ΣΤΕΛΛΑ ΒΡΕΤΟΥ


Στέλλα Βρετού : Συνέντευξη στην Παρασκευή Παρίσση

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο love Book Diary την συγγραφέα Στέλλα Βρετού ,με αφορμή το βιβλίο της Η εφήμερη Ομορφιά του έρωτα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα είναι ένα βιβλίο, που υμνεί την αγάπη, τον έρωτα και την προδοσία.

Θα Θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το βιβλίο σας , πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας?


Αποτέλεσμα εικόνας για στελλα βρεττου βιβλια
ΣΤΕΛΛΑ ΒΡΕΤΟΥ

Η ηρωίδα μου Ιφιγένεια Σκρινή γεννήθηκε στη Σμύρνη. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, στη μακριά ζωή της είδε τον κόσμο ν΄ αλλάζει, οι αλλαγές κι η ιστορία άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους πάνω της.

Παρασυρμένη από τον έρωτά της, για τον αινιγματικό δάσκαλό της, της ζωγραφικής Αντρέι Ρομπολόφσκι, θα εγκαταλείψει την οικογένειά της και θα τον ακολουθήσει στην Ανατολία, στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο. Στο μακρινό ταξίδι τους θα συναντήσουν τον Τζέιμς Μπάροουζ. Οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι και του Τζέιμς θα περιπλεχθούν σ΄ έναν ιστό πάθους και προδοσίας. Καθοριστική στη ζωή της Ιφιγένειας θα είναι η συνάντησή της με την Ραλλού Μαυρογιώργη.


ΕΡ. Η Ιφιγένεια γεννήθηκε στην Σμύρνη και έζησε μια ζωή που άλλοι δεν ζουν σε πέντε. Πιστεύεται ότι με την γέννηση ενός ανθρώπου , οι μοίρες γνέθουν το νήμα της ζωής του? Είναι γραμμένο το ριζικό του καθενός?

Όχι δεν νομίζω ότι οι μοίρες αποφασίζουν για τη ζωή μας. Αλλά κι η Ιφιγένεια, όπως μας λέει η ίδια, όσο καιρό πίστευε στα παραμύθια ήταν σίγουρη ότι την επισκέφτηκαν η Κλωθώ, η Λάχεση κι η Άτροπος.

ΕΡ. Μέσα από τα μάτια της μικρής Ιφιγένειας παρακολουθούμε την ζωή της Σμύρνης . Όλες αυτές οι εικόνες που αποτυπώνονται στο χαρτί  είναι από προσωπικές εμπειρίες? Πείτε μας λίγα πράγματα για αυτή την φωτεινή και γαλάζια πόλη.

Αρκετές από αυτές. Έζησα στη Σμύρνη στα παιδικά μου χρόνια, την επισκέφτηκα πολλές φορές στην εφηβεία μου. Στη Σμύρνη τη δεκαετία του ’50 οι μνήμες από τη ζωή της πόλης πριν την Καταστροφή ήταν ακόμα νωπές. Οι Φραγκολεβαντίνες φίλες της μητέρας μου είχαν πολλά να της διηγηθούν για τη ζωή της πόλης τότε πριν το ‘22. Κι εγώ ήμουν πάντα μαζί της κι άκουγα. Πέρα από αυτό διάβασα πολλούς Σμυρνιούς συγγραφείς και ιστορικούς. Το σπίτι που μέναμε ήταν στο Κορδόνι, στην Πούντα, που δεν είχε καεί. Από το κλειστό μπαλκόνι μας έβλεπα κάθε μέρα, κάθε ώρα της μέρας τη θάλασσα, που άλλαζε χρώματα ανάλογα με το χρώμα του ουρανού. Ήταν όμορφα παιδικά χρόνια, πράγματι γαλάζια και φωτεινή θυμάμαι τη Σμύρνη.

ΕΡ. Η ιστορία της Ιφιγένειας στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα? Υπάρχουν υπαρκτά πρόσωπα στο βιβλίο σας ?

Όχι, η ιστορία της Ιφιγένειας δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Μόνο ένα πρόσωπο, που δεν είναι η Ιφιγένεια, ούτε ο Αντρέι, ούτε ο Τζέιμς, ούτε η Ραλλού είναι πραγματικό.

ΕΡ. Η Ιφιγένεια από μικρή προσπαθούσε να μαντέψει πως ήταν ο κόσμος πέρα από την Σμύρνη , ήθελε να ζήσει ελεύθερη και όταν είσαι νέος και δυνατός μπορεί να κάνεις και λάθος επιλογές. Πιστεύεται ότι η ηρωίδα σας έκανε λάθη ,λόγω του νεαρού της ηλικίας της?

Όχι, δεν έκανε λάθη λόγω του νεαρού της ηλικίας της. Τόλμησε επειδή ήταν γενναία, ατίθαση κι ερωτευμένη. Ο αναγνώστης θα αποφασίσει αν έκανε λάθη.

ΕΡ. Για μια αγάπη, για έναν έρωτα η γυναίκα μπορεί να εγκαταλείψει τα πάντα? Στον έρωτα δεν χωρά η λογική και αναπόφευκτα κάνουμε θυσίες, ποια είναι η άποψη σας για αυτό?

Όχι μόνο μια γυναίκα, αλλά κι ένας άντρας μπορεί να εγκαταλείψει τα πάντα για χάρη του έρωτα. Και ναι, στον έρωτα δεν χωρά λογική, κάνουμε θυσίες. Καλώς ή κακώς!


ΕΡ. Η ζωή μας είναι εικόνες  και στιγμές. Αν σας ζητούσα να μου ζωγραφίσετε έναν πινάκα για να αποτυπώσετε την ζωή της Ιφιγένειας, τι πίνακας θα ήταν αυτός? Τι χρώματα θα είχε?

Θα ήταν ένας πίνακας σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου.

ΕΡ.Οι χαρακτήρες των αντρών στο βιβλίο σας είναι αινιγματικοί. Αν θεωρήσουμε ότι και οι δύο αγάπησαν την Ιφιγένεια ,πως δεν κατάφεραν να της δώσουν ευτυχία και λύτρωση?

Μα η αγάπη δεν έχει πάντα ως επακόλουθο την ευτυχία.

ΕΡ. Στο εξώφυλλο του βιβλίου εκτός από την Σμύρνη βλέπουμε και την Ιφιγένεια με την φωτογραφική μηχανή  στα χέρια , χρησιμοποιείται τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν όλη την ζωή ενός ανθρώπου σαν συνδετικό κρίκο, ανάμεσα στους ήρωες σας ή σημαίνει κάτι παραπάνω για εσάς?

Ναι, οι φωτογραφίες είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ήρωες μου.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΕΡ. Σας είναι πιο εύκολο να γράφετε ιστορίες για την ανατολή , επειδή έχετε γεννηθεί Κωνσταντινούπολη και οι αναμνήσεις σας είναι έντονες, είτε ευχάριστες, είτε δυσάρεστες? 

Κι αυτό σωστό. Αλλά όχι μόνο επειδή γεννήθηκα στην Κωνσταντινούπολη, ταξίδεψα και πολύ στην Ανατολία.

ΕΡ. Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν πολλές ιστορικές σημειώσεις , οι οποίες θα μπορούσαν να μπουν στο τέλος του βιβλίου . Αυτήν την μορφή την διαλέξατε εσείς , γιατί ο αναγνώστης θα είναι πιο εύκολο να τις διαβάσει?

Επέλεξα αυτό τον τρόπο επειδή πιστεύω ότι έτσι διαβάζονται πιο εύκολα, κι ήθελα να διαβαστούν.

ΕΡ. Είστε μεταφράστρια από τα Τούρκικα και έχετε εργαστεί στον εκδοτικό χώρο, αν σας ζητούσα να μας προτείνετε έναν Τούρκο συγγραφέα, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί?

Είναι πολλοί οι καλοί Τούρκοι συγγραφείς. Θα σας πρότεινα τον Ορχάν Παμούκ, τον ξεχωρίζω για την ευαισθησία του, τις γνώσεις του, την ευφυΐα του, τους προβληματισμούς του.

ΕΡ. Στην τελευταία σελίδα του βιβλίου έκλαψα ,με συγκίνησε ο επίλογος της Ιφιγένειας. Πιστεύεται ότι σκοπός του συγγραφέα είναι να φορτίσει συναισθηματικά τον αναγνώστη? Γιατί δεν σας κρύβω, αν έπρεπε να βάλω ένα τίτλο στο βιβλίο σας θα διάλεγα το Μικρές Παναγιές.

Σκοπός μου δεν ήταν να φορτίσω συναισθηματικά τον αναγνώστη. Επέλεξα αυτό το τέλος γιατί νομίζω ότι ταιριάζει στους ήρωες μου. Αλλά κι εγώ δεν θα σας κρύψω ότι Μικρές Παναγιές ήταν ένας από τους τρεις τίτλους που είχα στο μυαλό μου.

ΕΡ. Πότε έρχεται η ώρα το απολογισμού του κάθε ανθρώπου?

Δεν απολογούμαστε όλη την ώρα στον εαυτό μας;

ΕΡ. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα μελλοντικά λογοτεχνικά σας σχέδια? Τι να περιμένουν οι αναγνώστες από δω και πέρα από την κυρία Στέλλα Βρετού.

 Άλλο ένα βιβλίο.

Σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας κυρία Στέλλα Βρετού.

Σας ευχαριστώ κι εγώ θερμά για την φιλοξενία.

Την βιβλιοκριτική μου για το βιβλίο μπορείτε να την διαβάσετε → εδώ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με φόντο τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της Ανατολίας του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, την πρώτη μέρα του χρόνου, την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα. Έζησε σε μια ζωή όσα δεν ζούνε άλλοι σε πέντε. Η Ιφιγένεια Σκρινή, κόρη μιας εύπορης οικογένειας Σμυρνιών, θα ερωτευτεί τον δάσκαλο ζωγραφικής, τον αινιγματικό Αντρέι Ρομπολόφσκι. Θα εγκαταλείψει την κοσμοπολίτικη πόλη με τα όμορφα σπίτια, τα θέατρα και τα ζαχαροπλαστεία, τα γεμάτα μουσικές σοκάκια της, για ν’ ακολουθήσει στο μακρινό ταξίδι του τον Αντρέι, όταν αυτός, θύμα του σκοτεινού παρελθόντος του, αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στη διάρκεια του ταξιδιού τους στα βάθη της Ανατολικής Συρίας, θα συναντήσουν τον Τζέιμς Μπάροουζ, απόφοιτο της Οξφόρδης. Η γοητεία και η ιστορία της Ανατολίας σ’ αυτό το οδοιπορικό θα αφήσουν τα ανεξίτηλα σημάδια τους στη ζωή της Ιφιγένειας και η εφήμερη ομορφιά του έρωτά τους θα στιγματίσει και τους τρεις για πάντα.
Από τη Σμύρνη στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι και του Τζέιμς θα περιπλεχθούν σ’ έναν ιστό πάθους, προδοσίας κι αναζήτησης, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 Η Στέλλα Βρετού γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μεταφράστρια από τα τουρκικά και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο. Ζει με τον άντρα της και την κόρη της στην Αθήνα. Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Τα κόκκινα λουστρίνια (Ωκεανίδα).  

Εύχομαι να απολαύσετε την συνέντευξη !!

Παρασκευή Παρίσση 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ