ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΡΕΠΕΤΟΣ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY μία πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, έναν βιβλιόφιλο που λατρεύει την Ιστορική λογοτεχνία και όχι μόνο ....και όπως λέω χαρακτηριστικά , έναν αναγνώστη με άποψη.


Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα θα γνωρίσουμε τoν Δημήτρη Σκρεπετό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΡΕΠΕΤΟΣ
Καλώς όρισες στο Love Book Diary Δημήτρη !

Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας πες μας δυο λόγια για εσένα για να σε μάθουν καλύτερα οι αναγνώστες μας.

Καλώς σας βρήκα! 
Ονομάζομαι Δημήτρης Σκρεπετός, είμαι από την Αργολίδα, σπούδασα στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς τής Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών και κατόπιν έκανα το Διδακτορικό μου στην Πληροφορική, στο Πανεπιστήμιο Βατερλώ τού Καναδά. Τώρα εργάζομαι ως Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης σε μία πολυεθνική εταιρία στην Αθήνα. 
Δηλώνω αθεράπευτος φίλος των βιβλίων, και συγκεκριμένα αθεράπευτος Φίλος Ιστορικού Μυθιστορήματος!

ΕΡ: Θα ξεκινήσω με μία κλασική ερώτηση, τι είναι αυτό που θέλουν οι αναγνώστες από ένα βιβλίο και τι είναι αυτό που αναζητά ο Δημήτρης?

Καθένας έχει τις δικές του ξεχωριστές και ιδιαίτερες προτιμήσεις, οι οποίες καθορίζονται από την προσωπικότητά και τα βιώματά του. Για μερικούς τα βιβλία είναι απόδραση από την πραγματικότητα, για άλλους είναι πηγής γνώσης και έμπνευσης, για κάποιους άλλους είναι απλά ψυχαγωγία. 
Εγώ απλά θέλω μία καλή ιστορία.


ΕΡ: Δεν θα σε ρωτήσω πιο είναι το αγαπημένο σου είδος ,γιατί όλοι ξέρουμε ότι αγαπάς την Ιστορική Λογοτεχνία. Θα ήθελα να μου πεις όμως, γιατί προτιμάς αυτό το είδος?


Εκτός από τα ιστορικά μυθιστορήματα, στα αγαπημένα μου λογοτεχνικά είδη συγκαταλέγονται ο τρόμος, η φαντασία, και το μυστήριο, ενώ διαβάζω και κατά κόρον ιστορία. Τα ιστορικά μυθιστορήματα δένουν αρμονικά την αγάπη μου για την Ιστορία, με την αγάπη μου για ιστορίες.


ΕΡ: Οι άντρες διαβάζουν περισσότερο Ιστορική Λογοτεχνία σε σύγκριση με τις γυναίκες, που οφείλεται πιστεύεις αυτό?


Δεν νομίζω ότι ισχύει ο ισχυρισμός αυτός. Παραδείγματος χάριν, στους Φίλους Ιστορικού Μυθιστορήματος τα δύο φύλα συμμετέχουν σχεδόν ισόποσα. Μία από τις ομορφιές των ιστορικών μυθιστορημάτων είναι άλλωστε η ικανότητά τους να απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό. Θες ιστορικό μυθιστόρημα με δράση; Bernard Cornwell και Steven Pressfield. Θες ιστορικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή; Γιώργος Αμυράς και Philip Kerr. Θες ιστορικό μυθιστόρημα με πολεμικά πλοία; Peter O’ Brian. Θες ιστορικό μυθιστόρημα στην Αρχαία Ελλάδα; Valerio Massimo Manfredi. Και ούτω καθ’ εξής.


ΕΡ: Οι εκδοτικοί χαρακτηρίζουν πολλά βιβλία Ιστορικά χωρίς να είναι. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό και ποια είναι η διαφορά του Ιστορικού βιβλίου σε σχέση με τα βιβλία εποχής?


Δεν έχω συγκεκριμένα παράδειγμα υπ’ όψιν, αλλά ίσως να υπάρχει - κακώς - και αυτό το φαινόμενο.
Το ιστορικό μυθιστόρημα καλύπτει κάποιο ιστορικό γεγονός, όπως έναν πόλεμο,
μία πολιορκία, μία εκστρατεία.
Το μυθιστόρημα εποχής εκτυλίσσεται μεν στο παρελθόν, αλλά η πλοκή του δεν αφορά ιστορικά γεγονότα (π.χ. το 1793).


ΕΡ: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σου βιβλίο και γιατί?


Δύσκολα θα ξεχώριζα μόνο έναν συγγραφέα και μόνο ένα βιβλίο. Αντ’ αυτού, θα σας πω πέντε συγγραφείς και πέντε βιβλία.
George Martin, Steven Pressfield, Bernard Cornwell, Stephen King, H. P. Lovecraft.
Το Αυτό, Σάλεμς Λοτ, Τα Βουνά της Τρέλας, Οι Πύλες της Φωτιάς, Σκοτώστε τον Ρόμελ.


ΕΡ: Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την στιγμή και αν ήταν τραγούδι ποιο θα ήταν?


Διαβάζω τον Τέταρτο Καβαλάρη: Ο Όλεθρος τού Μανώλη Παλαβούζη. Το τραγούδι που του ταιριάζει είναι το The Epitaph των King Crimson.


ΕΡ: Διαχειρίζεσαι στο facebook την ομάδα ''Φίλοι Ιστορικού Μυθιστορήματος'' , πες μας δυο λόγια για αυτό, πως δημιουργήθηκε η ιδέα, πως σου φαίνεται τώρα, τι σου αρέσει και τι όχι?


Παρά την πλειάδα βιβλιομάδων τού Facebook, δεν υπήρχε κάποια εξειδικευμένη στα ιστορικά μυθιστορήματα. Ένιωσα πως πολλοί αναγνώστες, όπως κι εγώ, ήθελαν μία τέτοια ομάδα ώστε να συζητούν περί ιστορικής λογοτεχνίας, να λένε την άποψή τους, και να μαθαίνουν νέα βιβλία. Αυτό το κενό λοιπόν ήρθα να καλύψω με τους Φίλους Ιστορικού Μυθιστορήματος, οι οποίοι γίνονται κάθε μέρα και περισσότεροι. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και φτάσαμε σε λιγότερο από δύο χρόνια σε 3.500, κάτι όχι και τόσο εύκολο για μία βιβλιομάδα που ασχολείται μόνο με ένα λογοτεχνικό είδος. 
Η αγάπη και η στήριξη τού κόσμου είναι η καλύτερη ανταμοιβή για την ενέργεια και τον χρόνο που αφιερώνω στην ομάδα. Γεμίζω χαρά κάθε φορά που κάποιος διαβάζει ένα βιβλίο που το έμαθε μέσω των Φίλων Ιστορικού Μυθιστορήματος.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΕΡ: Διαχειρίζεσαι και την σελίδα ''Η Κοιλάδα της γνώσης'' καθώς και το αντίστοιχο ιστολόγιο, πες μας και για αυτήν την προσπάθεια σου ! Τι να περιμένει ένας αναγνώστης από αυτό και τι επιθυμείς εσύ?


Η Κοιλάδα της Γνώσης εξυπηρετεί την ανάγκη να εκφραστώ μέσω άρθρων για θέματα λογοτεχνίας, ιστορίας, και γλωσσολογίας. Προσπαθώ τα άρθρα μου να είναι κατανοητά από όλους και να έχουν κάτι νέο να πουν. 
Λογοτεχνία: κάποιος που δεν διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα, να διαβάσει ένα άρθρο μου για ένα τέτοιο βιβλίο και να του κινήσει την περιέργεια. 
Ιστορία: κάποιος που δεν ξέρει ιστορία να διαβάσει ένα άρθρο μου για το Βυζάντιο, να του αρέσει και να θέλει να το ψάξει κι άλλο.
Γλωσσολογία: κάποιος που χρησιμοποιεί για χρόνια μία λέξη αστόχαστα, να αναλογιστεί και να καταλάβει το βαθύτερο νόημά της.


ΕΡ: Εκτός από τα Ιστορικά βιβλία σου αρέσουν και τα μυθιστορήματα Τρόμου, Πιστεύεις ότι αυτά τα διαφορετικά είδη συνδυάζονται ή καλύπτουν διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα σου?


Γενικά αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται λογοτεχνικά. Και είναι κρίμα γιατί θα μπορούσαν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα (με την επισήμανση ότι μιλάμε ουσιαστικά για βιβλία εποχής και λογοτεχνία τρόμου). 
Σας παραπέμπω στο μυθιστόρημα Νεκρονομικόν τού Αντώνη Αντωνιάδη και στην ταινία The Black Death.


ΕΡ: Πόσο χρόνο διαθέτεις την ημέρα για διάβασμα και πόσο χρόνο διαθέτεις για τις δραστηριότητες σου πάνω στο βιβλίο?


Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: ωράριο εργασίας, διάθεση, κοινωνικές δραστηριότητες, πόσο μου αρέσει το κάθε βιβλίο…


ΕΡ: Πόσες φορές έχεις ακούσει από φίλους και γνωστούς …πρότεινε μας ένα βιβλίο για να διαβάσουμε. Πως προτείνεις βιβλία ? Με βάση τι σου αρέσει εσένα ή με βάση ποιος σου στο ζητάει?


Πάντα με γνώμονα το πόσο ταιριάζει ένα βιβλίο σε αυτόν που μου το ζητάει. Άλλωστε αυτός θα το διαβάσει.
Επειδή δεν ξέρω καλά τις προτιμήσεις σας, αναγκαστικά θα προτείνω κάτι σχετικά ασφαλές: τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.


ΕΡ: Ποια είναι η άποψη σου για όλα αυτά τα βιβλία που εκδίδονται κάθε χρόνο? Χρειάζονται όλα αυτά ?γιατί ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος και πολλά βιβλία χάνονται πριν γίνουν γνωστά.


Θα παραφράσω το ολλανδικό ρητό Leef en laat leven: διαβάστε ό,τι θέλετε και αφήστε τους άλλους να διαβάσουν ό,τι θέλουν.


ΕΡ: Ποιο είναι το βιβλίο που έχεις διαβάσει περισσότερο και γιατί?


Δεν συνηθίζω να ξαναδιαβάζω βιβλία. Πάντως έχω διαβάσει δύο φορές τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, την Ματωμένη Εκστρατεία, και τον Άνεμο των Πολέμων.
Εξαιρετικά βιβλία και τα τρία. Το πρώτο το ξαναδιάβασα επειδή πήρα την 60η επετειακή έκδοση στα αγγλικά. Τα άλλα δύο, ε, Pressfield είναι αυτός...


ΕΡ: Τι θα ήθελες να πεις για να προτρέψεις τους αναγνώστες να διαβάσουν ιστορικά βιβλία?


Όπως λέγαμε και παραπάνω, τα ιστορικά μυθιστορήματα είναι ίσως το πιο πολυποίκιλο λογοτεχνικό είδος, που καλύπτει έτσι όλες τις επιμέρους προτιμήσεις. Συν ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μεταφερθεί κανείς σε ενδιαφέρουσες εποχές και να λάβει νοερά μέρος σε δραματικά γεγονότα. Σαν να ζεις την ιστορία όπως έγινε και όταν έγινε.


ΕΡ: Τι είναι η ανάγνωση για εσένα και σε τι ηλικία ήρθε στην ζωή σου?


Διαβάζω από μικρός, με θυμάμαι π.χ. να ξεκοκαλίζω τα βιβλία των εκδόσεων Στρατίκη για την ελληνική μυθολογία. Η ανάγνωση είναι πηγή γνώσης και παράγοντας ψυχαγωγίας. Αλλά όλα στρέφονται γύρω από τις καλές ιστορίες. Καλές ιστορίες, αυτό θέλω από την ανάγνωση.


ΕΡ: Επισκέπτεσαι δανειστικές βιβλιοθήκες και γιατί?


Κάθε χώρος κατακλυσμένος από πληθώρα βιβλίων είναι άξιος επίσκεψης.


ΕΡ: Πιστεύεις ότι τα ιστορικά βιβλία είναι αντικειμενικά ή μπορεί να βρούμε ανακριβή στοιχεία ή την προσωπική άποψη του κάθε συγγραφέα?


Εξ ορισμού, τα γεγονότα και ο κόσμος ενός ιστορικού μυθιστορήματος ανήκουν πολλά χρόνια στο παρελθόν. Ο συγγραφέας δεν μπορεί π.χ. να πάει στην Αίγυπτο τού 500 π.Χ. ούτε να πάρει συνέντευξη από τον Καίσαρα. Αναγκαστικά, πρέπει να προβεί σε ανασύνθεση των στοιχείων τού βιβλίου, βασιζόμενος σε δευτερογενείς πηγές (π.χ. έργα ιστορικών, αρχαιολογικά ευρήματα, και ανθρωπολογικές μελέτες). Επομένως, όσο καλή έρευνα και να έχει γίνει, σίγουρα θα υπάρξουν αναπόφευκτες ανακρίβειες. Βέβαια, όσο πιο καλός είναι ο συγγραφέας, τόσο περισσότερο τις περιορίζει.


ΕΡ: Τι θα ήθελες να ευχηθείς στους αναγνώστες μας?


Υγεία και ευτυχία.


Σε ευχαριστώ γα την όμορφη συζήτηση που είχαμε Δημήτρη... εύχομαι να την απολαύσετε και εσείς αγαπημένοι μου φίλοι.

Παρασκευή Παρίσση!

Σχόλια

  1. Ευχαριστώ πολύ Παρασκευή μου για τις υπέροχες συνεντεύξεις που μοιράζεσαι μαζί μου... Συγχαρητήρια για το εύρος των ερωτήσεων και το ευχάριστο ύφος που μας μεταδίδεις....Και εις άλλα 🥰

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστώ θερμά! Μου αρέσει πάρα πολύ να συζητάω με αναγνώστες στην καθημερινότητα μου αλλά και στο μπλόκ!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΒΙΒΛΙΟ: ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ