Η ΕΦΗΜΕΡΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ


Δεν ξέρω τι μου άρεσε πιο πολύ στο βιβλίο Η Εφήμερη Ομορφιά του Ερώτα, το ταξίδι από την  Σμύρνη στη Μέση Ανατολή, την Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη,  στην Αθήνα ή η ζωή της Ιφιγένειας, που με άγγιξε σαν γυναίκα και με έκανε να κλάψω στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, εκεί που δεν το περίμενα. Ότι και να ήταν αυτό, η συγγραφέας πέτυχε να αγγίξει ευαίσθητες χορδές της καρδιά μου.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

 Όλο το βιβλίο είναι άρωμα Ανατολής,μύρισα τις υπέροχες μυρωδιές, βίωσα τους τόπους που μόνο με την φαντασία μου μπορώ να ταξιδέψω τόσο μακριά, ένιωσα την κουλτούρα τους, τον τρόπο ζωή τους , την μουσική τους, το φαγητό τους , τα μπαχάρια τους και ευελπιστώ να ταξιδέψω κάποια μέρα εκεί, έτσι και αλλιώς είναι όνειρο ζωής να πάω και εγώ στα πάτρια εδάφη των παππούδων μου.

Η γραφή είναι μεστή, κινηματογραφική και όλοι οι χαρακτήρες έχουν βάθος , με αποτέλεσμα κάποιους να τους αγαπάς πιο πολύ και να ταυτίζεσαι μαζί τους και άλλους να τους περιφρονείς. Εγώ αγάπησα την Ιφιγένεια, που αν και έκανε λάθη ,λόγω της νεότητα της , μέσα από την καταπακτή που βρέθηκε κατάφερε να σηκωθεί, να αναστηλωθεί και να βγει νικήτρια, πάρα την μοναξιά της , που την είχε συντροφιά! Όταν είσαι νέος , νιώθεις δυνατός, ανίκητος, ανυπομονείς να ζήσεις την ζωή πέρα από τα όρια της οικογένεια σου και μέσα από τα όνειρα σου, μπορεί να κάνεις τα πιο τραγικά λάθη που θα σε στιγματίσουν μια ζωή.

Η Ιφιγένεια γεννήθηκε την πρώτη μέρα ενός καινούργιου αιώνα και έζησε όλα τα μεγάλα, συγκλονίστηκα γεγονότα του 20ου αιώνα! Τον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, καταστροφή της Σμύρνης, Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο κτλ. Το ριζικό της ήταν γραμμένο για να ζήσει όχι μία ζωή, αλλά πέντε, γιατί οι μοίρες της χαμογέλασαν, όταν γεννήθηκε και έπλεξαν τον ιστό της. Μέσα από τα παιδικά μάτια της μεταφερόμαστε στην Σμύρνη , σε αυτό το πολυεθνικό λιμάνι και πολιτισμικό κέντρο του πλούτου, της ομορφιάς, την ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, με τα μεγάλα σχολεία, με τα εξαίσια φαγητά , τα υπέροχα ρούχα, τα βαριά κοσμήματα, τα μπαχάρια, τα τραγούδια και με τις όμορφες κοινωνικές συμπεριφορές. Όμως η Ιφιγένεια από μικρή προσπαθούσε να μαντέψει πως ήταν ο κόσμος πέρα από την Σμύρνη, ήθελε να είναι ελεύθερη , όπως οι ήρωες στα μυθιστορήματα!

PHOTO BY PARASKEVI PARISSI
Μόνο με τα φτερά του Έρωτα μπορεί να ταξιδέψει μία γυναίκα ,μακριά και να παρατήσει την οικογένεια της. Μόνο μια ερωτευμένη γυναίκα θυσιάζει ότι έχει και δεν έχει για να ακολουθήσει τον άντρα που αγαπά και ποθεί ….και αν είσαι και σε νεαρή ηλικία, τότε η φυγή είναι μονόδρομος , χωρίς δεύτερη σκέψη ….και αν υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί ξεπερνιούνται μπροστά στο νεφελώδη πέπλο του έρωτα. Δεν υπάρχει λογική και πρέπει, απλά ψάχνεις μία πατρίδα για να κατασταλάξεις τα όνειρα σου. Ο Έρωτας μπορεί να είναι κάλπικος, αλήτικος άλλα είναι πολύ όμορφος. Οι υποσχέσεις χαϊδεύουν τα αυτιά σου, αλλά μπορεί να φεύγουν εύκολα σαν την άμμο της ερήμου , όταν φυσά!

Είναι ταξίδια τα όνειρα μας και η ζωή μας εικόνες και μυρωδιές. Ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες που αποτυπώνεται στο μυαλό μας ,όπως στο φιλμ μιας φωτογραφικής μηχανής οι στιγμές. Ανάμικτα συναισθήματα όλη η ζωή μας. Αγάπη, έρωτα, πόνο, προδοσία, μοναξιά…. ναι μοναξιά , έτσι είναι η ζωή!!!!! Το πως όμως θα διαχειριστείς τις φουρτούνες θα δείξει πόσο καλός καπετάνιος είσαι και πόσο δυνατός. Πάντα λέω ότι είναι να έρθει, θα έρθει αλλιώς θα προσπεράσει.

Όταν μεγαλώνεις κουβαλάς έναν σάκο στην πλάτη σου που είναι γεμάτος εμπειρίες και αναμνήσεις , η γλώσσα σου έχει στυφή γεύση και τα όνειρα σου είναι ένα καράβι σαπιοκάραβο , το κορμί σου μπορεί να είναι άδειο από ψυχή αλλά παλεύεις, συνεχίζεις να παλεύεις, γιατί η ζωή είναι γλυκιά και δεν ξέρεις τι παιχνίδια έχει ακόμα να σου παίξει. Αν θέλεις πάρε την φωτογραφική σου μηχανή και τράβα φωτογραφίες για να αποθανατίσεις όλες τις όμορφες στιγμές σου.

Αυτό το βιβλίο θα ήθελα να το προτείνω σε όλες αυτές τις Μικρές Παναγίες που αγωνίζονται καθημερινά με κόπο και όνειρα !  

Βιβλίο : Η Εφήμερη ομορφιά του έρωτα

Συγγραφέας : Στέλλα Βρετού

Εκδόσεις : Κλειδάριθμος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του βιβλίου καθώς και τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Εύχομαι να το απολαύσετε όπως εγώ!

Παρασκευή Παρίσση


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ