτες μου αναγνώσεις τρόμου παρόλο που φοβόμουν πολύ, ήταν οι περιβόητες «Ανατριχίλες»! Διάβαζα και διαβάζω τα πάντα όμως ,μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα. Το βιβλίο που με έκανε να αγαπήσω την λογοτεχνία, ήταν « Ο Αλχημιστής» του Paulo Coelho. Είχα τελειώσει το λύκειο και δούλευα σε μια καφετέρια. Δεν είχε ιδιαίτερη δουλειά και είχα χαθεί μέσα στον κόσμο του βιβλίου. Θυμάμαι πως το τελείωσα κλαίγοντας, με είχε συγκινήσει παρά πολύ. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Θυμάμαι όμως πως με είχε συγκινήσει η έννοια του «Θεού» και πως εσωκλείεται μέσα στο βιβλίο ιδιαίτερα στο τέλος του. Αυτό μου έχει μείνει τουλάχιστον. Πάντα και παντού αναζητώ τον Θεό, ίσως και αυτός ήταν ο λόγος που αυτό το βιβλίο χαράχτηκε βαθιά μέσα στην ψυχή μου. Πρόσφατα το απέκτησα και σκοπεύω να το ξανά ανακαλύψω σύντομα.


Ο Αλχημιστής - Coello
Ο ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάς και γιατί; 

Διάβαζα τα πάντα όμως τα τελευταία χρόνια επιλέγω αποκλειστικά λογοτεχνία τρόμου και φαντασίας καθώς επίσης, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ. Ο λόγος που προτιμώ την συγκεκριμένη κατηγορία είναι γιατί σαν αναγνώστης βαριέμαι εύκολα και δύσκολα κρατάς αμείωτο το ενδιαφέρον μου και την προσήλωση μου με κάτι κοινότυπο. Αγαπώ ιδιαίτερα τον τρόμο, γιατί εκτός το σοκ και την έκκριση της αδρεναλίνης, σου προσφέρει την δυνατότητα να γίνεις θεατής μιας τρομακτικής ή επικίνδυνης κατάστασης, με όλες τις εντάσεις που μπορεί να κρύβει μέσα του, από την ασφάλεια του σπιτιού σου, χωρίς ποτέ να κινδυνεύεις ο ίδιος . Όπως έλεγε και ο Σίγκμουντ Φρόιντ, το ρίγος του τρόμου χαρακτηρίζεται ως ένα απ'τα πιο αξιοπερίεργα στοιχεία της συναισθηματικής μας ζωής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο βιβλίο σε συγκλόνισε τόσο πολύ και γιατί; 

Το βιβλίο που με συγκλόνισε και βρίσκεται στην λίστα των αγαπημένων μου, είναι το «Νεκροταφείο ζώων» του Στίβεν Κίνγκ. Δεν θέλω να πω πολλά για την υπόθεση σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να το διαβάσει, άλλωστε αντιπαθώ απίστευτα τα σπόιλερ . Οι ήρωες μου θύμισαν πρωταγωνιστές αρχαίας τραγωδίας. Αμέτρητες φορές έβαλα τον εαυτό μου στην θέση τους. Άραγε εγώ σαν Άννα, τι θα έκανα σε μια ανάλογη περίπτωση; Θα γινόμουν έρμαιο των συναισθημάτων μου και θα λύγιζα όπως ο πρωταγωνιστής; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία ,από τον πόνο της απώλειας. Υπήρχε μία συγκεκριμένη σκηνή που με συγκλόνισε, χρειάστηκε να πάρω τον χρόνο μου για να συνεχίσω την ανάγνωση… Αυτό το βιβλίο για μένα είναι ένα αριστούργημα ,ίσως και το καλύτερο του Στίβεν Κίνγκ.

Νεκρωταφίο ζώων - King Stephen | Public βιβλία
ΝΕΚΡΟΤΑΦΙΟ ΖΩΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι αυτό που ψάχνεις σε ένα βιβλίο για να είσαι ικανοποιημένη; 

Θέλω να είναι έξυπνο. Να παίζει με το μυαλό μου και να με βγάζει από την «safe zone» μου. Να μου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και να μην με κουράζει. Να μην γεμίζουν άσκοπα τις σελίδες τους με περιττές λεπτομέρειες . Γρήγορη πλοκή και δράση, ανατροπές που δεν τις είχα δει να έρχονται, φυσικά όμως να υπάρχει μία λογική επεξήγηση πάνω σε αυτό. Έχω αφήσει πολλά βιβλία στην άκρη γιατί τα βρήκα πολύ προχειρογραμμένα. Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και προτιμώ να μην τον σπαταλάω πλέον σε μέτρια βιβλία. Τέλος κάτι που αναζητώ στα βιβλία που διαβάζω είναι η πρωτοτυπία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Σου αρέσει να ανταλλάζεις απόψεις για τα βιβλία που διαβάζεις και να κοιτάς και κριτικές στο διαδίκτυο;

Φυσικά και μου αρέσει να ανταλλάζω απόψεις και να διαβάζω κριτικές άλλων μελών, αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν άλλωστε οι ομάδες των βιβλίων . Πλέον όμως έμαθα να μην επηρεάζομαι από τις διθυραμβικές κριτικές που διαβάζω σε διάφορα σάιτ ,γιατί πολλές φορές, έχω απογοητευτεί οικτρά από βιβλίο που έπιασα στα χέρια μου...Εμπιστεύομαι περισσότερο την δική μου κρίση, οπότε δεν θα με επηρεάσει μία κριτική μήτε αρνητικά μήτε θετικά , για ένα βιβλίο που έχω ήδη αποφασίσει να διαβάσω. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πού προμηθεύεσαι τα βιβλία σου και γιατί; Θεωρείς τα βιβλία ακριβό τρόπο ψυχαγωγίας; 

Προμηθεύομαι βιβλία από παντού. Από τοπικά βιβλιοπωλεία, από το ίντερνετ, ακόμη και από ομάδες μεταχειρισμένων που το θεωρώ και μία πολύ καλή ευκαιρία για να αποκτήσεις ένα βιβλίο. Μπορείς ακόμα και να ανταλλάξεις κάποιο που δεν σου άρεσε τόσο πολύ και να πάρεις κάποιο που πραγματικά επιθυμείς να διαβάσεις. Όσο για τις τιμές των βιβλίων γενικά, θεωρώ πως είναι εξαιρετικά «τσιμπημένες», ιδιαίτερα συγκεκριμένων οίκων και συγγραφέων . Δυστυχώς πλέον αγοράζω βιβλία ορισμένων μόνο συγγραφέων που ξέρω πως δεν θα με απογοητεύσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί να σε επηρεάσει ένα βιβλίο όταν το διαβάζεις και αν ναι πες μας ένα βιβλίο που σε επηρέασε θετικά ή αρνητικά;

Μμμμ, ενδιαφέρον ερώτηση... Συνήθως επειδή διαβάζω συχνά αστυνομικά μυθιστορήματα ή τρόμου, συγκρίνω πολλές φορές το φανταστικό με το πραγματικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ζωή κλέβει την παράσταση, δυστυχώς με την αρνητική έννοια. Αρκετά συχνά συναντώ βιβλία με έντονη βία και αιματηρά εγκλήματα, βγαλμένα μέσα από την ζωή. Περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ή παιδικής κακοποίησης κι ακόμα χειρότερα πρόκληση θανάτου, είναι εκείνα που με επηρεάζουν σαφώς περισσότερο. Οπότε θα απαντήσω θετικά στην ερώτηση σου, επηρεάζομαι αρκετές φορές. Ένα βιβλίο που με έκανε να ανατριχιάσω γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι «Το τραγούδι της Θεάς Κάλι» του Dan Simmons. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αν και αριστούργημα, θα το πρότεινα μόνο σε όσους έχουν γερό στομάχι… 


Το τραγούδι της θεάς Κάλι - Dan Simmons | BestPrice.gr
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΚΑΛΙ

ΕΡΩΤΗΣΗ:Αν ένας συγγραφέας σου αρέσει προσπαθείς να μαζέψεις όλα τα βιβλία του για να τα έχεις στην βιβλιοθήκη σου; Έχεις πάθει το ίδιο και με κάποιον εκδοτικό ;

Ναι έχω αυτή τη συνήθεια σε συγκεκριμένους μόνο συγγραφείς που είναι και οι πιο αγαπημένοι μου. Δεν έχω ιδιαίτερο κόλλημα με κάποιον συγκεκριμένο εκδοτικό, ομολογώ όμως πως στην βιβλιοθήκη μου τοποθετώ τα βιβλία ανά συγγραφέα, οίκο και είδος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πες μας για τις ομάδες που συνδιαχειρίζεσαι, με ποιους κάνεις αυτά τα υπέροχα πράγματα και τι θα βρουν οι αναγνώστες εκεί; 

Συνδιαχειρίζομαι τις ομάδες Ανοιχτό Βιβλίο και DARK MIND παρέα με το φιλαράκι μου, Θανάση Γιδάκο. Ομολογώ πως αν δεν υπήρχε ο Θανάσης που τον γνωρίζω προσωπικά και τον εμπιστεύομαι, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθώ ξανά στο τιμόνι διαχείρισης, οποιασδήποτε ομάδας, εξαιτίας άσχημων προσωπικών εμπειριών. Ο λόγος που δέχτηκα την πρόταση του Θανάση είναι γιατί, ταιριάζουμε σαν χαρακτήρες και έχουμε κοινό όραμα. Δεν μας απασχολεί το πόσο ψηλά θα φτάσει η ομάδα ή αν αποκτήσουμε χιλιάδες μέλη, αλλά να φτιάξουμε μια όμορφη παρέα που ο καθένας θα νιώθει άνετα και να μπορεί να ακουστεί η γνώμη του ελεύθερα, χωρίς να φοβάται. Φυσικά πάντα με σεβασμό. Αυτός είναι απαράβατος κανόνας για να γίνει κάποιος μέλος της ομάδας μας. Κάτι σαν μεγάλη οικογένεια δηλαδή! Επίσης διαχειρίζομαι την προσωπική μου σελίδα με χειροποίητες κατασκευές, Valentianna΄s Creations. Να πω πώς την ομάδα την έφτιαξα με την αδερφή μου που μου έμαθε ότι ξέρω και την ευχαριστώ πολύ. Με την ευκαιρία να πω, σ'αγαπώ πολύ αδελφούλα μου, είσαι το στήριγμα μου!

ΑΝΝΑ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως σου φαίνονται οι ομάδες βιβλίων στο Facebook καθώς και όλες αυτές οι διαδικτυακές φιλίες που δημιουργούνται μεταξύ των μελών; 

Μεγάλη κουβέντα άνοιξες Παρασκευή μου… Απέχω σχεδόν απ'όλες, εκτός από την ομάδα “βιβλία φαντασίας” της Άννας Σπανογιώργου που εκτιμώ ιδιαίτερα και την “λογοτεχνία τρόμου” ,μιας και είμαι «σκοτεινό» παιδί, πως να το κάνουμε… Με έχουν κουράσει οι ίντριγκες, οι προστριβές και οι συνεχείς διαπληκτισμοί που επικρατούν στις περισσότερες ομάδες. Σε ομάδα βιβλίων, δεν μπορώ να κατανοήσω αυτές τις συμπεριφορές. Επειδή έχουμε μια ομάδα, δεν πάει να πει πως μας αξίζει και το Νόμπελ ειρήνης... Εγώ προσωπικά το κάνω για να περνάει ευχάριστα η ώρα μου και για να ενημερώνομαι για νέα βιβλία. Επίσης αυτό που με ενοχλεί απίστευτα είναι η προώθηση συγκεκριμένων συγγραφέων και βιβλίων, νιώθω πολλές φορές πως οι ομάδες λειτουργούν ως φερέφωνα διαφόρων συμφερόντων που προσωπικά δεν με απασχολούν καθόλου. Όσο για τις «φιλίες» επειδή προσωπικά έχει καεί η γούνα μου ούκ ολίγες φορές, κρατάω μικρό καλάθι που λένε… Συμπάθειες υπάρχουν φυσικά και φίλες φαντάζομαι ,όμως αν δεν έχεις γνωρίσει από κοντά τον άλλο, αν δεν έχετε έστω πιεί έναν καφέ μαζί, να δεις πως κινείται σαν άνθρωπος και αν το προφίλ που σου δείχνει πίσω από ένα πληκτρολόγιο είναι και το αληθινό, τότε δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Επειδή είμαι ευαίσθητη και πληγώνομαι εύκολα, έμαθα να προσέχω ακόμη και την σκιά μου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να μας μιλήσεις για τους αγαπημένους σου συγγραφείς, ποιοι είναι και γιατί τους λατρεύεις! Θέλω να μας πεις για όλα τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν όταν διαβάζεις βιβλία τους! 

Πώς και πώς περίμενα αυτήν σου την ερώτηση! Εκείνοι που με ξέρουν καλά γνωρίζουν πως έχω μεγάλη λατρεία στον Στίβεν Κίνγκ τον βασιλιά του τρόμου , μιας και τους έχω ζαλίσει λίγο τον έρωτα (χι χι χι)…. Την τριάδα των πιο αγαπημένων μου συγγραφέων συμπληρώνουν ο Χ.Φ. Λάβκραφτ ο πατέρας του τρόμου και ο Τζον Κόνολι ο μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος, ίσως ο μοναδικός που καταφέρνει να συνδυάσει εξαιρετικά το υπερφυσικό με το αστυνομικό στοιχείο. Τους αγαπώ και τους θαυμάζω απεριόριστα για τους ίδιους λόγους. Είναι μοναδικοί και πρωτοπόροι στο είδους τους . Η ευφυΐα και η φαντασία τους δεν έχει όρια. Κάθε βιβλίο τους είναι ένα μοναδικό αριστούργημα που καταφέρει να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άπειρα βιβλία που γράφτηκαν, ακόμα για ταινίες που δεν γνωρίζαμε καν ότι είναι δικά του δημιουργήματα. Νιώθω πολύ μικρή για να μιλήσω γι'αυτούς τους Κύριους, πραγματικά ότι και να πω θα είναι λίγο. Εδώ θα ήθελα να τονίσω πώς υπαρχουν και πολλοί Έλληνες συγγραφείς που υπηρετούν επάξια το συγκεκριμένο είδος. Μερικοί από τους πιο αγαπημένους μου είναι ο Κωνσταντίνος Κέλλης και ο Γιώργος Δάμτσιος. Έχουν εξαιρετικό ταλέντο και πιστεύω πως θα μας απασχολήσουν πολύ στο άμεσο μέλλον. 

στηβεν κινγκ: ο βασιλιασ του τρομου ζει & βασιλευει
Στίβεν Κίνγκ 
Χ. Φ. Λάβκραφτ - Βικιπαίδεια
Χ.Φ. Λάβκραφτ
Έρχεται στην Αθήνα τον Ιούλιο ο Τζον Κόνολι
Τζον Κόνολι 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δανείζεσαι βιβλία από βιβλιοθήκες ή θέλεις να αγοράζεις βιβλία για να τα έχεις εσύ δικά σου; 

Προτιμώ να αγοράζω τα δικά μου βιβλία ή έστω να ανταλλάζω κάποια. Έχω μεγάλο αριθμό αδιάβαστων οπότε δεν νομίζω να μου χρειαστεί σύντομα να επισκεφτώ κάποια βιβλιοθήκη…! 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως σου φαίνεται το Ελληνικό αναγνωστικό κοινό;

Μια χαρά μου φαίνεται. Χαίρομαι που βλέπω πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το διάβασμα ως μέσο ψυχαγωγίας αν και το θεωρώ κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Σαν κοινό δεν μπορώ να το κρίνω, ο καθένας επιλέγει τις αναγνώσεις του ανάλογα με το γούστο του και με το τι τον ευχαριστεί. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελες να αλλάξει κάτι στις εκδόσεις, στην προώθηση βιβλίων, στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού ή κάτι άλλο που θέλεις εσύ; 

Θα ήθελα να δω περισσότερα βιβλία τρόμου και φαντασίας καθώς και επανεκδόσεις εξαντλημένων, σπανίων βιβλίων. Συγκεκριμένα να εκδίδουν περισσότερα τέτοια βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων, έχουμε πολλούς αξιόλογους αντιπροσώπους του είδους που με κάνουν περήφανη. Ίσως μείωση των τιμών σε ορισμένα βιβλία, έτσι ώστε να μπορεί όλο και περισσότερος κόσμος να συνεχίζει να αγοράζει τα αγαπημένα του βιβλία. Τέλος να πραγματοποιούνται περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων και στην επαρχία. Είναι κάτι που ζηλεύω πολύ σε εσάς που κατοικείτε σε μεγάλες πόλεις. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα συμβούλευες τους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το αναγνωστικό ταξίδι τους; 

Να επιλέγουν βιβλία που αγαπούν και που τους ξεκουράζουν. Να απολαμβάνουν το ταξίδι και να μην βιάζονται να το τελειώσουν ,για να προχωρήσουν στον επόμενο. Κάθε βιβλίο είναι ξεχωριστό και αφού τελειώσει, χάνεται η μαγεία του. Σπάνια σαν αναγνώστης θα ξαναδιαβάσω το ίδιο βιβλίο. Και τέλος να δίνουν ευκαιρίες σε νέα αναγνώσματα, να μην φοβούνται την αλλαγή και ποιος ξέρει ,ο τολμών νικά! Ίσως ανακαλύψουν κάτι που πραγματικά να τους εκπλήξει. 

 Σε ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας!

Σε ευχαριστώ πολύ Παρασκευή μου για την φιλοξενία! Λυπάμαι αν στεναχώρησα κάποιους με τα λεγόμενα μου,όμως προτιμώ να είμαι αληθινή, παρά αγαπητή… Καλή συνέχεια στην όμορφη προσπάθεια σου, αναμένουμε την συνέχεια!

Να την απολαύσετε φίλοι μου!

Παρασκευή Παρίσση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ