Η ΗΧΩ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ


Μερικές τυχαίες συναντήσεις διαμορφώνουν όλη σου την ύπαρξη , άλλες, πάλι, δεν έχουν κανένα νόημα.

Η ΗΧΩ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ, μου έδωσε τροφή για σκέψη και με έκανε να λέω στον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να ξεχνάω το παρελθόν.Ο άνθρωπος έχει την τάση να ξεχνάει ή να μην θέλει να μάθει τι έγινε πριν από αυτόν. Πολλές φορές έχω ακούσει την φράση ''και τι με νοιάζει εμένα τι έγινε πριν να γεννηθώ εγώ '' αλλά, δεν είναι έτσι, γιατί η ιστορία είναι μία προέκταση που συνδέονται όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Είναι καλό να γνωρίζεις πράγματα για την ζωή των ανθρώπων που έζησαν παλιότερα, γιατί είναι σαν να θέλεις να  αποκαταστήσεις την μνήμη τους και αυτό το βιβλίο με ένα υπέροχο τρόπο υμνεί την ΜΝΗΜΗ! Όλο το Παρίσι είναι μία ηχώ για τους ήρωες του βιβλίου και αυτή την ηχώ την νιώθεις και εσύ μαζί τους με το που πιάνεις το βιβλίο στα χέρια σου και κοιτάζεις το εξώφυλλο.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ
Η πλοκή της ιστορίας είναι πρωτότυπη αν σκεφτείς ότι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους , έρχονται σε άμεση επαφή και συνδέουν τις ζωές με αγνές προθέσεις … τι πιο όμορφο. Η ροή του βιβλίου είναι πολύ γρήγορη, δεν σε κουράζει καθόλου και ο Sebastian Faulks ( συγγραφέας) σε φέρνει μέσα από την ηρωίδα του την Χάνα αντιμέτωπη με μία άλλη πλευρά της Γερμανικής κατοχής , με τις απίστευτες μαρτυρίες των γυναικών που έζησαν τότε και αντιλαμβάνεσαι πως ήταν η ζωή τους. Η Χάνα είναι μία μοναχική μεταδιδακτορική ερευνήτρια που ασχολείται με αυτές τις μαρτυρίες σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζεται και το δικό της παρόν , γιατί προσπαθώντας να τις μελετήσεις καταφέρνει να ανακαλύψει εκτός από το Παρίσι και τον ίδιο της τον εαυτό. Μάλιστα, όταν σκέφτεται τα προβλήματα και τις δυσκολίες που πέρασαν αυτές οι γυναίκες συνειδητοποιεί ότι τα δικά της προβλήματα δεν είναι τίποτα. Μέσα από τα μάτια της και τις σκέψεις της το παρόν με το παρελθόν είναι σαν να παίζουν ένα σετ  πινγκ πονγκ και εσύ χαζεύεις το μπαλάκι.

Πόσα χρόνια περνούν μέχρι να έλθει η λήθη;

Η εμφάνιση του Τάρεκ στην ζωή της Χάνα είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερη. Δεν έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους και όμως μέσα από αυτή την σχέση η ηχώ του Παρισιού ζωντανεύει, αφού και οι δυο έρχονται σε επαφή με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ο Τάρεκ είναι πιο θρασύς, ζει την δική του ζωή και κοιτάει την δουλειά του, αυτό του αρκεί. Με το θάρρος του σε συνδυασμό με την έλλειψη ντροπαλότητας θα αποκτήσει την σοφία του δρόμου. Μέσα από τα μάτια του, ο αναγνώστης θα νιώσει ότι το Παρίσι είναι μία πόλη εθνοτήτων και όλα τα ονόματα των οδών αποτελούν μία αναφορά στην Ιστορία.  Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι μέσα από αυτόν τον ήρωα ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τα προάστια των μεταναστών στην Γαλλία και ανακαλύπτει ακόμη την πικρή ιστορία της σχέσης της Γαλλίας με τις πρώην αποικίες της. Ο πόλεμος της Αλγερίας ήταν από τους πιο σκληρούς αντιαποικιακούς αγώνες της σύγχρονης ιστορίας , ο οποίος άρχισε την 1/11/1954 με επίσημο αίτημα των Αλγερινών στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας τους.

Η ΗΧΩ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Εκείνοι που ξέρουνε
Σχετικά με ό,τι έγινε
Πρέπει να δώσουν κατεύθυνση
Σε εκείνους που ξέρουν λίγα.
Και λιγότερα από λίγα.
Και,τελικά,τίποτα λιγότερο από το τίποτα.

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτό το βιβλίο είναι ότι με ήπιο και γλυκό τρόπο ταξιδεύεις στις σελίδες του και συνειδητοποιείς πόσοι διαφορετικοί τρόποι ζωής υπάρχουν και πόσες ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων υπάρχουν. Για αυτό μου αρέσει το διάβασμα… για να εμπλουτίζω την μνήμη μου και να μην ξεχνάω!! Είναι σαν να βγαίνεις από τον εαυτό σου και να μπαίνεις στις ζωές άλλων ανθρώπων ή σαν να υπάρχει μία χρονική συναισθησία  στην οποία συγχρονίζονται δυο εποχές.

Σελίδα του βιβλίου : Η ΗΧΩ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΟΥ
Συγγραφέας : Sebastian Faulks
Mετάφραση : Κλαίρη Παπαμηχαήλ
Εκδόσεις : Κλειδάριθμος

Να το απολαύσετε

Παρασκευή Παρίσση

Λίγα λόγια για το βιβλίο





Οι αντίλαλοι του παρελθόντος στο μέλλον
Ένας γαλλοαλγερινής καταγωγής νεαρός και μια Αμερικανίδα ερευνήτρια, εξερευνούν τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας του Παρισιού.
Η ηχώ του Παρισιού είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για τις χαμένες ψυχές στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ιστορία του διαδραματίζεται με φόντο το Παρίσι όπως δεν το έχετε ξαναδεί ποτέ –μια πόλη όπου σε κάθε σε κτίριο φαίνεται να αντηχεί ένα κρυφό παρελθόν, οι σκιές του Βισύ και της Αλγερίας.
Η Αμερικανίδα μεταδιδακτορική ερευνήτρια Χάνα κι ο νεαρός Μαροκινός Τάρεκ, που το ’χει σκάσει από το σπίτι του, μπορεί να μην έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, επηρεάζονται ωστόσο από τα φαντάσματα που κυκλοφορούν με το φως της μέρας στο Παρίσι. Η Χάνα ακούει τις απίστευτες μαρτυρίες των γυναικών που έζησαν στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής· θέλοντας να κατανοήσει τις ζωές τους, και μέσα από αυτές και τη δική της, ανακαλύπτει μια πόλη γεμάτη στοιχεία και διασυνδέσεις.
Στα προάστια των μεταναστών, ο Τάρεκ ψάχνει τη μητέρα, που γνώρισε ελάχιστα. Αθώος όπως είναι, το κάθε βουλεβάρτο, ο κάθε σταθμός του μετρό και η κάθε γωνιά του δρόμου αποτελούν γι’ αυτόν πηγή έκπληξης. Σ’ αυτό το βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα, ο Faulks ασχολείται με τα ζητήματα της αποικιοκρατίας μετανάστευσης, της αδικίας και της ταυτότητας. Με μεγάλη πρωτοτυπία και σκοτεινό χιούμορ, η Ηχώ του Παρισιού μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσα χρειάζεται πράγματι να ξέρουμε ώστε να ζήσουμε μια ζωή που να έχει αξία.

Είπαν για το βιβλίο:
« Ένα βιβλίο το οποίο έχει πολλά να μας διδάξει για την περίπλοκη ταυτότητα της πόλης του Παρισιού και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το παρελθόν.»

–Sunday Times

«Ένα μυθιστόρημα που φιλοδοξεί να ανασυνθέσει τις κρυφές πτυχές τις Ιστορίας που παραμονεύουν πίσω από κάθε όμορφη γωνιά της.»

–Guardian

«Σε αυτές τις σελίδες διαβάζουμε για το Παρίσι όπως δεν θα το παρουσιάσουν ποτέ οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, για προφανείς λόγους, όπως οι κακόφημες περιοχές και τα προάστια στα οποία συνωστίζονται οι μετανάστες.»

–Herald



Ο Σεμπάστιαν Φωκς είναι ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς. Πολλά βιβλία του έχουν μπει σε λίστες best seller. Σπούδασε στο Κολέγιο Ουέλιγκτον και στο Κέμπριτζ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Independent. Έχει γίνει γνωστός για τα βιβλία του που διαδραματίζονται στο Παρίσι. Έχει εκδώσει τα βιβλία The girl at the Lion d' Or και Birdsong, που μαζί με τη Σάρλοτ Γκρέι αποτελούν τη «γαλλική» τριλογία του, το The Fatal Englishman και τελευταία το On Green Dolphin Street. Το 2008 έγραψε το Μυθιστόρημα με το διάβολο, μια αριστοτεχνική συνέχεια της παράδοσης του James Bond.  



Χαρακτηριστικά



ΣυγγραφέαςSebastian Faulks
ΜετάφρασηΚλαίρη Παπαμιχαήλ
Επιμέλεια
Σελίδες400
Διαστάσεις14 x 20,5 εκ.
ΧρώμαΜονόχρωμο
ΕξώφυλλοΜαλακό
Ημερομηνία έκδοσης13/03/2020

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ