ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο LOVE BOOK DIARY έναν αγαπημένο φίλο με έντονη αίσθηση του χιούμορ,με ισχυρή προσωπικότητα, έναν βιβλιόφιλο που λατρεύει την Λογοτεχνία του Φανταστικού  ....και όπως λέω χαρακτηριστικά , έναν αναγνώστη με άποψη.


Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα θα γνωρίσουμε τoν Θανάση Λάμπρου.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
Καλώς ήρθες στο Love Book Diary Θανάση!

Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας Θανάση, πες μας δυο λόγια για σένα για να σε μάθουν οι αναγνώστες του Love Book Diary.

Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση στο blog σου και την συνέντευξη! Εύχομαι οι αναγνώστες σου να την βρούνε ενδιαφέρουσα. Για όσους μας διαβάζουν λοιπόν, ονομάζομαι Θανάσης Λάμπρου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καρδίτσα, στην οποία συνεχίζω να ζω και να εργάζομαι. Έχω σπουδάσει Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, αλλά δεν είχα την ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια να ασχοληθώ επαγγελματικά με το αντικείμενο. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια ασχολούμαι με την Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, σε μια κοινή προσπάθεια με μια ομάδα αξιόλογων φίλων και μελών, να προωθήσουμε την φανταστική λογοτεχνία και την τέχνη του φανταστικού, τόσο εντός όσο και εκτός πόλης!

ΕΡ: Πότε ξεκίνησε το λογοτεχνικό ταξίδι για τον Θανάση? Ποιο βιβλίο ήταν αυτό που τον άγγιξε και τον έκανε να ερωτευτεί την λογοτεχνία?

Βασικά πάει αρκετά πίσω! Στην ουσία από την στιγμή που άρχισα να μπορώ να διαβάζω μιας και η μητέρα μου πάντα μου αγόραζε παραμύθια, παιδικά βιβλία (ειδικά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών) και φυσικά πολλά κόμικς από το περίπτερο της γειτονιάς. Οπότε είχα ήδη αρχίσει να εξοικειώνομαι με πολλά και διαφορετικά αναγνώσματα από πολύ μικρός. Αν μπορούσα όμως να οριοθετήσω ένα σημείο εκκίνησης του αναγνωστικού μου ταξιδιού, αυτό ήταν σίγουρα με το που ήρθα σε επαφή με τα βιβλία του Ιουλίου Βερν! Ήταν η πρώτη (κατ’ επιλογήν μου) και ουσιαστική προσέγγιση με την λογοτεχνία, γεγονός το οποίο σημάδεψε και την μετέπειτα προτίμηση μου προς την λογοτεχνία του φανταστικού!

ΕΡ: Τι είναι ανάγνωση για εσένα και τι είναι αυτό που αναζητάς σε ένα λογοτεχνικό ταξίδι?

Είναι σίγουρα κάτι προσωπικό! Όπως πιστεύω και για τον καθένα… Δεν είναι πάντα μια χαλαρωτική και ψυχαγωγική διαδικασία. 
Πολλές φορές, προσωπικά, η ανάγνωση είναι ένα δύσκολο μονοπάτι, μια ατραπός, που γνωρίζω όμως ότι θα με οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα το οποίο στο τέλος θα με δικαιώσει. Προσπαθώ να αναζητώ συνεχώς αυτό το κάτι παραπάνω. Είναι πολλές οι φορές που έχω υποβάλλει τον εαυτό μου σε «τεστ αντοχής», εξερευνώντας τα λογοτεχνικά όρια μου… Σίγουρα πάντως, πρόκειται για μια μαγική διαδικασία απόδρασης και ονειροπόλησης. Ζεις πολλές ζωές μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.

ΕΡ: Το είδος που αγαπάς πολύ είναι η λογοτεχνία του φανταστικού. Τι είναι αυτό που βρίσκεις σε αυτό το είδος που το έχεις ξεχωρίσει στην καρδιά σου?

Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι μια κατηγορία η οποία έχει παρεξηγηθεί από πολλούς αναγνώστες και ενδεχομένως υπάρχουν ακόμα άτομα τα οποία αρνούνται να της συμπεριφερθούν ανάλογα, υποβιβάζοντας την ως παραλογοτεχνία και διάφορους άλλους τέτοιους χαρακτηρισμούς.
 Αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο λάθος, γεγονός το οποίο βλέπουμε να αποκαθίσταται και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με την έκρηξη νέων κυκλοφοριών από Έλληνες συγγραφείς, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από βιβλία που κυκλοφορούν στο εξωτερικό!
Η λογοτεχνία του Φανταστικού, για μένα, έχει να κάνει με την γοητεία του αγνώστου. Είτε πρόκειται για κλασσική ηρωική φαντασία, είτε για επιστημονική φαντασία, είτε για λογοτεχνία τρόμου, υπάρχει πάντα το στοιχείο της μυθοπλασίας που φέρνει τον αναγνώστη απέναντι σε κάτι εντελώς καινούργιο. Καλείσαι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου να ζήσεις μια μεγάλη περιπέτεια, να εξερευνήσεις κόσμους, να γνωρίσεις χαρακτήρες που τελικά θα σε οδηγήσουν εκεί που ο συγγραφέας έχτιζε βήμα-βήμα! Πολλές φορές έχεις να κάνεις με μια ολόκληρη Κοσμογονία, μέσα στην οποία καλείσαι να κινηθείς και να την εξερευνήσεις… Αρχετυπικοί ήρωες, αρχέγονοι φόβοι, επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, είναι μερικά μόνο από αυτά που θα συναντήσεις στις σελίδες κάποιου βιβλίου φαντασίας.
Είναι ένα μαγευτικό αλλόκοσμο ταξίδι, μια «πύλη» διαφυγής από την καθημερινότητα, μια περιπλάνηση σε τόπους που δεν έχουν να κάνουν με ότι έχουμε συνηθίσει…

ΕΡ: Τι ακριβώς είναι η λογοτεχνία του φανταστικού , γιατί πολλοί αναγνώστες μπερδεύονται?

Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι ένα είδος λογοτεχνίας στο οποίο μπορείς να διαβάσεις και να ζήσεις τα πάντα. Όλα είναι εφικτά, όλα είναι πιθανά. Κόσμοι ολόκληροι που υπάρχουν εκεί φιλοξενώντας πλάσματα, ανθρώπους, φυλές, μαγεία, τεχνολογία, μυστήριο, τρόμο! Είναι ένα λογοτεχνικό είδος το οποίο κινείται μέσα και έξω από τον χώρο και τον χρόνο, φέρνοντας σε αντιμέτωπο με οτιδήποτε… Είναι ένα ταξίδι το οποίο θεωρητικά δεν έχει όρια. Μέσα από την τεράστια γκάμα θεμάτων που η ανθρώπινη φαντασία μπορεί να διαθέσει (ή να δημιουργήσει), σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα υποείδη της, η φανταστική λογοτεχνία στο σύνολο της είναι μια «μαγική» τέχνη εξιστόρησης, όλων όσων ο ανθρώπινος νους μπορεί να φανταστεί και δεν μπορεί να τα αποδώσει μέσω των άλλων λογοτεχνικών ειδών!


ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΕΡ: Ποιο άλλο είδος σου αρέσει να διαβάζεις εκτός από την λογοτεχνία του φανταστικού και γιατί?

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο είδος που προτιμώ, πέραν της λογοτεχνίας του φανταστικού, παρά μόνο αν κάτι μου τραβήξει το ενδιαφέρον για να το διαβάσω. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό άρχισα να προσεγγίζω, πολύ επιδερμικά βέβαια, το κομμάτι της αστυνομικής/μυστηρίου λογοτεχνίας! Σίγουρα υπάρχουν πολλά καλά βιβλία εκεί έξω, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος για να τα διαβάσεις όλα, οπότε προτιμώ να εξερευνώ σε βάθος το είδος που με ενδιαφέρει. Είναι αλήθεια όμως, ότι έχω διαβάσει πολλά και καλά βιβλία, τα οποία με άγγιξαν, εκτός του χώρου της λογοτεχνίας του φανταστικού.

ΕΡ: Οι ιστορίες του φανταστικού είναι πιο αληθινές από όσο φαίνονται?Στα βιβλία αυτά μπορείς να βρεις σκοτεινά μυστικά και ιστορίες που έρχονται από πολύ παλιά, που περνάνε από γενιά σε γενιά?

Όση αλήθεια μπορούν να κρύβουν οι προσδοκίες μας για τον κόσμο του μέλλοντος, οι μύθοι και οι θρύλοι που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα στο πέρασμα του χρόνου, τα μυστήρια και τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα γύρω μας. Όλα είναι πιθανά, όλα αποτελούν μια απεικόνιση της φαντασίας και των διαφόρων πιστεύω μας. Είναι μια μυητική διαδικασία γνωριμίας με κόσμους που υπήρξαν πριν από εμάς και με κόσμους που θα έρθουν μετά από εμάς. Πίσω από την πιο αχαλίνωτη φαντασία κρύβονται πεποιθήσεις, βιώματα, γεγονότα! 
Η αλήθεια πολλές φορές μπορεί να συνυπάρξει με την φαντασία ή να εκμαιευτεί μέσα από αυτή! Είναι γεγονός, ότι πολλές φορές, αλήθειες, βρίσκονται κρυμμένες μέσα σε βιβλία της φανταστικής λογοτεχνίας. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από το πόσο μυημένος είναι ο αναγνώστης και πόσο «πολυταξιδεμένος» σε αυτούς τους κόσμους, ώστε να αναγνωρίσει τυχόν σημάδια τους…

ΕΡ: Διαχειρίζεσαι την Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας. Πες μας δυο λόγια για αυτό, τι θα βρει ο αναγνώστης σε αυτή την σελίδα , η οποία υπάρχει στο facebook ?

Στην σελίδα μας στο Facebook φιλοξενούμε καταρχήν όλα τα links των κειμένων που ανεβαίνουν στο ιστολόγιο μας. Από εκεί και πέρα, κάποιος/α που θα αποφασίσει να μας ακολουθήσει θα βρει βιβλιοπροτάσεις και προτάσεις τίτλων κόμικς, αλλά και δύο μόνιμες στήλες, οι οποίες ανεβαίνουν εναλλάξ η κάθε μία, κάθε Παρασκευή!
Η μία είναι η στήλη «Stainless Steel» η οποία παρουσιάζει δίσκους από τον χώρο του Heavy Metal (αλλά και της ευρύτερης μεταλλικής κουλτούρας) που περιλαμβάνουν στιχουργικά και καλλιτεχνικά θέματα της τέχνης του φανταστικού και την επιμελούμαι ο ίδιος.
Η δεύτερη μόνιμη στήλη, είναι μια νέα προσθήκη με τον τίτλο «Watch Me», η οποία παρουσιάζει κινηματογραφικές ταινίες που αποτέλεσαν μεταφορές από βιβλία της λογοτεχνίας του φανταστικού και την επιμελείται η Κατερίνα Ελευθερίου. 
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τρέχουμε και κάποιους διαγωνισμούς, με δώρα βιβλία για τους αναγνώστες μας!

ΕΡ: Διαχειρίζεσαι και το ιστολόγιο lefalokarditsas.blogspot.com. Πες μας και για αυτή την δραστηριότητα σου , με ποιους συνεργάζεσαι, τι άρθρα θα βρει ο αναγνώστης που θα το ψάξει ?

Καταρχάς, θα ήθελα να ενημερώσω μέσα από αυτή την συνέντευξη ότι το ιστολόγιο μας θα αναβαθμιστεί σύντομα σε ιστοσελίδα, οπότε οι φίλες και οι φίλοι που μας ακολουθούν ή θα ξεκινήσουν ενδεχομένως να μας ακολουθούν, θα δούνε σύντομα την αναβάθμιση αυτή. Μέχρι στιγμής, στο ιστολόγιο της ΛΕΦΑΛΟΚ, μπορεί να βρει κανείς διηγήματα, αρθρογραφία και βιβλιοκριτικές των μελών μας. 
Φυσικά, όποιον/α αναγνώστη/ρια τον γοητεύουν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο του φανταστικού, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να φιλοξενήσουμε κάποιο κείμενο του/της στην Λέσχη μας.



ΕΡ: Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο και γιατί?

Είναι μία από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που θα μπορούσε να μου κάνει κάποιος. Φυσικά υπάρχουν βιβλία τα οποία με έχουν αγγίξει και με έχουν συγκινήσει περισσότερο από κάποια άλλα. Αλλά το να διαλέξω ένα, για μένα, είναι πρακτικά αδύνατο! Πάντα υπάρχει μια ιδιαίτερη λίστα αγαπημένων βιβλίων στην καρδιά μου. Ποτέ όμως ένα…

ΕΡ: Αν σου έλεγα να διαλέξεις να γίνεις ήρωας σε ένα βιβλίο , ποιο βιβλίο θα επέλεγες και γιατί?

Χμμμ, να σου πω. Δεν θα ήθελα να είμαι κανένας από τους ήρωες των βιβλίων που προτιμώ. Διαβάζω τις ιστορίες τους, προσπαθώ να μπω στην ψυχοσύνθεση τους, να τους κατανοήσω μέσα από τις πράξεις τους. Πάντα υπάρχει μια νοητή «ζυγαριά» θετικών και αρνητικών στοιχείων της προσωπικότητας τους και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούνε, οπότε δεν νομίζω να ήθελα να είμαι κάποιος. 
Τώρα, καθαρά με κριτήρια προσωπικής αισθητικής, θα ήθελα να βρεθώ και να ζήσω για λίγο σε ένα sci-fi περιβάλλον, όπως απεικονίζεται μέσα από τα βιβλία του Philip K. Dick ή του William Gibson.

ΕΡ: Πριν κάνεις αγορά ενός βιβλίου το ψάχνεις πρώτα, διαβάζεις κριτικές, ακολουθείς κάποιους συγκεκριμένους συγγραφείς και εκδοτικούς?

Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που τους ακολουθώ και προσπαθώ να συλλέγω την βιβλιογραφία τους, κυρίως συγγραφείς του εξωτερικού. Από εκεί και πέρα, αν θελήσω να διαβάσω κάτι απλά το αγοράζω και το διαβάζω. Μπορεί να πάρω απλά μια ιδέα περί τίνος πρόκειται, από μια άποψη ή μια παρουσίαση, αλλά στο τέλος θα καθίσω και θα βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα για το βιβλίο. 
Αν και να σου πω την αλήθεια, από τότε που ξεκίνησα να γράφω βιβλιοκριτικές για την ΛΕΦΑΛΟΚ, προσπαθώ να μένω όσο το δυνατόν περισσότερο ανεπηρέαστος για κάποια βιβλία που επιθυμώ να διαβάσω και ενδεχομένως να γράψω για αυτά.

ΕΡ: Προτιμάς να αγοράζεις βιβλία από τα βιβλιοπωλεία της πόλης σου ή επιλέγεις τις αγορές σου μέσω internet?

Προτιμώ να στηρίζω βιβλιοπωλεία της Καρδίτσας, όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Καταλαβαίνω ότι πλέον το βιβλίο είναι ακριβό για πολλούς κι όλοι ψάχνουν για τις διαδικτυακές ευκαιρίες, αλλά 1-2 ευρώ δεν θα μας κάνουν φτωχότερους και απ΄την άλλη στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας! Φυσικά, θα κινηθώ για αγορές και μέσω internet, περισσότερο όμως γιατί θα βρω κάτι το οποίο είναι εξαντλημένο ή το αναζητώ για να συμπληρώσω μια βιβλιογραφία!

ΕΡ: Έχεις κάποια ιδιαίτερη έκδοση στην βιβλιοθήκη σου που νιώθεις πολύ υπερήφανος για αυτό?

Αν εννοείς κάποιο πολύ σπάνιο, εξαντλημένο και το οποίο θα μπορούσα να πουλήσω ακριβά, ίσως ένα-δυο βιβλία! Μην φανταστείς τίποτα το σπουδαίο όμως. Πάντως, το πιο σπάνιο και παλιό απόκτημα που διαθέτω, είναι ένα τεύχος του περιοδικού «Σφίγγα», του 1936 αν δεν κάνω λάθος, το οποίο φιλοξενούσε pulp αστυνομικές ιστορίες. 
Αν από την άλλη πάμε στο κομμάτι των κόμικς, των οποίων είμαι και συλλέκτης, ναι θα μπορούσα να βρω αρκετά τεύχη των οποίων η αξία έχει ήδη ανεβεί 100-150 φορές της αρχικής τους τιμής!

ΕΡ: Ποια είναι η άποψη σου για τις Λέσχες ανάγνωσης και τι θα πρότεινες εσύ για να γίνουν καλύτερες?

Κάθε κίνηση που γίνεται και αφορά τον χώρο του βιβλίου είναι καλοδεχούμενη, την χαιρετίζουμε και την στηρίζουμε. Όμως, όσο καλή δουλειά και αν κάνουν οι Λέσχες ανάγνωσης, δεν μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον και στήριξη από τον κόσμο. Όποιος αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει συνεχώς να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου, να κάνει την Λέσχη του να είναι ελκυστική και ενδιαφέρουσα για να μπορέσει να υπάρξει ανταπόκριση, συνέχεια και θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια. Ειδικά σε επαρχιακές πόλεις, είναι κρίμα να βλέπεις αδιαφορία ακόμα και από ανθρώπους που διαβάζουν. Σίγουρα όμως, το ενθαρρυντικό είναι ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται στον χώρο, οπότε ας σταθούμε με θετική ενέργεια σε αυτό.

ΕΡ: Είσαι από τους αναγνώστες που προσέχουν τα βιβλία τους, που δανείζουν τα βιβλία τους ή χαρίζουν?

Είμαι από αυτούς που δεν δανείζουν βιβλία, αλλά ούτε και δανείζομαι. Ότι διαβάζω θέλω να το αγοράζω και να το κρατάω στην βιβλιοθήκη μου. Γενικώς κρατάω τα πάντα, ακόμα και αν κάτι δεν μου αρέσει. Είμαι από αυτούς που ακόμα και μεταχειρισμένο βιβλίο να αγοράσουν θα πρέπει να είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Έχω μια περίεργη σχέση μαζί τους, το ομολογώ…

ΕΡ: Θανάση μου πριν κλείσουμε την συζήτηση μας τι θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες του love Book Diary για να έχουν όμορφα αγνωστικά ταξίδια?

Θα πω μόνο, να διαβάζουν! Να διαβάζουν με την ψυχή τους ότι τους αρέσει. Να το ζούνε και να το απολαμβάνουν μέχρι την τελευταία σελίδα. Καλύτερα άνθρωπος που διαβάζει (ακόμα και κάτι που δεν μας αρέσει), παρά άνθρωπος που δεν διαβάζει καθόλου!

Σε ευχαριστώ θερμά για την όμορφη συζήτηση μας!

Εύχομαι να την απολαύσετε και εσείς φίλοι μου, όπως εμείς!

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΒΙΒΛΙΟ: ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ