ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΓΓΟΥ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY μία πολύ όμορφη γυναίκα με έντονη προσωπικότητα....μία  φανατική αναγνώστρια με άποψη.

Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα θα γνωρίσουμε την Ευαγγελία Μάγγου.




Καλώς όρισες στο LOVE BOOK DIARY!


Πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για σένα, για να σε μάθουν οι αναγνώστες μας!

Απ.: Ονομάζομαι Ευαγγελία Μάγγου και κατάγομαι από τα πανέμορφα και εξωτικά -ναι ναι εξωτικά- Τρίκαλα. Έχω σπουδάσει Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Έργων. Τα τελευταία 5 χρόνια μένω με την οικογένειά μου στο Μόναχο και έχω έναν γιο 4 ετών. Εργάζομαι σε μία Δανέζικη εταιρεία.

ΕΡ: Θα σε ρωτήσω μια κλασική ερώτηση Ευαγγελία μου, τι είναι αυτό που θέλουν οι αναγνώστες από ένα βιβλίο?

Να ταξιδέψουν!!! Να βρεθούν όσο διαβάζουν το εκάστοτε βιβλίο στον κόσμο που έχει δημιουργήσει ο/η συγγραφέας για αυτούς. Να γίνουν μέρος της πλοκής και να βιώσουν, έστω και νοερά τα γεγονότα, να αισθανθούν τον τρόμο, τον κίνδυνο, την αγωνία, την αγάπη, τον έρωτα, τον φόβο. Να ταυτιστούν με κάποιον ήρωα ή και να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές. Όλους, μας εξιτάρει η ιδέα μιας άλλης ζωής ή και πολλών άλλων ζωών..


ΕΡ: Ποια είναι τα κριτήρια σου , για να αγοράσεις ή να δανειστείς ένα βιβλίο?

Παρακολουθώ καθημερινά τις βιβλίο-ομάδες, καθώς και πολλές σελίδες, sites και τους εκδοτικούς οίκους. Ενημερώνομαι για νέα βιβλία, αλλά δεν επιλέγω τα βιβλία βάση παλαιότητας. Όχι απαραίτητα δηλαδή τις πιο νέες κυκλοφορίες. Πλέον εμπιστεύομαι το ένστικτό μου για τα βιβλία, σε συνδυασμό πάντα με τις απόψεις ανθρώπων, που ταιριάζουν οι αναγνωστικές μας προτιμήσεις και σχεδόν τους εμπιστεύομαι τυφλά.

ΕΡ: Ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάς και γιατί?

Τα πάντα!! Τρόμου, μακάβρια, μυστηρίου, αστυνομικά, τα κοινωνικά, τα ιστορικά, το δράμα και φυσικά οι αληθινές ιστορίες. Γενικά όλα τα είδη ΕΚΤΟΣ από τις μελό ιστορίες με happy end.

ΕΡ: Ποια είναι η πρώτη κίνηση που κάνεις , όταν πιάνεις ένα βιβλίο? Το μυρίζεις, διαβάζεις την περίληψη , κάτι άλλο ?

Πιάνοντας με το ένα χέρι την ράχη του βιβλίου και σε απόσταση δέκα εκατοστών από το πρόσωπο, περνάω τον αντίχειρα του άλλου χεριού από το οπισθόφυλλο μέχρι το εξώφυλλο ξεφυλλίζοντας, δηλαδή το βιβλίο σε πέντε δευτερόλεπτα, αφήνοντας τον αέρα να μπει και να βγει από τις σελίδες του.
Αυτή η μυρωδιά που βγαίνει από τα φύλλα και το μελάνι…

ΕΡ: Πως ταξινομείς τα βιβλία στο σπίτι σου ? Αν τα ταξινομείς βεβαίως, γιατί οι περισσότεροι έχουμε πρόβλημα χώρου.

Αρχικά ανά συγγραφέα. Δεν χωρίζω ποτέ βιβλία του ίδιου συγγραφέα, ακόμη κι αν ανήκουν σε διαφορετικό είδος. Από κει και έπειτα ανά είδος και όσο μπορώ ανά εκδοτικό. Το πρόβλημά μου είναι ότι τα βιβλία μου είναι διασκορπισμένα σε: σπίτι μαμάς (Ελλάδα),
σπίτι πεθεράς (Ελλάδα), και στο δικό μου! Πολύ δύσκολο να μην μπορώ να τα έχω συγκεντρωμένα..

ΕΡ: Είσαι μία πολύ όμορφη γυναίκα. Πιστεύεις ό,τι το διάβασμα είναι επικίνδυνο για το γυναικείο μυαλό?

Μα το διάβασμα είναι όπλο για το γυναικείο μυαλό!! Η ομορφιά μιας γυναίκας δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε στο ελάχιστο με τη γοητεία, τη δύναμη και την αύρα που εκπέμπει μια γυναίκα που διαβάζει σωστά.. είτε είναι όμορφη είτε όχι.

ΕΡ: Τι πιστεύεις ότι απουσιάζει από το Ελληνικό Λογοτεχνικό στερέωμα?

Πλήρη θα χαρακτήριζα την ελληνική λογοτεχνική κοινότητα. τουλάχιστον ως προς τις δικές μου προτιμήσεις .Υπάρχουν αξιόλογοι συγγραφείς σε όλα τα είδη και νεότεροι και προγενέστεροι, καθώς και συγγραφείς παιδικών βιβλίων και όλοι αυτοί δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους συγγραφείς του εξωτερικού!




ΕΡ: Ο αγαπημένος σου συγγραφέας είναι ο κ. Κώστας Κρομμύδας. Μας ενδιαφέρει να μάθουμε πως προέκυψε αυτό και γιατί πιστεύεις ότι ο συγκεκριμένος συγγραφέας είναι τόσο δημοφιλής?

Απορώ πώς το καταλάβατε.. Χαχα! Τον κ. Κώστα Κρομμύδα λοιπόν, τον γνώρισα μέσα από την «Ουρανόεσσά» του. Εντυπωσιάστηκα από την πρωτοτυπία του θέματος και της πλοκής και του μετέφερα σε μια κουβέντα μας, όλα μου τα συναισθήματα από αυτό το βιβλίο, το οποίο με μάγεψε. Αν και μέχρι εκείνη την στιγμή δεν γνωριζόμαστε, έκατσε και με άκουσε και αυτό το εκτίμησα αφάνταστα.
Έπειτα με κάθε του βιβλίο έβλεπα την πολυδιάστατη πένα του και την ικανότητά του να γράφει σε πρώτο πρόσωπο, είτε ως άνδρας, είτε ως γυναίκα, καθώς και πως κανένα μυθιστόρημά του δεν ήταν ίδιο με το προηγούμενο ως προς το θέμα του. 
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο, είναι η κινηματογραφική διάσταση που δίνει στα βιβλία του. Επιπλέον γνωρίζοντάς τον κάποιος ως άνθρωπο, βλέπει την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του, την καλοσύνη, την φιλανθρωπία αλλά και την αγάπη που έχει μέσα του και όλο αυτό αποτυπώνεται και στα βιβλία του αλλά και στις κοινωνικές του δράσεις.
Τον εκτιμώ βαθύτατα και τον θαυμάζω και ως συγγραφέα και ως άνθρωπο, τόσο τον ίδιο όσο και την γλυκύτατη Μαρίνα του. Η κυρία Μαρίνα Γιώτη εξάλλου, είναι από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς παιδικών βιβλίων.


ΕΡ: Είσαι μαμά ενός 4 χρόνου αγοριού, του διαβάζεις βιβλία? Με ποια κριτήρια επιλέγεις την παιδική λογοτεχνία?

Του διαβάζουμε βιβλία από όταν ήταν μωρό όσο αστείο ή υπερβολικό κι αν ακούγεται. Συμβουλεύομαι κάποιες σελίδες ή ομάδες, καθώς επίσης και άλλους γονείς, που ταιριάζουν οι απόψεις μας για την παιδική λογοτεχνία. Πλέον στην ηλικία που είναι ο γιος μου, πηγαίνουμε μαζί στο βιβλιοπωλείο και ψάχνοντας προσπαθώ να του διαλέγω βιβλία κάθε θεματολογίας, τα οποία ωστόσο περνάνε και μηνύματα στα παιδιά! Αυτό είναι ίσως από τα πιο σημαντικά κριτήρια. Έχουμε ακόμη και παιδικό βιβλίο που μιλάει για τον θάνατο.

Επιπλέον βασική αρχή του παιδικού σταθμού που πηγαίνει είναι, κάθε 2 εβδομάδες να επισκέπτονται την δανειστική βιβλιοθήκη του δήμου.

ΕΡ: Αν έπρεπε να διαλέξεις ένα βιβλίο να προτείνεις στους αναγνώστες, ποιο θα ήταν αυτό?

Κάθε φορά που κάποιος μου κάνει αυτήν την ερώτηση, νομίζω θα μπορούσα να δίνω και διαφορετική απάντηση δεδομένου πως είναι απλά ακατόρθωτο να έχουμε μόνο ένα αγαπημένο βιβλίο.
Κοιτάζοντας την βιβλιοθήκη, τυχαία θα πω « Τα Σταφύλια της οργής» του John Steinbeck. Κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό, σκληρό και άκρως διδακτικό!

ΕΡ: Το αναγνωστικό ταξίδι για την Εύα ξεκίνησε σε μικρή ηλικία ή ήρθε αργότερα?

Στην ηλικία του γιου μου για παράδειγμα.. όχι δεν διάβαζα. Με γοήτευαν ωστόσο οι ιστορίες που μου έλεγε η γιαγιά μου και νομίζω έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Έπειτα κάπου στην ηλικία των εννιά με δέκα ετών απέκτησα «Τα στενά παπούτσια» της Ζωρζ Σαρή, χριστουγεννιάτικο δώρο από τον μπαμπά μου, καθώς επίσης και όλα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα και έκτοτε δεν σταμάτησα ποτέ να διαβάζω..

ΕΡ: Ζεις στο Μόναχο της Γερμανίας, πώς προμηθεύεσαι τα βιβλία σου? Διαβάζεις μόνο ελληνική λογοτεχνία?

Προμηθεύομαι τα βιβλία μου από Ελλάδα, διότι σε ολόκληρο το Μόναχο με πάνω από 25.000 Έλληνες δεν υπάρχει ούτε δείγμα ελληνικού βιβλιοπωλείου. Ναι καλά ακούτε.. Οπότε κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα φροντίζω για ένα πολύ καλό απόθεμα μέχρι την επόμενη φορά και αν χρειαστώ κάτι επιπρόσθετα το παραλαμβάνω ταχυδρομικώς.
Πάντως ένα ελληνικό βιβλιοπωλείο στο Μόναχο θα εξυπηρετούσε μεγάλο κομμάτι της νότιας Γερμανίας και στην ουσία όλη τη Βαυαρία.
Τέλος,διαβάζω κυρίως ξένη λογοτεχνία, αλλά όσο μπορώ στηρίζω όλο και περισσότερους Έλληνες συγγραφείς, που όπως προανέφερα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους!

ΕΡ: Η Γερμανία έχει αποκαλεστεί ως Η Χώρα των ποιητών και των στοχαστών ! Θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για αυτό.

Θα προτιμούσα να εξυμνήσω μια άλλη χώρα ποιητών, φιλοσόφων και στοχαστών και δεν είναι άλλη από την Ελλάδα. Θεωρώ ύψιστη μορφή τέχνης την ελληνική τραγωδία, τα έργα της οποίας ζήλεψαν πολλές άλλες χώρες. Η ποίηση και η λογοτεχνία στην Ελλάδα υπήρξε καθοριστικό κομμάτι της ιστορίας μας. Πολύ κακώς ξεχνάμε από πού ξεκίνησε το φιλοσοφικό πνεύμα και διαδόθηκε ανά τον κόσμο, χωρίς ποτέ κάνεις να έχει καταφέρει να αντιγράψει το είδος. Τον όρο δεν τον αποδέχομαι λοιπόν.

ΕΡ: Αν σε ρώταγα να συγκρίνεις το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας και του Μονάχου , τι θα μας έλεγες? Με ενδιαφέρει πολύ, όπως και τους αναγνώστες μας.

Οι Γερμανοί διαβάζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν! Η εικόνα να διαβάζει ένας Γερμανός πολίτης βιβλίο, είναι τόσο συνηθισμένη που το περίεργο θα είναι αν σταματήσουν να το κάνουν. Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη συνήθεια για αυτούς είναι η εφημερίδα!
Από την άλλη αυτό που δεν με ικανοποιεί είναι το πόσο διαβάζουν οι Έλληνες της Γερμανίας σε σχέση με το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας. Θα έλεγα σχεδόν απογοητευτικό το ποσοστό.

ΕΡ: Τι θα συμβούλευες το βιβλιόφιλο αναγνωστικό κοινό!

Να έχουν ανοιχτό μυαλό! Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό..


Σε ευχαριστώ θερμά Ευαγγελία μου, για την όμορφη συζήτηση που είχαμε! Σου εύχομαι να έχεις όμορφα αναγνωστικά ταξίδια!

Εύχομαι να απολαύσετε την όμορφη συζήτηση που είχαμε με την Ευαγγελία !!!

Σας φιλώ!!

Παρασκευή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ