ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΡΚΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΡΚΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ
Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY
την συγγραφέα Κατερίνα Μπάρκα με αφορμή το βιβλίο της Το Θερινό Ηλιοστάσιο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΡΚΑ |
Κανείς δεν είναι
τόσο ανθρώπινος όσο πίστευε. Κανείς δε θυσίασε τόσα πολλά για την αγάπη και την
οικογένεια…. Και ποτέ ο πειρασμός για την αιωνιότητα δεν ήταν τόσο μεγάλος….
Καλώς ήρθατε κ.
Μπάρκα στο Love book diary.
Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση αυτή. Το Love book diary είναι ένα προσεγμένο και πολύ ενδιαφέρον σάιτ. Συγχαρητήρια σε σας που κάνετε αυτή την προσπάθεια δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αγάπη σας για το βιβλίο.
ΕΡ: Στο βιβλίο σας
υμνείτε την ανιδιοτελή αγάπη , όπως είναι του Λεωνίδα και της Λευκής.
Πιστεύεται στην αγάπη ? Είναι η κινητήριος δύναμη για τον άνθρωπο?
Συμβαίνει αρκετές φορές στα βιβλία τους οι συγγραφείς να καταθέτουν, κυρίως με πλάγιο τρόπο, δικά τους βιώματα, πιστεύω κι απόψεις. Το Θερινό Ηλιοστάσιο είναι κατ΄ εξοχήν μια ιστορία αγάπης δοσμένη σ’ ένα ιδιαίτερο πλαίσιο και σαφώς ναι, η σχέση του Λεωνίδα και της Λευκής δημιουργήθηκε με βάση τα δικά μου ‘’πιστεύω’’ για την αγάπη. Έχω πάρει αγάπη κι έχω δώσει πολύ αγάπη στη ζωή μου ως τώρα και αποτελεί κινητήριος δύναμη για μένα και θεωρώ πως αυτό συμβαίνει γενικά στον κόσμο. Και φυσικά δε μιλάμε απαραίτητα για την αγάπη μεταξύ δυο εραστών, αλλά γενικότερα γι’ αυτήν και σε όλα τα επίπεδά της. Αλίμονο αν οι άνθρωποι εγκαταλείψουμε να πιστεύουμε και να παλεύουμε για την αγάπη. Θα ήταν νομίζω καταστροφικό.
ΕΡ: Αντέχει μία
αγάπη , αν δεν θυσιάσεις κάτι? Γιατί η θυσία στους ήρωες σας είναι αναπόφευκτη.
Έχω την άποψη πως η αγάπη χτίζεται και μέσα από τις θυσίες που χρειάζεται να κάνουμε ενίοτε. Θέλω να πω, όταν αγαπάμε κάποιον είναι βέβαιο πως θα κάνουμε τις υποχωρήσεις μας, θα συγχωρήσουμε λάθη και θα θυσιάσουμε πράγματα που μας αρέσουν για χάρη εκείνου που έχουμε απέναντί μας. Είναι αναπόφευκτο να μη μείνεις άπραγος. Αλλιώς δεν είναι αγάπη.
ΕΡ: Μέσα στο βιβλίο
κάνετε πολλές φορές αναφορά στην Μαρία Πολυδούρη , σε αυτήν την μεγάλη ποιήτρια
της νεορομαντικής σχολής. Είναι η αγαπημένη σας ποιήτρια, γι’ αυτό την
συνδυάσατε με την Λευκή και τον Λεωνίδα μέσα στην ροή του βιβλίου?
Είναι η αγαπημένη μου ποιήτρια αλλά μου άρεσε και σαν άνθρωπος. Τη ‘’γνώρισα’’ στο σχολείο και μελετώντας την αισθάνθηκα μια τεράστια έλξη προς το έργο και το χαρακτήρα της. Οπότε σίγουρα ήταν επόμενο να υπάρχει μέσα στο βιβλίο μου.
ΕΡ: Έχετε καταφέρει
να ενώσετε στο βιβλίο σας την σελήνη με τον ήλιο, τον θετικό με τον αρνητικό
πόλο . Πιστεύεται ότι τα ετερώνυμα έλκονται ή όλα είναι στα πλαίσια της
μυθοπλασίας?
Από φυσικής ξεκάθαρα τα ετερώνυμα έλκονται. Είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Πέρα όμως από την επιστημονική άποψη αυτό εφαρμόζεται και σε άλλα επίπεδα χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να αποτελεί αξίωμα και να αποκλείει το ταίριασμα μεταξύ ομοίων. Ήταν απλά πιο ιντριγκαδόρικο και φανερά δυσκολότερο να επιλέξω δυο τόσο αντίθετους κόσμους να ενωθούν και να ξεπεράσουν το τείχος των δυσκολιών τους.
ΕΡ: Το βιβλίο σας
ανήκει στην λογοτεχνία του φανταστικού , είναι το είδος που αγαπάτε πιο πολύ
και σας εκφράζει? Πιστεύεται ότι με αυτό το είδος θα ασχοληθείτε από εδώ και
πέρα ?
Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τη φαντασία και την ύπαρξη παράλληλων κόσμων. Νομίζω το είχα μέσα μου από πάντα, κάθε παραμύθι για μένα ήταν μια πύλη να χτίσω κάτι εντελώς διαφορετικό μέσα στον κόσμο που ζω, όπως έχω πει και σε μια παλιότερή μου συνέντευξη. Το έζησα αυτό και ως νηπιαγωγός, αν και εργάστηκα για μικρό χρονικό διάστημα. Η φαντασία των παιδιών της προσχολικής ηλικίας είναι απίθανη κι αστείρευτη. Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι μου ταιριάζει απόλυτα η λογοτεχνία του φανταστικού και προς το παρόν θα ασχοληθώ μόνο με αυτή.
ΕΡ: Αν διαβάσει
κάποιος το βιβλίο σας θα παρατηρήσει ότι
υπάρχουν πολλά στοιχεία μυθολογίας . Σας αρέσει η Μυθολογία ή έχετε πάρει στοιχεία μόνο για την μυθοπλασία
του βιβλίου ?
Οι γονείς μου φρόντισαν πάντα να με τροφοδοτούν συχνά με διάφορα αναγνωστικά είδη. Η ελληνική μυθολογία ήταν από τα πρώτα μου αναγνώσματα και ήταν αγαπημένο μου κομμάτι πάντα. Αργότερα στράφηκα και σε άλλων χωρών μυθολογίες. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, είχα επαφή από πολύ νωρίς με το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο μου, απλά όταν αποφάσισα ότι θα γράψω έκανα μεγαλύτερη κι εκτεταμένη έρευνα.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ |
ΕΡ: Διαβάζοντας το
βιογραφικό σας είδα ότι ξεκινήσατε την συγγραφή με παιδικά παραμύθια και το
Θερινό Ηλιοστάσιο είναι το πρώτο σας βιβλίο. Είναι πιο εύκολο να γράφεις για
παιδιά ή για ενήλικες?
Ωραία ερώτηση. Πιστεύω πως είναι δυο κοινά εξίσου απαιτητικά. Με άλλα μέσα θα ‘’παλέψεις’’ για να κρατήσεις το ενδιαφέρον ενός ενήλικα και αλλού θα στραφείς για να τραβήξεις την προσοχή ενός μικρού αναγνώστη. Θέλει προσοχή κι επιμέλεια και στις δυο περιπτώσεις.
ΕΡ: Το Θερινό
Ηλιοστάσιο θα το πρότεινα για παιδιά 14+ ,γιατί θα ταίριαζε πιο πολύ σε ένα
έφηβο να το διαβάσει. Εσείς τι άποψη
έχετε?
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και μάλιστα είναι όντως η κατάλληλη ηλικία. Το Θερινό Ηλιοστάσιο θα γίνει πιο εύκολο αντιληπτό στον έφηβο που αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, το σώμα του και τα πρώτα ‘’ζητήματα’’ της καρδιάς του.
ΕΡ: Έχετε γεννηθεί
στην Λάρισα , μία πόλη που έχει πάρα πολλούς συγγραφείς. Έχει παίξει ρόλο η
περιοχή στην συγγραφική σας πορεία?
Γεννήθηκα στη Λάρισα, αλλά μεγάλωσα στο Βόλο, συγκεκριμένα στα Άνω Λεχώνια. Ο πατέρας μου ήταν στρατιωτικός κι έτσι είχαμε συχνές μετακομίσεις λόγω μεταθέσεων. Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να βρεθώ στο περιβάλλον της Λάρισας. Είχα όμως αρκετές επιρροές από τον τόπο μου και απ’ όλους εκείνους τους τόπους που έζησα κι όπως αποδείχθηκε αυτό φώλιασε μέσα μου και εν τέλει εκδηλώθηκε.
ΕΡ: Έχω πάρα
πολλούς φίλους που διαβάζουν φανατικά μόνο λογοτεχνία του φανταστικού. Εσείς
πώς βλέπεται όλο αυτό το νέο κύμα βιβλίων που έρχεται στον χώρο? Τι πιστεύεται
για τους Έλληνες αναγνώστες?
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνθιση της λογοτεχνίας του φανταστικού και στην Ελλάδα και αυτό χαροποιεί όλους εμάς που αγαπάμε αυτό το είδος. Διότι πέρα από την εισροή των μεταφρασμένων βιβλίων, είναι ίσως και πιο δίκαιο να δίνεται προσοχή και στη προσπάθεια των Ελλήνων συγγραφέων. Φυσικά, ο κινηματογράφος που δίνει ζωή στα βιβλία φαντασίας αποτελεί δυνατό μέσο επιρροής, παρόλα αυτά είναι ωραίο να δίνουμε ευκαιρίες και στους δικούς μας δημιουργούς.
ΕΡ: Θα θέλατε να
μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας τα επόμενα λογοτεχνικά σας σχέδια?
Πιστεύω ο συγγραφέας που αγαπάει τη δουλειά του αληθινά, δε σταματάει να γράφει ποτέ. Σίγουρα κι εγώ δε μένω αδρανής. Το να εκβιάσεις όμως και από την άλλη μεριά μια δημιουργία είναι άκομψο και το αποτέλεσμα πιθανόν δε θα σε ανταμείψει στο βαθμό που θα ήθελες. Συγγραφικά σχέδια υπάρχουν όμως σας τα κρατάω για έκπληξη…
Σας ευχαριστώ θερμά για
την όμορφη συζήτηση που είχαμε !
Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ για το χρόνο που μου δώσατε, ήταν μια όμορφη συνέντευξη
Μπορείτε να διαβάσετε την άποψη μου για το βιβλίο→ Το Θερινό Ηλιοστάσιο
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Λεωνίδας Σείριος δεν μπορεί να συμβιβάσει τους δυο εαυτούς του στο ανθρώπινο σώμα του. Επιτυχημένος δικηγόρος, πρωτότοκος γιος του Ωρίωνα Σείριου, σύντομα θα ηγηθεί της Φυλής των Λεόντων που ακόμη ψάχνει το ιερό δισκοπότηρο για να κυριαρχήσει.
Η Λευκή είναι 25 ετών και σχεδόν δυστυχισμένη μέχρι τη μέρα που ο Λεωνίδας θα τη συναντήσει και θα ανακαλύψει πως κι αυτή κουβαλάει κάτι παραπάνω μέσα της, πέρα από το κορίτσι με τα ολόλευκα μαλλιά.
Κανείς δεν είναι τόσο ανθρώπινος όσο πίστευε. Κανείς δε θυσίασε τόσα πολλά για τη αγάπη και την οικογένεια… Και ποτέ ο πειρασμός για την αιωνιότητα δεν ήταν τόσο μεγάλος…
Σελίδες 600 | |
---|---|
Μυθιστόρημα |
1η Έκδοση: Νοέμβριος 2018
|
Διάσταση 14,8 Χ 21 εκατοστά |
Βιογραφικό
Η Κατερίνα Μπάρκα γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, απ’ όπου και κατάγεται. Εργάσθηκε ως Νηπιαγωγός σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο αλλά και ως διδάσκουσα παραδοσιακών χορών σε παιδιά και ενήλικες. Ξεκίνησε να γράφει από το 2006, στον ελεύθερο χρόνο της, παιδικά παραμύθια. Ζει με τον σύζυγό της , αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού και την κόρη της στην Κατερίνη.
Το «Θερινό Ηλιοστάσιο» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Εύχομαι να την απολαύσετε και εσείς την συζήτηση μας .
Παρασκευή Παρίσση
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου