ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ

ΒΙΒΛΙΟ: Οι Κόρες της Βασίλισσας

Συγγραφές : Κλαίρη Θεοδώρου

Εκδόσεις : Ψυχογιός




Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Γράφει η Παρασκευή Παρίσση


BOOKREVIEW


Αν έχεις διαβάσει τις Άλικες σιωπές σίγουρα θα θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο Οι Κόρες της Βασίλισσας. Αν διαβάσεις Οι Κόρες της Βασίλισσα σίγουρα θα αναζητήσεις το πρώτο βιβλίο, γιατί μπορεί το ένα να διαδέχεται το άλλο, αλλά μπορούν να διαβαστούν και ξεχωριστά!

Τι να πρωτοπώ αγαπημένοι μου αναγνώστες για το βιβλίο, πραγματικά αναρωτιέμαι. Θα ξεκινήσω από την παραμυθένια αφήγηση της συγγραφέως και ναι λέω παραμυθένια, γιατί ένιωσα να την έχω μαζί μου σε όλο το ταξίδι και να μου περιγράφει αυτές τις τραγικές στιγμές που βίωσε ο Ελληνισμός , αυτές τις μαύρες σελίδες του Έθνους με τον πιο γλυκό τρόπο. Υπάρχουν στιγμές που ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα ,γιατί τα εξωτερικά τραύματα που προκαλεί ο παραλογισμός του πολέμου δεν είναι τίποτα, όσο οι εσωτερικές πληγές στη ψυχή του ανθρώπου ..σκεφτείτε, φανταστείτε στις ψυχές των παιδιών.

Όσα δεν κατάφερε να καταστρέψει ο Β παγκόσμιος πόλεμος τα κατάστρεψε ο εμφύλιος. Από την μία οι δεξιοί που πολεμούσαν για την πατρίδα, την θρησκεία, την οικογένεια, την βασιλεία και από την άλλη, οι αριστεροί που πολεμούσαν εναντίον του φασισμού, της πλουτοκρατίας και του Ιμπεριαλισμού. Διαβάζοντας τις σκληρές μαρτυρίες των ανθρώπων αρρωσταίνεις και μόνο που οι κόρες των ματιών σου διαστέλλονται πάνω στις λέξεις, φαντάσου να τις βιώνεις. Εγκλήματα τραγικά και από τις δυο πλευρές, μίσος, φανατισμός, κακία, ανεξάντλητη βία, βιασμοί, σκοτωμοί, αίματα, φόβος, θάνατος, αρρώστιες, απόγνωση, βρόμα και έλλειψη φαγητού είναι λέξεις με τεράστια σημασία που τις δημιουργούσαν αδέρφια μεταξύ τους.. Έλληνες!!

Ο Ελληνικός εμφύλιος μαινόταν στα βουνά της βόρειας Ελλάδος και απειλούσε άμεσα τις ζωές των παιδιών. Το 1947 αντικρίζουμε τις παιδοπόλεις , που μανάδες αφήνανε τα παιδιά τους για να ζήσουν καλύτερα , να επιβιώσουν ,όπως ήταν η Παιδόπολη της Αγίας Ειρήνης στην Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Φρειδερίκης, το λεγόμενο παιδοφύλαγμα. Από την άλλη είχαμε το παιδομάζωμα από τους αριστερούς που βουτάγανε τα παιδιά με το ζόρι και τα πήγαιναν σε παιδοπόλεις ανατολικών χωρών, όπως ήταν η παιδόπολη Σινάια της Ρουμανίας .Προπαγανδιστικές ομιλίες γινόντουσαν στα παιδιά και στις δυο περιπτώσεις με συγκεκριμένο όφελος βεβαίως , όπως μπορείτε να φανταστείτε. Παιδιά που είχαν μεγαλώσει πριν την ώρα τους, πληγωμένα και φοβισμένα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όλα ήταν θέμα επιβίωσης εκείνους τους καιρούς. Οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να κοιτάξουν πίσω τους, αλλά το παρελθόν δεν σε αφήνει ποτέ μα ποτέ!!! Γονείς που κινούσαν γη και ουρανό για να βρουν τα παιδιά τους , παιδιά που αναζητούσαν γονείς χωρίς να θυμούνται καν τα πρόσωπα τους… και πόσο δύσκολο ήταν ο επαναπατρισμός εκείνη την εποχή ?πάρα πολύ! Αλλά το γραμμένο σου πάντα θα σε ακολουθεί. Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία μη το ξεχνάς ποτέ! Ο έρωτας πάντα θα είναι δυνατός, κυρίαρχος, αναζωογονητικός, ελπιδοφόρος ,αλλά μπορεί να είναι καταστροφικός ακόμα και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Η Κλαίρη Θεοδώρου έχει γράψει ένα άρτιο βιβλίο , ευκολοδιάβαστο, με μεστή , κινηματογραφική γραφή και έχει αποδώσει σε όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Ο αναγνώστης νιώθει, συνειδητοποιεί μέσα από τους ήρωες την φρικιαστική πραγματικότητα της εποχής. Ότι έχει γραφτεί σε αυτό το βιβλίο είναι τεκμηριωμένο, αφού συνοδεύεται από σημειώσεις της συγγραφέως καθώς και ενδεικτική βιβλιογραφία! Επίσης η συγγραφέας δεν φοβάται να βάλει και μεταφυσικό στοιχείο στο βιβλίο, αφού οι δίδυμες που πρωταγωνιστούν βιώνουν τα έντονα συναισθήματα η μία της άλλης.

Τι έχεις να κερδίσεις από αυτό το βιβλίο… πάρα πολλά ,γιατί εκτός από ψυχαγωγία θα μάθεις και ιστορικά γεγονότα, που οφείλεις να τα γνωρίζεις ως Έλληνας. Αυτή την στιγμή εσύ και εγώ έχουμε κορνιζαρισμένα πτυχία στο σπίτι μας, αλλά είμαστε ιστορικά αναλφάβητοι , ναι φίλε μου και αν δεν αφορά εσένα αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων.

Τέλος θέλω να αναφερθώ στο εξαιρετικό εξώφυλλο που μόνο που το πιάνεις στα χέρια σου και το κοιτάς καταλαβαίνεις αυτήν την βαλίτσα και τα παπουτσάκια που ταξιδεύουν …..και πως από τα μάτια ενός παιδιού νιώθεις την φρίκη του πολέμου. Το βιβλίο το λάτρεψα εύχομαι και εσείς!
Περιμένω τις απόψεις σας!!!!

Η Σελίδα μου στο instagram paraskeviparissi


Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το βιβλίο Οι Κόρες της Βασίλισσας στην σελίδα του βιβλίου εδώ και να επισκεφτείτε την σελίδα του εκδοτικού εδώ

Η εικόνα ίσως περιέχει: παπούτσιαΗ εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Εύχομαι να το απολαύσετε όπως εγώ!

Σας φιλώ!
Παρασκευή!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ