ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΕΝΙΕΡΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Love Book Diary μία ευγενικότατη  κυρία , με πολύ όμορφο λόγο, με πολύ όμορφη πένα και πάνω από όλα  μία αναγνώστρια με άποψη.


Καλώς ήρθατε στο Love Book Diary κυρία Σταυρούλα Βενιέρη








Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για εσάς, για να σας μάθουν οι αναγνώστες μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, κα Παρίσση, για τη φιλοξενία στο Love Book Diary! Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας, γιατί είναι μια στήλη που θαυμάζω και παρακολουθώ.
Είμαι η Σταυρούλα Βενιέρη. Γεννήθηκα στον Πειραιά, είμαι παντρεμένη κι έχω έναν γιο. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι η συγγραφή! Εργάζομαι ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στον εκδοτικό οίκο «Κούρος» και η εργασία μου είναι «το δεύτερο σπίτι μου», όπως την αποκαλώ!
Ο χώρος της εργασίας μου αποτέλεσε το βασικό κίνητρό μου για να παρακολουθήσω πλήθος σεμιναρίων κα ημερίδων δημιουργικής γραφής, μυθοπλασίας και στιχοποίησης στο Μικρό Πολυτεχνείο, καθώς και συγγραφή παραμυθιού – ανάλυση παιδικής ζωγραφιάς στο Athena Creative Writing Academy. Επίσης, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), στην οποία είμαι μέλος, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Αγαπώ τους ανθρώπους, ζητάω συγγνώμη για τα λάθη μου και προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη. Μια εικόνα που με στεναχωρεί είναι όταν βλέπω ηλικιωμένους να δακρύζουν…
Στον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να παρακολουθώ θεατρικές παραστάσεις και να πηγαίνω σε εκθέσεις βιβλίων. Ακόμη, αγαπώ πολύ τη μουσική και φυσικά, γράφω όσο περισσότερο μπορώ!

 Τι είναι η ανάγνωση και το βιβλίο για εσάς;

Για μένα, η ανάγνωση είναι μια απόδραση από την πραγματικότητα, είναι ενημέρωση και αυτοβελτίωση. Μια εμπειρία και ευχάριστη και πολύ ξεχωριστή! Αγαπώ τις λέξεις, τις μικρές εκπλήξεις που κρύβουν και τα υπέροχα συναισθήματα που μου δημιουργούν! Η συντροφιά ενός βιβλίου είναι ιδιαίτερη, διότι κρύβει πολύτιμους θησαυρούς και μας παρέχει ουσιαστικά μηνύματα!

 Πότε ξεκίνησε το Λογοτεχνικό σας ταξίδι και ποιο βιβλίο ήταν αυτό που σας έβαλε στο δρόμο της ανάγνωσης;

Το λογοτεχνικό μου ταξίδι ξεκίνησε όταν ήμουν πολύ μικρή. Μου άρεσαν πολύ τα παραμύθια, όπως μου τα διάβαζε η γιαγιά μου, για τις όμορφες νεράιδες, τα βασιλόπουλα και τις λαμπερές πριγκίπισσες! Εκείνη λοιπόν, με έμαθε να αγαπώ το βιβλίο!

 Ποιο βιβλίο θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά καλό για εσάς; Τι στοιχεία πρέπει να έχει για να σας ικανοποιεί;

Προσωπικά, πιστεύω ότι όλα τα βιβλία είναι καλά! Ακόμη και από κάποιο βιβλίο που θεωρείται λιγότερο καλό, μπορείς να πάρεις γνώσεις και εμπειρίες! Μου αρέσει η ευρηματική πλοκή και τα ρομαντικά μυθιστορήματα που προκαλούν ψυχική ανάταση. Αυτό που θαυμάζω περισσότερο είναι όταν ο συγγραφέας καταφέρνει να αγγίζει τα φύλλα της καρδιάς μου! Μου αρέσει ο συγγραφέας να καταφέρνει να μεταλαμπαδεύει σταθερές αξίες, όπως η αγάπη και η αισιοδοξία σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται!


Free Images : book, vintage, antique, reading, brand, pages ...
ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ


 Ποιο είδος Λογοτεχνίας αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Αγαπώ όλα τα είδη Λογοτεχνίας! Μου αρέσει ιδιαίτερα η ποίηση, αλλά έχω αδυναμία στην παιδική λογοτεχνία, γιατί ξυπνάει το παιδί μέσα μου!

 Θέλω να σκεφτείτε και να μου πείτε αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην γραφή των ξένων συγγραφέων σε σχέση με τους Έλληνες;

Θεωρώ ότι η Λογοτεχνία είναι ένα πανανθρώπινο φαινόμενο, καθώς αποτελεί την πιο ελεύθερη έκφραση του ανθρώπινου πνεύματος. Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους συγγραφείς, αρκεί να αγαπούν την Τέχνη του Λόγου και να την υπηρετούν με όλο τους το είναι!

 Λατρεύω πολύ τη γενιά των Ελλήνων συγγραφέων του 30΄, εσάς σας αρέσουν; Αν ναι, τι είναι αυτό που τους ξεχωρίζει στο ελληνικό στερέωμα;

Πόσο όμορφη ερώτηση! Λατρεύω τη γενιά αυτή! Τι να πω για τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Σεφέρη, τον Θεοτοκά, τον Μυριβήλη και άλλους τους σπουδαίους λογοτέχνες μας! Πιστεύω ότι η γενιά αυτή δημιούργησε μια ανανεωτική αύρα στην ποίηση και νέες αναζητήσεις στον χώρο της πεζογραφίας. Είναι πολύ ιδιαίτερη και άξια θαυμασμού η προσπάθειά τους να ενσωματώσουν πρωτοποριακά στοιχεία από την ελληνική παράδοση! Αυτοί είναι οι πιο βασικοί λόγοι που τους καθιστούν να ξεχωρίζουν στο ελληνικό στερέωμα.

 Είστε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στις εκδόσεις «Κούρος», θα ήθελα να μας πείτε για τον εκδοτικό σας οίκο, τι βιβλία περιλαμβάνει, σε ποιους αναγνώστες απευθύνετε, που θα σας βρουν οι αναγνώστες μας;

Ο εκδοτικός οίκος «Κούρος» του κ. Δημήτρη Φύκιρη είναι στον χώρο του βιβλίου γύρω στα 35 χρόνια. Είναι μια ευέλικτη και πρωτοποριακή επιχείρηση και όλοι όσοι εργαζόμαστε εκεί νιώθουμε σαν μια οικογένεια! Απευθύνεται σε ευρύ κοινό, με διάφορες επιλογές θεμάτων, όπως λογοτεχνικά, ιστορικά, βιβλία τέχνης, ψυχολογίας, σχολικά βοηθήματα και μια μεγάλη ποικιλία σε παιδικά βιβλία. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας, Παναγή Τσαλδάρη 8 (πρώην Πειραιώς). Για ό,τι χρειαστούν οι αναγνώστες μας, μπορούν να επικοινωνήσουν στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook ή του κ. Φύκιρη.


Η εικόνα ίσως περιέχει: την Σταυρούλα Βενιέρη, χαμογελάει, κοντινό πλάνο
ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

 Γράφετε αρκετά ποίηση και σας διαβάζω ανελλιπώς. Θα ήθελα να μου μιλήσετε για αυτή τη δραστηριότητα σας κι αν σκοπεύετε να γράψετε βιβλίο;

Αρχικά, να σας ευχαριστήσω που διαβάζετε τα ποιήματά μου! Λατρεύω την ποίηση σε όλες τις εκδοχές της! Γράφω ποίηση, γιατί αποτελεί ένα ταξίδι στο όνειρο, έμπνευση, έκφραση, δημιουργικότητα κι έναν ξέφρενο χορό λέξεων που βρίσκουν διαφυγή στο χαρτί και με ξεσηκώνουν με τις εναλλαγές των συναισθημάτων που μου προκαλούν!
Δεν σκέφτομαι όμως, να εκδώσω μια ποιητική συλλογή στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η μεγάλη μου αγάπη για τη γραφή, αλλά και για τα παιδιά με οδήγησαν να γράψω ένα δίτομο έργο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο αποτελείται από δώδεκα ιστορίες, εμπνευσμένες από την καθημερινότητα των παιδιών μας, με στόχο να τους διδάξουν τα δικαιώματά τους, ώστε να μάθουν να είναι ελεύθεροι άνθρωποι! Ευελπιστώ μέχρι τέλος Σεπτέμβρη να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Κούρος» και ευχαριστώ τον κ. Δημήτρη Φύκιρη για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του.

 Στη χώρα μας οι μισοί Έλληνες τραγουδάνε και οι άλλοι μισοί γράφουν και αναρωτιέμαι για να γράψει κάποιος ένα βιβλίο τι στοιχεία πρέπει να έχει εκτός ότι πρέπει να γράφει πάρα πολύ καλά;

Εξαιρετική ερώτηση! Αρχικά, πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει. Να βγαίνει από μέσα του ένταση, πάθος, ομορφιά για να αγγίζει τις πιο κρυφές χορδές της ψυχής μας για να μπορέσει ο αναγνώστης να το αισθανθεί. Άλλωστε, ας αναρωτηθούμε, πόσες φορές διαβάζουμε ένα κείμενο η ακούμε ένα τραγούδι και νιώθουμε μια γλυκιά ανατριχίλα;

 Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε και σας άρεσε πολύ και ποιο έχετε τώρα στο κομοδίνο σας;

Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν Το μαζεύοντας κοχύλια της Ρόζαμουντ Πίλτσερ, το οποίο λάτρεψα! Είναι η ιστορία μιας γυναίκας και μιας οικογένειας που περιγράφει όλα όσα φέρνει η ζωή, αλλά και όλα όσα μοιραία παίρνει!
ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΚΟΧΥΛΙΑ - ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ - Εκδόσεις Ψυχογιός



Ψυχικές αυτοχειρίες, Αθηνά Μαλαπάνη - Skroutz.gr


Στο κομοδίνο μου, αυτήν την περίοδο, υπάρχει το βιβλίο της Αθηνάς Μαλαπάνη, Ψυχικές αυτοχειρίες, την οποία θαυμάζω, καθώς κρατά το ενδιαφέρον μου αμείωτο!

 Πως επιλέγετε τα βιβλία σας πλέον; Ποια είναι τα κριτήρια σας για να αγοράσετε ένα βιβλίο;

Προσωπικά, εστιάζω στα βιβλία που προκαλούν το ενδιαφέρον μου. Θέλω να μαθαίνω για τον συγγραφέα του έργου ή τη διαδικασία της δημιουργίας του. Διαβάζω πάντα την περίληψη στο οπισθόφυλλο και δεν επηρεάζομαι ποτέ από κριτικές, καθώς θέλω να διαμορφώσω τη δική μου γνώμη. Και κάτι τελευταίο, όποια φράση μου αρέσει και με συγκινεί, την υπογραμμίζω πάντα!

 Ο χώρος των εκδόσεων είναι δύσκολος; Μπορούν οι μικροί εκδοτικοί να επιβιώσουν σε σύγκριση με τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους;

Σίγουρα, έχουν δυσκολέψει τα πράγματα σήμερα σε πολλούς κλάδους. Ο χώρος μας, θα έλεγα, ότι είναι ευάλωτος. Όταν όμως, αγαπάς το βιβλίο, το προμηθεύεσαι! Είναι μια ανάγκη να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα, ένα καταφύγιο που μπορείς να επιστρέφεις ξανά και ξανά! Βεβαίως, και οι μικροί εκδοτικοί οίκοι μπορούν να επιβιώσουν, αρκεί να υπάρχει ποικιλία θεμάτων, ανανέωση του υλικού, έξυπνη διαφήμιση και σωστή εξυπηρέτηση των αναγνωστών, έτσι ώστε να κερδίζεις τον ενδιαφερόμενο, προσφέροντάς του αυτό που επιθυμεί. Γιατί για εμένα, η επιλογή του βιβλίου είναι μια μικρή ιεροτελεστία!

 Πώς σας φαίνετε το ελληνικό αγνωστικό κοινό; Δεν ξέρω αν γνωρίζετε να μας πείτε και τι ποσοστό Ελλήνων διαβάζει σήμερα;

Το βιβλίο, κατά τη γνώμη μου, θα είναι πάντα στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Η ηλεκτρονική μορφή δεν είναι ικανή να προσφέρει τα συναισθήματα αυτά που γεννιούνται όταν κρατάμε ένα βιβλίο στα χέρια μας. Ναι, το ελληνικό κοινό διαβάζει! Ψάχνει θέματα που το ενδιαφέρουν και θέλει να ενημερώνεται για ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί. Μου αρέσει όταν βλέπω γονείς με τα παιδιά τους να αναζητούν παιδικά βιβλία! Είναι μία πολύ ευχάριστη διαδικασία! Ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης που βιώνουμε όλοι μας, θεωρώ ότι το βιβλίο ανέβηκε πολύ ψηλά και θα διατηρηθεί! Σίγουρα, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες το απολαμβάνουν!

 Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας για τα βιβλία που πουλιούνται στα σουπερμάρκετ, πώς σας φαίνεται και τι κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτό;

Αυτό ακριβώς έχω αναρωτηθεί κι εγώ πολλές φορές! Θα προτιμούσα τα βιβλία να κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία, στους εκδοτικούς οίκους, σε σχετικές εκθέσεις, δηλαδή στον φυσικό τους χώρο, έτσι ώστε όταν ο αναγνώστης θελήσει την οποιαδήποτε πληροφορία να μπορεί να την έχει από καταρτισμένα άτομα. Είναι πολύ καλύτερα ο κάθε κλάδος να έχει τα δικά του προϊόντα.
Έχω όμως εμπιστοσύνη στην κρίση του αναγνωστικού κοινού, γιατί ξέρω ότι απευθύνεται εκεί όπου μπορεί να βοηθηθεί περισσότερο ως προς την επιλογή του.

 Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και αν έχετε ταυτιστεί με κάποιο βιβλίο του;

Αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι πολλοί. Έχω ωστόσο ξεχωρίσει το βιβλίο του Κώστα Καρακάση, Αθηνά, Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη, μια αληθινή ιστορία που πραγματικά με συγκλόνισε!


ΑΘΗΝΑ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΟΜΟΡΦΗ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ ...

Kostas Karakasis (Author of Αθηνά)
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
 Τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το ταξίδι τους;

Το βιβλίο είναι ένας άλλος κόσμος, διαφορετικός… Σε κάνει να βλέπεις τι έχεις μέσα σου και πώς μπορείς να το μετατρέψεις σε κάτι άλλο, πιο εποικοδομητικό. Αλλάζεις, βελτιώνεσαι, εξελίσσεσαι… Γι’ αυτό λοιπόν, όταν ταξιδεύεις μέσα από αυτό, άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο και δεν θα χάσεις!

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση μας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είστε από τις πιο ευγενικές προσωπικότητες που έχω γνωρίζει!

Είναι η πρώτη φορά που μοιράζομαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου σε μία συνέντευξη. Πραγματικά, είστε ένας αξιόλογος άνθρωπος και ιδιαίτερα ζεστός με γλυκύτητα ψυχής! Θα ήθελα να σας εκφράσω την εκτίμησή μου κι ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι μέσα από την καρδιά μου!





Θέλω να φτιάξω

ένα παραμύθι

μ' έναν ξεχωριστό

δικό μου ρόλο...

Κι εσύ ο Πρίγκιπάς μου!

Να είναι όμως από
εκείνα τα αληθινά,
που γίνονται ζωή!

Να σ' αγκαλιάζω σφιχτά
με μια ανείπωτη
λαχτάρα και να κάνω
το αδύνατο, δυνατό!

Να αφήνω τη σκέψη μου
να τρέχει ελεύθερη
να σου εκφράζει
όλα όσα νιώθει...

Να σε διαβάζω,
να καταλαβαίνω
τι κρύβεις μέσα σου,
πόσες χαρές
και λύπες κουβαλάει
η καρδιά σου...

Να είμαι πλάι σου
μ' έναν τρόπο
διαφορετικό, που
δεν μπορείς να τον
εξηγήσεις με λέξεις...

Να ντύνω κάθε σου
επιθυμία με
χρώματα χρυσά...

Να σου γλυκαίνω
τα όνειρα και να σου
δίνω μαγικά φτερά...

Να γίνεσαι
η έμπνευσή μου
για να φτιάχνω
τη δική μας ανατολή...

Άσε με να γεννήσω
μια αγάπη και να
αναθρέψω έναν έρωτα
που δεν έχεις ξαναδεί...

Γιατί μόνο σ' ένα αληθινό
παραμύθι θα πιστέψεις
πως μπορούμε
ν' αγαπηθούμε!

"Σταυρούλα Βενιέρη"



Να την απολαύσετε την συζήτηση μας φίλοι μου!!


Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

  1. Καταπληκτική συζήτηση.
    Στοχευμένες ερωτήσεις , εμπεριστατωμένες απαντήσεις !!
    Συγχαρητήρια!!!!
    Μακάρι να βλέπαμε και να ακούγαμε τέτοιες συζητήσεις και στον δημόσιο διάλογο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΑΠΗΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΟΜΟΡΦΗ ΣΥΝΕΝ/ΞΗ ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΟΛΟ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΝΑΣΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια !!Υπέροχη συνέντευξη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη συνέντευξη από έναν άνθρωπο τόσο φιλικό, ζεστό και ευαίσθητο.
    Μας κερδίσατε με την ευγένεια, την ευστοχία των απαντήσεων και την ειλικρίνεια σας.
    Συγχαρητήρια για την αμεσότητα και την ετοιμότητα του λόγου σας.
    Είστε πραγματικά αξιαγάπητη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ